Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Wątpię,że akurat ta jest za mała. Raczej za duża...

Jak słabo dmucha, to albo przypalona albo cosik kondensator nie domaga choć równie dobrze może to być kwestia danego palnika rynnowego jak jest dziurawy jak ser szwajcarski.... ew. źle mierzysz spaliny lub masz uszkodzony termometr spalin.....

Trochę wróżenie z fusów, ale jedno jest pewne - WPa06 z całą pewnością nie jest za mała.

Na jej odpowiedniku z Konwektora bez problemu moge w trybie ręcznym i 300st.C wykulać....

Palnik chodzi 2 sezon

termometr mam zamontowany w kominie 20 cm nad czopuchem

termometr powinien być sprawny

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

powinien?

jaki termometr i kiedy czyszczony ostatnio???

ja też byłem przekonany ze mój termometr pokazuje prawidłowo i już prawie włosy rwałem że spaliny mam pomiędzy 70 a 100stC

jak wyjąłem wyczyściłem i usunąłem osłonę kapilary okazało się że moje spaliny maja od 100 do 180stC

lepiej sprawdź

jak pisze Jarecki te huragany nie sa za małe, jedyne to albo kondensator albo zapchane 90% otworów w palniku ale to by skutkowało niewłaściwym spalaniem opału

powinien?

ja też byłem przekonany ze mój termometr pokazuje prawidłowo i już prawie włosy rwałem że spaliny mam pomiędzy 70 a 100stC

jak wyjąłem wyczyściłem i usunąłem osłonę kapilary okazało się że moje spaliny maja od 100 do 180stC

Czyli jak się patrzy na odczyty w Brulim i chce się zaimponować innym to wystarczy nie czyścić bagnetu, kapilary i zamiast 100 do 180stC to widać na wykresie 70 a 100stC temperaturę spalin .

Edytowane przez animuss

nie wiem animuss czy Twoja teoria jest słuszna

wiem tylko że ja stosując inny rodzaj pomiaru- nie za pomocą czujnika tylko termometru z kapilarą

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186332-Kocioł-Termo-eco-19KW-Stąporków-Palnik-brucer-sterownik-dwustanowy&p=5131260&viewfull=1#post5131260 (druga fotka)

wraz ze wzrostem zabrudzenia kapilary miałem coraz bardziej zaburzone odczyty.

po jej wymontowaniu i wsadzeniu termometru bezpośrednio mam wyższe wskazania.

nie wiem jak to wygląda przy takim czujniku jak ma Bruli. ktoś musiałby zrobić teścik i zmierzyć poziomi na brudnym i czystym czujniku w na tyle krotkim odstępie czasu aby poziom temperatury spalin nie uległ zmianie

nie wiem animuss czy Twoja teoria jest słuszna

wiem tylko że ja stosując inny rodzaj pomiaru- nie za pomocą czujnika tylko termometru z kapilarą

[

Wszystko zarasta w spalinach z węgla .Mogłeś zalać wewnątrz olej .Teraz też możesz sprawdzić za jakiś czas wykręcając termometr i go pucując . Edytowane przez animuss

Wszystko fajnie, tyle,że aby pogodówkę wytestować najpierw trzeba mieć czujnik pogodowy.....

:)

:)

;)

Zobaczę, może czujnik dokręcę po południu i się pobawię....

Ja mam czujnik ale nie mam nowego softu :( a z chęcią bym przetestował. Jarecki, Włodek może mi któryś z Was podesłać?

Edytowane przez martinjulio

Czujnik zamocowany, patrzyłem jeszcze z Cyprianem na soft...

Włodek zmień ten współczynnik przenikania, kto to będzie liczył i kto to będzie szukał?.......

Zrobic prosto:

-15st.C - użytkownik podaje temp.na kotle lub za zaworem

0st.C - użytkownik podaje temp. na kotle lub za zaworem

+10st.C - użytkownik podaje temp. na kotle lub za zaworem

To do pracy, wartości pośrednie wyliczają się same, krzywa ustawiana w 3punktach wystarczy

i jako czwarta wartość:

tryb lato - użytkownik podaje temp. zewnętrzną, gdzie grzanie C.O. ma sę wyłączyć lub ma się zamknąć zawór.....

Włodek dzięki za soft, jutro sobie go wgram i zaczynam testy.

Rozumiem że czujnik temp. zew. podłączamy w miejsce czujnika powrotu?? Czyli czujnika powrotu nie potrzebujemy?

O co chodzi z tym współczynnikiem przenikania?

Włodek możesz krótko opisać co nowego jest w tym sofcie? Jak odbywa się sterowanie pogodowe?

Nie wiem co jest w tym sofcie ale propozycja Jareckiego wydaje się być dobra:cool:

Zobaczymy jak kilka osób wgra i jaki będzie odzew.

Przy pierwszym spojrzeniu miałem obawy,że będzie to rodziło dodatkowe telefony z pytaniami.

Po jednak króciutkim zapoznaniu jest to dość proste, pomaga także ten wykresik.

Brakuje mi natomiast pokazania na głównym ekranie odczytu temperatury zewnętrznej, to tylko w kodzie 1982 patrząc na ikonke od powrotu....

Pomyśl Włodek, aby gdzieś taka informacje wyświetlać.....

ROSTEK' DLACZEGO MASZ NOWY NICK? Zapomniałeś hasła :) :) :)

POGODOWY.jpg

POGODOWY2.jpg