kaszpir007 14.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Czy taka poprawka pokazująca ilość spalanego opału też jest (bedzie) na Skorpiona Plus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 kaszpir, ja bym chciał, więc tutaj także z prośbą do Włodka się usmiechnę, aby temat przemyślećnatomiast w pierwszej kolejności trzeba zamknąć tematy na cobrze. Także takie grubsze zmiany (trzeba dopisać całą grafikę) to raczej przed nowym sezonem Small wgraj nowy soft i ustaw to ok. 18kg/1hPowiedz jutro, czy dane wylicozne zgadzają się mniej-więcej ze stanem paliwa w koszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ok wieczorkiem wgram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 14.03.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ja akurat niestety nie mam jeszcze bojlera więc cwu jest stop a czujnik chwilowo wykorzystałem by zmierzyć te. na czopuchu. Tak inawiasem mówiąc to chyba za mała te temp. na czopuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 kiedyś robiłem pomiar temperatury na czopuchu i porównywałem z wartością w rurze różnica była w okolicy 40stC jak miałem na czopuchu 60 to w czopuchu była prawie stówka.nie ma jak pomiar w medium- nie ma takich przekłamań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Można kupić manualny termometr, styknie taki do pieczenia.Już kilku chłopaków z forum takie coś nabyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 14.03.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 no a gdzie go zainstalować znaczy jak? wywiercić dziurę czy i w którym miejscu? zaraz za piecem czy bliżej komina? zwłaszcza że u mnie od komina do pieca jest 1metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.03.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 zerknij na mój wątek ze stopkitam są fotki termometru jest zaraz za czopuchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 14.03.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 A tak reaguje na manipulację na głowicach przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 no a gdzie go zainstalować znaczy jak? wywiercić dziurę czy i w którym miejscu? zaraz za piecem czy bliżej komina?,,,, Pamiętam jak Zawijan kiedyś przekazał nam iż pomiaru dokonują w odległości od kotła równej czterokrotnej średnicy czopucha. O ile sobie przypominam, to nie wiedział dlaczego akurat taka odległość. Jedynie można się domyślać, że przy tej odległości struga spalin w czopuchu jest już ustabilizowana. Niedawno zamieściłem tutaj http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14143-jak-to-jest-z-ta-sadza/page__st__100#entry143238 wykres u mnie na kotle temperatury strugi spalin w czopuchu i temperatury mierzonej przylgowo na czopuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.03.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Wysłałem w środę soft do firmy, która produkuje kotły z podajnikiemtłokowym. Działa!!!! I to dobrze działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 15.03.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 ,,,, Działa!!!! I to dobrze działa... Włodek obojętnie co bym nie napisał, odnośnie Twych samo-zachwytów, to ma wypowiedź nie będzie miała pozytywnego wydźwięku. Mam nieśmiałą propozycję. Chciałeś mi udostępnić Twe nowe oprogramowanie, niestety ja nie posiadam odpowiedniego sterownika. Czy mógłbyś mi wskazać, gdzie taki sterownik mogę na okres jednego miesiąca wypożyczyć. Mogę wpłacić wadium za sterownik i pokryć koszty przesyłki oraz jednomiesięcznej eksploatacji sterownika. Moja instalacja jest bardzo prosta. Nie ma podłogówki, CWU a zawór czterodrożny może być lub nie być użyty. Mogę uruchomić CO także grawitacyjnie, lecz wtenczas nie będzie odczytu z ciepłomierza. Oczywiście zamieszczę relacje z testów sterownika w Twoim temacie i dołączę jakieś skromne wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.03.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Muszę znać nastawy fabryczne Twojego kotła dla 100% mocy.czas podawaniapauzę między dawkami min obroty dmuchawy max obroty dmuchawy Jeśli masz tłoka, potrzebujęczas pełnego cyklu mechanizmupauzę między dawkami min obroty dmuchawy max obroty dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Włodek obojętnie co bym nie napisał, odnośnie Twych samo-zachwytów, to ma wypowiedź nie będzie miała pozytywnego wydźwięku. Mam nieśmiałą propozycję. Chciałeś mi udostępnić Twe nowe oprogramowanie, niestety ja nie posiadam odpowiedniego sterownika. Czy mógłbyś mi wskazać, gdzie taki sterownik mogę na okres jednego miesiąca wypożyczyć. Mogę wpłacić wadium za sterownik i pokryć koszty przesyłki oraz jednomiesięcznej eksploatacji sterownika. Moja instalacja jest bardzo prosta. Nie ma podłogówki, CWU a zawór czterodrożny może być lub nie być użyty. Mogę uruchomić CO także grawitacyjnie, lecz wtenczas nie będzie odczytu z ciepłomierza. Oczywiście zamieszczę relacje z testów sterownika w Twoim temacie i dołączę jakieś skromne wykresy. Jeśli Włodek nie będzie miał nic przeciw mogę ci podesłać Cobrę nawet z Buranem ( musisz mieć kabek sieciowy podciągnięty do kotłowni z netem do Burana ) żeby Włodek miał Cię na oku co kombinujesz hehe. Nie chcę żadnej kasy, pokryjesz tylko przesyłkę ( wyślę kurierem i odbiorę od ciebie kurierem po stawce jaką mi liczą ) Włodku co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.03.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Super, bardzo się cieszę! Działajcie - jeden problem mamyz głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Jak to mówią jeden problem to nie problem, dwa problemy to jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Także jak Andrzeju jesteś nadal chętny to podaj namiary na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 15.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Muszę znać nastawy fabryczne Twojego kotła dla 100% mocy. czas podawania pauzę między dawkami min obroty dmuchawy max obroty dmuchawy ,,,, Włodek ja mam klasyczną retortę o mocy 38kW (ostatnio się dowiedziałem), ale jest ona przeze mnie zmodyfikowana. Wymiennik kotła żeliwny razem z dodatkowym wymiennikiem zamontowanym przez producenta według danych producenta posiada moc 24,6 kW. Także on jest radykalnie przeze mnie zmodyfikowany. Sterownik, który posiadam nie umożliwia mi nastawy czasu podawania i czasu pauzy pomiędzy dawkami. Cykl pracy sterownika opiera się na cyklu 30 sekundowym. Jeżeli np. czas podawania wynosi 3,2 sek to czas pauzy wynosi 26,8 sek. Ja w sterowniku nastawiam tylko : - kaloryczność węgla - przepływ pompy CO - wydajność dmuchawy Minimalnych oraz maksymalnych obrotów także nie potrafię Ci dokładnie podać bo one są zmienne. Co prawda ustawiam np. na sterowniku wartość 30, ale na słuch (bez żadnych przyrządów) słyszę, że obroty wentylatora przy tej samej wartości zadanej są inne, przy nastawionej kaloryczności węgla 20 MJ a inne przy 24 MJ. Obroty dmuchawy zmieniają się także w zależności od temperatury CO jak i od temperatury powrotu CO. Mogę Ci jedynie dokładnie podać odczyty z ciepłomierza z jednoczesnym w miarę dokładnym zużyciem opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 15.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Także jak Andrzeju jesteś nadal chętny to podaj namiary na priva. Podam, ale najpierw niech Włodek się ustosunkuje do tego co mam mu podać, jako dane wejścowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.03.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Musimy zrobić tak :Założysz sobie Cobrę w wersji PID (ściagnij sobie najnowszy soft ze strony Elektro-Miz W menu spalanie masz 4 nastawy, o których pisałem Jak je dobierzesz, podasz mi je Wygeneruję Ci program w wersji S Potem z pokorą przyjmę krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts