DarM 01.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Pogodówka koryguje nastawę tamperatury. Działa tak samo, jakbyś zmienił nastawę z klawisza. Nie powinno to wpływać na wykresy... Poobserwuję jeszcze. Ewentualnie podeślę screeny z wykresami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 01.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Pracowałem nad spalaniem pulsacyjnym od wiosny 2012. Kiedy Zawijan napisał o spalaniu grupowym, pokazałem wykresy pracy Cobry. Dyskusja miała miejsce 19 września 2012. Zawijan był lekko zaskoczony.... Spalanie pulsacyjne ma zasadę działania podobną do spalania Zawijana. Seria dawek i przerwa na dopalanie. Ale doszedłem do swojego algorytmu sam. Po prostu pracowaliśmy nad tym samym... Cobra ma spalanie pulsacyjne i nigdy tego nie ukrywałem. Ale ja nie mam o to pretensji. Przeoczyłem ten wątek na forum. Że to grupowe czy pulsacyjne wywnioskowałem z własnych obserwacji przebiegu spalania. W każdym bądź razie gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 02.04.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ktoś pytał czy czyściej odbywało się spalanie na sofcie A czy teraz na S - odpowiadam ze swoich spostrzeżeń, na S jest czyściej i faktycznie mniej spalone opału, jest to zauważalne. Mam pytanie do Włodka_pid czy wbudowanie takiego konwertera byłaby trudnym zadaniem??http://www.a2s.pl/atc-1000m-p-5544.htmlMoże warto byłoby pomyśleć w "wolnych chwilach" przez lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 02.04.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jaki czujnik temperatury zewnętrznej do pogodówki do Cobry zastosować - co polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.04.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Czujnik musi być typu KTYWywal więc ten od powortu na chwile obecna na dwór.. przedłuż go jak trzeba taką samą grubością przewodu. To świeży temat, ciutkę jeszcze pracy przed Włodkiem i Elektro-Miz będzie musiał jakieś czujniki zewnętrzne dorobić. Jerzy00 Włodek wspominał,że jakieś prototypy posiada, ale najpierw musi zakończyć samą cobrę, aby wiedzieć co robić w tym module zewnętrznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 02.04.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Co do czujnika to typ KTY niewiele mówi może jakiś konkretny symbol zna. Ja tez nie chciałbym z tego czujnika powrotu rezygnować, a w zamian za to mógłbym dodatkowy podłączyć a 40-pare złotych to mnie się sporo wydaje jak za sam element badający można zapłacić 4 może 5 zł i kawałek kabla i już czujnik gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.04.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Soft serii S nie korzysta z czujnika powrotu, w jego miejsce wkręcamy pogodowy.Na chwilę obecną jeszcze w E-M niedostępny, więc trzeba skorzystać z tego od powrotu. ostatecznie muszą zrobić pewnie w jakiejś obudowie plastikowej do montażu na ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.04.2013 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Co do czujnika to typ KTY niewiele mówi może jakiś konkretny symbol zna. Ja tez nie chciałbym z tego czujnika powrotu rezygnować, a w zamian za to mógłbym dodatkowy podłączyć a 40-pare złotych to mnie się sporo wydaje jak za sam element badający można zapłacić 4 może 5 zł i kawałek kabla i już czujnik gotowy Czujnik taki jak do sterowników Techa. Symbol KTY81-210. Można kupic w TME http://www.tme.eu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.04.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 albo u Karoki, bo to też KTYhttp://karoka.eu/kategoria,15/czujniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 02.04.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Symbol KTY81-210. o to mnie chodziło dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 02.04.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Proszę bardzo:http://www.tme.eu/pl/katalog/?cleanParameters=1&searchClick=1&search=KTY81-210#search=KTY81-210&s_field=accuracy&s_order=DESC&visible_params=2%2C2193%2C35%2C757%2C38%2C32&used_params=2193%3A16834%3B http://sklep.avt.pl/p/pl/41770/uklad+scalony+kty81-210.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik303 02.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam. Jakiś czas temu pisałem o moim problemie na nowym sofcie z dużą amplitudą temperatury pieca. Wyszło na to, że musi to być spowodowane pracą termostatycznego zaworu mieszającego od podłogówki. Korzystając z świątecznego rodzinnego wyjazdu, przeprowadziłem eksperyment, wyłączając całkowicie grzanie cwu na czas wyjazdu. Po przyjeździe obejrzałem wykresy temperatury - jak dla mnie idealne, niemalże prosta linia (spadek większy tylko gdy się grzejniki uruchamiały). Czyli jednak wszystkiemu winne grzanie cwu. Poniżej wykresy: - cwu wyłączona: - cwu 48 st (2 st hist), co 50 st -cwu 45 st (2 st hist), co 50 st Rozumiecie coś z tego ? O ile było podejrzenie co do zaworu od podłogówki, to sobie tłumaczyłem, że może mam troche nietypowo, bo zawór 4d powinien być, itp. Ale patrząc na problem w nowym świetle całkowicie zbaraniałem, przecież cwu grzeje zdecydowana większość użytkowników i nie mam jakiegoś dziwnego rozwiązania, a jednak różnice są duże między moimi wykresami, a wykresami innych. Pewnie mam coś nie tak z instalacją, ale nie znam się na tym, może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć ? Bojler, to neptun combi 140l, pompka na 2 bieg ustawiona. Nie wiem, czy to normalne, ale z bojlera od jakiegoś czasu pocieka woda, takim zaworkiem na dole samootwieralnym, może tak wiaderko 10l na dwa miesiące. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.04.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Z tego, co widzę, CWU jest grzane regularnie co godzinę.To nie jest efekt pobierania wody przez użytkowników, tylkoutraty ciepła przez bojler - nie wiem, jak. Sterownik musi nagrzać bojler, więc nagrzewa się do 10'Cponad nastawę bojera - tu wszystko jest OK, ale dlategomasz tą dużą amplitudę temperatury. Należy ustalić, dlaczego temperatura bojlera opadaJeśli nie można rozwiązać problemu, zwiększyć histerezę nie grzać bojlera, gdy nikogo nie ma w domu lub w nocy (korzystać ze stref czasowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 zawór po to jest aby przy nadmiernym wzroście ciśnienia w bojlerze(powyżej ciśnienia w instalacji wodnej) woda nie cofała się z bojlera do rury zasilającej. dlatego też kapie sobie do rzeczonego wiaderka.wystarczy naczynie przeponowe lub jakiś reduktor ciśnienia przed zasileniem zasobnika CWU i problem kapania ustąpi.jakbyś wrzucił jakieś fotki instalacji będzie łatwiej ocenić czy coś skopane. tylko może wyczaruj oddzielny wątek żeby tu Włodkowi bałaganu za dużego nie robić wrzuć do niego linka i podumamy co jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 02.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 ................1 Pewnie mam coś nie tak z instalacją, .................... ..................2 Nie wiem, czy to normalne, ale z bojlera od jakiegoś czasu pocieka woda, takim zaworkiem na dole samootwieralnym, ........................ Ad.1 brak krótkiego obiegu kotłowego co powoduje szarpanie się kotła - pisał już coś ktoś - za mały przepływ podczas niegrzania CWU i kociołek dogrzewa do wys temp tą małą ilość wody w kotle (i nie jest to aż 80l przy 12 kW kotle, tylko niecała połowa kotła ok 30l) - włącza się grzanie CWU i wtedy przepływ zwłaszcza 2 bieg zawirowuje tą wodę i wtedy następuje gwałtowny spadek temp na kotle - zaczyna z dużą mocą grzać - i stąd to szarpanie. Rozwiązania są co najmniej 2: *prostsze-włączyć pompkę ładującą CWU na stałe; *ingerujące w układ-zrobić krótki obieg kotłowy. Ad.2 Jeśli by ta woda nie "pociekała" to wywaliłoby jakąś uszczelkę bądź uszkodziłoby obieg CWU - ALE - jest możliwość, że masz uwalony zaworek i dlatego tak się dzieje, po to jest zaworek aby przy zbyt dużym ciśnieniu upuścił wody(podczas grzania woda się rozszerza) - ciśnienie nie wróci do sieci - bo to jest zaworek nadmiarowo-zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btc 02.04.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Czy ktos sie orientuje co za czujnik jest zastosowany do pogodowki w sterowniku Perfekt? Dwuprzewodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 02.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 pik303 a czy Ty przypadkiem nie masz cyrkulacji w swojej instalacji cwu? To by wyjaśniało te oscylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.04.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Włodek, wgrałem dzisiaj soft w wersji C, który mi ostatnio dosłałeś i mam problem z zaworem 4D. Zamknął się i niezależnie od tego co zrobie nie otwiera się, w menu testowym działa, natomiast podczas normalnej pracy jest zamkniety. Co to może być? Jakiś błąd w programie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 02.04.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Uważam,że należy raz dla siebie ustawić temp. dla np. -15st.C i powiedzmy na kotle konkretnie 65stC, dla 0st.C na kotle 50st.C i dla +10st.C np. 45st.c na kotle, wartości pośrednie mają wyliczac się same. Zgadzam się,dla mnie takie rozwiązanie byłoby o wiele prostsze w ustawieniu i lepsze. Z doświadczenia wiem jaka musi być temperatura na kotle przy danej temp. zewn aby ogrzać chałupę. Teraz na tej krzywej nie bardzo idzie to ustawić. Mam dom nieocieplony i dla mnie wartość krzywej na poziomie 0,4 to nie to, ja musze regulowac temperaturą w zakresie +/- 10-20'C żeby było ciepło cała zimę. zmiana temp o 2-3 'C to stanowczo za mało przy moich stratach ciepła. Poza tym bardzo przydały by sie strefy czsowe dla zaworu 4D, Włodek pomyśl o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 02.04.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zgadzam się,dla mnie takie rozwiązanie byłoby o wiele prostsze w ustawieniu i lepsze. Z doświadczenia wiem jaka musi być temperatura na kotle przy danej temp. zewn aby ogrzać chałupę. Teraz na tej krzywej nie bardzo idzie to ustawić. Mam dom nieocieplony i dla mnie wartość krzywej na poziomie 0,4 to nie to, ja musze regulowac temperaturą w zakresie +/- 10-20'C żeby było ciepło cała zimę. zmiana temp o 2-3 'C to stanowczo za mało przy moich stratach ciepła. . To ustaw krzywą na 2.0 lub więcej jeśli chcesz tak duże podbicie. Zwiększając współczynnik krzywej na wykresie widać wyraźnie jakie podbicie temperatury będziesz miał przy określonym spadku temperatury na zewnątrz. Nie ma lepszego i bardziej uniwersalnego rozwiązania. Nie dążmy do tego aby ograniczyć się jedynie do włączania lub wyłączania sterownika, myśląc, że on resztę za nas zrobi. Tak się nie da! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts