Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to po co ich zaczepiasz?

że ich nie automatyczny, bo ma tryb z nastawami, a twój automatyczny, bo nie takiego trybu?

ja ci powiem po co.. sprzedaż cobry praktycznie leży , nikt tego nie bierze, kilka firm wrzuciło to do jakiś wystawowych kotłów , wiec trzeba na forum zrobić sobie reklamę..po prostu dbają o zbyt i swoją pensję...a wszyscy co mają inne zdanie to.... zresztą czytałeś:))

to po co ich zaczepiasz?

że ich nie automatyczny, bo ma tryb z nastawami, a twój automatyczny, bo nie takiego trybu?

Bo dokładnie tak uważam. Jeśli coś ma nastawy, nie jest automatem.

Vld, zakończmy tą dyskusję podsumowaniem :

• oni są lepsi, bo mają 4 tryby pracy, a my - tylko 1...
  • stół, który ma 5 nóg, jest lepszy od tego, który ma 4
  • samochód z 5 kołami też...
  • my będziemy mieć tylko automat, więc niech śpią spokojnie

Dzisiaj nic więcej nie piszę :)

PS

Ja piszę na swoim wątku, a oni piszą... też na moim... :)

Edytowane przez Wlodek_PID

Wlodek_PID a dlaczego ty ciągle odnosisz się do konkurencji?? masz jakieś kompleksy? na praktycznie żadnym wątku nie widziałem tyle odnośników do innych producentów.. każdy pisze o swoich posiadanych wyrobach każdy stara się coś robić , zmieniać, wymieniać poglądy a u ciebie ciągle porównywanie się do wyrobów konkurencji i chwalenie sie rzeczami które to się kiedyś zrobi...

Vld, zakończmy tą dyskusję podsumowaniem :

widzę, że nic nie dała ta poranna wymiana zdań

szkoda, bo cierpi na tym twój autorytet

Piotrek42, ty też czesto i gesto przesadzasz

ale jako dobrze poinformownego chciałem zapytać, jak tam internet u pluma?

bo miało być na wczoraj i do tej pory nie ma

pozdr

Witam

nie czytałem wszystkiego z braku czasu, ale od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie sterownik z całkiem nową zasadą budowy algorytmu, chodzi o to aby jak w Linux-ie jądro programu (przede wszystkim zabezpieczenia) były "sztywne" a cały algorytm można by było pisać, nie wiem jak to wygląda od strony technicznej ale na pewno trzeba by uzbroić taki sterownik w możliwości analizy procesu spalania i rejestrację parametrów czyli np wejście dla sygnału sondy lambda , temp spalin i inne,

myślę że większość użytkowników sterowników "automatycznych" spędziła długie godziny w kotłowniach na "rozgryzaniu" algorytmu a w takim tworze to wszystko by było "podane" i najsprawniejszy sterownik jaki do tej pory znam - mózg potrafi to przeanalizować i poskładać tak aby ten automat działał poprawnie, uważam że pierwsza firma która zaproponuje takie rozwiązanie za rozsądne pieniądze wygra sprzedażą urządzenia

pozdrawiam RedEd

,,,, piszesz że można nauczyć auto rozpoznawać znaki- a na jakiej podstawie on je rozpoznaje??? na podstawie szczęścia i koloru wiatru???

rozpoznaje je na podstawie danych ktore mu zaimplementowano w oprogramowaniu- DANYCH WYJŚCIOWYCH ,,,,

Timon120777 dane wyjściowe są owocem (wynikiem) przetworzenia danych wejściowych jakie podajemy na wejścia sterownika.

Dane wyjściowe sterownika mogą oddziaływać na sposób przetworzenia danych wejściowych przez algorytm sterownika (sprzężenie zwrotne).

ps.

Włodek zapewne poprawi mą wypowiedź, gdyby bardzo rażąco odbiegała od prawdy.

Jerzy stąd soft pod konkretny zestaw.

RedEd jakiś czas temu był u mnie jeden użytkownik forum, który sam robi sterownik

Trochę rozmawialiśmy, sterownik dał radę także przebadać w Gdańsku jak pamiętam....

Sporo miał już gotowe, sterowanie kilkoma pompami, sterowanie przez internet z nakładką i wykresami i hasłem dla użytkownika oraz producenta kotła (serwisu)

Musi jeszcze posiedzieć nad samym softem i przemyslec sytuacje krytyczne.

Jeszcze dodam,że moduł internetowy miał wymienny przewodowy lub bezprzewodowy, oba przywiózł pokazać.

Kibicuję mu mocno, bo to fajne,że się komuś chce i ma zapał do pracy twórczej.

Jak da radę zakończyć produkt do jesieni, to może się sam pochwali, da jakiemuś sąsiadowi do sprawdzenia a może ktoś z chłopaków ze ślimakiem będzie miał ochotę, to sie koledze pomoże sprawdzić jego pomysł.

Pozdrawiam serdecznie przy okazji, jak to czyta!

Edytowane przez Jarecki79

Witam

kol Jarecki79 jeśli ten ster ma możliwość pracy z tłokiem (jestem na etapie budowy podajnika nie koniecznie tłokowego ale pierwsza myśl to tłok i już dość zaawansowany dzięki koledze z innego forum) to jestem chętny na testy jeśli będzie wyjaśniona zasada sterowania bo tego brakuje każdemu jednemu sterownikowi na rynku, jeśli/kiedy pojmę jak to działa to będę mógł precyzyjnie dobrać parametry wyjściowe (czasy temperatury itd) dla jak najlepszego wykorzystania energii zawartej w paliwie

pozdrawiam RedEd

Edytowane przez RedEd

Kolega zaczynał od ślimaka, bo jest to prostsze.

Przy tłoku sytuacji kryzysowych jest więcej przez czujniki krańcowe i możliwe sytuacje przejścia w stan podtrzymania w trakcie ruchu tłoka.

Jak pracujesz nad tłokiem, to wiesz,że jest ciężej.

Kolega jak skończy i będzie gotowy, to się pewnie sam odezwie. Na forum jest sporo użytkowników ślimaków, więc mam nadzieję,że możemy mu jakoś pomóc w ocenie jego pracy bez zawiści i obrzucania błotem.

Witam,

Vld myślę, że Włodek_PID jestem jednak takim Przemkiem(chociaż znowu można wywołać dyskusję co było pierwsze jajo czy..) branży sterowników.

Sporo symptomów pasuje, przede wszystkim, podobnie jak przywołana postać z innego forum, kol. Włodek jest też człowiekiem „orkiestrą”, poczynając od pomysłu samodzielnie tworzy swój produkt( zawężony co prawda tylko do oprogramowania, ale to spore wyzwania), różni ich znacząco chyba tylko poziom sympatii jaką na tą chwilę są obdarzani. Poczekaj, się kol. Przemo rozwinie, na pewno zaistnieją „sprzyjające” okoliczności i jemu też będzie trudniej. Walka o palmę pierwszeństwa jest długodystansowa, wyczerpująca, trudna do rozstrzygnięcia, bo to jednak jest rynek zawodowców.

Kurcze, oni się chyba zmówili i tym sterują, to jak „Wańka wstańka” już, już się wydaje, że zamiera, gaśnie, i nagle jak pier….lnie, i życie w kilku wątkach wraca ze zdwojoną energią. Niech mówią nawet źle, byle mówili, podstawa reklamy. Jest wiele osób, szczególnie to widać na forum elektrody, które na własne potrzeby realizują niezwykle skomplikowane dzieła, zarówno od strony hardwaru jaki i softu, łącznie z napisaniem środowiska programistycznego, a wszystko wykonane tymi swoimi „ręcami”, urządzenia te często związane w dużym stopniu z tematyką tutaj poruszaną, ale ich twórcy nie mają chyba ambicji wprowadzenia swoich cacuszek do obrotu komercyjnego, ciekawe dlaczego, czytają to forum?.

Pozdrawiam

Włodek jest z wykształcenia elektronikiem, a więc inżynierem od sprzętu.

Inżynierowie w firmie Włodka z pewnym jego udziałem zaprojektowali

m. in. Cobrę. Włodek nie działa sam, chociaż sam pisze algorytmy

regulacji i spalania.

Cobra ma 6 warstwową płytkę drukowaną, USB, ekran TFT LCD,

32 bitowy procesor i mnóstwo innych cech, które ją wyróżniają na tle

innych produktów.

Jest produkowana na profesjonalnej linii montażowej, spełniającej wszystkie

wymogi jakości.

To nie jest dzieło amatora czy pasjonata. Jest owocem pracy zespołowej.

Edytowane przez Wlodek_PID

Witam,

,,,, Jest wiele osób, szczególnie to widać na forum elektrody, które na własne potrzeby realizują niezwykle skomplikowane dzieła, zarówno od strony hardwaru jaki i softu, łącznie z napisaniem środowiska programistycznego, a wszystko wykonane tymi swoimi „ręcami”, urządzenia te często związane w dużym stopniu z tematyką tutaj poruszaną, ale ich twórcy nie mają chyba ambicji wprowadzenia swoich cacuszek do obrotu komercyjnego, ciekawe dlaczego, czytają to forum?.

Pozdrawiam

Tob co innego wykonać urządzenie, które będzie zadowalało autora projektu i budziło zazdrość wśród kolegów a co innego wykonać urządzenie i serwisować go dla wielu użytkowników.

Moim zdaniem sterowanie "Tematyką Tu Poruszaną" wymaga przede wszystkim bardzo dokładnego zaznajomienia się z zagadnieniami, którymi chcemy sterować. Potem jest tylko z górki.

Wiem to po sobie.

U mnie działa i porównując z innymi użytkownikami kotłów działa dobrze a nawet dodam nieskromnie działa bardzo dobrze, ale dalej nie wiem dlaczego działa.

Timon,

No i widzisz, o to co pytasz uczą już w szkole licealnej o kierunku informatycznym. Mam na myśli algorytmy.

I właśnie dlatego robię ten "lament", bo na sterowniku Włodka nie da sie tego zrobić,

Jak pisałem wielokrotnie, sterownik jest ślepy, opiera się już tylko na jednym pomiarze, i to zawodnym - temperaturze kotła.

Teraz zastosuje wybieg Włodka. Nie opiszę tego bo mógłby analizować mój algorytm, co gorsza, podpisać się pod nim.

Popatrz na taśmę produkcyjną w wielkiej fabryce. Jeśli do zrealizowania jakiegoś zadania potrzeba 10 czujników to są one montowane. I wtedy jest to taśma automatyczna a nie półautomatyczna.

Włodkowi zdaje się przeszkadza to że użytkownik musiałby zapłacić słona za taki zestaw. No OK, ale wygoda kosztuje.

Czyli jak dobrze rozumiem taka taśma np. produkuje nakrętki M10 i bez zmiany czegokolwiek może robić nakrętki M8

Dla mnie to jest pełny automat