Rostek1719511232 29.03.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ROSTEK' DLACZEGO MASZ NOWY NICK? Zapomniałeś hasła :) Nie podobał mi się tamten nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 29.03.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Czy to normalne że kocioł pracuje na 40%mocy, a dmuchawa jest wyłączona??? [ATTACH=CONFIG]179936[/ATTACH] Poza tym temperatura zadana jest osiągnięta. Jeśli masz program z serii S to tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jakaś cisza tu nastała. Oby nie przed burzą Cześć DarM Tutaj jest taki jeden Pan, który ma ok.170m2 i pyta o kociołek... Nie wiem, czy nie pomyliłem, ale u Ciebie chyba 12kW grzeje coś lekko powyżej 160m2... Jakbyś mógł 2-3słowa ze swojego doświadczenia koledze napisać.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5902409&viewfull=1#post5902409 aha.... i jak tam, czujnik pogodowy na zewnątrz domu jakoś wyrzuciłeś? Odpaliłeś soft z pogodówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 29.03.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jak Ci starczy, to wyrzuć za okno ten czujnik powrotu ewentualnie przedłuż ten czujnik taką samą grubością przewodu i tyle... będzie dobrze Wyrzuciłem czujnik powrotu na zewnątrz i jest git, ale mam problem z softem, Jarecki możesz mi podesłać soft z pogodówką z Twojego Skam-a 25? Ten co mi ostatnio podesłałeś u mnie super śmigał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Pogodówka odpalona. Czujnik mam w tym samym miejscu co czujnik od Tech-a do sterowania zaworem 4D. Wskazania temperatury prawie takie same. Z uwagi, że dopiero co wgrałem soft z pogodówką nic więcej nie mogę powiedzieć. Nie wiem tylko jak się wchodzi w ustawienia krzywej grzania. Edytowane 29 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Nikt w on-line tego nie wie? Śmiało bo muszę iść pisanki malować Edytowane 29 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Znalazłem:wave: A to Włodek wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 29.03.2013 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Nie ustawiaj powyżej 0.5, typowo ocieplony dom ma 0.2 do 0.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Nie ustawiaj powyżej 0.5, typowo ocieplony dom ma 0.2 do 0.3. Ustawiłem 0,3 i chyba jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wyrzuciłem czujnik powrotu na zewnątrz i jest git, ale mam problem z softem, Jarecki możesz mi podesłać soft z pogodówką z Twojego Skam-a 25? Ten co mi ostatnio podesłałeś u mnie super śmigał. Chyba koło 14-ej wysyłałem..... Sprawdź pocztę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pogodówka odpalona. Czujnik mam w tym samym miejscu co czujnik od Tech-a do sterowania zaworem 4D. Wskazania temperatury prawie takie same. Z uwagi, że dopiero co wgrałem soft z pogodówką nic więcej nie mogę powiedzieć. Nie wiem tylko jak się wchodzi w ustawienia krzywej grzania. Tech-a już masz, więc wyrzucać nie będziesz, ale teraz pogodowo mógłbyś sterować temp. na C.O., praca zaworu mieszającego i temp. za zaworem przy module Alligator... Wszystko z jednej parafii.... ja akurat tez jeszcze mam osobno sterowany zawór i temp. za zaworem, bo obsługuje to z piętra, więc tak zostanie do momentu, jak Włodek nie zrobi modułu internetowego.... bo ja z piętra temp. sterować muszę i się do tego przyzwyczaiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Wiem, wiem. Ale to już za późno. Podłączenie Techa wykorzystuję dodatkowo do sterowania podłogówką. Jeśli chodzi o soft z pogodówką to tak na pierwszy rzut oka:- ustawienie pogodówki współczynnikiem krzywej nie jest takie złe, chodź lepiej byłoby zadawać samemu dla trzech wartości temperatur;- brakuje mi wyłączenia pompy CO dla przejścia automatycznego w tryb letni. Zbliżylibyśmy się do pełnego automatu.Na razie to tyle z obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 29.03.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 - ustawienie pogodówki współczynnikiem krzywej nie jest takie złe, chodź lepiej byłoby zadawać samemu dla trzech wartości temperatur; To musi być 1 nastawa. Pomyśl, co się stanie, jak ktoś ustawi 3 temperatury odwrotnie, niż trzeba - czyli dla wysokiej temp. zewnętrznej da największe podbicie nastawy, i tak dalej... - brakuje mi wyłączenia pompy CO dla przejścia automatycznego w tryb letni. Zbliżylibyśmy się do pełnego automatu. A jak to robi konkurencja? Od jakiej temperatury wyłącza pompę? Chociaż raz coś od nich ściągniemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) A jak to robi konkurencja? Od jakiej temperatury wyłącza pompę? Chociaż raz coś od nich ściągniemy... Pomyślę, przyjrzę się i coś zaproponuję. Chętnie bym widział jeszcze na głównym menu wyświetloną temperaturę zewnętrzną pod czasem w kolorze czerwonym. Tak jak wyświetlana była korekcja a trybie ADC. I jeszcze aby z menu wykresy i spalenie nie wychodzić do głównego menu Edytowane 29 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Włodek, to jest proste jak przysłowiowy drut W irydzie, który pracuje u mnie całą zimę mam wybór:- sama nastawa- nastawa + strefy- pogodowy- pogodowy + strefy i jak wybiorę pogodowy, to dla c.o. mam stałe temp. zewnętrzne do których podaję nastawy na kotle:dla:-25 ... 72deg-10 ... 63deg+5 ... 55deg+15 ...50deg dla mieszacza w domyśle podłogówka:-25 ... 38deg-10 ... 35deg+5 ... 32deg+15 ...30deg przy dodaniu korekcji stref dolicza do tego lub ujmuje w/g korekty w menuecie podawało się natomiast:-10....65deg0...55deg+10...45deg i tak chyba wystarczydodać tylko wartość dla STOP temp zewnętrznej i ustawiana powyżej +10st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 A więc tak. Jak to robi konkurencja to nie wiem ale podzielę się moimi spostrzeżeniami. Ja mam w Techu czujnik kotła podłączony nie pod kocioł ale zaraz za zaworem 4D, za którym jest stała temperatura zależna od temperatury zewnętrznej (+/- 1 st histereza). Pod Techa mam podłączone sterowanie pompy od podłogówki. Dla wartości temperatury na zewnątrz +10 stopni za zaworem 4D mam 40 stopni. Załączenie pompy od podłogówki mam ustawione powyżej progu 39 stopni, czyli jej wyłączenie poniżej 40 stopni. Na obecną chwilę temperatura na zewnątrz powyżej 10 stopni występowała sporadycznie, a jak już to na parę godzin. Wyłączenie podłogówki na ten czas nie powodowało zbytnio jej wystudzenia. Gdyby pompa CO wyłączała się przy + 10 stopni na zewnątrz w tych warunkach, to też nie byłoby źle. Ale utrzymywanie się jej przez kilka dni na pewno doprowadzi do wychłodzenia domu. Dlatego też proponuję dodać w algorytmie funkcję STOP dla pompy CO podobnie jak to proponuje Jarecki dla temperatury na zewnątrz powyżej +10 st. C. Użytkownik sam sobie ustawi temperaturę dla której COBRA przejdzie z automatu w tryb LATO. Dla jednego może wystarczyć +10 a dla innego +15 st., co oczywiście uzależnione jest od współczynnika oddawania ciepła na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 29.03.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Kto wie, może przy okazji spadnie zużycie opału? Nie liczyłbym na to Ciągne w tym sezonie na mojej pogodówce, zresztą wspominałem o tym jak widzieliśmy się. Z temp. szału nie mam a przepaliłem do tej pory węgla tyle samo co w zeszłym sezonie. Jedyny plus który zauważyłem to taki że w sezonie przejściowym w ciągu dnia kocioł dostawał nastawę ok 43-45' a w nocy ciut większą. Tutaj faktycznie pojawiła się znaczna oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 29.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Dlatego też proponuję dodać w algorytmie funkcję STOP dla pompy CO podobnie jak to proponuje Jarecki dla temperatury na zewnątrz powyżej +10 st. C. Użytkownik sam sobie ustawi temperaturę dla której COBRA przejdzie z automatu w tryb LATO. Dla jednego może wystarczyć +10 a dla innego +15 st., co oczywiście uzależnione jest od współczynnika oddawania ciepła na zewnątrz. A ja bym tego tak nisko nie ustawiał. Jak wspomniałem jeden post wyżej, w tym sezonie mam odpaloną pogodówkę "home made". Moja obserwacja sugestia - po lecie mamy mury rozgrzane,oddają jeszcze dużo ciepła. Faktycznie, wystarczy temp zewnętrzna rzędu 13-15' aby wyłączyć CO ale po zimie gdzie te same mury już nic nie oddają a wręcz ciągną ciepło temp tę nastawiłbym o wiele wyżej. To taka moja skromna obserwacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 raczej spora a nie skromna:)po zimie trudniej o ciepło w domu bez ogrzewania niż po lecie ja myślę że granica to +15stC a dla nowych porządnie izolowanych 12-13stCniżej bym nie ryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Przecież ja pisałem, że przy temperaturze +10 stopni utrzymującej się na dłużej (miałem na myśli po zimie) wyłączenie pompy CO (włączenie trybu LATO) wychłodzi dom. Ale może komuś (kto ma z domu termos a są tacy) to nie przeszkodzi. A od +10 (nie mylić z przy +10) znaczy, że będzie można (bynajmniej ja tak widzę) ustawić sobie 11, 12, 13, ... Edytowane 29 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts