DarM 07.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Po kilku dniach ciszy na forum taka niespodzianka. dziubek 23 całkowicie popieram Twoją wypowiedź: Ale żenada aż mi piwo nie smakuje:( normalnie najwieksi fani i zwolennicy produktów E-S na wątku u Pana Włodka no musiał ten nowy soft naprawdę sporo namieszać co niektórym w interesach:) Zadałem jedno proste pytanie bo po 14 załączyłem Cobre z nowym softem nadesłanym przez Jarka a że bardzo szanuje jego podejście ze weekend dla rodziny nie dzwoniłem do niego tylko pisałem na forum a tu wielkie halo że Pan Włodek tajemnice jakieś umieszcza. Panowie dobrze wiecie że ten soft jest w testach i ............ Ponieważ poczuwam się częściowo do winy powstania tego całego zamieszania ...... wprowadził w nim spalanie grupowe..... nie byłbym sobą abym się na ten temat nie wypowiedział. Przed wyborem zarówno kotła jak i sterownika do niego długo analizowałem nasz rynek. Przyglądałem się też pracy tego typu urządzeń zainstalowanych już w miejscowości w której mieszkam i muszę przyznać, że większość z nich to kupa złomu. Zresztą "spawacze" którzy z kilku kawałków blach "budują" kotły doskonale o tym wiedzą, że nie robią ich dla zaspokojenia potrzeb ich potencjalnych nabywców tylko aby sprzedać ten złom i się na tym dorobić. Podobnie rzecz ma się odnośnie sterowników. Wybrałem to co wybrałem i jestem z tego bardzo zadowolony, a moi sąsiedzi po prostu mi tego teraz zazdroszczą. Za COBRĄ przemówiła do mnie między innymi otwartość tego sterownika na ewentualne poprawki i modyfikacje, do których ja jako jego użytkownik mogłem się włączyć. Jeśli to się konkurencji nie podoba to niech tutaj nie zagląda i nie psuje atmosfery. Jako, że posiadam bardzo duże doświadczenie w temacie spalania (wprawdzie innego paliwa niż węgiel) powiem, że mam gdzieś analizatory spalin jeśli w kotle proces spalania odbywa się bezproblemowo. Fizyki nie da się zmienić. Nie żądajcie od Włodka, że do każdej zmiany w oprogramowaniu (a tych ostatnio jest wiele) będzie opracowywał nowe DTR. To są testy i próby i jeśli ktoś chce do nich dołączyć to nie ma sprawy. Jeśli nie, to w swojej COBRZE ma wgrane oprogramowanie dla którego dostał DTR i niech się tego trzyma. Równie dobrze Włodek mógł zrobić tak jak wielu z konkurencji by zrobiło (Panie Włodku proszę tego nie robić!) i dla COBRY opracować soft Sxx i całość nazwać np. ANACONDA i sprzedawać jako nowy, inny produkt. Wasza krytyka doprowadza, że możemy zostać odcięci od testów, co chyba już nastąpiło bo widzę screeny z nową wersją softu do której nie mam dostępu. Jeśli chcecie nadal krytykować to proszę robić to poza forum. Na razie tyle w temacie, bo muszę ochłonąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Moi drodzy, dajcie mi szansę. Suspenser długo dochodził do optymalnych nastaw, choć nie wiem, jak długo. To była pierwsza próba "w ciemno", na odległość 200 km. Nie znam ani kotła, ani palnika. Nastawy, które przyjąłem do procesu spalania, na pewno nie są optymalne!!!! To niemożliwe, żebym trafił idealnie za pierwszym razem... Wniosek jest taki, że na optymalnych nastawach byłoby lepiej. Ale tego już nie sprawdzimy w tym sezonie grzewczym.. Włodku, Suspenser to jeden z najbardziej doświadczonych palaczy, na tym forum i nie zawahałbym się opinii że i w polsce, potrafi ustawić każdy sterownik. Myślę że aż takim cudotwórcą też nie jesteś go dostałeś wszystko na tacy podane pod nos: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page820 post #16398 Nie jest nalatywanie na twój wyrób i jego krytyka ale już nie wiecie co piszecie w ferworze walki czy reklamy bo nie wiem jak to nazwać. Kończę i pozdrawiam, zachęcając dalej do przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.04.2013 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) DarM, nikt nie został odcięty od testów. Jest soft S10, ma go Jareckii Elektro-Miz. Trochę gubię się w mailach, więc staram się nie wysyłać samnowego softu, tylko przez wyżej wymienione osoby i firmę. Jeśli jednak miałbyś problem, pisz do mnie na priv i dostaniesz. Dziękuję za testy! Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.04.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Włodku, Suspenser to jeden z najbardziej doświadczonych palaczy, na tym forum i nie zawahałbym się opinii że i w polsce, potrafi ustawić każdy sterownik. Ale mojego nie ustawiał, test był bez żadnych zmian. Myślę że aż takim cudotwórcą też nie jesteś go dostałeś wszystko na tacy podane pod nos: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page820 post #16398 Nie twierdzę, że robię cuda. Jakiś uszczypliwy jesteś, co na to Pan Edward? Nie jest nalatywanie na twój wyrób i jego krytyka ale już nie wiecie co piszecie w ferworze walki czy reklamy bo nie wiem jak to nazwać. Nie toczę żadnej walki. Wymieniam poglądy, uczę się, czasem żartuję. Nikogo nie obrażam, nie używam niecenzuralnych wyrazów, co daję Tobie i Piotrkowi_42 za wzór. Kończę i pozdrawiam, zachęcając dalej do przemyśleń. Karoka, ale skąd Ty wiesz, jakie informacje są mi potrzebne? Suspenser podał mi nastawy do Bruli. Mogłem wykorzystać czas podawania i pauzę, ale nie nadmuch.. Np. 50% nadmuchu w Cobrze a 50% w innym sterowniku to zupełnie inna ilość powietrza. Nawiasem mówiąc, ponieważ stosuję inny algorytm, moje nastawy zawsze powinny być inne. Zachęcam Cię do przemyśleń, i napiszę Ci to, co pisałem Zawijanowi: Po co się wypowiadasz na tematy, na których się nie znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 07.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ....Jeśli jednak miałbyś problem, pisz do mnie na priv i dostaniesz. Dziękuję, nigdy nie miałem z tym problemu. Czekam cierpliwie na soft od Jarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 07.04.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Wlodek_PID Ty to chyba jednak jakiś zakompleksiony jesteś.... myślałem że stworzyłes wątek w celu wymiany doświadczeń i doskonalenia produktu,lecz ten watęk jest na FM tylko po to zeby reklamować SWÓJ produkt ,czepiania się innych sterów i próba odwrócenia uwagi od zródła problemów których nie rozwiązujesz. aaa dalej nie odpowiedzialeś mi na pytanie odnośnie jak to się stało że nagle zaczełes stosować rózne softy dla róznej mocy kotła? czyli generalnie zerżnełeś pomysł od firm które od lat takie rozwiązania stosują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie twierdzę, że robię cuda. Jakiś uszczypliwy jesteś, co na to Pan Edward? [/b] Co do p. Edwarda to nie widziałem nigdy żeby coś, kiedyś napisał w Twoją stronę czy Twojego produktu w przeciwieństwie do twoich insynuacji. Zawsze powtarza że szanuje czyjąś pracę, niech każdy robi co robi byle roił to dobrze i na pewno nigdy nie mówi że jego produkt jest najlepszy, po prostu mieliśmy taki pomysł, ktoś mógł mieć inny, tak mówi. Nie widziałem nigdzie tu na forum żeby zakładali jakieś wątki, szkalowali konkurencję czy źle o niej pisali czy stawiali się ponad wszystkimi. Skromniej Włodku, jak moja babcia mawiała: " synku z dużą dupą wszędzie się zmieścisz, z dużą gębą nie" To mądra kobieta była. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.04.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ja powiem szczerze nie rozumien, po co podawać najlepsze ustawienia z innego sterownikaskoro sterownik jest automatyczny, to jedyne co mu potrzebne, to z grubsza gawka paliwa gr/s, ew kg/h i rodzaj dmuchawy.Wszystko inne co do spalania powinien dobrać automatycznie, bo co to za automat, który jest tak dobry, jak dobre ustawienia zostaną podane wcześniej. Proszę też o konkretną odpowiedź, czy będę mógł po suspenserze przetestować cobrę, bo mam w planach daleko idące przerobki.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jest jeszcze jeden chętny ze śląska, napisałem do E-Miz maila czy się zgadzają, dogadujcie się już z firmą i Włodkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 07.04.2013 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam wszystkich:) cieszy mnie fakt bardziej konstruktywnej rozmowy ale martwi upór i zawzięcie co niektórych. Faktycznie mój palnik Brucer posiada w tej chwili nową dyszę od Minertu i tu moje wielkie ukłony w strone Pana Grzegorza. Dzieki namowach Jarka i pomysłowi Grzegorza ten badziew dzieki nowej dyszy zaczął jakoś normalnie rozmawiać spalanie spadło dość znacząco o syfie w kotle nie wspomnę a zapewniano mnie że nic lepszego jak ten palnik to nie może mnie w życiu spotkać a wyszło jak wyszło. teraz to tylko wyłącznie dobór sterowania i zakupu suchego opału na przyszły sezon.Obecnie pale miałem podobno odsiew z ekogroszku, wypala się świetnie nie spieka Minertu obiecałem zdjęcia podeśle w poniedziałek. Miałem u siebie juz kilka sterów chociaż co niektórzy powiedzą że tego najlepszego nie miałem:) porównując to co miałem to Cobre bez kombinowania poprostu podłączyłe wcisnąłem start i działa świetnie. Zróżnicowanie w softach do Cobry tłumacze tym samy co sprzedaż eCoal tylko z konkretnymi rodzajami kotłów. Każdy musi mieć jakiś zaprogramowany strat reszta to matematyka. Myśłe że teraz Pan Włodek możę spokojnie zająć sie przeżuceniem oprogramowania na reszte produktów i skupić się na pracy nad internetem chetnie pomogę puki mam u siebie Cobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.04.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jest jeszcze jeden chętny ze śląska, napisałem do E-Miz maila czy się zgadzają, dogadujcie się już z firmą i Włodkiem. ok to nie zawracam już sobie i im głowy cobrą pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.04.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja tylko powiem,że zacząłem się bać,że z powodu tego, iż miałem czelność napisać, aby Dziubek zadzwonił zacznie być wyciągany wniosek,że to jednak wina Tuska....no i jakimś trafem z tego telefonu pewnie doszlibyśmy także do tego,że przeciez był zamach.... Wyciągam takie wnioski, gdyż odpowiedź, która miała byc przyczyna ataku nie zmieniła nic w dalszej części dziwnie zajadłej dyskusji, Obawiam się,że zwyczajnie poszło nie po myśli a prawdziwą przyczyną tego zachowania był jeden z wniosków prostego testu kolegi:W zasadzie jego podsumowania:tj. "dla kogoś kto nie planuje podłączania sterownika do internetu wg mnie ciekawsza obecnie jest Cobra, natomiast dla korzystających z internetu eCOAL. " To był chyba prawdziwy policzek i przyczyna tych awantur, no ale mamy piękną pogodę za oknem, ja idę z maluszkami na spacerek i wydaje mi się,że inni też mogliby nieco głowy schłodzić. Włodek odczytaj mailaps. myślałem,że dzisiaj wytestuje funkcję STOP grzania, po stronie słonecznej mam teraz +12st.C, niestety po stronie kotłowni 7,6st.C w cieniu.....więc nic z tego, musi być cieplej. Zmieniłem nastawę dla tej funkcji na +10st.C na zewnątrz, bo czujnik mam w miejscu, gdzie jest zawsze cień i nigdy nie dociera słońce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Obawiam się,że zwyczajnie poszło nie po myśli a prawdziwą przyczyną tego zachowania był jeden z wniosków prostego testu kolegi: W zasadzie jego podsumowania: Oczywiście jak zwykle matactwo i chęć wykazania się na kimś, już mnie to nie dziwi nawet. Zapytaj suspensera czy coś do niego powiedziałem czy chciałem żeby coś napisał nie tak, jak widać w innych wątkach jak trzeba to osmaruje nawet sąsiada jak mu kilowy węgiel sprzeda. Poszukaj sobie moich wpisów jak miałem podpiętą Cobrę, w tamtym roku chyba ze 4 czy 5 miesięcy była podpieta non-stop przy moim kotle. Wskaż choć jeden mój wpis który ją krytykuje. Nie podobają mi się inne rzeczy które się tutaj praktykuje, oczywiście zaraz będzie, o szo chodzi albo nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 07.04.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Panie Włodku mam pytanie czyy jest szansa aby pogodówka trafiła do Pumy w wersji dwustawnej czy tylko będzie w wersji auto Nadal jest problem z funkcją stop CW a mianowicie kociołek grzeje CW gdy jest poniżej 40`C nawet jak na strefach jest STOP Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ok to nie zawracam już sobie i im głowy cobrą pozdr VLD ja tu nie mam nic do gadania bo się na niczym nie znam. Jest tu Włodek, zagląda tu E-Miz komu chcą to dadzą, ja nie decydują o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.04.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Moi drodzy, dajcie mi szansę. Suspenser długo dochodził do optymalnych nastaw, choć nie wiem, jak długo. To była pierwsza próba "w ciemno", na odległość 200 km. Nie znam ani kotła, ani palnika. Nastawy, które przyjąłem do procesu spalania, na pewno nie są optymalne!!!! To niemożliwe, żebym trafił idealnie za pierwszym razem... Wniosek jest taki, że na optymalnych nastawach byłoby lepiej. Ale tego już nie sprawdzimy w tym sezonie grzewczym.. Panie Włodku przecież nie napisałem ,że badanie SUSPENSERA jest wyrocznią możliwości procesu spalania sterownika Cobry .W pierwszym takim teście to bardzo rokujący wynik. Myślę że na tym etapie powinien Pan zająć się teraz możliwością sterowania ,oraz podglądania procesu spalania Cobrą na wykresach przez internet do następnego sezony grzewczego ,to stworzy większe możliwości nie tylko dla obsługujących ale i dla Pana dużo większy napływ informacji procesu spalania z testów na żywo.Powstaną też niepodważalne namacalne dowody ,dla osób ,które będą chciały zdyskredytować te teorie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A kto tu chce coś dyskredytować ? ja jestem od tego daleki coś stara się tutaj obrócić do wszystko góry ogonem ale jestem przyzwyczajony do takich działań podobno mojego kolegi z forum.Zwracam uwagę na inne rzeczy które nie powinny mieć miejsca i których nie powinny się dopuszczać niektóre osoby.Nie pozwalam sobie na utożsamianie mojej osoby oraz firmy z takimi działaniami czy się to komuś podoba czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.04.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Moi drodzy, Sezon grzewczy dobiega końca. Idzie wiosna! Będzie dużo czasu na udoskonalenia i na nowe pomysły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.04.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Moi drodzy, Sezon grzewczy dobiega końca. Idzie wiosna! Będzie dużo czasu na udoskonalenia i na nowe pomysły... Jeszcze trochę pogrzejemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.04.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Panie Włodku mam pytanie czyy jest szansa aby pogodówka trafiła do Pumy w wersji dwustawnej czy tylko będzie w wersji auto Nadal jest problem z funkcją stop CW a mianowicie kociołek grzeje CW gdy jest poniżej 40`C nawet jak na strefach jest STOP Pozdrawiam Michał Puma będzie przerabiana latem. Ale jest pewien problem - nie jestem pewien, czy poprawki zmieszczą się w pamięci mikrokontrolera. Puma obsługuje biopaliwa i z tego powodu jest bardziej zapchana kodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts