280m 21.03.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Po 8 dniach na nowym sofcie stwierdzam że spalanie takie same (równo 8 dni zasobnik) ale temperatury na zewnątrz jednak dużo niższe były przez ostatni tydzień, dwie noce po - kilkanaście, więc w sumie raczej spalanie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 22.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Jakaś cisza tu nastała. Oby nie przed burzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.03.2013 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 W weekend pewnie skończę pogodówkę, po sprawdzeniuna kotle w przyszłym tygodniu bedzie dostępny nowy soft. Cały czas czekamy na wpisy o efektach pracy nowegosoftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.03.2013 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Po 8 dniach na nowym sofcie stwierdzam że spalanie takie same (równo 8 dni zasobnik) ale temperatury na zewnątrz jednak dużo niższe były przez ostatni tydzień, dwie noce po - kilkanaście, więc w sumie raczej spalanie mniejsze. Dziękuję za info, to dobra wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 22.03.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 W weekend pewnie skończę pogodówkę, po sprawdzeniu na kotle w przyszłym tygodniu bedzie dostępny nowy soft. Cały czas czekamy na wpisy o efektach pracy nowego softu. Witam. A co z tym czasem przerwy opisanym w powyższym poście? Czy oprócz pogodówki będą jakieś korekcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.03.2013 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Na razie tylko pogodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 22.03.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Na razie tylko pogodówka. Szkoda, ale będziemy czekać cierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Włodek ok.15-ej podłączyłem Cobrę i zapodałem jej softa S..... Mały zonk mi sie trafił, ale w rozmowie z Cypisem oświeciło mnie, co się działo..... Czujnik pogodowy przykręcam jutro, czekam na sofcik do pogodowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 22.03.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Kolejny dzień testów S08i zakończony. Dla mojej 17 -stki i wgranego softu dedykowanego do 12-ki skręciłem korekcję na -5. Kociołek rzadko wchodził w podtrzymanie, a jak już to na bardzo krótko. Spalanie spadło o kolejny 1 kg pomimo niższych w tym czasie temperatur. Problem tylko z tym spiekaniem wewnątrz palnika z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.03.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 DarM wysłałem jeszcze sofcik z drobną korektą.Wgraj i zobacz, czy się polepszy odnośnie tego spieku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 22.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Można otrzymać ten nowy soft? Też bym chętnie potestowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.03.2013 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Napisz proszę na priv do Jareckiego, podaj typ kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 23.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:)Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.03.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:) Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. ,,,, No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.03.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:) Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe? Będą zmiany w Scorpionie, ale dopiero latem. Teraz muszę skończyć Cobrę. Proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 23.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. I tu się z tobą Andrzeju, zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 24.03.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Włodku czy prowadziłeś kiedykolwiek jakieś próby z zastosowaniem sondy lambda w kotle na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.03.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Włodku czy prowadziłeś kiedykolwiek jakieś próby z zastosowaniem sondy lambda w kotle na ekogroszek? Nie. Trzeba stosować szerokopasmową sondę, ale problemy to:konieczność podgrzewania (pracuje > 300'C) duży koszt krótka żywotność (zapycha się sadzą) Sondy w sprzęcie pomiarowym są czyszczone co 1h sprężonym powietrzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 24.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. Ale ja nigdy nie narzekałem jeśli już to pisałem co widzę w kotle i jakich innych sposobów sterowań próbowałem. A że super duper palnik okazał się do d..y to już nie moja wina niestety:( tylko teraz widzę co w piecu tworzy 50% sukcesu czyli palnik reszta to sterowanie i opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jakiś czas temu zapodałem na kociołek małą dmuchawkę od kotła pelletowego, sofcik S, ale napisany pod moją małą RV-13AMS i już myślałem,że będzie git, ale niestety zaczął się żar podnosić, robić spiek, pojawiac się zaczęły niedopały... a temp. spalin max. 120-130st.C i kupa... Wgrałem chwilowo 33f, mam ustawione: 5sek praca / 30sek pauza dmuchawa min.25% max.100% modulacja na 0%, aktywny przedmuch... Na maxa przy wypalaniu paliwa uzyskuje t.spalin 150st.C, więcej ten wentyl nie wyciśnie na dużej ekoenergii przy moim węglu. Na moim antycznym WBS-ie z 2007r bez większych bóli jak dam na maxa spaliny pod 300st.C idą... Przy obecnej temp. zewn. jakos daje radę, ale zobaczymy na wieczór, maja być znowu spore mrozy i możliwe, że będe musiał wentyl przekręcić, zobaczymy... Najwyżej przy porażce u mnie - pożyczę wentylek Dziubkowi, on ma w tej chwili mniejsza głowicę, wymiar dziury na wyjście paliwa jest w niej taki jak w moim małym palniku żeliwnym do kotłów 12-17kW. Dziubek spala dużo mniejsze ilości na dobę, więc zrobimy test, czy ten mały wentylek będzie się nadawał do mniejszego palnika i mniejszych kotłów. Włodek przeczytaj drugiego maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts