Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tylko powiem,że zacząłem się bać,że z powodu tego, iż miałem czelność napisać, aby Dziubek zadzwonił zacznie być wyciągany wniosek,że to jednak wina Tuska....

no i jakimś trafem z tego telefonu pewnie doszlibyśmy także do tego,że przeciez był zamach....

Wyciągam takie wnioski, gdyż odpowiedź, która miała byc przyczyna ataku nie zmieniła nic w dalszej części dziwnie zajadłej dyskusji,

Obawiam się,że zwyczajnie poszło nie po myśli a prawdziwą przyczyną tego zachowania był jeden z wniosków prostego testu kolegi:

W zasadzie jego podsumowania:

tj. "dla kogoś kto nie planuje podłączania sterownika do internetu wg mnie ciekawsza obecnie jest Cobra, natomiast dla korzystających z internetu eCOAL. "

To był chyba prawdziwy policzek i przyczyna tych awantur, no ale mamy piękną pogodę za oknem, ja idę z maluszkami na spacerek i wydaje mi się,że inni też mogliby nieco głowy schłodzić.

Włodek odczytaj maila

ps. myślałem,że dzisiaj wytestuje funkcję STOP grzania, po stronie słonecznej mam teraz +12st.C, niestety po stronie kotłowni 7,6st.C w cieniu.....

więc nic z tego, musi być cieplej. Zmieniłem nastawę dla tej funkcji na +10st.C na zewnątrz, bo czujnik mam w miejscu, gdzie jest zawsze cień i nigdy nie dociera słońce...

Obawiam się,że zwyczajnie poszło nie po myśli a prawdziwą przyczyną tego zachowania był jeden z wniosków prostego testu kolegi:

W zasadzie jego podsumowania:

Oczywiście jak zwykle matactwo i chęć wykazania się na kimś, już mnie to nie dziwi nawet.

Zapytaj suspensera czy coś do niego powiedziałem czy chciałem żeby coś napisał nie tak, jak widać w innych wątkach jak trzeba to osmaruje nawet sąsiada jak mu kilowy węgiel sprzeda.

Poszukaj sobie moich wpisów jak miałem podpiętą Cobrę, w tamtym roku chyba ze 4 czy 5 miesięcy była podpieta non-stop przy moim kotle.

Wskaż choć jeden mój wpis który ją krytykuje.

Nie podobają mi się inne rzeczy które się tutaj praktykuje, oczywiście zaraz będzie, o szo chodzi albo nie rozumie.

Moi drodzy, dajcie mi szansę. Suspenser długo dochodził do optymalnych

nastaw, choć nie wiem, jak długo.

To była pierwsza próba "w ciemno", na odległość 200 km. Nie znam ani

kotła, ani palnika. Nastawy, które przyjąłem do procesu spalania,

na pewno nie są optymalne!!!!

To niemożliwe, żebym trafił idealnie za pierwszym razem...

Wniosek jest taki, że na optymalnych nastawach byłoby lepiej. Ale tego

już nie sprawdzimy w tym sezonie grzewczym.. :)

Panie Włodku przecież nie napisałem ,że badanie SUSPENSERA jest wyrocznią możliwości procesu spalania sterownika Cobry .W pierwszym takim teście to bardzo rokujący wynik.

Myślę że na tym etapie powinien Pan zająć się teraz możliwością sterowania ,oraz podglądania procesu spalania Cobrą na wykresach przez internet do następnego sezony grzewczego ,to stworzy większe możliwości nie tylko dla obsługujących ale i dla Pana dużo większy napływ informacji procesu spalania z testów na żywo.Powstaną też niepodważalne namacalne dowody ,dla osób ,które będą chciały zdyskredytować te teorie .Pozdrawiam

A kto tu chce coś dyskredytować ? ja jestem od tego daleki coś stara się tutaj obrócić do wszystko góry ogonem ale jestem przyzwyczajony do takich działań podobno mojego kolegi z forum.

Zwracam uwagę na inne rzeczy które nie powinny mieć miejsca i których nie powinny się dopuszczać niektóre osoby.

Nie pozwalam sobie na utożsamianie mojej osoby oraz firmy z takimi działaniami czy się to komuś podoba czy nie.

Panie Włodku mam pytanie czyy jest szansa aby pogodówka trafiła do Pumy w wersji dwustawnej czy tylko będzie w wersji auto

Nadal jest problem z funkcją stop CW a mianowicie kociołek grzeje CW gdy jest poniżej 40`C nawet jak na strefach jest STOP

Pozdrawiam Michał

Puma będzie przerabiana latem. Ale jest pewien problem

- nie jestem pewien, czy poprawki zmieszczą się w pamięci

mikrokontrolera.

Puma obsługuje biopaliwa i z tego powodu jest bardziej

zapchana kodem.

Panie Włodku przecież nie napisałem ,że badanie SUSPENSERA jest wyrocznią możliwości procesu spalania sterownika Cobry .W pierwszym takim teście to bardzo rokujący wynik.

Myślę że na tym etapie powinien Pan zająć się teraz możliwością sterowania ,oraz podglądania procesu spalania Cobrą na wykresach przez internet do następnego sezony grzewczego ,to stworzy większe możliwości nie tylko dla obsługujących ale i dla Pana dużo większy napływ informacji procesu spalania z testów na żywo.Powstaną też niepodważalne namacalne dowody ,dla osób ,które będą chciały zdyskredytować te teorie .Pozdrawiam

Dziękuję za dobre słowo. Damy radę... :)

Gdybym byl potencjalnym klientem kompletnie nie zorientowanym w temacie i wahal sie co do wyboru sterownika kupilbym ten gdzie zwolennicy wykazuja sie wieksza kultura osobista. Kompletnie zignorowalbym krzykaczy zachowujacy sie jak gowniarz co go panna olala. Jak na dloni widac osoby ktore maja jakis problem osobisty. Jak juz ktos wczesniej stwierdzil: dobra lektura na wieczor do posmiania sie. Wiecej luzu panowie!

mikrokontrolera.

zapchana kodem.

A może wystarczy jak firmware zostanie rozdzielony na dwa, jeden dla bio paliwa, drugi dla węgla?

Pozdrawiam

Andrzej

Gdybym byl potencjalnym klientem kompletnie nie zorientowanym w temacie i wahal sie co do wyboru sterownika kupilbym ten gdzie zwolennicy wykazuja sie wieksza kultura osobista. Kompletnie zignorowalbym krzykaczy zachowujacy sie jak gowniarz co go panna olala. Jak na dloni widac osoby ktore maja jakis problem osobisty. Jak juz ktos wczesniej stwierdzil: dobra lektura na wieczor do posmiania sie. Wiecej luzu panowie!
No tak,lektura na wieczór dobra.Każdy wpisy interpretuje po swojemu i każdy inaczej.Można to samo napisać lub powiedzieć prosto w oczy a zinterpretujesz tę sama informację inaczej.Czasem wydaje się,że ktoś krzyczy a jest całkiem odwrotnie :)

To wątek Włodka _Pid i jego sterowanie.Zadałem parę nurtujących mnie pytań oczekując odpowiedzi.Nie przyszedłem tutaj się wymądrzać bo mi to nie jest do szczęścia potrzebne no i nie wypada.Każdy idzie swoją drogą i tyle.

A może wystarczy jak firmware zostanie rozdzielony na dwa, jeden dla bio paliwa, drugi dla węgla?

Pozdrawiam

Andrzej

Można by tak zrobić, ale wtedy jest większy kłopot z wprowadzaniem

zmian w 2 programach. Dodatkowo trzeba się napracować nad podziałem...

Chyba lepiej będzie poupychać ciasnotę... :)

mikrokontrolera.

zapchana kodem.

Ja czekam na przeróbkę PUMY i mam nadzieję, że mimo wszystko coś z tego wyjdzie.