Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam:)

Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe?

Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. ,,,,

No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka.

Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble.

Zmieniona dysza w brucerze na dysze on MINERTU. i tu moje wielkie ukłony w jego strone piecyk teraz zaczął w końcu normalnie pracować. Podłączyłem znowu Scorpiona i spalanie też na bardzo przyzwoitym poziomie bez sadzy i niedopałów. Mam pytanie do pana Włodka czy skoro istnieje już licznik spalania w Cobrze to czy nie ma możliwości podzielenia się tym samym w Scorpionie? Chociaż spalanie dobowe?

Będą zmiany w Scorpionie, ale dopiero latem. Teraz muszę skończyć Cobrę.

Proszę o wyrozumiałość.

Włodku czy prowadziłeś kiedykolwiek jakieś próby z zastosowaniem sondy lambda w kotle na ekogroszek?

Nie. Trzeba stosować szerokopasmową sondę, ale problemy to:

• konieczność podgrzewania (pracuje > 300'C)
  • duży koszt
  • krótka żywotność (zapycha się sadzą)

Sondy w sprzęcie pomiarowym są czyszczone co 1h sprężonym

powietrzem...

No proszę tyle narzekań na oprogramowanie sterowników Włodka, a tu taka niespodzianka.

Producenci kotłów i palników uchodzili dotychczas jako "Święte Krowy". Może czas wreszcie pokazać te buble.

Ale ja nigdy nie narzekałem jeśli już to pisałem co widzę w kotle i jakich innych sposobów sterowań próbowałem. A że super duper palnik okazał się do d..y to już nie moja wina niestety:( tylko teraz widzę co w piecu tworzy 50% sukcesu czyli palnik reszta to sterowanie i opał.

Jakiś czas temu zapodałem na kociołek małą dmuchawkę od kotła pelletowego, sofcik S, ale napisany pod moją małą RV-13AMS i już myślałem,że będzie git, ale niestety zaczął się żar podnosić, robić spiek, pojawiac się zaczęły niedopały... a temp. spalin max. 120-130st.C i kupa...

Wgrałem chwilowo 33f, mam ustawione:

5sek praca / 30sek pauza

dmuchawa min.25% max.100%

modulacja na 0%, aktywny przedmuch...

Na maxa przy wypalaniu paliwa uzyskuje t.spalin 150st.C, więcej ten wentyl nie wyciśnie na dużej ekoenergii przy moim węglu.

Na moim antycznym WBS-ie z 2007r bez większych bóli jak dam na maxa spaliny pod 300st.C idą...

Przy obecnej temp. zewn. jakos daje radę, ale zobaczymy na wieczór, maja być znowu spore mrozy i możliwe, że będe musiał wentyl przekręcić,

zobaczymy...

Najwyżej przy porażce u mnie - pożyczę wentylek Dziubkowi, on ma w tej chwili mniejsza głowicę, wymiar dziury na wyjście paliwa jest w niej taki jak w moim małym palniku żeliwnym do kotłów 12-17kW. Dziubek spala dużo mniejsze ilości na dobę, więc zrobimy test, czy ten mały wentylek będzie się nadawał do mniejszego palnika i mniejszych kotłów.

Włodek przeczytaj drugiego maila :)

Hej Włodzimierz. Doszły mnie informacje, że te Twoje nowe softy potrafią naprawdę ekonomicznie spalać wyngiel.Różnice są ponoć widoczne Jeśłi tak to gratuluję. Dasz/dałeś do testu VLD???

Nie. Vld nie ma Cobry. Może jak Andrzej_M_ potestuje, puścimy

tą Cobrę dalej "w Polskę"?

Nawet nie wiedziałem, że takie słuchy chodzą. Polska to plotkarski

kraj... :)

Witam,

mam problem z uzyskaniem stałej temperatury na kotle. Piec Witkowski KMB-RP, sterownik Cobra, zawór 4D, na piecu ustawione 60'C, na zaworze 52'C zaworem steruje aligator. Temperatura skacze w zakresie od 40 do 65'C. W instalacji wpięte mam 2 pompy, jedna z CWU a druga energooszczędna z CO - podłączona za zaworem 4D. Temperatura powrotu u mnie jest w granicach 35'C, max 45'C przy zasilaniu 60-65'C. Wydaje mi się trochę za niska. Dlatego moje pytanie: czy nie brakuje u mnie dodatkowej pompy w obiegu kotłowym??? Jeżeli ktoś z Was potrafi mi coś doradzić to będę wdzięczny.

Nie. Vld nie ma Cobry. Może jak Andrzej_M_ potestuje, puścimy

tą Cobrę dalej "w Polskę"? ,,,,

Ale jaja. :lol2:

Włodku ja znam osobiście tego gościa o ksywie Andrzej_M_.

Czy ja dobrze Ciebie zrozumiałem, że to ON ma decydować o końcowej akceptacji Twego najnowszego oprogramowania, dedykowanego do sterowników kotłów na paliwo stałe.

Włodek z całym szacunkiem do Ciebie, ale takim WZORCEM to bym się nie podpierał.

Chyba chodziło mu o to, że jak zwolnisz sterownik, to dostanie go ktoś inny do testów.

Faktycznie, moja interpretacja posta napisanego przez Włodka była inna.

Ja nie dysponuje jeszcze tym sterownikiem, nawet nie rozmawiałem o szczegółach wypożyczenia z kolegą Karoka65. Jedynie z Włodkiem parę zdań prywatnie zamieniłem.

Może faktycznie lepiej będzie a przede wszystkim szybciej, jak inni koledzy chętni do przeprowadzenia takich porównań dostaną ten sterownik w pierwszej kolejności.

Ja w międzyczasie, postaram się lepiej przygotować do takiego amatorskiego testu.

Ale jaja. :lol2:

Włodku ja znam osobiście tego gościa o ksywie Andrzej_M_.

Czy ja dobrze Ciebie zrozumiałem, że to ON ma decydować o końcowej akceptacji Twego najnowszego oprogramowania, dedykowanego do sterowników kotłów na paliwo stałe.

Włodek z całym szacunkiem do Ciebie, ale takim WZORCEM to bym się nie podpierał.

Andrzeju, nie odwracaj kota do góry ogonem. Prosiłeś o Cobrę

na testy. Twoje obserwacje, podobnie jak obserwacje innych

użytkowników, są dla mnie cenne, ale o niczym nie decydują.

Nie ma się czego bać.