Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Skoro Jarek rozsyłał soft to pewnie do swoich klientów i w razie pytań to do niego dzwonili:):p Nie rozumiem o co ten cały hałas czy może coś przespałem. Karoka65 ja pierwszy sezon użytkuje swojego składaka i chce się jak najlepiej przygotować do przyszłego sezony to wszystko:) A że Włodka soft działa na moim wynalazku to niestety nie da się temu zaprzeczyć zresztą dużo lepsi odemnie go testowali i mogą to potwierdzić ja narazie się ucze. Pozdrawiam Wszystkich i SPOKOJU życze:)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No widzisz, znowu skucha.

Kolega ma zestaw, od producenta, którego minertu oferuje-, tak mu powiedziano,że jest the best.

Sam, własnym uporem kombinował z menuetem, ognikiem, skorpionem, spp, teraz cobrą

Kupił od minertu głowicę, do czego gorąco zachęcałem i dopiero zauważył, gdzie problem naprawdę leżał,

Widzę,że jakis strasznie zaślepiony jesteś, wielka furia tylko nie wiem z jakiego powodu.

Co do ziomostwa, przeginasz - opanuj się bo obrażasz mnie i tego użytkownika

Spójrz na siebie zanim zaczniesz rzucać takiego kalibru oskarżenia

Masz do kolegi pretensje,że mnie zna (poznał przy okazji kłopotów z brucerem).

Wcześniej się nie znaliśmy.

Czy to zbrodnia jest,że ciutkę mu pomogłem?

Mnie też cieszy. Szanuję Twój sukces. Jak widać, żeby coś zrobić,

trzeba chcieć. Aparatura, pieniądze i tytuły naukowe to nie wszystko.

Nie wiem czy to sukces.

Ja każdego sukces szanuję.

Niby tak ale przepisów nie ominiesz a na nie kładzie się duży nacisk a z tym nie będzie łatwo.

Jeszcze chyba na miale węglowym :)

Była próba małej dmuchawki od peleciaka, ale nie poszło na miale tak fajnie...

jedyny plus, to cichutka praca :)

Nie wiem jakie małe dmuchawki i z jakich peleciaków.

Powietrza musisz dostarczyć odpowiednią ilość aby spalić dobrze węgiel.

Na miale zawsze pójdzie cicho , prawie jak na pellecie.

Nie, ta dmuchawka od kotła na pellet jest bardzo cichutka

Jej parametry to 100m3/h i max. spręż 150Pa, silnik 34W EBM zestaw przystosowany do pracy w środowisku nazwijmy to kotłowni..

U mnie na tej dmuchawie miałem pracę między 70-100%, deptała na maxa i dawała jakoś radę przepalać 42-48kg groszku/24h max. temp spalin na niej była 160-165st.C, nie mniej wątpię,abym dał radę spalić ok.60-70kg/24h jakby była potrzeba, nie widziałem jej też u mnie na miale węglowym

Chciałem jednak zobaczyć, czy da radę z miałem na tej Twojej małej głowicy, bo w zasadzie wymiar Twojej głowicy jest równy z moim małym palnikiem żeliwnym....

Pełnego sukcesu nie było.

Nie, ta dmuchawka od kotła na pellet jest bardzo cichutka

Jej parametry to 100m3/h i max. spręż 150Pa, silnik 34W EBM zestaw przystosowany do pracy w środowisku nazwijmy to kotłowni..

U mnie na tej dmuchawie miałem pracę między 70-100%, deptała na maxa i dawała jakoś radę przepalać 42-48kg groszku/24h max. temp spalin na niej była 160-165st.C, nie mniej wątpię,abym dał radę spalić ok.60-70kg/24h jakby była potrzeba, nie widziałem jej też u mnie na miale węglowym

Chciałem jednak zobaczyć, czy da radę z miałem na tej Twojej małej głowicy, bo w zasadzie wymiar Twojej głowicy jest równy z moim małym palnikiem żeliwnym....

Pełnego sukcesu nie było.

Czyli co?

Za mały palnik czy za mała dmuchawa?

Czyli co?

Za mały palnik czy za mała dmuchawa?

Dla mojego kotła i dużej ekoenergii za słaba dmuchawa, aby wytargac 25kW, szacuję,że poprawnie wypalic mogę max. 55kg groszku - pod 2worki.

Miału raczej bym nie dał rady w takiej ilości spalić.

U Dziubka to więcej testów potrzeba, bo u niego z kolei to problem z dołem wyszedł.... jak zszedł na niższe moce, to na całej głowicy nie wypalał miału....

Test był na skorpionie, dół w serwisowym na maxa jest 25%, dla tego silnika wypadałoby mocniej.... ale się nie dało....

Zawsze jednak jakies doświadczenie-, trafi jeszcze na inne testy za jakiś czas....

Dla mojego kotła i dużej ekoenergii za słaba dmuchawa, aby wytargac 25kW, szacuję,że poprawnie wypalic mogę max. 55kg groszku - pod 2worki.

Miału raczej bym nie dał rady w takiej ilości spalić.

U Dziubka to więcej testów potrzeba, bo u niego z kolei to problem z dołem wyszedł.... jak zszedł na niższe moce, to na całej głowicy nie wypalał miału....

Test był na skorpionie, dół w serwisowym na maxa jest 25%, dla tego silnika wypadałoby mocniej.... ale się nie dało....

Zawsze jednak jakies doświadczenie-, trafi jeszcze na inne testy za jakiś czas....

Aby za dużo nie zaśmiecać wątku.

Wg mnie kotły mają za dużą rozbieżność mocy co skutkuje niewłaściwym doborem palnika i dmuchawy.

Każdy kupuje kocioł na oko z zapasem i stąd producenci na siłę próbują to jakoś pogodzić.Kupujący nie dowierza co się mu proponuje i zazwyczaj kupuje większą jednostkę.Z drugiej strony co ma zrobić jak za bardzo nie ma z czego wybrać?

Piec węglowy to nie gazowy gdzie przykręcimy kurek i mamy po zawodach.

Aby za dużo nie zaśmiecać wątku.

Wg mnie kotły mają za dużą rozbieżność mocy co skutkuje niewłaściwym doborem palnika i dmuchawy.

Każdy kupuje kocioł na oko z zapasem i stąd producenci na siłę próbują to jakoś pogodzić.Kupujący nie dowierza co się mu proponuje i zazwyczaj kupuje większą jednostkę.Z drugiej strony co ma zrobić jak za bardzo nie ma z czego wybrać?

Piec węglowy to nie gazowy gdzie przykręcimy kurek i mamy po zawodach.

To siedzi w głowach instalatorów ,a kocioł z podajnikiem to nie to samo co kocioł zasypowy , palniki prostokątne nie pozwalają popełniać błędów ,mszczą się na użytkownikach.

SUSPENSER potwierdził moje przypuszczenia ,że gmeranie w procesie spalania zawsze generuje stratę .Jestem jednak zadowolony z tego że strata jest tak mała i powstał ciekawy sterownik automatyczny.

SUSPENSER potwierdził moje przypuszczenia ,że gmeranie w procesie spalania zawsze generuje stratę .Jestem jednak zadowolony z tego że strata jest tak mała i powstał ciekawy sterownik automatyczny.

Moi drodzy, dajcie mi szansę. Suspenser długo dochodził do optymalnych

nastaw, choć nie wiem, jak długo.

To była pierwsza próba "w ciemno", na odległość 200 km. Nie znam ani

kotła, ani palnika. Nastawy, które przyjąłem do procesu spalania,

na pewno nie są optymalne!!!!

To niemożliwe, żebym trafił idealnie za pierwszym razem...

Wniosek jest taki, że na optymalnych nastawach byłoby lepiej. Ale tego

już nie sprawdzimy w tym sezonie grzewczym.. :)

Włodek, wnioski są tylko takie:

"Węgiel wypalał się ładnie, bez spieków, popiół nawet ciut lepszy niż przy Bruli w trybie grupowym oraz 2 stanowym."

i dalej:

"Co do najważniejszego, czyli SVER to przy Cobrze wyszedł 14,1 MJ/kg, wcześniej na Bruli w trybie 2 stanowym 15,2 MJ/kg, teraz włączyłem Bruli w grupowym i za 2 dni będzie SVER.

Generalnie wydaje mi się, że obecnie Cobra jest na poziomie eCOAL-a chociaż działa inaczej i na podstawie innych czujników."

i dalej:

"przewagą Cobry jest czytelny interfejs na wyświetlaczu sterownika wraz z wykresami i ilością zużywanego paliwa na dobę w kg, płynne sterowanie pompą CO [standardową, nie energooszczędną] oraz sterowanie zaworami 3d/4d."

i na koniec:

"dla kogoś kto nie planuje podłączania sterownika do internetu wg mnie ciekawsza obecnie jest Cobra, natomiast dla korzystających z internetu eCOAL. "

Czego brakuje?:

- jakie było spalanie dobowe dla tego testu, bo zależy ono przecież od zapotrzebowania na ciepło... a ostatnie 2dni były bardzo ciepłe

np. u mnie dzisiaj na słonecznej stronie domu termometr pokazuje 13,6st.C

- brakuje SVER z Bruli w podobnych warunkach zewn., będzie dopiero za 2dni, dopiero wówczas zobaczymy porównanie. Warto jednak dopisać jakie wyszło spalanie dobowe i czy warunki zewnętrzne były zbliżone

Jaki jeszcze wniosek dla Ciebie?:

- pracuj na internetem

palniki prostokątne nie pozwalają popełniać błędów ,mszczą się na użytkownikach.

.

To prawda, największy problem poruszając się przy palniku ekoenergia to jednostka 25kW. Mniejszy palnik jest za mały, aby uzyskać i utrzymać stale przez chociaż 6-8h 25kW, w dodatku wcześniejsza jego wersja nie była bezawaryjna...

a większy w dobrze izolowanym budynku jest deko za duży. Tak naprawdę to dobrze będzie dla małego kocioł 11 do 17kW a z tym większym palnikiem trzeba startowac od mocy ok.32kW..... do jakis 40-45kW

Brakuje pośredniego palnika do kotła ok. 22-27kW

Przy kotle 25kW to takie chodzenie po lodzie.. warto by pytać dokładniej użytkowników o ich domy i zamiennie raz oferować mniejszy palnik z pełna świadomością, że 25kW nie uciągnie, tyle,że będzie w większym wymienniku a innym razem na starsze budownictwo montować większy. gwarantujący uzyskiwanie wyższych mocy, ale gorzej radzący sobie z tzw.dołami....

Są natomiast od innych producentów, tylko nie można zamykać się wyłącznie na 1palnik.

Umiejętne korzystanie z dobrych palników pozwala stworzyć dobry zestaw.....

Edytowane przez Jarecki79