Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Timon, proszę Cię.

Nie będę dyskotował z Tobą nad algorytmami wraz w połączeniu z odpowiednimi czujnikami.

To tak samo mogę teraz zapytać na jakiej podstawie Włodek wydłuża pauze (innymi słowy dopala węgiel) ?

Co zatkało kakao ?

Wyssał z palca to, czy co ?

Na tym jego MEGA ehhh i ahhh sofcie wychodzą spieki wielkości arbuza. I to ma być ten SUPER soft ? Parodia, panowie ...

Nic, tylko iść do sklepu monopolowego i kupić pół litra.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

aniax

Teraz nie musiałabyś też tak często zerkać czy jest wyż czy niż, bo mogłabyś skorzystać z czujnika pogodowego i samo by się skorygowało....

Praca pompy jest stała, dobiera się pauzę. (jak chodzi o wybór płynna praca pompy/praca skokowa dla pomp energooszczędnych)

Jak chodzi o termostat pokojowy, to możliwości są większe:

pompa może chodzić 2minuty z dobrana pauzą

pompa może być wyłączona na czas utrzymania t.powietrza

pompa może być stale aktywna, ale możesz sobie dobrać na ten czas obniżenie nastawy kotła.....

Jak masz ochotę sprawdzić soft serii S, to napisz do Włodka na priva ew. do mnie, mogę podrzucić swoją wersję softu dla palnika brucer/ekoenergia i dmuchawy WPa06/WBS6a/RV-13AM.

Na tym jego MEGA ehhh i ahhh sofcie wychodzą spieki wielkości arbuza. I to ma być ten SUPER soft ? Parodia, panowie ...

Nic, tylko iść do sklepu monopolowego i kupić pół litra.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=5923351&viewfull=1#post5923351

"mój zestaw to Brucer ze zmodyfikowaną dyszą od Minertu, dmuchawa WPA 06 a piec to przerobiony miałowiec 24kw, instalacja 130 żeber żeliwnych działa na grawitacji, bojler 170l dom 200m2 nieocieplony. Pierwsze wrażenie po podłączeniu poprostu włączyłem nic nie kreciłem i działa. Pale obecnie miałem węglowym podobno przesiew po ekogroszku, w piecu bardzo czysto żero sadzy, miał spala się na pyłek co mnie bardzo cieszy, pogodówka też bardzo fajnie chodzi przy obecnych temperaturach"

To tak tylko informacyjnie, bo przy tej masie oskarżeń możliwe,że uciekło....

aniax

Teraz nie musiałabyś też tak często zerkać czy jest wyż czy niż, bo mogłabyś skorzystać z czujnika pogodowego i samo by się skorygowało....

.

no koniec swiata !!! wynaleziono koło!!!! pogodówka znana baaaardzo wielu producentóm sterów ( stosowana w wielu sterownikach), została dołożona do sterownika cobra- bomba normalnie...pewni Włodek ją wynalazł...

Zgoda, ale tu kolejny przykład różnicowania. Jak ktoś coś złego pisał o Ecoal lub bruli to od razu było: a miałeś, a używałeś? Nie, to nie pisz, że do dupy. Tak samo tutaj można zadać pytanie, czy używałeś Pumy/Cobry z ostatnimi (nie mówię tu nawet o sofcie S) softami? Nie, to skąd wiesz, że działają tak samo źle jak wersja, którą użytkowałeś?

Pozdrawiam

Andrzej

I może nie do końca ale czekałem na taki wpis a dlaczego?Ano dla tego,ze jakieś 2 lata wstecz obiecano mi COBRĘ do testów i co?Ano nic na obiecankach się skończyło.

Na tym sofcie od lutego pracuje wiele kotłów - samych Sztokerów 25

jest ponad 20...

Są w różnych rejonach kraju, zatem pracują na różnych opałach, ale

pracują na tym samym sofcie...

Z tego, co wiem, nikt nie wrócił na stary soft. Pytałem też o to na forum...

No tak, tylko ilu z tych użytkowników zmieniało opał? Czy automatyzm polega również na tym, że jak dobiorę moc do eko X, to jeśli przejdę na eko Y to parametru mocy nie będzie trzeba już dotykać? A jeśli jednak będzie trzeba to bądź co bądź nie do końca to już jest automat. Ja wiem, że "w pełni automatyczny" jest bardziej marketingowy, i do tego nieźle kuje w oczy, ale bardziej to mi pasuje na zaawansowany PID, który bardziej płynnie prowadzi palnik. Drugie też pytanie, czy aby automat działał to też zalecane będzie aby nie używać termostatów na grzejnikach, czy tez zaworów do podłogówki? Teoretycznie tak, bo to rozjeżdża stałe czasowe itp. ale jednak chyba duży procent stanowią instalacje z termostatami i/lub podłogówką.

Pozdrawiam

Andrzej

Andrzeju, i chwała Ci za to.

Chyba sam sobie sprawy nie zdajesz co napisałeś.

Soft automatyczny (taki prawdziwy) po wykryciu pewnych anomalii na układzie CO potrafi(łby) odpowiednio zareagować na podstawie wcześniejszych swoich "doświadczeń".

To tylko kwesta ludzi aby oprogramować takie algorytmy.

Jarecki, toś teraz poszedł po bandzie.

.

?? Napisał Pan o spiekach wielkości arbuza, zacytowałem opinię użytkownika palącego miałem węglowym, gdzie jest wszystko wypalone w pył.

Na fotkach żadnego arbuza nie widać. U mnie w domu także arbuzów w popielniku nie obserwuję.

Jakoś po tej stylistyce pisania nie wierzę,że pod tym nickiem nie kryje się zawijan2 vel mały_energetyk.

Nicki można zmieniać, ale tych tekstów w stylu zatkało kakao - to już kwestia charakteru...

i mam uwierzyć że taki sterownik bez nastaw będzie wiedział że parametr x o wartości 1500 to jest już za dużo a parametr y o wartości 100 jest za mało ??

bez nastaw ? bez podania zakresu bezpiecznego poruszania się? bez podania wartości granicznych?

moze nie mam wykształcenia informatycznego ale żeby móc coś kontrolowac to trzeba wiedzieć co i na jakim poziomie- czyli trzeba wprowadzić dane wyjściowe, granice bezpieczeństwa i temu podobne.

przeciez napisałam wyraznie

albo dodaje +, albo odejmuje - od zadanych ustawień

?? Napisał Pan o spiekach wielkości arbuza, zacytowałem opinię użytkownika palącego miałem węglowym, gdzie jest wszystko wypalone w pył.

Na fotkach żadnego arbuza nie widać. U mnie w domu także arbuzów w popielniku nie obserwuję.

Jakoś po tej stylistyce pisania nie wierzę,że pod tym nickiem nie kryje się zawijan2 vel mały_energetyk.

Nicki można zmieniać, ale tych tekstów w stylu zatkało kakao - to już kwestia charakteru...

Jarecki, poczekaj, poczekaj, bo nie nadążam.

- Zawijan 1,2,3,4.

- eeee jakiś instytut (nie wiem FBI, CIA a może CBA ?)

- teraz jakiś energetyk

Kurcze zdecydujcie się na coś. EEEE wiem, Włodek napisze softa na Kobre co po skomplikowanych obliczeniach w wyniku pokaże moją prawdziwą osobę.

Co do "języka".

Jarecki, odpal Pan Polsata i Kipskich .... i co zatkało kakao ?

Nie jest powiedziane że jakiś tam energomonter może używać tego zwrotu ...

No tak, tylko ilu z tych użytkowników zmieniało opał? Czy automatyzm polega również na tym, że jak dobiorę moc do eko X, to jeśli przejdę na eko Y to parametru mocy nie będzie trzeba już dotykać? A jeśli jednak będzie trzeba to bądź co bądź nie do końca to już jest automat. Ja wiem, że "w pełni automatyczny" jest bardziej marketingowy, i do tego nieźle kuje w oczy, ale bardziej to mi pasuje na zaawansowany PID, który bardziej płynnie prowadzi palnik. Drugie też pytanie, czy aby automat działał to też zalecane będzie aby nie używać termostatów na grzejnikach, czy tez zaworów do podłogówki? Teoretycznie tak, bo to rozjeżdża stałe czasowe itp. ale jednak chyba duży procent stanowią instalacje z termostatami i/lub podłogówką.

Pozdrawiam

Andrzej

Uważam,że masz rację.

Dziubek ma mój soft i odpalił tak, jak pracował u mnie.

Na innym palniku, opale. Tutaj zatem poszło.

Jest też info od klienta, gdzie chodził na groszku i było dobrze, chodził na miale i tez było dobrze, a na kolejnym miale bardzo sypkim i drobnym juz nie poszło. Do wszystkich paliw zatem nie da się bez korekt a możliwe,że na danym piasku bez trybu dustanowego nie poleci.

Koryguje się 1parametrem, czy do każdego opału to się nada - nie wiem.

Czy to można nazwac automatem? Zależy od dobrej woli. Czy jest to zrobione przejrzyście i prosto - TAK

Automat powinien bez nastaw działać na każdym kotle, dmuchawie, palniku i na większości węgli.

Nie ma co się oszukiwać z każdym węglem pewnie nie pójdzie

Nie ma takiego produktu na rynku, przynajmniej na chwile obecną.

U mnie pracuje zawór mieszający, który zmienia pracę układu.

Opał mam wypalany elegancko, są wahania temp. na kotle, ale mnie nie interesują, bo dla mnie ważna jest stabilna nastawa za zaworem.

aniax

Praca pompy jest stała, dobiera się pauzę. (jak chodzi o wybór płynna praca pompy/praca skokowa dla pomp energooszczędnych)

dzieki za odp. tak wiem ze jest stała i wynosi 2 min. ale u mnie jak pompa sie załącza to zawór kulowy wali głośno po instalacji, szczególnie w nocy, wiec wolałabym zeby chodziała dłuzej, a rzadziej, niz czesciej w krócej ;-)

p.s.moze ktos ma jakiś pomysł zeby wygłuszczyc dźwiek tego zaworu kulowego, mam pianki na rurkach instalacyjnych w piwnicach, ale i tak słychać ten zawór jak pompa załącza się, strasznie to słuchac, szczegolnie w nocy :(

Automat powinien bez nastaw działać na każdym kotle, dmuchawie, palniku i na większości węgli.

Nie ma co się oszukiwać z każdym węglem pewnie nie pójdzie

Nie ma takiego produktu na rynku, przynajmniej na chwile obecną.

Napisałem to trochę wcześniej, czyżbyś się ze mną w końcu zaczął zgadzać.

Wcale nie chodzi mi o to żeby rzezać Włodka ale trochę pokory radzę i uczciwej konkurencji, tego drugiego to chyba od podstaw będzie musiał się uczyć.

A ja się zastanawiam nad jednym.Co by było gdyby.....

bruli.pl stał się produktem tylko dla firm kotlarskich?

Czekają ich duże zmiany gdzie okazać się może to,że indywidualny nabywca będzie sporadyczny a strategicznym odbiorcą będzie producent.Takie zapytanie padło do ponad 50-ciu firm kotlarskich gdzie odpowiedziało mi trochę ponad 25.50% to nie mały wynik.Zdecydowanych na dzień dzisiejszy firm jest 18.Tak więc producentów kotłów chcących mieć na pokładzie to sterowanie nie jest mało.Co przeważa?Szczerze to nie pytałem.Można się domyślić.

Czy dojdzie do tego,że uniwersalny sterownik stanie się nie dostępny dla wszystkich?Pożyjemy zobaczymy.

Tak że Włodku trzymam kciuki do nowego sezonu.

Jarecki w innym watku podawales dmuchawa max 80 przy przeslonie 1-2 cm, jesli ja mam przeslone otwarta cała, to ile % sugerujesz tą dmuchawę ?

p.s.dmuchawa ta duza, jutro sprawdze dokladnie jej oznaczenie

Na moim kotle przy Cobrze na tym większym palniku żeliwnym ja mam przysłonkę cała otwartą

Jak pracowałem na Irydzie PID, to lekko przysłaniałem.

To już indywidualna kwestia.

Wiesiu, ja wiem tyle,że aktualny soft nie ma nastaw, nie są ukryte w żadnym tajnym menu.

ale.. soft jest napisany pod konkretny palnik z konkretną dmuchawą i w takich warunkach sobie radzi bez korekcji i grzebania.

Czy zadziała na innym palniku o zbliżonej mocy? - nie wiem.

Wiem jednak,że sprawdzałem soft do Sztokera, bo tam jest podobny wentyl i na moim kotle dało radę, opał był wypalany i się dostosowało a róznice wyjściowe były spore.... Jedyna rzecz którą wówczas zrobiłem, to nastawa korekcji mocy na -10% i tyle,

Wiem też,że przy Brulim tez idzie prosto, wybór mocy max.-min i czasami tylko ktoś podnosi o jeden poziom moc max., częściej o 2-3oczka skoryguje nadmuch, dla mnie jest to równie proste a najważniejsze,że skuteczne. Czy wszędzie - nie wiem, ale nikt z moich klientów nie narzekał.

Edytowane przez Jarecki79