kubaiada 18.03.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Michał może Ty wychładzasz spaliny tym 100% nadmuchem. Sam musisz dość do tego co jest przyczyną, lub podaj więcej danych do zagadki. Przy 80% jest już około 50`C 21/85 podawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 18.03.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Przy 80% jest już około 50`C ,,,, Nie śledzę na bieżąco wątku. Czy oprócz tego dyskomfortu niskiej wartości temperatury strugi spalin, masz jeszcze jakieś spostrzeżenia. Jak mierzysz tą temperaturę strugi spalin?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.03.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ja obstawiam niewłaściwy sposób pomiaruu mnie w podtrzymaniu spaliny nie schodzą poniżej 50stCcoś jest nie tak w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich ! Od początku śledzę niniejszy wątek, nie spotkałem się jednak z problemem, jaki mam. Testuję nowe oprogramowanie i jestem z niego zadowolony (dużo mniejsze zużycie opału niż na oryginalnym 939). Natomiast mam obawy, czy sposób w jaki odbywa się spalanie, nie będzie miał wpływu na żywotność mojego kotła. W załączniku przesyłam wykresy z temperaturami. Temperaturę co mam nastawioną na 50st., cwu 45st.. Oscylacja temperatury co jest średnio w zakresie +/-10st (czasem więcej) i wynika z pracy zaworu trójdrożnego od podłogówki. Kiedy zawór się otwiera, temperatura z 60 st. spada gwałtownie do ok. 40st. i zastanawiam się właśnie, czy takie gwałtowne skoki nie będą miały wpływu na żywotność kotła. Będę wdzięczny, jeśli ktoś będzie mógł udzielić mi odpowiedzi. Pozdrawiam.[ATTACH=CONFIG]177513[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177514[/ATTACH] Mam pytanie dotyczące Twojej CWU a właściwie bojlera. Co to za bojler i skąd biorą się na nim takie spadki? Ze zużywania ciepłej wody czy z jego wychładzania? Druga sprawa to jeżeli Twój kociołek pracuje w większości czasu na podtrzymaniu to bynajmniej ja nie dziwię się, że później masz takie spadki temperatury na kotle. Dla kotła lepiej jak cały czas pracuje na małej mocy niż stoi w podtrzymaniu podczas którego następuje małokaloryczne wypalanie groszku w palenisku i jego zapadanie. Po wejściu do pracy temperatura będzie nadal spadać gdyż kocioł potrzebuje dużo więcej czasu na odbudowanie kopca i przez to uzyskanie ustawionej temperatury. Dodatkowo proces ten jest pogłębiony pracą zaworu 3d. Temperatura na kotle spada - zawór się otwiera i temperatura powrotu do kotła spada wychładzając kocioł i tak w kółko. Dopiero jak kopczyk się odbuduje i temperatura kotła zacznie ponownie się podnosić zjawisko zaczyna się odwracać. Edytowane 19 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 19.03.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mój bojler, to Neptun Combi 140 l. Jeśli pytasz o te łagodne spadki, to w wyniku ochładzania, w głównej mierze napewno za sprawą pompy cyrkulacyjnej, oraz pewnie małych poborów wody (w poście, gdzie zamieściłem wykresy dla różnych ustawień mocy była hiestereza 5 stopni, a w poprzednim poście, czyli to co mam aktualnie - histereza 3 stopnie). Jeśli zaś pytasz o te duże spadki, to one powstawały podczas napełniania wanny, lub dużych odbiorów wody. Przestawiłem pompę od cwu na pierwszy bieg, oraz dziś rano zwiększyłem minimalną moc kotła na 3% (z poprzedniego 1%), niestety zmian nie widze. Przypuszczam, że w ciągu dnia załączyły się grzejniki, więc też miały wpływ na wykres. Stan bez grzejników będę mógł zaobserwować jutro rano, ale widząc dzisiejsze wykresy, nie sądzę, aby uległy zmianie. Poniżej dzisiejszy wykres: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mój bojler, to Neptun Combi 140 l. Jeśli pytasz o te łagodne spadki, to w wyniku ochładzania, w głównej mierze napewno za sprawą pompy cyrkulacyjnej, oraz pewnie małych poborów wody (w poście, gdzie zamieściłem wykresy dla różnych ustawień mocy była hiestereza 5 stopni, a w poprzednim poście, czyli to co mam aktualnie - histereza 3 stopnie). Jeśli zaś pytasz o te duże spadki, to one powstawały podczas napełniania wanny, lub dużych odbiorów wody. Przestawiłem pompę od cwu na pierwszy bieg, oraz dziś rano zwiększyłem minimalną moc kotła na 3% (z poprzedniego 1%), niestety zmian nie widze. Przypuszczam, że w ciągu dnia załączyły się grzejniki, więc też miały wpływ na wykres. Stan bez grzejników będę mógł zaobserwować jutro rano, ale widząc dzisiejsze wykresy, nie sądzę, aby uległy zmianie. Poniżej dzisiejszy wykres: [ATTACH=CONFIG]177631[/ATTACH] Jeśli te górne piki to podtrzymanie kotła to ustaw korekcję na minus (-) tak aby tego zjawiska nie było. Niech pali się z mniejszą mocą ale cały czas. Też z tym samym walczyłem. Teraz ten problem mam tylko jak temperatura na zewnątrz jest ponad 10 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 19.03.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aktualnie mam ustawione -30. Kiedy poprzednio testowałem inne zakresy, to na ustawieniu -50 (na -40 już też) pojawiało się dużo niedopalonego węgla, miało to chyba związek ze słabszą pracą dmuchawy i dodatkowo cwu dogrzewała się dłużej, natomiast nie było widać żadnej poprawy na wykresach (co zamieściłem w poprzednim poście, zdjęcie o nazwie "50"). Mogę spróbować znów zjechać do -50, bo na najnowszej wersji tego nie przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 U mnie też tak było a teraz mam tak jak poniżej: Jeśli masz wyłączone grzejniki to moc kotła jest za duża na samą podłogówkę i CWU. Kocioł wchodzi wtenczas w podtrzymanie a proces ten opisałem w powyższym poście. U mnie ten problem występuje gdy temperatura na zewnątrz jest ponad 10 st. Wyłącza mi się wtedy podłogówka (tak sobie to zrobiłem) i przymykają mi się oczywiście zawory na grzejnikach. Siłownik na zaworze 4d prawie zamyka obwód CO i mam klasyczny tryb letni, czyli podtrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 19.03.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A jaką masz minimalną moc kotła i jaką korekcje mocy ? Zaraz spróbuje ekstremalnie na -60 ustawić, ale czuje, że to będzie już za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.03.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) DarM, Ty masz Skama-17kW czy 12kW?W każdym razie powinieneś mieć dmuchawkę z silnikiem 40W o max. przerzucie powietrza 160m3... generalnie mniejsza jak w ogniwie...Testowałem wcześniej malutką dmuchawkę od peleciaka 100m3 przerzutu, ale był klops, gdy trzeba było spalic 2woreczki na dobę.... Nie mniej mam kolejny model takiej małej dmuchawki o przerzucie 100m3/h, będe wstawiał w przyszłym tygodniu, jeszcze mam cos do sprawdzenia i w czwartek zamieniam sterownik na cobrę, ok. przyszłego poniedziałku przeskakuje na dmuchawke od peleciaka, powinna ruszyć na tych samych parametrach, bo wstępnie sprawdzając na Irydzie charakterystyka obsługi silnika jest zbliżona do tej małej dmuchawki, co masz w Skamie, muszę sprawdzić jakie będą różnice Ta nowsza dmuchawka to jeszcze prototyp oficjalnie nie sprzedawany przez jej producenta. Nie mniej jak się sprawdzi, to możliwe,że będzie trafiac do kotłów do 17kW.... zobaczymy Edytowane 19 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Mój kocioł to 17kW. Korekcja na 0 bo mam wgrany soft adaptowany do 12kW czyli już z korekcją. Puść wodę na grzejniki (jeśli możesz) i zobaczysz, że będzie ok. Twój to chyba Sztoker. Jeśli 25kW to na samą podłogówkę za DUŻY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 pik303 jak chcesz, to możesz sprawdzić moja wersję softu pisaną pod taką sama dmuchawę jak masz w sztokerze....Puść na priva swojego maila, to sprawdzisz. Może u Ciebie wyjdzie to na samo podłogowe sporo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 19.03.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tak, mój kocioł to Sztoker 25 i zdaje sobie sprawe, że jest on za duży, ale niestety, już za późno na inny. Taki mi polecił instalator, wówczas nie zdawałem sobie sprawy ile w rzeczywistości potrzebuje. Aktualnie grzeje 88 m2 podłogówki, zaś grzejniki są do dogrzania pokoi 54m2, ale włączają się tylko z rana, w ciągu dnia bardzo rzadko, najczęściej sam wieczorem je uruchamiam, żeby dogrzać dzieciakom do spania. Mam jeszcze do ogrzewania grzejnikami 2 pomieszczenia w piwnicy (70m2), ale zanim te pomieszczenia wykończe minie pewnie jeszcze z 2 lata (dlatego też kocioł jest na wyrost, choć wydaje mi się, że i tak za duży).Jakbym puścił wodę na grzejniki na cały czas, to miałbym za gorąco. Chyba żeby jeszcze obniżyć podłogówkę (aktualnie 32stopnie) i z pokoi "wyciągać" ciepło.Jarecki, z chęcią spróbuje, na priva wysyłam swojego maila. Aktualnie mam soft Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1.Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 DarM, Ty masz Skama-17kW czy 12kW? W każdym razie powinieneś mieć dmuchawkę z silnikiem 40W o max. przerzucie powietrza 160m3... generalnie mniejsza jak w ogniwie... Testowałem wcześniej malutką dmuchawkę od peleciaka 100m3 przerzutu, ale był klops, gdy trzeba było spalic 2woreczki na dobę.... Nie mniej mam kolejny model takiej małej dmuchawki o przerzucie 100m3/h, będe wstawiał w przyszłym tygodniu, jeszcze mam cos do sprawdzenia i w czwartek zamieniam sterownik na cobrę, ok. przyszłego poniedziałku przeskakuje na dmuchawke od peleciaka, powinna ruszyć na tych samych parametrach, bo wstępnie sprawdzając na Irydzie charakterystyka obsługi silnika jest zbliżona do tej małej dmuchawki, co masz w Skamie, muszę sprawdzić jakie będą różnice Ta nowsza dmuchawka to jeszcze prototyp oficjalnie nie sprzedawany przez jej producenta. Nie mniej jak się sprawdzi, to możliwe,że będzie trafiac do kotłów do 17kW.... zobaczymy No to ja zapisuję się już do testowania albo wymianę. Podać adres do wysyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Tak, mój kocioł to Sztoker 25 i zdaje sobie sprawe, że jest on za duży, ale niestety, już za późno na inny. Taki mi polecił instalator, wówczas nie zdawałem sobie sprawy ile w rzeczywistości potrzebuje. Aktualnie grzeje 88 m2 podłogówki, zaś grzejniki są do dogrzania pokoi 54m2, ale włączają się tylko z rana, w ciągu dnia bardzo rzadko, najczęściej sam wieczorem je uruchamiam, żeby dogrzać dzieciakom do spania. Mam jeszcze do ogrzewania grzejnikami 2 pomieszczenia w piwnicy (70m2), ale zanim te pomieszczenia wykończe minie pewnie jeszcze z 2 lata (dlatego też kocioł jest na wyrost, choć wydaje mi się, że i tak za duży). Jakbym puścił wodę na grzejniki na cały czas, to miałbym za gorąco. Chyba żeby jeszcze obniżyć podłogówkę (aktualnie 32stopnie) i z pokoi "wyciągać" ciepło. Jarecki, z chęcią spróbuje, na priva wysyłam swojego maila. Aktualnie mam soft Co v9_S08i Sztoker 25kW 8_25_100_1. Bardzo dziękuję. A jak ze spalaniem u Ciebie w takiej konfiguracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 19.03.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aktualnie około 20 kg na dobe (ściany - styropian 15cm, strop - wełna 25 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Aktualnie około 20 kg na dobe (ściany - styropian 15cm, strop - wełna 25 cm). No to całkiem nieźle. Mój zjada około 30 kg. Ja podłogówkę mam na 28-30 st, Tam gdzie podłogówka (czyli na dole) grzejniki prawie zakręcone bo w przeciwnym wypadku dochodziło do 25 st. Ocieplenie mam podobne, ale chyba pokarm dla kociołka słaby. Z uwagi na to, że kocioł miałem wstawiany w październiku nie miałem wyboru zbytnio co do groszku. W moich okolicach dobrego nie uświadczysz. A kupienie z dowozem wychodziło zbyt drogo. Kupiłem więc paliwko w http://www.skladywegla.pl. Polski i czeski. I tutaj zonk. Polski pomimo wyższej ceny i większej kaloryczności (tak podają) pali więcej o jakieś 5kg na dobę bez względu na temperaturę na zewnątrz. Ciekaw jestem jakie byłoby zużycie na jakimś lepszym paliwie. Czy może ktoś z szanownych kolegów pali czymś takim jak ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 19.03.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Drodzy użytkownicy sterownika Cobra, Mam dla Was 2 wiadomości :dobrą .... i złą Zła jest taka, że Cobra nie ma sterowania pogodowego. A dobra jest taka, że właśnie je piszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 19.03.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Drodzy użytkownicy sterownika Cobra, Mam dla Was 2 wiadomości :dobrą .... i złą Zła jest taka, że Cobra nie ma sterowania pogodowego. A dobra jest taka, że właśnie je piszę... A gdzie będzie podłączany czujnik temp. zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 19.03.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A gdzie będzie podłączany czujnik temp. zewnętrznej? Jeśli dobrze pamiętam, w miejsce czujnika temp. powrotu na wejściu dodatkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts