Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Na jakim sofcie wcześniej pracowałeś i czy próbowałeś wtedy coś na nim optymalizować czy jechałeś na standardowych parametrach?

jaką masz moc kotła?

Oczywiście, że kombinowałem. Bywało lepiej i gorzej ale nigdy tak dobrze jak na tym sofcie. Pracowałem na A31, A32 i A33. Mój kociołek to 17kW ale soft nam wgrany z ustawieniami do 12kW.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schładzanie kotła przez grzanie CWU ma kilka wad:

• większe zużycie opału
  • woda w bojlerze nie może zbyt mocno przekraczać nastawy, bo grozi to poparzeniem użytkowników
  • użytkownicy, widząc nastawę CWU 50'C a odczyt np. 60'C sięgną po telefon...

Żeby nie było że się tylko czepiam:)

Adn 1 Spalanie zwiększy się naprawdę nieznacznie (praktycznie niezauważanie dla użytkownika)

Adn 2 Do zasobników z CWU (jak mądry instalator) montuje się zawór trójdrożny z regulacja temp, i praktycznie jaką temp wody się ustawi taka poleci z kranu ( przydatne zwłaszcza przy kotle + solary) solary latem potrafią nagrzać wodę do 95st -jakby nie było zaworu 3 drog to ludzie faktycznie mogliby się poparzyć

Adn 3 eeee bez przesady... będą się cieszyć jaką mają gorącą wodę w zasobniku..

Włodek więc z utęsknieniem czekam na pogodówkę . Mam tylko pytanie czy nie mając siłownika na zaworze będzie można wysterować bezpośrednio pompą zasilaną z modułu aligator. Pytam bo do tej pory pompa chodzi 24 h / dobę a aligator jest podłączony ale niewykorzystany.

Pogodówka będzie zmieniać nastawy temperatury na kotle

i na Aligatorach. Pompa będzie działać bez przerwy.

Co do nowego softu. Ostatnio na kilka dni wgrałem soft 33c na którym pomimo różnych kombinacji ustawień podawania i dmuchawy nie udało mi się osiągnąć ani wykresów zbliżonych do tych osiąganych na seri s ani też wyglądu popiołu zbliżonego do tego na nowym sofcie. Generalnie z popiołem nie jest jeszcze tak jak być powinno ale jest dużo lepiej niż na starym sofcie. Gdy piec pracuje na mocy do 50 % to węgiel jest dosyć ładnie wypalony i pozostaje w miarę ładny popiół, problem natomiast pojawia się gdy piec idzie z większą mocą a szczególnie przy grzaniu CWU, gdy moc pieca jest większa od 70 % to spieki robią się bardzo duże głównie z tyłu palnika. Obecnie pracuję na korekcji -40 i takie ustawienie wydaje się optymalne.

Jeśli robią Ci się spieki, jedynym sposobem jest obniżenie mocy

palnika - oczywiście poniżej pewnego poziomu grzanie będzie trwało

dłużej...

Dziękuję za testy!

Proszę się jeszcze ustosunkować do tworzenia się spieku wewnątrz palnika, który według mnie powstaje w wyniku przedmuchu o znacznym czasie trwania bez podawania paliwa w tym czasie. Z moich obserwacji to ponad 300 sekund, kiedy wentyl dmucha a podajnik nie podaje paliwa. Muszą powstać spieki. Najgorsze jest to, że powstają one wewnątrz palnika i zaburzają cały proces spalania aż do czasu wywalenia ich z palnika.

Pozdrawiam i czekam na komentarz

Tak jest rzeczywiście, ale nadmuch jest na tyle mały, że nie

powinno być dramatu. Ten nadmuch musi być, bo są paliwa,

które inaczej się nie dopalą.

Jeśli obniżasz moc palnika, nadmuch się zmniejsza.

Kocioł po nagrzaniu CWU wchodzi w podtrzymanie na niedługi

okres czasu, ale jeszcze nad tym pomyślę, czy nie da się tego

skrócić.

Zrzucanie ciepła do CWU tylko trochę skróci czas postoju, nie warto.

Dziękuję za sugestie i testy!

Żeby nie było że się tylko czepiam:)

Adn 1 Spalanie zwiększy się naprawdę nieznacznie (praktycznie niezauważanie dla użytkownika)

Adn 2 Do zasobników z CWU (jak mądry instalator) montuje się zawór trójdrożny z regulacja temp, i praktycznie jaką temp wody się ustawi taka poleci z kranu ( przydatne zwłaszcza przy kotle + solary) solary latem potrafią nagrzać wodę do 95st -jakby nie było zaworu 3 drog to ludzie faktycznie mogliby się poparzyć

Adn 3 eeee bez przesady... będą się cieszyć jaką mają gorącą wodę w zasobniku..

Cześć Piotrek,

Cieszę się, że normalnie ze mną rozmawiasz. Jeśli chodzi o zawór

na CWU, to jest mnóstwo instalacji bez takiego zaworu.

Miałem telefony, że CWU jest przegrzana o 5'C... Ludzie to ludzie..

Może zakopiemy topór wojenny i wypalimy fajkę pokoju?

Może zakopiemy topór wojenny i wypalimy fajkę pokoju?

Jak piszesz po ludzku w jednym wątku i nie filozofujesz, to zawsze można pogadać...ja NIGDY nie mam nic do ludzi- tylko do ich produktów:) widzisz że nawet jak kolega na literę J nie udziela sie wszędzie tylko w ''Swoich'' wątkach to siedzę cicho (chociaż czasem mnie korci ;) ) zawsze wychodziłem z założenią ze jak ja coś polecam,pochwalam,czy jestem o tym przekonany, to biorę za te słowa PEŁNĄ odpowiedzialność...

Jak piszesz po ludzku w jednym wątku i nie filozofujesz, to zawsze można pogadać...j

Jeśli nikogo nie obrażam, mam prawo pisać co chcę i gdzie chcę

- od tego jest forum... :)

Piszę dużo mniej od Ciebie, dodatkowo na 3 wątkach - Ty piszesz

pewnie na kilkunastu.

a NIGDY nie mam nic do ludzi- tylko do ich produktów:) widzisz że nawet jak kolega na literę J nie udziela sie wszędzie tylko w ''Swoich'' wątkach to siedzę cicho (chociaż czasem mnie korci ;) ) zawsze wychodziłem z założenią ze jak ja coś polecam,pochwalam,czy jestem o tym przekonany, to biorę za te słowa PEŁNĄ odpowiedzialność...

Daj się przekonać, że nie wszystko wiesz i nie na wszystkim się

znasz. Więc nawet jeśli jesteś o czymś na 100% przekonany, to

warto zachować trochę dystansu.

Tak jest rzeczywiście, ale nadmuch jest na tyle mały, że nie

powinno być dramatu. Ten nadmuch musi być, bo są paliwa,

które inaczej się nie dopalą.

Jeśli obniżasz moc palnika, nadmuch się zmniejsza.

Kocioł po nagrzaniu CWU wchodzi w podtrzymanie na niedługi

okres czasu, ale jeszcze nad tym pomyślę, czy nie da się tego

skrócić.

Ja również dziękuję za odpowiedź. Osobiście zgadzam się, że najlepszym rozwiązaniem jest nie wprowadzać kotła w podtrzymanie a jeśli już to na krótko. Jeśli kolejne modyfikacje oprogramowania pójdą w tym kierunku to będzie super. Podając propozycję "schładzania poprzez CWU" miałem na myśli chyba najprostsze rozwiązanie ale przyznaję się, że wcale nie najlepsze.

Co do tego nadmuchu to nie wiem czy rozmawiamy o tym samym. Mnie chodzi o znaczne zwiększenie (wydłużenie) czasu przerwy między kolejnymi dawkami paliwa, które u mnie wynoszą różnie, ale z reguły od ok. 200 do ok. 400 sekund w zależności od mocy dmuchawy w danym momencie. Przed napisaniem tego postu poobserwowałem to zjawisko. Akurat był moment kiedy grzał się bojler po kąpieli. Piec wszedł na 100%, temperatura rosła, stosunek czasu podawania do przerwy 5/21 i po kilku cyklach zrobiło się 5/280. Przy mocy dmuchawy równej 100% zrobił się spiek z tyłu palnika i wypaliło się paliwko prawie do samego ślimaka. Po tym czasie (280 sek.) znowu zrobiło się 5/21. Zanim woda w bojlerze zagrzała się, ten cykl powtórzył się chyba 3 razy. Gdy kociołek pracuje na mniejszej mocy np. 26% to z 5/40 robi się co jakiś czas 5/350, tylko, że przy 26% nie jest to tak "spiekorodne"

Pozdrawiam i przepraszam za moje elaboraty

W weekend pewnie skończę pogodówkę, po sprawdzeniu

na kotle w przyszłym tygodniu bedzie dostępny nowy soft.

Cały czas czekamy na wpisy o efektach pracy nowego

softu.

Witam. A co z tym czasem przerwy opisanym w powyższym poście?

Czy oprócz pogodówki będą jakieś korekcje?

Kolejny dzień testów S08i zakończony. Dla mojej 17 -stki i wgranego softu dedykowanego do 12-ki skręciłem korekcję na -5. Kociołek rzadko wchodził w podtrzymanie, a jak już to na bardzo krótko. Spalanie spadło o kolejny 1 kg pomimo niższych w tym czasie temperatur. Problem tylko z tym spiekaniem wewnątrz palnika z tyłu.