timon120777 12.03.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 a jaką masz wersję softu??bo w pierwszym liczniku był bład mały i Włodek miał poprawićpotem w wersji "f" żeby było dobrze trzeba wpisać g/minutę ale też liczy za dużo.ja dla 310g/minutę wpisałem 31g/minutę i pokazuje prawidłowodostałem nowszą wersję ale jeszcze nie miałem czasu jej wrzucić. może wieczorem jak żuki spać pójdą wtedy będę wiedział czy już dobrze pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.03.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Small spróbuj jak mówi Timon, chyba jest pomyłka o jedno "zero" Podajnik duża ekoenergia na 1sek między 4 a 6g, ten mniejszy palnik spróbuj wpisac ok. 30-32gramy/minutę do cobry.... i zobaczymy jutro czy będzie trafione trzeba się tym lekko pobawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.03.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ok dzięki za odp. Wpisałem na razie 30g/min. A głupotki pokazuje na wykresach za poprzednie dni a mianowicie np 2,6 kg/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 bo wtedy liczył inaczej???też miałem kwiatki jak przepiąłem z licznika sekund na wagowy. wyzerowałem i spokój mamzignorować przeszłość i korzystać z nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 12.03.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam, dziś wgrałem na swoja 25kW S08g, ustawiłem korekcję na -35 (temp 50st)Podajnik zasypałem pod korek, ważąc wiaderka wyszło w sumie ok 155kg, zobaczymy czy podawanie się zgadza.Mam nadzieję, że soft poradzi sobie lepiej niż poprzedni, od wczorajszego popołudnia do zasypu dziś ok 20, piec zeżarł ponad 50 kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 13.03.2013 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Wydaje mi się, że jeśli na sekundę podawane jest x gramów to należałoby wpisać (x*3600)/1000 (lub prościej x*3,6) aby uzyskać wynik w kg/h. Czyli dla np. 6 gramów na sekundę 6*3,6=21,6 kg/h i taką wartość należy wpisać do Cobry. Tylko wynik (słupek zużycia) ma błąd i dlatego zużycie trzeba sobie pomnożyć przez 10. Edytowane 13 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.03.2013 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 błąd licznika się poprawia:) locaj85 nie licz na bardzo dokładne wskazanie zużycia będziesz miał odchylenia w zależności od grubości frakcji. opisałem to wcześniej na moim przykładzie. dlatego dobrze zrobić testy przez kilka zasypów i wpisać średnią masę podawanego opału dlaczego zeżarł 50kg??? warunki pracy??? jakość opału???parametry pracy??? możesz podać więcej szczegółów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.03.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Z licznikiem Włodek mówił,że coś dzisiaj podeśle, abym swoim klientom mógł wysłać. Jest pomyłka o jedno miejsce po przecinku... Co do ilości, którą wpisujemy, to trzeba będzie sobie spokojnie sprawdzić. Jak testowałem taki sterownik SPP, to tam wpisywało się podawanie na 1sekundę... Dwa lata temu ok. w takim prototypie sterownika elstera był przesyp godzinowy, jak pamiętam wprowadzałem tam 16kg/1h, aby dobrze działał..... Tutaj trzeba troszkę podejść do tematu doświadczalnie, teoretycznie w pracy ciągłej powinien przesypać ok. 30-32kg/1h pracy.... Osoby, które chcą ten licznik sprawdzić muszą te pierwsze 2-3zasypy kosza potraktować testowo. Po dosłaniu nowego softu (pewnie jutro rano) wbijcie sobie dla próby ok.32kg/1h pracy przesypu...... ps. doszła też ikonka z możliwością wyłączenia alarmu brak paliwa, to na obiekty, gdzie np. nigdy nie osiągamy t.zadanej.... Załączam fotkę jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 13.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Jak mam w nowym sofcie włączyć pracę ciągłą pompy CO z obniżoną temperaturą i zachować prace skokową przy priorytecie cwu?Robię tak: aktywuje termostat, nastawiam obniżenie termostatu i pauzę pompy co na 0.Jest OKAle mam pompy energooszczędne więc praca skokowa, pracuje z priorytetem cwu i pompy powinny pracować skokowo a nastawa pauzy pompy co na 0 powoduje pracę ciągłą.Jak z kolei pauzę pomp dam np 2 min to praca skokowa przy priorytecie cwu działa, ale zamiast pracy ciągłej z obniżoną temperaturą jest praca cykliczna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.03.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Modyfikacja pracy pompy CO - obniżenie termostat 0 - pauza pompy CO > 0 pompa pracuje w cyklu przerywanym 2 min praca pauza jak zaprogramowano. - obniżenie termostat < 0 - pauza pompy CO > 0 pompa pracuje w cyklu przerywanym 2 min praca pauza jak zaprogramowano, ale nastawa temp. jest obniżona - obniżenie termostat < 0 - pauza pompy CO 0 pompa pracuje ciągle a nastawa temp. jest obniżona - obniżenie termostat 0 - pauza pompy CO 0 pompa wyłącza się, gdy styk termostatu jest rozwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 13.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Tak wygląda poprawiony licznik. Spalanie na chwilę obecną d. bobre. Korekcja ustawiona na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 13.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 - obniżenie termostat < 0 - pauza pompy CO 0 pompa pracuje ciągle a nastawa temp. jest obniżona No i wtedy właśnie przy przy priorytecie cwu nie pracy skokowej pomp bo pauza pompy co=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 13.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Tak wygląda poprawiony licznik. Spalanie na chwilę obecną d. bobre. Korekcja ustawiona na 0.[ATTACH=CONFIG]176437[/ATTACH] A u mnie przy nastawie 30 wyswietla zuzycie ok.2,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 13.03.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 No muszę powiedzieć że wykresy temperatur na nowym sofcie prawie jak od linijki dużo stabilniej niż wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 14.03.2013 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Witam. W moim poprzednim poście napisałem dokładnie jak trzeba liczyć i wpisać. 310g/min to 18,6 kg/godz. i taką należy wpisać wartość.Przy wpisaniu 30 lub 32 sterownik podaje, że kociołek spalił na dobę ok. 50 kg. Pozdrawiam wszystkich Edytowane 14 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.03.2013 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]176505[/ATTACH]No muszę powiedzieć że wykresy temperatur na nowym sofcie prawie jak od linijki dużo stabilniej niż wcześniej. a jak ty to robisz że masz CWU wyżej nić CO ??? nie masz odwrotnie podpiętych czujników przypadkiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.03.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam. W moim poprzednim poście napisałem dokładnie jak trzeba liczyć i wpisać. 310g/min to 18,6 kg/godz. i taką należy wpisać wartość.Przy wpisaniu 30 lub 32 sterownik podaje, że kociołek spalił na dobę ok. 50 kg. Pozdrawiam wszystkich Wiem co pisales ale zauwaz ze jezeli przy nastawie 30 wyswietlane jest zuzycie 2,5 kg to jak zmniejsze nastawe do 18 to i wyswietlana wartosc zuzycia sie obnizy. Wiec u mnie problem lezy gdzie indziej. Zresetuje liczniki i zobacze co i jak. Co do utrzymywania temp. To rzeczywiscie bardzo ladnie trzyma temp. zadana i wykres praktycznie prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 14.03.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]176505[/ATTACH]No muszę powiedzieć że wykresy temperatur na nowym sofcie prawie jak od linijki dużo stabilniej niż wcześniej. Panowie a gdzie się podziała histereza 2 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam. W moim poprzednim poście napisałem dokładnie jak trzeba liczyć i wpisać. 310g/min to 18,6 kg/godz. i taką należy wpisać wartość.Przy wpisaniu 30 lub 32 sterownik podaje, że kociołek spalił na dobę ok. 50 kg. Pozdrawiam wszystkich To jesteśmy w domu... Czyli podobnie jak w przypadku sterowań Elstera, które miałem do testów, tam musiałem wpisywac 16-17kg/1h, aby algorytm dobrze działał dla tego żeliwnego palnika. Niestety przed chwila wysłałem softy jeszcze z innym opisem, aby wszyscy wpisali sobie ok.30kg/1h PROSZĘ ZATEM WPISZCIE SOBIE OK.18KG/H Small, trzeba przesunąć tylko przecinek zamiast 2,5 na 25kg.... jak to za dużo, to zła wartośc była... w tamtym sofcie był właśnie błąd Włodka polegający na zgubieniu jednego miejsca po przecinku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.03.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) No tak też podejrzewam że jakiś błąd bo widzę na załączonych zdjęciach że ładnie wyświetla np 19,5 kg a u mnie wyświetlane jest w postaci np 2,05 kg. Ja mam soft S08g czy jest jakiś nowszy? Sorki spojrzałem na skrzynkę mailową i zobaczyłem, że Jarecki podesłał nowy sofy oznaczony jako v9_S08i. Edytowane 14 Marca 2013 przez small7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts