zyzolek 10.04.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Tak żeście się rozpisali, że poczytam sobie jutro.Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2013 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Timon, proszę Cię. Nie będę dyskotował z Tobą nad algorytmami wraz w połączeniu z odpowiednimi czujnikami. To tak samo mogę teraz zapytać na jakiej podstawie Włodek wydłuża pauze (innymi słowy dopala węgiel) ? Co zatkało kakao ? Wyssał z palca to, czy co ? Na tym jego MEGA ehhh i ahhh sofcie wychodzą spieki wielkości arbuza. I to ma być ten SUPER soft ? Parodia, panowie ... Nic, tylko iść do sklepu monopolowego i kupić pół litra. dlaczego nie chcesz ze mną dyskutować o algorytmach panie iNFORMATYK? tak specjalnie napisałem odwrotnie aby otworzyć ci oczy na Twoją postawę piszesz że wiesz ale jak prosze żebyś mnie oświecił bo może błądzę to za picie się chcesz brać. dziecko w skórze dorosłego. napisałeś wcześniej ze Wlodek steruje na podstawie 1 watpliwego parametru a ty chcesz wiedziec co masz w kotle. to znaczy że wszyscy producenci sterów dwustanowych, którzy opierają kontrolę właśnie o czujnik temperatury CO produkują bomby??? zacznij czytac co piszesz bo na razie wychodzi mi z twoich postów taki sam krzyk jak piotrka tylko w inne słowa ubrany piszesz że można nauczyć auto rozpoznawać znaki- a na jakiej podstawie on je rozpoznaje??? na podstawie szczęścia i koloru wiatru??? rozpoznaje je na podstawie danych ktore mu zaimplementowano w oprogramowaniu- DANYCH WYJŚCIOWYCH bez których jedyne co rozpozna to poziom twoich bzdur ktore wypisujesz nie potrafisz merytorcznie uzasadnić swoich argumentów więc daruj sobie o to jak dopala węgiel musisz pytać Włodka- a może nie musisz bo przeciez zajrzałeś juz do środka i wiesz mam 3 rodzaj opału w swoim kotle od momentu rozpoczęcia testów nowego softu i nie wprowadzam korekt bo nie ma takiej potrzeby. a kalafiory produkują również inne sterowniki ale co ty wiesz o kalafiorach. masz rację napij się - dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 nie ładnie Timon dyskutujesz, znałem cie raczej z innej strony kol nieprzesadzaj ma rację, że sterownik nie może być automatuczny jak nie widzi co się dzieje w kotle. Temp wody, ma tu zbyt duży poślizg czasowy i całą masę zakłuceń ze strony instalacji. Odpowiem kol nieprzesadzaj, choć pewnie zadane pytanie był retoryczne. Otóż czas długiej przerwy dobiera włąśnie z podawanych wcześniej przez użytkowników ustawień. A najlepszym testem zdolności automatycznych tego sterownika bylo by przejście z np wesołej na pelet, jak zachowa takie same nawęglenie palnika bedzie automatyczny, jak polegnie bedzie forumowomarketingowym gniotem. Możesz ten test wykonac kol Timon, worek peletu w markecie można za 15/20zł kupić.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) nie ładnie Timon dyskutujesz, znałem cie raczej z innej strony kol nieprzesadzaj ma rację, że sterownik nie może być automatuczny jak nie widzi co się dzieje w kotle. Temp wody, ma tu zbyt duży poślizg czasowy i całą masę zakłuceń ze strony instalacji. Odpowiem kol nieprzesadzaj, choć pewnie zadane pytanie był retoryczne. Otóż czas długiej przerwy dobiera włąśnie z podawanych wcześniej przez użytkowników ustawień. A najlepszym testem zdolności automatycznych tego sterownika bylo by przejście z np wesołej na pelet, jak zachowa takie same nawęglenie palnika bedzie automatyczny, jak polegnie bedzie forumowomarketingowym gniotem. Możesz ten test wykonac kol Timon, worek peletu w markecie można za 15/20zł kupić. Pozdr Drogi Kolego Vld, Odpowiem natychmiast - przy przejściu z węgla na pellet, lub na węgiel brunatny, należy skorygować moc palnika na (+). A więc - z tego punktu widzenia - ten sterownik jest "forumowomarketingowym gniotem". : Co za słownictwo! Mój sterownik nie prowadzi też konwersacji na poziomie, i nie płacze po francusku. Mam jednak proste pytanie : czy możesz wskazać inny sterownik, który działa lepiej? Na opale węglowym... A może wskażesz inny sterownik automatyczny, który poprawnie wykona taki test? (węgiel - pellet) Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Moi drodzy, Od wczoraj mamy na tym wątku najazd Hunów. Nie wiem, co ichugryzło? Jeśli mój algorytm źle działa, oni sprzedadzą więcej sterowników - więc o co ten krzyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Dz za odpowiedź, to już jakiś konkretbo pokazuje dwie rzeczy1 pomylenie celowe, lub z nie wiedzy pojeć " moc palnika", a " strumień paliwa/korekta nadmuchu"moc palnika, nie może oznaczać np ilości palowa padowanego w czasie, bo na moc składa się też nadmuch, regulując moc palnika, zwiększamy lub zmniejszamy proporcjonalnie strumień paliwa wraz z nadmuchem, a ich proporcje pozostają stałe. Nazywanie modulacji strumienia paliwa modulacją mocy palnika jest wprowadzaniem w błąd.2 dobór proporcji paliwo/powietrze jest tak dobre jak dobry jest użytkownik obserwujący spalanie. Zatem ten sterownik jest tak samo automatyczny jak np ekomax pluma, czyli nieautomatczny! Nie wiem czy w brulim zaprogrmowane granice korekcji pozwolą na tak szeroką modulację, ale wiem, że algorytm poradzi sobie z tym bez problemu. Niestety, ale on ma oko i widzi, że paliwo się wypalił i rośnie nadmiar tlenu w spalinach.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Super, a więc odkryliście prawdę... To już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Moi drodzy, Od wczoraj mamy na tym wątku najazd Hunów. Nie wiem, co ich ugryzło? Jeśli mój algorytm źle działa, oni sprzedadzą więcej sterowników - więc o co ten krzyk ? tu też mam swoją hipotezę myślę, że gryzą ich zapowiedzi typu: oto pierwszy i jedynyny na rynku w pełninnautomatyczny sterownik mnie to śmieszy, ale konkurencji przeszkadza trochę skromności z pewnością złagodziło by "najazd" pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie wiem czy w brulim zaprogrmowane granice korekcji pozwolą na tak szeroką modulację, ale wiem, że algorytm poradzi sobie z tym bez problemu. Niestety, ale on ma oko i widzi, że paliwo się wypalił i rośnie nadmiar tlenu w spalinach. Pozdr Odpowiedz mi na proste pytanie : skoro jest tak dobrze, to po co nastawy? Nikt nie wymaga od tego sterownika spalania pelletu - wystarczy, żeby dobrze spalał węgiel bez nastaw. I to węgiel kamienny, bez brunatnego. Ale u nich nastawy są... A u mnie nastaw nie ma.... Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 sromności proszę, a i litości zarazemsterownik który ma dwa tryby pracy jest lepszy od tego który ma jeden, ten co ma trzy lepszy od tego co ma dwa itd...przecież, to nie trudne do ogarnięcia pisałem, ci wcześniej, że sterownik bez nastaw to slepa uliczka, taki trochę fetysh, lub samobiczowaniei nikt by się tym przejmował gdyby nie ten wątek i Twoje przechwałki w nimpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 To ciekawa teoria. A my będziemy rozwijać wyłącznie algorytmy bez nastaw... Czyli konkurencja może spać spokojnie. To ślepa uliczka, droga dozagłady. Niepotrzebnie się denerwują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 zgadza się, całkiem niepotrzebnieniech każdy robi swoje, a rynek zweryfikuje to kto ma lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 zgadza się, całkiem niepotrzebnie niech każdy robi swoje, a rynek zweryfikuje to kto ma lepszy Bingo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Bingo! to po co ich zaczepiasz? że ich nie automatyczny, bo ma tryb z nastawami, a twój automatyczny, bo nie takiego trybu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 i nikt by się tym przejmował gdyby nie ten wątek i Twoje przechwałki w nim pozdr Dokładnie... mało tego, sam bym to pierwszy sprawdził..jest tylko piepszenie co to sie nie zrobi ,co to się nie zrobiło a efektów nie ma żadnych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 to po co ich zaczepiasz? że ich nie automatyczny, bo ma tryb z nastawami, a twój automatyczny, bo nie takiego trybu? ja ci powiem po co.. sprzedaż cobry praktycznie leży , nikt tego nie bierze, kilka firm wrzuciło to do jakiś wystawowych kotłów , wiec trzeba na forum zrobić sobie reklamę..po prostu dbają o zbyt i swoją pensję...a wszyscy co mają inne zdanie to.... zresztą czytałeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2013 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) to po co ich zaczepiasz? że ich nie automatyczny, bo ma tryb z nastawami, a twój automatyczny, bo nie takiego trybu? Bo dokładnie tak uważam. Jeśli coś ma nastawy, nie jest automatem. Vld, zakończmy tą dyskusję podsumowaniem :oni są lepsi, bo mają 4 tryby pracy, a my - tylko 1... stół, który ma 5 nóg, jest lepszy od tego, który ma 4 samochód z 5 kołami też... my będziemy mieć tylko automat, więc niech śpią spokojnie Dzisiaj nic więcej nie piszę PS Ja piszę na swoim wątku, a oni piszą... też na moim... Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 11.04.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Wlodek_PID a dlaczego ty ciągle odnosisz się do konkurencji?? masz jakieś kompleksy? na praktycznie żadnym wątku nie widziałem tyle odnośników do innych producentów.. każdy pisze o swoich posiadanych wyrobach każdy stara się coś robić , zmieniać, wymieniać poglądy a u ciebie ciągle porównywanie się do wyrobów konkurencji i chwalenie sie rzeczami które to się kiedyś zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Vld, zakończmy tą dyskusję podsumowaniem : widzę, że nic nie dała ta poranna wymiana zdań szkoda, bo cierpi na tym twój autorytet Piotrek42, ty też czesto i gesto przesadzasz ale jako dobrze poinformownego chciałem zapytać, jak tam internet u pluma? bo miało być na wczoraj i do tej pory nie ma pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 11.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Witamnie czytałem wszystkiego z braku czasu, ale od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie sterownik z całkiem nową zasadą budowy algorytmu, chodzi o to aby jak w Linux-ie jądro programu (przede wszystkim zabezpieczenia) były "sztywne" a cały algorytm można by było pisać, nie wiem jak to wygląda od strony technicznej ale na pewno trzeba by uzbroić taki sterownik w możliwości analizy procesu spalania i rejestrację parametrów czyli np wejście dla sygnału sondy lambda , temp spalin i inne, myślę że większość użytkowników sterowników "automatycznych" spędziła długie godziny w kotłowniach na "rozgryzaniu" algorytmu a w takim tworze to wszystko by było "podane" i najsprawniejszy sterownik jaki do tej pory znam - mózg potrafi to przeanalizować i poskładać tak aby ten automat działał poprawnie, uważam że pierwsza firma która zaproponuje takie rozwiązanie za rozsądne pieniądze wygra sprzedażą urządzenia pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts