Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakaś cisza tu nastała. Oby nie przed burzą :)

Cześć DarM

Tutaj jest taki jeden Pan, który ma ok.170m2 i pyta o kociołek...

Nie wiem, czy nie pomyliłem, ale u Ciebie chyba 12kW grzeje coś lekko powyżej 160m2...

Jakbyś mógł 2-3słowa ze swojego doświadczenia koledze napisać....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5902409&viewfull=1#post5902409

aha.... i jak tam, czujnik pogodowy na zewnątrz domu jakoś wyrzuciłeś? Odpaliłeś soft z pogodówką?

Jak Ci starczy, to wyrzuć za okno ten czujnik powrotu ewentualnie przedłuż ten czujnik taką samą grubością przewodu i tyle...

będzie dobrze

Wyrzuciłem czujnik powrotu na zewnątrz i jest git, ale mam problem z softem, Jarecki możesz mi podesłać soft z pogodówką z Twojego Skam-a 25?

Ten co mi ostatnio podesłałeś u mnie super śmigał.

Pogodówka odpalona. Czujnik mam w tym samym miejscu co czujnik od Tech-a do sterowania zaworem 4D. Wskazania temperatury prawie takie same. Z uwagi, że dopiero co wgrałem soft z pogodówką nic więcej nie mogę powiedzieć. Nie wiem tylko jak się wchodzi w ustawienia krzywej grzania. Edytowane przez DarM

Pogodówka odpalona. Czujnik mam w tym samym miejscu co czujnik od Tech-a do sterowania zaworem 4D. Wskazania temperatury prawie takie same. Z uwagi, że dopiero co wgrałem soft z pogodówką nic więcej nie mogę powiedzieć. Nie wiem tylko jak się wchodzi w ustawienia krzywej grzania.

Tech-a już masz, więc wyrzucać nie będziesz, ale teraz pogodowo mógłbyś sterować temp. na C.O., praca zaworu mieszającego i temp. za zaworem przy module Alligator...

Wszystko z jednej parafii....

ja akurat tez jeszcze mam osobno sterowany zawór i temp. za zaworem, bo obsługuje to z piętra, więc tak zostanie do momentu, jak Włodek nie zrobi modułu internetowego.... :) bo ja z piętra temp. sterować muszę i się do tego przyzwyczaiłem....

Wiem, wiem. Ale to już za późno. Podłączenie Techa wykorzystuję dodatkowo do sterowania podłogówką. Jeśli chodzi o soft z pogodówką to tak na pierwszy rzut oka:

- ustawienie pogodówki współczynnikiem krzywej nie jest takie złe, chodź lepiej byłoby zadawać samemu dla trzech wartości temperatur;

- brakuje mi wyłączenia pompy CO dla przejścia automatycznego w tryb letni. Zbliżylibyśmy się do pełnego automatu.

Na razie to tyle z obserwacji.

- ustawienie pogodówki współczynnikiem krzywej nie jest takie złe, chodź lepiej byłoby zadawać samemu dla trzech wartości temperatur;

To musi być 1 nastawa. Pomyśl, co się stanie, jak ktoś ustawi 3 temperatury

odwrotnie, niż trzeba - czyli dla wysokiej temp. zewnętrznej da największe

podbicie nastawy, i tak dalej...

- brakuje mi wyłączenia pompy CO dla przejścia automatycznego w tryb letni. Zbliżylibyśmy się do pełnego automatu.

A jak to robi konkurencja? Od jakiej temperatury wyłącza pompę?

Chociaż raz coś od nich ściągniemy... :)

A jak to robi konkurencja? Od jakiej temperatury wyłącza pompę?

Chociaż raz coś od nich ściągniemy... :)

Pomyślę, przyjrzę się i coś zaproponuję.

Chętnie bym widział jeszcze na głównym menu wyświetloną temperaturę zewnętrzną pod czasem w kolorze czerwonym. Tak jak wyświetlana była korekcja a trybie ADC.

I jeszcze aby z menu wykresy i spalenie nie wychodzić do głównego menu :)

Edytowane przez DarM

Włodek, to jest proste jak przysłowiowy drut

W irydzie, który pracuje u mnie całą zimę mam wybór:

- sama nastawa

- nastawa + strefy

- pogodowy

- pogodowy + strefy

i jak wybiorę pogodowy, to dla c.o. mam stałe temp. zewnętrzne do których podaję nastawy na kotle:

dla:

-25 ... 72deg

-10 ... 63deg

+5 ... 55deg

+15 ...50deg

dla mieszacza w domyśle podłogówka:

-25 ... 38deg

-10 ... 35deg

+5 ... 32deg

+15 ...30deg

przy dodaniu korekcji stref dolicza do tego lub ujmuje w/g korekty

w menuecie podawało się natomiast:

-10....65deg

0...55deg

+10...45deg

i tak chyba wystarczy

dodać tylko wartość dla STOP temp zewnętrznej i ustawiana powyżej +10st.C

A więc tak. Jak to robi konkurencja to nie wiem ale podzielę się moimi spostrzeżeniami. Ja mam w Techu czujnik kotła podłączony nie pod kocioł ale zaraz za zaworem 4D, za którym jest stała temperatura zależna od temperatury zewnętrznej (+/- 1 st histereza). Pod Techa mam podłączone sterowanie pompy od podłogówki. Dla wartości temperatury na zewnątrz +10 stopni za zaworem 4D mam 40 stopni. Załączenie pompy od podłogówki mam ustawione powyżej progu 39 stopni, czyli jej wyłączenie poniżej 40 stopni. Na obecną chwilę temperatura na zewnątrz powyżej 10 stopni występowała sporadycznie, a jak już to na parę godzin. Wyłączenie podłogówki na ten czas nie powodowało zbytnio jej wystudzenia. Gdyby pompa CO wyłączała się przy + 10 stopni na zewnątrz w tych warunkach, to też nie byłoby źle. Ale utrzymywanie się jej przez kilka dni na pewno doprowadzi do wychłodzenia domu. Dlatego też proponuję dodać w algorytmie funkcję STOP dla pompy CO podobnie jak to proponuje Jarecki dla temperatury na zewnątrz powyżej +10 st. C. Użytkownik sam sobie ustawi temperaturę dla której COBRA przejdzie z automatu w tryb LATO. Dla jednego może wystarczyć +10 a dla innego +15 st., co oczywiście uzależnione jest od współczynnika oddawania ciepła na zewnątrz.

Kto wie, może przy okazji spadnie zużycie opału? :)

Nie liczyłbym na to :rolleyes:

Ciągne w tym sezonie na mojej pogodówce, zresztą wspominałem o tym jak widzieliśmy się.

Z temp. szału nie mam a przepaliłem do tej pory węgla tyle samo co w zeszłym sezonie.

Jedyny plus który zauważyłem to taki że w sezonie przejściowym w ciągu dnia kocioł dostawał nastawę ok 43-45' a w nocy ciut większą. Tutaj faktycznie pojawiła się znaczna oszczędność.

Dlatego też proponuję dodać w algorytmie funkcję STOP dla pompy CO podobnie jak to proponuje Jarecki dla temperatury na zewnątrz powyżej +10 st. C. Użytkownik sam sobie ustawi temperaturę dla której COBRA przejdzie z automatu w tryb LATO. Dla jednego może wystarczyć +10 a dla innego +15 st., co oczywiście uzależnione jest od współczynnika oddawania ciepła na zewnątrz.

A ja bym tego tak nisko nie ustawiał.

Jak wspomniałem jeden post wyżej, w tym sezonie mam odpaloną pogodówkę "home made".

Moja obserwacja sugestia - po lecie mamy mury rozgrzane,oddają jeszcze dużo ciepła. Faktycznie, wystarczy temp zewnętrzna rzędu 13-15' aby wyłączyć CO ale po zimie gdzie te same mury już nic nie oddają a wręcz ciągną ciepło temp tę nastawiłbym o wiele wyżej.

To taka moja skromna obserwacja. ;)

Przecież ja pisałem, że przy temperaturze +10 stopni utrzymującej się na dłużej (miałem na myśli po zimie) wyłączenie pompy CO (włączenie trybu LATO) wychłodzi dom. Ale może komuś (kto ma z domu termos a są tacy) to nie przeszkodzi. A od +10 (nie mylić z przy +10) znaczy, że będzie można (bynajmniej ja tak widzę) ustawić sobie 11, 12, 13, ... Edytowane przez DarM