Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kaszpir,

ja bym chciał, więc tutaj także z prośbą do Włodka się usmiechnę, aby temat przemyśleć

natomiast w pierwszej kolejności trzeba zamknąć tematy na cobrze. Także takie grubsze zmiany (trzeba dopisać całą grafikę) to raczej przed nowym sezonem

Small wgraj nowy soft i ustaw to ok. 18kg/1h

Powiedz jutro, czy dane wylicozne zgadzają się mniej-więcej ze stanem paliwa w koszu

no a gdzie go zainstalować znaczy jak? wywiercić dziurę czy i w którym miejscu? zaraz za piecem czy bliżej komina?,,,,

Pamiętam jak Zawijan kiedyś przekazał nam iż pomiaru dokonują w odległości od kotła równej czterokrotnej średnicy czopucha.

O ile sobie przypominam, to nie wiedział dlaczego akurat taka odległość. Jedynie można się domyślać, że przy tej odległości struga spalin w czopuchu jest już ustabilizowana.

Niedawno zamieściłem tutaj http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14143-jak-to-jest-z-ta-sadza/page__st__100#entry143238 wykres u mnie na kotle temperatury strugi spalin w czopuchu i temperatury mierzonej przylgowo na czopuchu.

,,,, Działa!!!! I to dobrze działa...

Włodek obojętnie co bym nie napisał, odnośnie Twych samo-zachwytów, to ma wypowiedź nie będzie miała pozytywnego wydźwięku.

Mam nieśmiałą propozycję.

Chciałeś mi udostępnić Twe nowe oprogramowanie, niestety ja nie posiadam odpowiedniego sterownika.

Czy mógłbyś mi wskazać, gdzie taki sterownik mogę na okres jednego miesiąca wypożyczyć.

Mogę wpłacić wadium za sterownik i pokryć koszty przesyłki oraz jednomiesięcznej eksploatacji sterownika.

Moja instalacja jest bardzo prosta.

Nie ma podłogówki, CWU a zawór czterodrożny może być lub nie być użyty. Mogę uruchomić CO także grawitacyjnie, lecz wtenczas nie będzie odczytu z ciepłomierza.

Oczywiście zamieszczę relacje z testów sterownika w Twoim temacie i dołączę jakieś skromne wykresy.

Włodek obojętnie co bym nie napisał, odnośnie Twych samo-zachwytów, to ma wypowiedź nie będzie miała pozytywnego wydźwięku.

Mam nieśmiałą propozycję.

Chciałeś mi udostępnić Twe nowe oprogramowanie, niestety ja nie posiadam odpowiedniego sterownika.

Czy mógłbyś mi wskazać, gdzie taki sterownik mogę na okres jednego miesiąca wypożyczyć.

Mogę wpłacić wadium za sterownik i pokryć koszty przesyłki oraz jednomiesięcznej eksploatacji sterownika.

Moja instalacja jest bardzo prosta.

Nie ma podłogówki, CWU a zawór czterodrożny może być lub nie być użyty. Mogę uruchomić CO także grawitacyjnie, lecz wtenczas nie będzie odczytu z ciepłomierza.

Oczywiście zamieszczę relacje z testów sterownika w Twoim temacie i dołączę jakieś skromne wykresy.

Jeśli Włodek nie będzie miał nic przeciw mogę ci podesłać Cobrę nawet z Buranem ( musisz mieć kabek sieciowy podciągnięty do kotłowni z netem do Burana ) żeby Włodek miał Cię na oku co kombinujesz hehe.

Nie chcę żadnej kasy, pokryjesz tylko przesyłkę ( wyślę kurierem i odbiorę od ciebie kurierem po stawce jaką mi liczą )

Włodku co Ty na to ?

Muszę znać nastawy fabryczne Twojego kotła dla 100% mocy.

• czas podawania
  • pauzę między dawkami
  • min obroty dmuchawy
  • max obroty dmuchawy ,,,,

Włodek ja mam klasyczną retortę o mocy 38kW (ostatnio się dowiedziałem), ale jest ona przeze mnie zmodyfikowana.

Wymiennik kotła żeliwny razem z dodatkowym wymiennikiem zamontowanym przez producenta według danych producenta posiada moc 24,6 kW.

Także on jest radykalnie przeze mnie zmodyfikowany.

Sterownik, który posiadam nie umożliwia mi nastawy czasu podawania i czasu pauzy pomiędzy dawkami. Cykl pracy sterownika opiera się na cyklu 30 sekundowym. Jeżeli np. czas podawania wynosi 3,2 sek to czas pauzy wynosi 26,8 sek.

Ja w sterowniku nastawiam tylko :

- kaloryczność węgla

- przepływ pompy CO

- wydajność dmuchawy

Minimalnych oraz maksymalnych obrotów także nie potrafię Ci dokładnie podać bo one są zmienne.

Co prawda ustawiam np. na sterowniku wartość 30, ale na słuch (bez żadnych przyrządów) słyszę, że obroty wentylatora przy tej samej wartości zadanej są inne, przy nastawionej kaloryczności węgla 20 MJ a inne przy 24 MJ. Obroty dmuchawy zmieniają się także w zależności od temperatury CO jak i od temperatury powrotu CO.

Mogę Ci jedynie dokładnie podać odczyty z ciepłomierza z jednoczesnym w miarę dokładnym zużyciem opału.