Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie, zablokowałem całą komunikację do komputera.

Czemu?

Panie Włodku,

tak przy okazji dopytam, czy nowy soft do Pumy (ten z tygodniówką) jak i przyszłe, które się pojawią, również mają/będą miały zablokowaną komunikację co skutkować będzie tym, że soft Damiana nie połączy się ze sterownikiem?

Pozdrawiam

Andrzej

Zablokowanie całego dostępu jest rozwiązaniem tymczasowym.

Przywrócę funkcje odczytu temperatur, ustawiania stref czasowych itd.

Zablokuję tylko to, co konieczne - nastawy podajnika i dmuchawy

oraz odczyt niektórych parametrów.

Przykro mi, że tak się stało - ale sami widzicie, jak to wygląda.

Witam. W przerwie docinek ze strony konkurencji podzielę się swoimi spostrzeżeniami z pracy (testów) ostatniego softu jaki otrzymałem do COBRY. Powiem krótko, chyba to jest to czego oczekiwałem i o czym wielokrotnie pisałem. Chyba, bo niestety pogoda nie daje możliwości oceny pracy przy niskich temperaturach. Jednakże przy obecnie panujących jest OK! Zmodyfikowany w nim algorytm spalania:

- generuje zdecydowanie mniejsze spieki po przeciwnej stronie palnika,

- sporadyczne (przy aktualnych temperaturach) wejście w podtrzymanie,

- płynniejsze wyjście z podtrzymania przy mniejszym spadku temperatury kotła,

- mniejsze wypalanie "krateru" w podtrzymaniu co skutkuje tym co powyżej.

Na temat zużycia opału trudno się ustosunkować, ale mam nadzieję, że będzie na poprzednim poziomie. Ponadto wystawiłem czujnik pogodowy na kilka godzin na słońce aby sprawdzić zachowanie sterownika po przekroczeniu temperatury wyłączenia pompy CO. Praca taka jak oczekiwałem. Po ponownym załączeniu w miarę szybko kociołek się rozpalił i był gotowy do grzania.

Na razie to tyle. Chyba będzie trzeba czekać do następnego okresu grzewczego. Oby nie za szybko:D

Wlodek_PID a jak to się stało, że twój uniwersalny sterownik pasujący do wszystkich kotłów nagle zaczął być dedykowany dla konkretnej mocy kotła??zerżnełeś na żywca pomysły wykorzystywane przez lata przez inne firmy??

Ale... co masz na myśli? Nie rozumiem pytania. Jakiś przykład?

ohh jak ja lubie twoje uniki:) a co nie po polsku napisałem ??:bash: dokładnie to co napisałem i zacytowałeś..

Piszesz niejasno. Co to znaczy "dedykowany do konkretnej mocy kotła?"

Wygenerowałem programy na Sztokera 25kW, 50kW, dla Jareckiego

na 12kW, 25 kW, dla Timona, Suspensera i wielu innych.

Nie jestem psychoanalitykiem. O co Ci chodzi?

Cobra-S jest jedynym automatycznym sterownikiem na rynku.

Tylko Cobra-S nie ma żadnych nastaw procesu spalania.

Wiem, że to boli....

Cobra-S jest jedynym automatycznym sterownikiem na rynku.

Tylko Cobra-S nie ma żadnych nastaw procesu spalania.

Wiem, że to boli....

haha :lol2: a świstacze siedzi i zawija.... zerżnełes po prostu rozwiązania wielu firm produkujących stery , tak samo plum może powiedziec ze nie potrzebuje nastaw bo wgrywa soft pod konkretny model i moc kotła,tak samo tech, również w tatarku możesz wybrać moc kotła i ustawić odpowiednie parametry.. jak mowie... bubelek... a ty nie robiąc nic, przypisujesz sobie sukcesy...jak mowie! Google nazwa twojego stera i każdy wszystko wie:)

Nic nie rozumiesz.

Plum, Tech czy inne firmy mają kupę nastaw spalania.

Cobra nie ma żadnych nastaw spalania.

Dasz radę pojąć tę różnicę?

Widziałeś pluma??? widziałeś? widziałeś co tam jest do ustawiania w trybie auto?? chyba sam nie wiesz co mówisz ! wiec ci powiem ,po nastawieniu mocy, kotła (bardzo prosto- pokazujesz na ikonkę ile Kw ma twój kociołek) dajesz tryb auto i co jedynie możesz zrobić to zmienić moc dmuchawy o max 10% tyle...wydaje ci się ze coś wiesz.. i coś robisz ....ale tak ci sie tylko wydaje...

A może założysz wątek o Plumie? To dobry pomysł.

Opisz dokładnie, jak to działa. Albo tu u mnie na wątku opisz,

tylko bez tych wycieczek osobistych, bo to jest nużące...

Zrobisz coś konstruktywnego... :)

Właśnie zrobiłem coś konstruktywnego.. otworzyłem oczy użytkownikom , chyba nawet cie rozreklamuje możne wrzucę sobie w stopkę wielki napis GOOGLE+ COBRA cieszysz się??