Wlodek_PID 28.03.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 nie mam nowego softu Już masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Czujnik zamocowany, patrzyłem jeszcze z Cyprianem na soft...Włodek zmień ten współczynnik przenikania, kto to będzie liczył i kto to będzie szukał?....... Zrobic prosto:-15st.C - użytkownik podaje temp.na kotle lub za zaworem0st.C - użytkownik podaje temp. na kotle lub za zaworem+10st.C - użytkownik podaje temp. na kotle lub za zaworemTo do pracy, wartości pośrednie wyliczają się same, krzywa ustawiana w 3punktach wystarczy i jako czwarta wartość:tryb lato - użytkownik podaje temp. zewnętrzną, gdzie grzanie C.O. ma sę wyłączyć lub ma się zamknąć zawór..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 28.03.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Włodek dzięki za soft, jutro sobie go wgram i zaczynam testy. Rozumiem że czujnik temp. zew. podłączamy w miejsce czujnika powrotu?? Czyli czujnika powrotu nie potrzebujemy? O co chodzi z tym współczynnikiem przenikania?Włodek możesz krótko opisać co nowego jest w tym sofcie? Jak odbywa się sterowanie pogodowe? Nie wiem co jest w tym sofcie ale propozycja Jareckiego wydaje się być dobra:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 28.03.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 WitamCzy w poprzednich softach temperatura powrotu była brana przez sterownik pod uwagę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Wgralem odpalone i zobaczymy..Pierwszy kontakt ok. Ten współczynnik w sumie prosta sprawa, dałem 0.3 na mój dom. Brakuje mi na wierzchu t.zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.03.2013 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Witam Czy w poprzednich softach temperatura powrotu była brana przez sterownik pod uwagę??? Tak, przy włączonym ADC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.03.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Krzywa grzewcza to zależność między temperaturą zewnętrzną- oś X a podniesieniem nastawy - oś Y. Może wymyślę coś prostszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Zobaczymy jak kilka osób wgra i jaki będzie odzew. Przy pierwszym spojrzeniu miałem obawy,że będzie to rodziło dodatkowe telefony z pytaniami. Po jednak króciutkim zapoznaniu jest to dość proste, pomaga także ten wykresik. Brakuje mi natomiast pokazania na głównym ekranie odczytu temperatury zewnętrznej, to tylko w kodzie 1982 patrząc na ikonke od powrotu.... Pomyśl Włodek, aby gdzieś taka informacje wyświetlać..... ROSTEK' DLACZEGO MASZ NOWY NICK? Zapomniałeś hasła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.03.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Brakuje mi natomiast pokazania na głównym ekranie odczytu temperatury zewnętrznej, to tylko w kodzie 1982 patrząc na ikonke od powrotu.... Pomyśl Włodek, aby gdzieś taka informacje wyświetlać..... To dobry pomysł, pomyślę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 29.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Dziś wgrałem nowy soft i podłączyłem czujnik temp. zewn. i ZONK:eek: w menu 1892 mam coś takiego: czujnik jest dobry, bo używałem go w moim kotle olejowym. Czyżby pod Cobre musiał być jakiś inny czujnik? Edytowane 29 Marca 2013 przez martinjulio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 To ma być czujnik typu KTY....Jak Ci starczy, to wyrzuć za okno ten czujnik powrotu ewentualnie przedłuż ten czujnik taką samą grubością przewodu i tyle...będzie dobrze ja np. mógłbym podłączyc od innego producenta czujnik pogodowy, który mam w swojej ofercie, ale nie będzie pasował, bo jest cyfrowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 29.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Mam pytanie odnośnie nowego softu. Co może być przyczyną nie dopalania węgla. Wg Waszych zaleceń wystaczy w korekcji mocy palnika zdjąć kilka % i powinno być ok, ale jak tak zrobie to wiatr też zdejmuję i w efekcie mam to samo nie dopalony miał/groszek(na obu to samo) spadający do popielnika - zaobserwowałem taką zależność, że jak zaczyna podawać często tj co ok 20 sek to wtedy dochodzi do tego, że spada nadpalone czarne "złoto" w popiół - jak wejdę w ręczne ster to wiatr na kilka minut na 70-80% i dopiero się rozżarza na całej powierzchni palnika - jakbym tak zostawił to mogę z popiołu wyciągnąć po 1 nocy wiadro nadpalonego węgla. Da się to jakoś obejść - czy powrót do starszego softu?? Dodam, że zaraz po zmianie softu na "S" było ok ze 2 -3 dni później zaczęły się schody, a pale cały czas tym samym - może coś się mogło zapchać. Na starym sofcie na ADC ust miałem czas podajnika 2,5/40 sek, wiatr 16/85%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 To dobry pomysł, pomyślę.... Może ciut mniejsza cyferka tej korekcji pogodowej koło ikonki z chmurką i zaraz pod nią wartość temperatury zewnętrznej? (podobnie jak przy ustawianiu temp. CWU mamy nastawę i niżej histerezę.... tak będzie chyba logicznie i czytelnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jerzy podeślę do Ciebie ciut świeższy soft normalnyplus nowszy serii S Rozumiem, że głowicę paleniska masz uszczelnioną czarnym sliconem na 1200/1500st.C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 29.03.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 uszczelnienie + zaklejenie kilku pierwszych nacięć robiłem w listopadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 29.03.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Krzywa grzewcza to zależność między temperaturą zewnętrzną - oś X a podniesieniem nastawy - oś Y. Może wymyślę coś prostszego? Sam pomysł z regulacją nachylenia krzywej grzewczej jest o.k.. Ale brakuje mi tu możliwości regulacji poziomu krzywej grzewczej. Patrząc na powyższą krzywą to dla temp. zew. +10'C ma korekcję +5, a dla -10'C mam korekcję +10, czyli temperatura na zewnątrz zmienia się o 20'C a na kotle tylko o 5'C. Dla mojej nieocieplonej chałupy to za mało. Podobał mi się pomysł od Jarka z ustawianiem temp, na kotle pod np. +15, 0, -15'C na zewnątrz, krzywa sama się wtedy ustali. Poniżej jeszcze załączam rozwiązanie jakie było w moim kotle olejowym, może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 uszczelnienie + zaklejenie kilku pierwszych nacięć robiłem w listopadzie W tym małym palniku nie powinno się zaklejać nacięć.... Zaklejanie dotyczyło tylko przypadków na brucerze lub dużej ekoenergii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Podobał mi się pomysł od Jarka z ustawianiem temp, na kotle pod np. +15, 0, -15'C na zewnątrz, krzywa sama się wtedy ustali. Podobnie, tyle,że z większa ilością punktów mam na irydzie i uważam,że właśnie lepiej idzie ustawić krzywą do swoich potrzeb. Tyle,że to będzie wymagało wpisania zamiast 1korekcji trzech konkretnych temperatur. W rozmowie z pracownikiem Elektro-Miz też padła opinia,że lepiej jest to zrobić w taki sposób, zobaczymy zatem na czym stanie.... Dodałbym tylko jeszcze temp. zewnętrzna, przy której kocioł ma przejść w tryb lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 29.03.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Tyle,że to będzie wymagało wpisania zamiast 1korekcji trzech konkretnych temperatur. Dodałbym tylko jeszcze temp. zewnętrzna, przy której kocioł ma przejść w tryb lato. Ale jeżeli "znasz" swój budynek to te 3 wartości temperatury wpisujesz raz i więcej nic nie zmieniasz. Temp. zewn. przy której kocioł przechodzi w tryb lato - jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 29.03.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Czy to normalne że kocioł pracuje na 40%mocy, a dmuchawa jest wyłączona??? Poza tym temperatura zadana jest osiągnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts