kubaiada 25.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pytam znawcówJaka powinna być dmuchawa do 25kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 25.03.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Poniżej fotki na starym sofcie i na nowym, muszę powiedzieć że należą się ukłony w stronę Włodka, kawał dobrej roboty wykonał. Spalanie wydaje się że trochę mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.03.2013 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Bardzo się cieszę, że działa OK. Dziękuję za testy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.03.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Aż mnie świerzbi aby przetestować ten soft pod Skorpionem U mnie aby sterownik w miarę poprawnie działał musiałem włączyć na stałe pompę bojlera i bojler robi za bufor i za "krótki" obieg pieca (podnosi temperaturę powrotu) , ale nie ukrywam takie rozwiązanie powoduje że temp. CO = CWU , nie można ustawiać stref czasowych na CWU i co najważniejsze pompa cały czas pracuje = pobiera prąd i to nie mały Ciekawy jestem jak ten nowy soft sprawdziłby się u mnie po powrocie do normalnych ustawień , czyli pompa bojlera służyła tylko do ładowania bojlera i działała tylko jak jest taka potrzeba a nie cały czas. Zastanawiam się bo wykresy i zachowanie miałem zbliżone do martinjulio , czyli też temperatury szalały ... I zastanawiam się czy u mnie też by się poprawiło czy też nie ,,, Ale to chyba sprawdzi się w następnym sezonie , jak oczywiście Włodek zrobi taki soft także dla Skorpiona Plus ... Ja mogę być testerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Pytam znawców Jaka powinna być dmuchawa do 25kw? Typowo zakłada się WPa06 lub WBS6aAL lub RV-13AM, szczególnie do palników z większą komorą powietrzną. Te maja w granicy 255m3 przerzutu i spręż pod 360Pa max. Wiadomo juz jednak,że Wystarczyłaby z powodzeniem WPa07 lub RV13AMs, te maja ok. 160m3 przerzutu powietrza i max. spręż 250-260Pa Sęk w tym,że nie każdy sterownik taka dmuchawę z silnikiem 35-40W potrafi obsłużyć, np. przy cobrze ruszają od o.13% min.wartości nadmuchu, podczas gdy WPa06 rusza od 1%..... ja ustawiam 15% dołu pod te typy wentyla. Dochodzi tez problem z ich mocowaniem do palników ekoenergia, tam akurat producent dobrał to pod WBS6a i to jedyny wentyl, który można przykręcić bez dorabiania jakiś przejściówek czy "odstawek" Ja w tej chwili mam jeszcze mniejszą, ale ona juz jednak "za szczupła", jakoś wypalam dwa worki na dobę, ale coś czuje,że maks to ok.70kg ekogroszku, wątpię, aby dała radę przy miale węglowym i spaleniu 2worków na dobę, max. spalin na niej to 150-160st.C i "ni kszty" więcej, aby węgiel był wypalony. Ona ma przerzut 100m3 powietrza i spręż do 150Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 26.03.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) no ja też byłem zdziwiony jak zobaczyłem że wykresy są bardziej jednostajne, wcześniej dużo rzeczy próbowałem na PID nic nie skutkowało. Dopiero jak sobie ustawiłem 2-stana to było lepiej (sinusouda była w miarę stała, ale amplituda i tak była zbyt duża moim zdaniem.Poniżej wykres:. Natomiast na nowym sofcie jest dużo lepiej. Mój piecyk to 19KW i działa na sofcie do skama 25KW. Mam jeszcze soft na 12 KW, ale nie testowałem go narazie jeszcze. Poza tym moje paliwo to obecnie mieszanka JARETA+ węglem "łupanym", który pozostał mi jeszcze z mojego starego "śmieciucha" (mam tego z 4 tony jeszcze . Podejrzewam że na dobrym jednorodnym paliwie wykresy na tym sofcie były by jeszcze bardziej płaskie. Chociaż na starym sofcie, na samym Jarecie+ nie były. P.S. Też macie ze przy wychodzeniu z menu wykresów kocioł przechodzi w podtrzymanie na parę minut, mimo że temp. niższa niż zadana o parę stopni? Edytowane 26 Marca 2013 przez martinjulio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 26.03.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 apropos wychodzenia z menu wykresów, czy temp czy pracy podajnika- czy nie dałoby się tak zrobić, żeby nie wychodzić od razu do menu głównego tylko poziom wyżej. Powiedzmy prze kg pracy przycisk "-" wychodzi do głównego a "+" poziom wyżej czy odwrotnie. to tylko kosmetyczne zmiana a wydaje się to ułatwieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 26.03.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Typowo zakłada się WPa06 lub WBS6aAL lub RV-13AM, szczególnie do palników z większą komorą powietrzną. Te maja w granicy 255m3 przerzutu i spręż pod 360Pa max. Wiadomo juz jednak,że Wystarczyłaby z powodzeniem WPa07 lub RV13AMs, te maja ok. 160m3 przerzutu powietrza i max. spręż 250-260Pa Sęk w tym,że nie każdy sterownik taka dmuchawę z silnikiem 35-40W potrafi obsłużyć, np. przy cobrze ruszają od o.13% min.wartości nadmuchu, podczas gdy WPa06 rusza od 1%..... ja ustawiam 15% dołu pod te typy wentyla. Dochodzi tez problem z ich mocowaniem do palników ekoenergia, tam akurat producent dobrał to pod WBS6a i to jedyny wentyl, który można przykręcić bez dorabiania jakiś przejściówek czy "odstawek" Ja w tej chwili mam jeszcze mniejszą, ale ona juz jednak "za szczupła", jakoś wypalam dwa worki na dobę, ale coś czuje,że maks to ok.70kg ekogroszku, wątpię, aby dała radę przy miale węglowym i spaleniu 2worków na dobę, max. spalin na niej to 150-160st.C i "ni kszty" więcej, aby węgiel był wypalony. Ona ma przerzut 100m3 powietrza i spręż do 150Pa Dzięki Jarecki Ja myślę że moja akurat też jest za słaba Mam WPA 06 palnik rynna Spaliny max 60`C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 26.03.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Testujemy program pogodowy. Jest szansa, że będzie nadzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.03.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Dzięki Jarecki Ja myślę że moja akurat też jest za słaba Mam WPA 06 palnik rynna Spaliny max 60`C Wątpię,że akurat ta jest za mała. Raczej za duża... Jak słabo dmucha, to albo przypalona albo cosik kondensator nie domaga choć równie dobrze może to być kwestia danego palnika rynnowego jak jest dziurawy jak ser szwajcarski.... ew. źle mierzysz spaliny lub masz uszkodzony termometr spalin..... Trochę wróżenie z fusów, ale jedno jest pewne - WPa06 z całą pewnością nie jest za mała. Na jej odpowiedniku z Konwektora bez problemu moge w trybie ręcznym i 300st.C wykulać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 26.03.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Wątpię,że akurat ta jest za mała. Raczej za duża... Jak słabo dmucha, to albo przypalona albo cosik kondensator nie domaga choć równie dobrze może to być kwestia danego palnika rynnowego jak jest dziurawy jak ser szwajcarski.... ew. źle mierzysz spaliny lub masz uszkodzony termometr spalin..... Trochę wróżenie z fusów, ale jedno jest pewne - WPa06 z całą pewnością nie jest za mała. Na jej odpowiedniku z Konwektora bez problemu moge w trybie ręcznym i 300st.C wykulać.... Palnik chodzi 2 sezon termometr mam zamontowany w kominie 20 cm nad czopuchem termometr powinien być sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.03.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 powinien?jaki termometr i kiedy czyszczony ostatnio???ja też byłem przekonany ze mój termometr pokazuje prawidłowo i już prawie włosy rwałem że spaliny mam pomiędzy 70 a 100stCjak wyjąłem wyczyściłem i usunąłem osłonę kapilary okazało się że moje spaliny maja od 100 do 180stClepiej sprawdź jak pisze Jarecki te huragany nie sa za małe, jedyne to albo kondensator albo zapchane 90% otworów w palniku ale to by skutkowało niewłaściwym spalaniem opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 26.03.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Testujemy program pogodowy. Jest szansa, że będzie nadzieja Pogodówka to to, czego Cobrze najbardziej brakuje. Czekam z utęsknieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.03.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) powinien? ja też byłem przekonany ze mój termometr pokazuje prawidłowo i już prawie włosy rwałem że spaliny mam pomiędzy 70 a 100stC jak wyjąłem wyczyściłem i usunąłem osłonę kapilary okazało się że moje spaliny maja od 100 do 180stC Czyli jak się patrzy na odczyty w Brulim i chce się zaimponować innym to wystarczy nie czyścić bagnetu, kapilary i zamiast 100 do 180stC to widać na wykresie 70 a 100stC temperaturę spalin . Edytowane 27 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 nie wiem animuss czy Twoja teoria jest słuszna wiem tylko że ja stosując inny rodzaj pomiaru- nie za pomocą czujnika tylko termometru z kapilarąhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=5131260&viewfull=1#post5131260 (druga fotka) wraz ze wzrostem zabrudzenia kapilary miałem coraz bardziej zaburzone odczyty.po jej wymontowaniu i wsadzeniu termometru bezpośrednio mam wyższe wskazania.nie wiem jak to wygląda przy takim czujniku jak ma Bruli. ktoś musiałby zrobić teścik i zmierzyć poziomi na brudnym i czystym czujniku w na tyle krotkim odstępie czasu aby poziom temperatury spalin nie uległ zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.03.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) nie wiem animuss czy Twoja teoria jest słuszna wiem tylko że ja stosując inny rodzaj pomiaru- nie za pomocą czujnika tylko termometru z kapilarą [Wszystko zarasta w spalinach z węgla .Mogłeś zalać wewnątrz olej .Teraz też możesz sprawdzić za jakiś czas wykręcając termometr i go pucując . Edytowane 27 Marca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 teraz to już wiem że nie tylko zarasta ale nawet jak szybkoczyszczę co tydzień i mam w miarę poprawne wskazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 27.03.2013 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Cześć, Rozesłałem program S09b z pogodówką. Kto wie, może przy okazji spadnie zużycie opału? Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Wszystko fajnie, tyle,że aby pogodówkę wytestować najpierw trzeba mieć czujnik pogodowy..... Zobaczę, może czujnik dokręcę po południu i się pobawię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 28.03.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Wszystko fajnie, tyle,że aby pogodówkę wytestować najpierw trzeba mieć czujnik pogodowy..... Zobaczę, może czujnik dokręcę po południu i się pobawię.... Ja mam czujnik ale nie mam nowego softu a z chęcią bym przetestował. Jarecki, Włodek może mi któryś z Was podesłać? Edytowane 28 Marca 2013 przez martinjulio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts