Rostek1719511232 01.04.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Sterownik działa jak najbardziej poprawnie, tylko w tej chwili czy zadam temp. 43 czy 50 to dodaje mi +1 stopień. W olejaku miałem tak, że kocioł sam ustalał temp. w zalezności od temp. na zewnątrz, np. gdy temp. na zewnątrz była ok. 0 na kotle było 45 st, na zewnątrz -10 na kotle 50 st. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 01.04.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Panowie, ja mam pytanie do użytkowników programu Cobra S:jak wygląda w waszych kotłach proces palenia, chodzi mi mianowicie o czystość spalania, czy jak pracował kocioł na zwykłym programie z serii np. A kocioł był czyściejszy czy jak teraz na serii S. Czy jest więcej teraz sadzy czy przedtem? Proszę o obiektywne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Sterownik działa jak najbardziej poprawnie' date=' tylko w tej chwili czy zadam temp. 43 czy 50 to dodaje mi +1 stopień. W olejaku miałem tak, że kocioł sam ustalał temp. w zalezności od temp. na zewnątrz, np. gdy temp. na zewnątrz była ok. 0 na kotle było 45 st, na zewnątrz -10 na kotle 50 st. itd.[/quote'] Jak zauważyłeś "sterownik działa jak najbardziej poprawnie". Nie żądaj aby zmniejszając temperaturę zadaną z 50 na 43 lub zwiększając z 43 na 50 korekcja od temperatury na zewnątrz (która w danym momencie jest zależna od temperatury na zewnątrz) podbiła lub zmniejszyła temperaturę na kotle o 7 st. C. No chyba, że jednocześnie ze zmianą temperatury na kotle zmienisz temperaturę na zewnątrz, ale to chyba nie realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Panowie, ja mam pytanie do użytkowników programu Cobra S: jak wygląda w waszych kotłach proces palenia, chodzi mi mianowicie o czystość spalania, czy jak pracował kocioł na zwykłym programie z serii np. A kocioł był czyściejszy czy jak teraz na serii S. Czy jest więcej teraz sadzy czy przedtem? Proszę o obiektywne uwagi. U mnie wygląda to tak: - lepsze wypalanie paliwa; - bardziej czysty kocioł (mniej sadzy); - większa spiekalność; - mniejsze zużycie paliwka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.04.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeszcze trzeba sie pobawić pogodówką i po świętach rozesłac do większej ilości użytkowników.Czekam jednak jeszcze na poprawkę, w której będzie wyświetlona gdzieś na ekranie temp. zewnętrzna. Nie mniej mam podobne zdanie do Rostka, możliwe,że wynika z przyzwyczajenia w irydzie a u Rostka było podobnie w olejaku.Dla mnie jest to bardziej logiczna metoda. POGODÓWKA w/g mnie:Zadaniem sterowania pogodowego ma być automatyczny dobór temperatury na kotle lub za zaworem mieszającym zależny od pogody.Uważam,że należy raz dla siebie ustawić temp. dla np. -15st.C i powiedzmy na kotle konkretnie 65stC, dla 0st.C na kotle 50st.C i dla +10st.C np. 45st.c na kotle, wartości pośrednie mają wyliczac się same.Zatem jak załączam pogodówkę, to ma być ikonka z chmurką i zablokowana możliwość ręcznej nastawy temp. C.O.Po to ustawiam krzywą grzewczą, aby mnie to nie interesowało. Mogę mieć jedynie dodatkowe korekcje wynikające ze stref czasowych i koniec. Tymczasem jest tak,że sam dobieram nastawę na C.O. a obecna pogodówka tylko mi wprowadza korekcje, dla mnie jest to pół lub nawet ćwierć automat i nic nie zmienia,że krzywa ustawiam tylko jednym parametrem, bo nadal muszę dopasować sobie ręcznie temp. na kotle. Moim zdaniem nie o to w sterowaniu pogodowym chodzi.Zresztą taką propozycję, aby ustawić dla konkretnych danych konkretne temp. na kotle poparło juz kilka osób, zatem może warto przemyśleć i posłuchać.... Ja chcę raz ustawić krzywa i mieć święty spokój. Tego obecna wersja nie gwarantuje, choć działa.... Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez Jarecki79 za dużo grubym drukiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A ja się z tym całkowicie nie zgadzam. Jeśli chodzi o zawór 3d lub 4d to owszem zadaniem pogodówki jest utrzymanie w miarę stałej za nim temperatury ale nie w przypadku temperatury kotła. Za utrzymywanie na nim w miarę stałej temperatury (zadanej ręcznie przez operatora) odpowiada sterownik. Pogodówka natomiast wprowadza automatyczną poprawkę do tej nastawy zależną od temperatury panującej na zewnątrz. Stabilizuje to pracę kotła przy niższych temperaturach zewnętrznych, kiedy to jest większe zapotrzebowanie na ciepło w domu na skutek jego większego odbioru. Jeśli prace skierują się w innym kierunku to pogodówka straci sens. Ja do obecnej pracy rówież mam pewne uwagi ale jeszcze się przyglądam i opiszę je po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.04.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ciekawa opinia , właśnie z tego względu trzeba poczekać i rozesłac jeszcze po świętach softy, aby więcej osób sprawdziło.Im więcej opinii- tym lepiej. W kwestii zaworu, jak masz podłogowy, to zrobisz:a) -15st.C - 38st.c podłogoweb) 0st.C - 34st.c podłogowec) +10st.C - 31st.C podłogowei tak ma sterować alligator mieszaczem, aby te temp. uzyskać..... W kwestii temp. na kotle, gdy alligatora nie ma - jest:a) -15st.C - np. 60st.c na kotleb) 0st.C - np.50st.C na kotlec) +10st.C - np.45st.C na kotlea temp. pośrednie wyliczają się same... np. dla - 7st.C coś z przedziału 60-50st.C konkretnie np. wyliczy 55st.C w tej sytuacji... więc po co ja mam ustawiać ręcznie temp. na kotle a czujnik pogodowy ma mi to korygować o 1 czy 2st.C... skoro można w szerszym zakresie w pełni automatycznie....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zrobienie pełnego automatu jest niebezpieczne. Np. -10st. bez wiatru i -10st. przy porywistym wietrze to nie to samo. Co wtenczas? Trzeba będzie przeprogramować krzywą grzania a tak wystarczy podnieść temp. kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.04.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Pamiętam jak ok.2lata temu Włodek się zarzekał,że pogodówki nie ma sensu robić przy obecnych rozwiązaniach na rynku. To był wówczas jeden z argumentów. Jego zdaniem w tamtym czasie dobra pogodówka powinna działać na podstawie 3czujników, na ścianie bez nasłonecznienia, na ścianie ze słoneczkiem oraz przy uzyciu czujnika mierzącego siłę wiatru.... Dzisiaj widzimy,że pogodówka jest oczekiwana i trzeba to w jakiś prostszy sposób zrobić.Argument z Twojej strony jest słuszny, pewnie dlatego Włodek wymyślił to w taki sposób. Moja opinia wynika z przyzwyczajenia z innym sterownikiem i rozwiązań tam stosowanych.Na tym aktualnym Włodka to musze dłużej popracować... obawiam się jednak,że jeszcze ok.2tygodnie i palenia zakończymy.... (mam nadzieję)więc dalsze wnioski o pogodówce to raczej jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Nie ma o co kruszyć kopii. Jak będzie tak będzie aby było dobrze i łatwo przyswajalne dla "zielonego" posiadacza kotła. Na razie coś mi osobiście nie gra. Najlepsze są najprostrze rozwiązania a obecne wydaje mi się takim być. Raz ustawiam temp. na kotle, raz krzywą grzania, raz strefy dobowe, raz czasowe i zapominam (za wyjątkiem dosypu opału) o kotle. Jak coś nie gra to koryguję i cieszę się, że w domu jest ciepło. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) A tak na marginesie, to pogodówka do sterowania zaworem 3d lub 4d jest wręcz nieodzowna natomiast do kotła to już niekoniecznie. Chyba, że instalacja jest bez któregoś z tych zaworów. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Pamiętam jak ok.2lata temu Włodek się zarzekał,że pogodówki nie ma sensu robić przy obecnych rozwiązaniach na rynku. I niewiele się zmieniło. Ulot ciepła zależy od wiatru, temperatury i nasłonecznienia, a my mierzymy tylko temperaturę.... Tym niemniej, ma to szansę działać, jeśli są termostaty (w pokoju lub na grzejnikach). W swoim spojrzeniu na nastawy pogodówki nie bierzesz pod uwagę matematyki. Patrzysz tylko łatwość nastawiania. Krzywa grzewcza ma określony kształt, który wynika z praw fizyki. Nie ma żadnych szans, żeby zwykły użytkownik ustawił te punkty poprawnie. Na razie zmieniłem krzywą na tabelkę, ale dalej zostanie wybór krzywej. Doszła temperatura wyłączenia grzania, która zatrzymuje pompę CO. Ta nastawa ma również wpływ na krzywą grzewczą. Dziękuję za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Zrobienie pełnego automatu jest niebezpieczne. Np. -10st. bez wiatru i -10st. przy porywistym wietrze to nie to samo. Co wtenczas? Trzeba będzie przeprogramować krzywą grzania a tak wystarczy podnieść temp. kotła. Całkowicie się zgadzam. Pogodówka powinna tylko korygować nastawę - czy to zaworu, czy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Soft wsadzony, czujnik wywalony na zewnątrz. To co rzuciło mi się w oczy "na dzień dobry" - po włączeniu pogodówki brak alarmu o braku czujnika - zostało po "staremu". Wydaje mi się że gdy mamy ten czujnik na zewnątrz powinna być jakaś kontrola nad jego "sprawnością". Nie daj boże kabel szlak trafi albo co innego się jeszcze przydarzy warto aby sterownik piszczał. - to na czerwono u dołu ekranu, cóż to takiego ?, bo jak rozumie u góry koło słoneczko-chmurki to korekta. Poprawiłem, dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A więc tak. Jak to robi konkurencja to nie wiem ale podzielę się moimi spostrzeżeniami. Ja mam w Techu czujnik kotła podłączony nie pod kocioł ale zaraz za zaworem 4D, za którym jest stała temperatura zależna od temperatury zewnętrznej (+/- 1 st histereza). Pod Techa mam podłączone sterowanie pompy od podłogówki. Dla wartości temperatury na zewnątrz +10 stopni za zaworem 4D mam 40 stopni. Załączenie pompy od podłogówki mam ustawione powyżej progu 39 stopni, czyli jej wyłączenie poniżej 40 stopni. Na obecną chwilę temperatura na zewnątrz powyżej 10 stopni występowała sporadycznie, a jak już to na parę godzin. Wyłączenie podłogówki na ten czas nie powodowało zbytnio jej wystudzenia. Gdyby pompa CO wyłączała się przy + 10 stopni na zewnątrz w tych warunkach, to też nie byłoby źle. Ale utrzymywanie się jej przez kilka dni na pewno doprowadzi do wychłodzenia domu. Dlatego też proponuję dodać w algorytmie funkcję STOP dla pompy CO podobnie jak to proponuje Jarecki dla temperatury na zewnątrz powyżej +10 st. C. Użytkownik sam sobie ustawi temperaturę dla której COBRA przejdzie z automatu w tryb LATO. Dla jednego może wystarczyć +10 a dla innego +15 st., co oczywiście uzależnione jest od współczynnika oddawania ciepła na zewnątrz. Dziękuję za podpowiedź, tak zrobiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Moi drodzy, Kończy się zima. Nie chcę robić dalszych zmian w programie, zawyjątkiem usuwania błędów. Chciałem Wam bardzo podziękować za pomoc, bez Wastesty byłyby niemożliwe... Dziękuję Neli_32, który miał z tymnajwięcej pracy, Timonowi, Jarkowi, i innym. Program działa poprawnie - chociaż na początku prawie nikt w to nie wierzył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Na razie zmieniłem krzywą na tabelkę, ale dalej zostanie wybór krzywej. Doszła temperatura wyłączenia grzania, która zatrzymuje pompę CO. Ta nastawa ma również wpływ na krzywą grzewczą. Włodku a co z wyświetlaniem aktualnej temperatury zewnętrznej na głównym menu? Bo to co teraz jest wyświetlane na czerwono bynajmniej w sofcie Co v9_S09c to nie temperatura zewnętrzna tylko korekta z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) Kończy się zima. Nie chcę robić dalszych zmian w programie, za wyjątkiem usuwania błędów. Popieram, trzeba teraz tylko dopieścić! Wprawdzie ja osobiście COBRĘ posiadam od niedawna, bo od października zeszłego roku, to muszę przyznać, że z softem Sxxx to zupełnie inny sterownik. Długo się zastanawiałem i przyglądałem dlaczego tworzą się (przy sofcie Sxxx) tak duże spieki. Teraz już chyba wiem. Po prostu Włodek nie poinformował nas (może nie wszystkich), że wprowadził w nim spalanie grupowe, które oprócz wielu zalet ma tę wadę, że tworzy spieki. Ale ja osobiście wolę jak mi się paliwko wypali do cna, jest mniej sadzy i mniejsze spalanie. A spieki, no cóż, trudno. Włodku mam rację, czy się mylę z tym grupowym? Natomiast przy wersji z pogodówką jedna sprawa mnie zastanawia. Zauważyłem, że przy włączonej pogodówce, która aktualnie daje mi korektę +1 i ustawionej wartości na kotle równej 52st.C, czyli sumarycznie z pogodówką 53st.C wykresy są dużo mniej płaskie niż gdy wyłączę pogodówkę i ustawię na kotle 53st.C. Niby powinno być tak samo a nie jest. Czyżby w programie realizowane to jest dwutorowo? Bardzo bym chciał poznać odpowiedź na to pytanie. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Popieram, trzeba teraz tylko dopieścić! Wprawdzie ja osobiście COBRĘ posiadam od niedawna, bo od października zeszłego roku, to muszę przyznać, że z softem Sxxx to zupełnie inny sterownik. Długo się zastanawiałem i przyglądałem dlaczego tworzą się (przy sofcie Sxxx) tak duże spieki. Teraz już chyba wiem. Po prostu Włodek nie poinformował nas (może nie wszystkich), że wprowadził w nim spalanie grupowe, które oprócz wielu zalet ma tą wadę, że tworzy spieki. Ale ja osobiście wolę jak mi się paliwko wypali do cna, mam mniej sadzy i mniejsze spalanie. A spieki, no cóż, trudno. Włodku mam rację, czy się mylę z tym grupowym? Pracowałem nad spalaniem pulsacyjnym od wiosny 2012. Kiedy Zawijan napisał o spalaniu grupowym, pokazałem wykresy pracy Cobry. Dyskusja miała miejsce 19 września 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=5541886&viewfull=1#post5541886 Zawijan był lekko zaskoczony.... Spalanie pulsacyjne ma zasadę działania podobną do spalania Zawijana. Seria dawek i przerwa na dopalanie. Ale doszedłem do swojego algorytmu sam. Po prostu pracowaliśmy nad tym samym... Cobra ma spalanie pulsacyjne i nigdy tego nie ukrywałem. Jeśli robią Ci się spieki, ustaw mniejszą moc palnika - powinno pomóc. Natomiast przy wersji z pogodówką jedna sprawa mnie zastanawia. Zauważyłem, że przy włączonej pogodówce, która aktualnie daje mi korektę +1 i ustawionej wartości na kotle równej 52st.C, czyli sumarycznie z pogodówką 53st.C wykresy są dużo mniej płaskie niż gdy wyłączę pogodówkę i ustawię na kotle 53st.C. Niby powinno być tak samo a nie jest. Czyżby w programie realizowane to jest dwutorowo? Bardzo bym chciał poznać odpowiedź na to pytanie. Pogodówka koryguje nastawę tamperatury. Działa tak samo, jakbyś zmienił nastawę z klawisza. Nie powinno to wpływać na wykresy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.04.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Włodku a co z wyświetlaniem aktualnej temperatury zewnętrznej na głównym menu? Bo to co teraz jest wyświetlane na czerwono bynajmniej w sofcie Co v9_S09c to nie temperatura zewnętrzna tylko korekta z dokładnością do jednego miejsca po przecinku. Poprawione, ale jeszcze testujemy czy nie ma innych błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts