martinjulio 22.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Można otrzymać ten nowy soft? Też bym chętnie potestowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.03.2013 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Napisz proszę na priv do Jareckiego, podaj typ kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 23.03.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:)Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.03.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:) Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. ,,,, No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.03.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witam:) Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe? Będą zmiany w Scorpionie, ale dopiero latem. Teraz muszę skończyć Cobrę. Proszę o wyrozumiałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 23.03.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. I tu się z tobą Andrzeju, zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 24.03.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Włodku czy prowadziłeś kiedykolwiek jakieś próby z zastosowaniem sondy lambda w kotle na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.03.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Włodku czy prowadziłeś kiedykolwiek jakieś próby z zastosowaniem sondy lambda w kotle na ekogroszek? Nie. Trzeba stosować szerokopasmową sondę, ale problemy to:konieczność podgrzewania (pracuje > 300'C) duży koszt krótka żywotność (zapycha się sadzą) Sondy w sprzęcie pomiarowym są czyszczone co 1h sprężonym powietrzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 24.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka. Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble. Ale ja nigdy nie narzekałem jeśli już to pisałem co widzę w kotle i jakich innych sposobów sterowań próbowałem. A że super duper palnik okazał się do d..y to już nie moja wina niestety:( tylko teraz widzę co w piecu tworzy 50% sukcesu czyli palnik reszta to sterowanie i opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Jakiś czas temu zapodałem na kociołek małą dmuchawkę od kotła pelletowego, sofcik S, ale napisany pod moją małą RV-13AMS i już myślałem,że będzie git, ale niestety zaczął się żar podnosić, robić spiek, pojawiac się zaczęły niedopały... a temp. spalin max. 120-130st.C i kupa... Wgrałem chwilowo 33f, mam ustawione: 5sek praca / 30sek pauza dmuchawa min.25% max.100% modulacja na 0%, aktywny przedmuch... Na maxa przy wypalaniu paliwa uzyskuje t.spalin 150st.C, więcej ten wentyl nie wyciśnie na dużej ekoenergii przy moim węglu. Na moim antycznym WBS-ie z 2007r bez większych bóli jak dam na maxa spaliny pod 300st.C idą... Przy obecnej temp. zewn. jakos daje radę, ale zobaczymy na wieczór, maja być znowu spore mrozy i możliwe, że będe musiał wentyl przekręcić, zobaczymy... Najwyżej przy porażce u mnie - pożyczę wentylek Dziubkowi, on ma w tej chwili mniejsza głowicę, wymiar dziury na wyjście paliwa jest w niej taki jak w moim małym palniku żeliwnym do kotłów 12-17kW. Dziubek spala dużo mniejsze ilości na dobę, więc zrobimy test, czy ten mały wentylek będzie się nadawał do mniejszego palnika i mniejszych kotłów. Włodek przeczytaj drugiego maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 24.03.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Hej Włodzimierz. Doszły mnie informacje, że te Twoje nowe softy potrafią naprawdę ekonomicznie spalać wyngiel.Różnice są ponoć widoczne Jeśli tak to gratuluję. Udostępnisz/udostępniłeś stera do testu VLD celem weryfikacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.03.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Hej Włodzimierz. Doszły mnie informacje, że te Twoje nowe softy potrafią naprawdę ekonomicznie spalać wyngiel.Różnice są ponoć widoczne Jeśłi tak to gratuluję. Dasz/dałeś do testu VLD??? Nie. Vld nie ma Cobry. Może jak Andrzej_M_ potestuje, puścimy tą Cobrę dalej "w Polskę"? Nawet nie wiedziałem, że takie słuchy chodzą. Polska to plotkarski kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 24.03.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Witam, mam problem z uzyskaniem stałej temperatury na kotle. Piec Witkowski KMB-RP, sterownik Cobra, zawór 4D, na piecu ustawione 60'C, na zaworze 52'C zaworem steruje aligator. Temperatura skacze w zakresie od 40 do 65'C. W instalacji wpięte mam 2 pompy, jedna z CWU a druga energooszczędna z CO - podłączona za zaworem 4D. Temperatura powrotu u mnie jest w granicach 35'C, max 45'C przy zasilaniu 60-65'C. Wydaje mi się trochę za niska. Dlatego moje pytanie: czy nie brakuje u mnie dodatkowej pompy w obiegu kotłowym??? Jeżeli ktoś z Was potrafi mi coś doradzić to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.03.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie. Vld nie ma Cobry. Może jak Andrzej_M_ potestuje, puścimy tą Cobrę dalej "w Polskę"? ,,,, Ale jaja. Włodku ja znam osobiście tego gościa o ksywie Andrzej_M_. Czy ja dobrze Ciebie zrozumiałem, że to ON ma decydować o końcowej akceptacji Twego najnowszego oprogramowania, dedykowanego do sterowników kotłów na paliwo stałe. Włodek z całym szacunkiem do Ciebie, ale takim WZORCEM to bym się nie podpierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 25.03.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Chyba chodziło mu o to, że jak zwolnisz sterownik, to dostanie go ktoś inny do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 25.03.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Chyba chodziło mu o to, że jak zwolnisz sterownik, to dostanie go ktoś inny do testów. Faktycznie, moja interpretacja posta napisanego przez Włodka była inna. Ja nie dysponuje jeszcze tym sterownikiem, nawet nie rozmawiałem o szczegółach wypożyczenia z kolegą Karoka65. Jedynie z Włodkiem parę zdań prywatnie zamieniłem. Może faktycznie lepiej będzie a przede wszystkim szybciej, jak inni koledzy chętni do przeprowadzenia takich porównań dostaną ten sterownik w pierwszej kolejności. Ja w międzyczasie, postaram się lepiej przygotować do takiego amatorskiego testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.03.2013 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 OK, dajmy go na początek do Suspensera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.03.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ale jaja. Włodku ja znam osobiście tego gościa o ksywie Andrzej_M_. Czy ja dobrze Ciebie zrozumiałem, że to ON ma decydować o końcowej akceptacji Twego najnowszego oprogramowania, dedykowanego do sterowników kotłów na paliwo stałe. Włodek z całym szacunkiem do Ciebie, ale takim WZORCEM to bym się nie podpierał. Andrzeju, nie odwracaj kota do góry ogonem. Prosiłeś o Cobrę na testy. Twoje obserwacje, podobnie jak obserwacje innych użytkowników, są dla mnie cenne, ale o niczym nie decydują. Nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.03.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 hehe jak już go Suspenser i Andrzej przetestują, to dla mnie już nie wiele zostanie do testowania mimo to pisze się na to, bo przynajmniej bedzie wiadomo jak poradzi sobie z tłokiem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 hehe jak już go Suspenser i Andrzej przetestują, to dla mnie już nie wiele zostanie do testowania mimo to pisze się na to, bo przynajmniej bedzie wiadomo jak poradzi sobie z tłokiem pozdr Nie jest tak źle Suspenser jest zakochany w jednym sterze więc pewnie szybko odda następnej osobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts