Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Dokładnie o to mi chodzi, aby temp stopu była programowana, tak jest też w moim drugim sterowniku.

Proponowałem, aby do wartości STOP każdy samodzielnie przypisał sobie temp. zewnętrzną i ma to być ustawiane od 10st.C temp. zewnętrznej...

Jeden sobie ustawi 10st.C, drugi 12st.C a trzeci 15st.C... Zrobić zakres np. 10-20st.C i tyle...

ps. witaj Damian, dawno nie zaglądałeś :)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ps. witaj Damian, dawno nie zaglądałeś :)

Jarek, nowa praca pociągnęła za sobą mnóstwo obowiązków, przez co kompletnie nie mam czasu.

Weekendy stały się tak krótkie że czasami przydałoby się dwa razy tyle :lol2:

Przeleciałem tak wzrokowo te 60 stron i .... muszę stwierdzić że idzie to ku dobremu.

Tak na marginesie, u mnie któraś z wersji S bardzo mocno dmuchała, czy tak nadal jest ?

W tym małym palniku nie powinno się zaklejać nacięć....

Zaklejanie dotyczyło tylko przypadków na brucerze lub dużej ekoenergii

a ja widziałem zdjęcia na którymś forum mojego palnika i było pokazane, żeby 2 czy 3 pierwsze nacięcia od strony dmuchawy zakleić, a właśnie u mnie wtedy paliło się tylko od dmuchawy- po zalepieniu było OK, aż do ok tydz temu, ale poradziłem sobie i myślę,że Włodek nie będzie miał do mnie za złe ;), że zewnętrzną czasówką skróciłem czas pracy podajnika do ok 3 sek. Już od wczoraj jest luksus i popiół na pył wypalony przy korekcji mocy palnika 0%. Zdrowych, ciepłych i wesołych świąt nie spędzonych w kotłowni tylko z rodziną. POZDRAWIAM

Jarek, nowa praca pociągnęła za sobą mnóstwo obowiązków, przez co kompletnie nie mam czasu.

Weekendy stały się tak krótkie że czasami przydałoby się dwa razy tyle :lol2:

Przeleciałem tak wzrokowo te 60 stron i .... muszę stwierdzić że idzie to ku dobremu.

Tak na marginesie, u mnie któraś z wersji S bardzo mocno dmuchała, czy tak nadal jest ?

Nie, to jest poprawione, wysyłam Ci nowy soft.

Soft wsadzony, czujnik wywalony na zewnątrz.

To co rzuciło mi się w oczy "na dzień dobry"

- po włączeniu pogodówki brak alarmu o braku czujnika - zostało po "staremu". Wydaje mi się że gdy mamy ten czujnik na zewnątrz powinna być jakaś kontrola nad jego "sprawnością". Nie daj boże kabel szlak trafi albo co innego się jeszcze przydarzy warto aby sterownik piszczał.

- to na czerwono u dołu ekranu, cóż to takiego ?, bo jak rozumie u góry koło słoneczko-chmurki to korekta.

- po włączeniu pogodówki brak alarmu o braku czujnika - zostało po "staremu". Wydaje mi się że gdy mamy ten czujnik na zewnątrz powinna być jakaś kontrola nad jego "sprawnością". Nie daj boże kabel szlak trafi albo co innego się jeszcze przydarzy warto aby sterownik piszczał.

- to na czerwono u dołu ekranu, cóż to takiego ?, bo jak rozumie u góry koło słoneczko-chmurki to korekta.

To na czerwono u dołu ekranu to temperatura zewnętrzna zmierzona

przez czujnik pogodowy.

Alarm od czujnika dorobię razem z innymi zmianami, nad którymi

jeszcze pracuję.

To na czerwono u dołu ekranu to temperatura zewnętrzna zmierzona

przez czujnik pogodowy.

Eeee czy aby na pewno ... ?

Pod starym powrotem pokazuje 8.7' (i tyle chyba jest), a na czerwono 2.7, czasami przełamie się na 2.8

Obie wartości mają się nijak do siebie.

Gdyby były zbliżone nie pytałbym ...

Ja jak dziś podłączałem czujnik pogodowy i po chwili, może minucie, jak nie był jeszcze czujnik podłączony, pojawił się alarm czujnika powrotu na ekranie i piszczał. Jak podkręciłem czujnik to przestał alarmować. Może ten alarm ma zwłokę.

Coś jest w tym, co Damian pisze, bo ja mam wersje stera do testów, gdzie nie miałem już czujnika powrotu...

i w 1982 jak to Damian określa "emulowało" mi wartość ok.0,1st.C mniejszą a zworka żadna nie była wkręcona.

Po podłączeniu czujnika i wyrzuceniu go za okno mam dobre wskazania.....

ps.Włodek luknij na maila....

Ja jak dziś podłączałem czujnik pogodowy i po chwili, może minucie, jak nie był jeszcze czujnik podłączony, pojawił się alarm czujnika powrotu na ekranie i piszczał. Jak podkręciłem czujnik to przestał alarmować. Może ten alarm ma zwłokę.

a z ciekawości zapytam, jak przepinałeś, to pracowałeś na starszym sofcie z ADC, czy jechałeś już na tym serii S....?

Ja przykręcałem czujnik na wyłączonym sterze, więc alarmu siłą rzeczy żadnego nie miałem.....

Rostek' jak tam. dosztukowałeś kabelek i wyrzuciłeś za okno, aby sprawdzić pogodówkę na sztokerze?

Właśnie skończyłem czytać część wątki o nowej funkcji "sterowania pogodowego" i coraz bardziej mi się podoba :)

Niestety mam sztokera 50 kW a wszystkie wersje softu jakie dostaję od Jarecki79 mają w nazwie "Sztoker 25" i nie bardzo wiem czy mogę tego użyć do mojego kotła :(

Nie mam Twojego maila. Wysłałem do Jareckiego soft na Sztokera 50kW

Wesołych Świąt!

Pozdrowienia,

Włodek