andrew01 10.04.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Oj Włodek aż mi Cię szkoda. Poważnie. Napisałem ileś tam stron wstecz że zdziwiłbyś się gdybyś się dowiedział ... Andzeju tutaj i przyznam Ci rację że można wszystko napisać. Z tym że widzisz, to jest tak: Znasz się na czymś, dobrze, ba nawet bardzo dobrze. Zaczynasz czytać posty o czymś co nie ma pokrycia w życiu i nie ma prawa mieć !. Jeśli choć trochę masz pojęcie o programowaniu, jakimkolwiek, zastanów się do poduszki, nie musisz tych przemyśleń tutaj wylewać, czy to co robi i pisze Włodek może i ma prawo działać. No i właśnie, szlak mnie jasny trafia bo człowiek nie wie chyba sam o czym pisze i w dodatku upiera się przy swoim że to automat. To tak jak bym posadził Cię w samochodzie z półautomatyczną skrzynią i wpierał Ci z uporem maniaka że to full automat. Ba, że posiada on nawet jeszcze różne tryby jazdy. Bzdura. Tak powiedziałaby każda znająca się na tym osoba. Więc ja się wypowiadam że to co robi Włodek jest naciągactwem bo sterownik nie jest i nie będzie automatem. To że wydaje Ci się że mi się wydaje że ja coś wiem, Twój problem, co miałem napisać napisałem. A czy przyszyje mi Włodek naszywkę jakiegoś Zawijana 1 czy 2 (bo ich chyba dwóch) lub jakieś tam instytutu mnie to rybka. Zgadzam się z tym, że wrzucenie do sterownika nastaw pod dany palnik wyklucza już jakby ideę sterownika w pełni automatycznego. Ale wkurza mnie strasznie to rzucające się w oczy różnicowanie poczynań (mówiąc konkretnie) Włodka i E-S. jak E-S wypuścił sterownik adaptacyjny (chyba nie będziemy się spierać o to jedno słowo, wszak ostatnio to i ecoal stał się automatyczny) to wszyscy się zarzekali, że nie ma żadnych nastaw (a doskonale wiemy, że były pod dany palnik/kocioł) i same ochy i achy, że to automat. A jak Włodek wrzuca nastawy to nagle wielkie oszustwo, szkalowanie itp. itd. Czyli co jak jeden tak zrobi to jest cacy, a jak drugi to już be? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.04.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Cały czas zapominasz, że zmiana softu może zmienić całkowicie funkcjonowanie sterownika. Są nowe sterowniki, nowe wersje oprogramowania, a Ty wiecznie szkalujesz wszystko co robi Włodek tylko i wyłącznie odnosząc się do swojej traumy z użytkowania tamtej wersji sterownika i oprogramowania. Pozdrawiam Andrzej Widzisz Andrzeju w tym sęk że właśnie nic sie nie dzieje, ludziom wmawia się różne cuda a defacto nic się nie dzieje, uwierz mi z jakbym widział zmiany, cos by się działo to siegam po tel dzwonię nawet do elektromizu i podejrzewam że otrzymałbym ten sterownik do testów a jak nie to sobie załatwię, naprawdę żaden problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.04.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Może napisz jasno o jakiej konkurencji piszesz, bo chciałbym zobaczyć jak to jest naprawdę i porównać. Konkurencja to pojęcie względne. . Zadałem proste pytanie myślę ? nie wiem o kim piszesz bo nie widzę tu wpisów żadnej firmy która mogłaby być Twoim konkurentem z branży. Czy to może Tech, może Foster, może Plum, może Tatarek, może Prond, nie widzę tu po prostu z nikogo takiego żeby z Tobą walczył. Piszesz że cię okradziono, kto ? Jak programista może dać się okraść ? To że moje wpisy są ciągle przekręcane lub interpretowane w taki sposób jak komuś jest to wygodne to już się przyzwyczaiłem z tego także wczorajsza przepychanka a Jarkiem. Powiedzieliśmy sobie trochę dzisiaj nawzajem do słuchu i myślę że tak trzeba było od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.04.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 .... Więc ja się wypowiadam że to co robi Włodek jest naciągactwem bo sterownik nie jest i nie będzie automatem.... QUOTE] wszystko jasne nie wiem kim jesteś czy jednym z zawijanów czy zwykłym trolem ale ten wpis mnie upewnił że sprawa rozbija się o słowo "automatyczny" skądś to znam- nie ważne w tym momencie zadam jednak pytanie jak laik "ekspertowi" czy mam rozumieć że sterownik "automatyczny" nie posiada żadnych danych wyjściowych? jest biała karta"? i z czego on niby dane bierze? jak dobiera? jeśli byłoby jak twierdzisz to w sterowniku autamtycznym nie byłoby żadnej powtarzalności podczas prowadzenia procesu spalania. nie byłoby tych samych czasów podawania dla każdej dawki paliwa i nie byłoby ograniczenia startu wentylatora od konkretnego poziomu. wreszcie nie byłoby ograniczeń co do możliwości pracy z dowolym kotłem- no bo skoro nie ma ograniczenia w postaci danych wyjściowych to nie ma przeciwskazań do współpracy z dowolnym zestawem dowolnej mocy dowolnego producenta. jeśli tak wygląda sterownik automatyczny to znaczy że jeszcze taki nie powstał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Widzisz Andrzeju w tym sęk że właśnie nic sie nie dzieje, ludziom wmawia się różne cuda a defacto nic się nie dzieje, uwierz mi z jakbym widział zmiany, cos by się działo to siegam po tel dzwonię nawet do elektromizu i podejrzewam że otrzymałbym ten sterownik do testów a jak nie to sobie załatwię, naprawdę żaden problem... Zgoda, ale tu kolejny przykład różnicowania. Jak ktoś coś złego pisał o Ecoal lub bruli to od razu było: a miałeś, a używałeś? Nie, to nie pisz, że do dupy. Tak samo tutaj można zadać pytanie, czy używałeś Pumy/Cobry z ostatnimi (nie mówię tu nawet o sofcie S) softami? Nie, to skąd wiesz, że działają tak samo źle jak wersja, którą użytkowałeś? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.04.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Zgadzam się z tym, że wrzucenie do sterownika nastaw pod dany palnik wyklucza już jakby ideę sterownika w pełni automatycznego. Andrzeju, bardzo Ci dziękuję za merytoryczny wpis. Ale nie do końca się z Tobą zgadzam. Stworzenie sterownika, który bez nastaw działa na każdym palniku i każdym kotle jest oczywiście możliwe. Takim przykładem jest człowiek. Ale człowiek ma wiele zmysłów (czujników), a sterownik ma tylko pomiar temperatury... W tej sytuacji zarówno konkurencja, jak i ja oparliśmy się na nastawach dla danego typu kotła. Pytasz, na czym w takim razie polega automatyzm sterowania? Na tym, że spalasz różne opały bez zmiany nastaw. Ale wkurza mnie strasznie to rzucające się w oczy różnicowanie poczynań (mówiąc konkretnie) Włodka i E-S. jak E-S wypuścił sterownik adaptacyjny (chyba nie będziemy się spierać o to jedno słowo, wszak ostatnio to i ecoal stał się automatyczny) to wszyscy się zarzekali, że nie ma żadnych nastaw (a doskonale wiemy, że były pod dany palnik/kocioł) i same ochy i achy, że to automat. A jak Włodek wrzuca nastawy to nagle wielkie oszustwo, szkalowanie itp. itd. Czyli co jak jeden tak zrobi to jest cacy, a jak drugi to już be? Pozdrawiam Andrzej No bo im wolno, a mnie nie... Bardzo się cieszę, że dyskusja schodzi na algorytmy! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NiePrzesadzaj 10.04.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Wyznacznikiem będzie rynek. Ten sam rynek, który zmusił Was do wprowadzenia nastaw... Ja od początku wiedziałem, że Wasz algorytm nie działa. Ale jak to udowodnić? No po prostu postanowiłem poczekać... I nie było to długie czekanie. Bądź cierpliwy, jak ja byłem. No i widzisz drogi Włodku, nie dociera do Ciebie rzecz najbardziej oczywista. Nie mam nic wspólnego z rynkiem kotlarskim a tym bardziej ze sterownikami. Związany jestem bardziej z automatyką przemysłową. To tak żeby zabić Twoją ciekawość. Może teraz przestaniesz zwracać się do mnie jako Wy Was itp. Może faktycznie powinienem zmienić branżę ? Może powinienem poszukać etatu u konkurencji ? Hmmm może to i niezły pomysł. Wtedy, jak sam napisałeś będę analizował Twój soft. Ojjj ale chybawtedy tym biednym userom nie odblokujesz tego modbusa. Jakież to było prostackie posunięcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.04.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Zgoda, ale tu kolejny przykład różnicowania. Jak ktoś coś złego pisał o Ecoal lub bruli to od razu było: a miałeś, a używałeś? Nie, to nie pisz, że do dupy. Tak samo tutaj można zadać pytanie, czy używałeś Pumy/Cobry z ostatnimi (nie mówię tu nawet o sofcie S) softami? Nie, to skąd wiesz, że działają tak samo źle jak wersja, którą użytkowałeś? Pozdrawiam Andrzej Dlatego że to nawet hardwarwo był szrot.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.04.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Zadałem proste pytanie myślę ? nie wiem o kim piszesz bo nie widzę tu wpisów żadnej firmy która mogłaby być Twoim konkurentem z branży. Czy to może Tech, może Foster, może Plum, może Tatarek, może Prond, nie widzę tu po prostu z nikogo takiego żeby z Tobą walczył. Piszesz że cię okradziono, kto ? Jak programista może dać się okraść ? To że moje wpisy są ciągle przekręcane lub interpretowane w taki sposób jak komuś jest to wygodne to już się przyzwyczaiłem z tego także wczorajsza przepychanka a Jarkiem. Powiedzieliśmy sobie trochę dzisiaj nawzajem do słuchu i myślę że tak trzeba było od razu. Miło, że mnie odwiedzasz. Ja też - podobnie jak Ty - nie widzę żadnej konkurencji. To fajnie, że mamy takie samo zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.04.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Na tym, że spalasz różne opały bez zmiany nastaw. Z całym szacunkiem, ale tego użytkownicy (w tym SUSPENSER) nie zdążyli chyba przetestować. Tu by trzeba było co kilka dni wrzucić inny opał (eko, miał, eko zmieszane z peletami) i poobserwować jak na te zmiany reaguje sterownik. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.04.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 No i widzisz drogi Włodku, nie dociera do Ciebie rzecz najbardziej oczywista. Nie mam nic wspólnego z rynkiem kotlarskim a tym bardziej ze sterownikami. Związany jestem bardziej z automatyką przemysłową. To tak żeby zabić Twoją ciekawość. Może teraz przestaniesz zwracać się do mnie jako Wy Was itp. Może faktycznie powinienem zmienić branżę ? Może powinienem poszukać etatu u konkurencji ? Hmmm może to i niezły pomysł. Wtedy, jak sam napisałeś będę analizował Twój soft. Ojjj ale chybawtedy tym biednym userom nie odblokujesz tego modbusa. Jakież to było prostackie posunięcie ... Za modbusa jeszcze raz Ci dziękuję. I naprawdę Cię lubię, a szczególnie śląskie godki i poczucie humoru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 10.04.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Dlatego że to nawet hardwarwo był szrot.. Naprawdę nie wiem którą wersję Pumy miałeś, ale z tego hardwaru jaki ma Puma/Cobra to soft może jeszcze wiele wyciągnąć. Zdarzają się zawsze jakieś egzemplarze wadliwe, ale po to jest gwarancja aby je wymienić. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NiePrzesadzaj 10.04.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Timon, No i widzisz, o to co pytasz uczą już w szkole licealnej o kierunku informatycznym. Mam na myśli algorytmy.I właśnie dlatego robię ten "lament", bo na sterowniku Włodka nie da sie tego zrobić,Jak pisałem wielokrotnie, sterownik jest ślepy, opiera się już tylko na jednym pomiarze, i to zawodnym - temperaturze kotła.Teraz zastosuje wybieg Włodka. Nie opiszę tego bo mógłby analizować mój algorytm, co gorsza, podpisać się pod nim. Popatrz na taśmę produkcyjną w wielkiej fabryce. Jeśli do zrealizowania jakiegoś zadania potrzeba 10 czujników to są one montowane. I wtedy jest to taśma automatyczna a nie półautomatyczna.Włodkowi zdaje się przeszkadza to że użytkownik musiałby zapłacić słona za taki zestaw. No OK, ale wygoda kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.04.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Z całym szacunkiem, ale tego użytkownicy (w tym SUSPENSER) nie zdążyli chyba przetestować. Tu by trzeba było co kilka dni wrzucić inny opał (eko, miał, eko zmieszane z peletami) i poobserwować jak na te zmiany reaguje sterownik. Pozdrawiam Andrzej Na tym sofcie od lutego pracuje wiele kotłów - samych Sztokerów 25 jest ponad 20... Są w różnych rejonach kraju, zatem pracują na różnych opałach, ale pracują na tym samym sofcie... Z tego, co wiem, nikt nie wrócił na stary soft. Pytałem też o to na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.04.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Timon, No i widzisz, o to co pytasz uczą już w szkole licealnej o kierunku informatycznym. Mam na myśli algorytmy. I właśnie dlatego robię ten "lament", bo na sterowniku Włodka nie da sie tego zrobić, Jak pisałem wielokrotnie, sterownik jest ślepy, opiera się już tylko na jednym pomiarze, i to zawodnym - temperaturze kotła. Teraz zastosuje wybieg Włodka. Nie opiszę tego bo mógłby analizować mój algorytm, co gorsza, podpisać się pod nim. Popatrz na taśmę produkcyjną w wielkiej fabryce. Jeśli do zrealizowania jakiegoś zadania potrzeba 10 czujników to są one montowane. I wtedy jest to taśma automatyczna a nie półautomatyczna. Włodkowi zdaje się przeszkadza to że użytkownik musiałby zapłacić słona za taki zestaw. No OK, ale wygoda kosztuje. Jak Ci już pisałem - wystarczy poczekać... Rynek wymusi poprawę, jeśli wyrób nie spełni oczekiwań. Tak, jak Was zmusił do dodania nastaw... Bądź cierpliwy. PS Naprawdę sądzisz, że nie potrafię zmierzyć temperatury spalin? Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NiePrzesadzaj 10.04.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Za modbusa jeszcze raz Ci dziękuję. Ależ nie ma za co. Polecam sie na przyszłość ... I naprawdę Cię lubię, a szczególnie śląskie godki i poczucie humoru... No tak, nie trudno się domyśleć żeś z Bytomia ale co to ma do mnie ? Sympatia .... hmmm Tak na moje oko to mamy do siebie jakieś .... no sporo i to bardzo. Nie ten rejon. Chyba że zostałem znów ochrzczony na jakiegoś (nie obrażając tego człowieka) Zawijan 1,2 może nawet i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Na tym sofcie od lutego pracuje wiele kotłów - samych Sztokerów 25 jest ponad 20.... No fakt ...zawrotna ilość jak Ty włodek na życie zarabiasz??? a wiem, pisaniem postów na forum.... jakbyś czas z forum przeznaczył na prace przy sterowniku, a nie na pierdoły to może byś cos napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 10.04.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 1,2 może nawet i 3 eee no 3 brat blizniak to ja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 .... Więc ja się wypowiadam że to co robi Włodek jest naciągactwem bo sterownik nie jest i nie będzie automatem.... QUOTE] wszystko jasne nie wiem kim jesteś czy jednym z zawijanów czy zwykłym trolem ale ten wpis mnie upewnił że sprawa rozbija się o słowo "automatyczny" skądś to znam- nie ważne w tym momencie zadam jednak pytanie jak laik "ekspertowi" czy mam rozumieć że sterownik "automatyczny" nie posiada żadnych danych wyjściowych? jest biała karta"? i z czego on niby dane bierze? jak dobiera? jeśli byłoby jak twierdzisz to w sterowniku autamtycznym nie byłoby żadnej powtarzalności podczas prowadzenia procesu spalania. nie byłoby tych samych czasów podawania dla każdej dawki paliwa i nie byłoby ograniczenia startu wentylatora od konkretnego poziomu. wreszcie nie byłoby ograniczeń co do możliwości pracy z dowolym kotłem- no bo skoro nie ma ograniczenia w postaci danych wyjściowych to nie ma przeciwskazań do współpracy z dowolnym zestawem dowolnej mocy dowolnego producenta. jeśli tak wygląda sterownik automatyczny to znaczy że jeszcze taki nie powstał. Timon jak można się z Tobą nie zgodzić. Czegoś takiego, nie było, nie ma i długo nie będzie, nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie. Kto tak pisze po prostu kłamie. Każdy musi na czymś się oprzeć, nastawy wyjściowe ma każdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Timon, No i widzisz, o to co pytasz uczą już w szkole licealnej o kierunku informatycznym. Mam na myśli algorytmy. I właśnie dlatego robię ten "lament", bo na sterowniku Włodka nie da sie tego zrobić, Jak pisałem wielokrotnie, sterownik jest ślepy, opiera się już tylko na jednym pomiarze, i to zawodnym - temperaturze kotła. Teraz zastosuje wybieg Włodka. Nie opiszę tego bo mógłby analizować mój algorytm, co gorsza, podpisać się pod nim. Popatrz na taśmę produkcyjną w wielkiej fabryce. Jeśli do zrealizowania jakiegoś zadania potrzeba 10 czujników to są one montowane. I wtedy jest to taśma automatyczna a nie półautomatyczna. Włodkowi zdaje się przeszkadza to że użytkownik musiałby zapłacić słona za taki zestaw. No OK, ale wygoda kosztuje. nie odpowiedziałeś na moje pytanie powtórzę czy sterownik automatyczny nie posiada żadnych danych wyjściowych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts