Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Bardzo dziękuję za pomoc !!

Wlodek_PID: temperatura bojlera spada zapewne z powodu działąjącej nonstop pompy cyrkulacyjnej - jak pompa jest wyłączona, znacznie wolniej się wychładza, natomiast komfort w domu z włączoną pompą jest diametralnie większy (strasznie długo się czeka na ciepłą wodę przy wyłączonej pompie), ale pompa cyrkulacyjna chyba również jest powszechnie stosowana, czy jestem w błędzie ? Próbowałem wcześniej rozwiązania ze zwiększeniem histerezy (miałem 5 stopni ustawione), ale to w zasadzie rozciągało fluktuacje w czasie, a skoki temperatury były większe, przy odczuwalnie chłodniejszej wodzie w instalacji.

timon120777: o tym zaworku i wodzie pisałem, bo o ile dobrze pamiętam, początek kapania był skorelowany z użytkowaniem nowego softu, ale może to zbieg okoliczności, wolałem nadmienić. jak nie uda mi się "wyprostować" wykresu, to założę osobny wątek, i tam będę kontynuował, żeby tu nie zaśmiecać (choć piszę tu, bo właśnie przy poprzednim sofcie te skoki nie były tak widoczne, pojawiły się wyraźnie dopiero przy nowym).

jerzy00: najpierw spróbuję wyłączyć histereze cwu, lub ustawić ją na zero (jeśli się da), co powinno być zbliżone do ciągłej pracy pompki cwu, jeśli dobrze rozumuję. Jak to nie pomoże, to poproszę instalatora o przerobienie zasilania pompy, żeby działała na stałe. Zastanawia mnie tylko, czy wpłynie to na zużycie opału (zerowa histereza). A pompa cwu jakby działała na stałe, to nie dobijałoby wtedy zawsze do temperatury co ?

DarM: tak, mam cyrkulacje w instalacji, ale przypuszczałem, że większość ludzi ją ma, a nikt nie prezentował takich wykresów.

Dzięki !!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skoro masz cyrkulację to skorzystaj z jej zalet i wyeliminuj wady

nie wiem jak sterujesz cyrkulacją ale wystarczy zwykły programator czasowy do gniazdka i poprzez niego załączaj pompę cyrkulacyjną.

ustawiasz załączenie pompy na 10 minut co godzinę np a w okresach kiedy domowników nie ma lub w nocy cyrkulację robisz STOP

będzie dużo mniej strat. do tego dodaj strefy grzania CWU i kolejne zyski z tego będą

Pracowałem nad spalaniem pulsacyjnym od wiosny 2012.

Kiedy Zawijan napisał o spalaniu grupowym, pokazałem wykresy

pracy Cobry.

Dyskusja miała miejsce 19 września 2012

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK&p=5541886&viewfull=1#post5541886

Zawijan był lekko zaskoczony....

Spalanie pulsacyjne ma zasadę działania podobną do spalania

Zawijana. Seria dawek i przerwa na dopalanie.

Ale doszedłem do swojego algorytmu sam. Po prostu pracowaliśmy

nad tym samym...

Cobra ma spalanie pulsacyjne i nigdy tego nie ukrywałem.

.

Włodku Twój wpis znowu można różnie rozumieć a ja nie lubię wypowiedzi dwuznacznych.

Dokładnie 18 września 2012 roku wyszła wersja 0.1.17.10 ze spalaniem grupowym dla Bruli.

Ja z Minertu mieliśmy już te wersje od kwietnia 2012 na testach później dostało je jeszcze chyba ze 3 osoby.

To tak dla ścisłości.

Obecnie znowu już chyba od dwóch miesięcy testujemy nowe rzeczy ale o tym jeszcze za szybko.

Cobra powinna dzisiaj jeszcze być u suspensera, zdążył jeszcze załapać się na zimę :)

Wysłałem cały komplet z Buranem, ma neta w kotłowni to będziesz miał podgląd.

Witam serdecznie

W końcu udało mi się zdiagnozować mój problem

a mianowicie winny był ciąg kominowy

zredukowałem rozmiar czopucha i jak ręką odjął

kiedyś w starym piecu miałem taką klapkę w czopuchu z czterema położeniami

i to mi się przypomniało i wsadziłem e czopuch kawałek blachy zasłaniając pół otworu

Pozdrawiam Michał

Andrzeju, nie odwracaj kota do góry ogonem. Prosiłeś o Cobrę

na testy. Twoje obserwacje, podobnie jak obserwacje innych

użytkowników, są dla mnie cenne, ale o niczym nie decydują.

Nie ma się czego bać.

Włodek po przemyśleniu sytuacji w jakiej się znalazłem, powiem uczciwie, że mam mieszane odczucia dotyczące przeprowadzenia "amatorskich testów" na tym Twoim nowym oprogramowaniu do sterownika Cobra.

1. Oglądanie popiołu mnie nie bawi, jedynie mogę ten popiół zważyć.

2. Ze względu na ten "amatorski test" zakupiłem 250 kg nowego węgla, bo starego nie starczyło. Ten nowy opał pochodzi z KWK Chwałowice i do retorty nie za bardzo pasuje.

3. Najbardziej dokucza mi fakt, że mogę co nieco podglądnąć z idei Twojego nowego oprogramowania do sterownika Cobra.

I głupio bym się czuł, gdybyś po pewnym czasie zorientował się na podstawie moich wypowiedzi, że coś mogłem podglądnąć z zasad działania sterownika.

Aby nie być gołosłowny, zamieszczę pierwszy raz nieco bardziej szczegółowy wykres.

Wykresy_Włodek.jpg

Linia żółta - temperatura wody w kotle

Linia czerwona cienka - temperatura strugi spalin w czopuchu

Pomiar obydwu temperatur układem DS18B20

Linia niebieska - wykres trendów obrotów dmuchawy

Linia czerwona gruba - wykres trendów temperatury w momencie przejścia spalin z komory spalania do wymiennika ciepła.

Do tego dołożę listę z czasem pracy podajnika z dokładnością do 0,1 sekundy.

Włodek decyzja należy do Ciebie.

Ja jestem niechętny. Bo to ani, nie profesjonalne (wiem jak dokonuje pomiarów) a zapewne przez przypadek jakieś szczegóły mogę podejrzeć i niechcący ujawnić.

Edytowane przez Andrzej_M_

Nie ma kodów, dryndnij, to Ci powiem...

A co są dostępne w "podziemiu" przecież sterowniki są dostępne przy różnych kotłach, różnych producentów.

To jak każdy ma ciebie czy Włodka w nogi całować żeby dostać info co i jak ?

Tych którzy czytają fora jest zaledwie garstka a co z tymi którzy nie wiedzą że takie forum nawet istnieje ?

Panie Włodku jest jedna zasadnicza sprawa.

Otóż spalanie grupowe po części powstało w mojej kotłowni.

Po części bo w trybie ręcznym robiłem dawkowania i + - liczyłem co ile ma podać.Był to bodajże styczeń 2012r.

Na oko bo przyrządów nie mam dopalałem paliwo.To jak długo miał dopalać zrobił trend temp spalin z czujnikiem spalin.

Już w innym wątku dotyczącym palnika jednemu Panu zwróciłem uwagę bo też wyskoczył jak filip z konopi ,że mu pomysł ukradłem.

Czy to znaczy,że nikt nie może wpaść na coś podobnego w porównywalnie tym samym czasie?Czy jesteś pewien,że koło wymyślił tylko jeden ludzik na ziemi?