Andrzej_M_ 11.04.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Czyli jak dobrze rozumiem taka taśma np. produkuje nakrętki M10 i bez zmiany czegokolwiek może robić nakrętki M8 Dla mnie to jest pełny automat Przykład chyba nie trafiony. Nie wiem jak to jest w dużych firmach specjalizujących się w produkcji nakrętek, ale mogę Ci powiedzieć jak to wygląda w małej firmie produkującej nakrętki prostokątne, takie jakie spotykamy w wyłącznikach i gniazdkach elektrycznych. Otóż zmiana oprzyrządowania (matryc), ustawienie prasy, przy okazji okresowy przegląd maszyny, wstępne uruchomienie i konfiguracja, wychodzi przeważnie 16 roboczogodzin bez opierdzielania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 12.04.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Wiem jak to wygląda odnosiłem się do postu NIEPRZESADZAJ "Panie Włodku a może do Cobry dołożyć pamięć 1GB i wgrać mu wszystkie możliwe kombinacje kotłów i wtedy pierwsze uruchomienie stera wybieramy typ kotła palnik i dmuchawe i wtedy automat" taki drobny żarcik na rozładowanie atmosfery Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Weźmy prosty przykład z motoryzacji. Mamy komputer do silnika. 100% automat, nic się nie da zmienić.czy ten sam komputer działa na każdym silniku bez zmiany nastaw?czy komputer przestaje być automatem tylko dlatego, że ma nastawy wyjściowe? Odpowiedź brzmi : nie, jest dalej automatem. Dlaczego? Bo działa bezingerencji użytkownika. Jedyne, co trzeba zrobić, to skonfigurować gona etapie instalacji. Podobnie jest z programem -S. Podobnie, bo jednak jest 1 nastawa, którączasem trzeba ruszyć. Kto wie, może kiedyś jej nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 12.04.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witamwracając do tematu w pełni "modyfikowalnego" programowania sterowników które później automatycznie wykonają określony ciąg poleceń wcześniej zaprogramowanych w "algorytmie" który do tej pory był tajny a nie zawsze sterownik był zamontowany do właściwego kotła albo kocioł był dobrany odpowiednio do zapotrzebowania na ciepło... uff , modyfikację wyobrażam sobie jako zmianę wielkości obiektu symbolizującego dany fragment algorytmu podobnie jak zmieniamy "figurki" w Paint-cie na "linii" czasu i wielkość, zależności te muszą być równolegle lub przestrzennie (3D) wyświetlone na ekranie, pilnowanie bezpieczeństwa tylko powyżej i poniżej przewidzianych dla użytkownika progów sterowania temperaturą resztę niech sobie ustawia i testuje chodzi o to aby użytkownik sam wypracował swój zestaw zależności algorytmu (chodzi o przypadki kiedy np potrzeba ruch ślimaka skrócić do 2,5s a sterownik ma 5s i nic nie można zrobić poza montażem czasówki) dotyczy to większości składowych działania sterownika, większość z nas posiada smartfony i potrafi przemieszczać na ich ekranach zdjęcia itp więc nie powinno być problemu z takim sterownikiem, co najwyżej by się wymieniali ludzie pliczkiem z "obrazkiem algorytmu" post do przemyśleń ew. do usunięcia przez autora wątku pozdrawiam RedEd ps teraz niech ktoś z Szanownego grona powie mi co nie jest realnego w tym co napisałem bo 20000 tysięcy mil podmorskiej żeglugi też było fikcją, a i proszę pamiętać że pomysł jest publiczny więc nikt nie może go zastrzec natomiast same urządzenie "sterownik" pewnie dać się zaadaptować z istniejących platform Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Dziękuję za wpis. Skonstruowanie sterownika, który w określonych sekwencjach podaje paliwo, nie jest trudne. Sterowanie silnikiem AC od dmuchawy to znacznie większy kłopot. Ale największy kłopot to sterowanie jednym i drugim na raz, tak, żeby spalanie było optymalne, bez czujnika tlenu w spalinach. Jeśli miałbyś informację zwrotną o procesie spalania, sprawa jest dużo łatwiejsza. Niestety, koszt czujnika i problem z jego zabrudzeniem sadzą (krótka żywotność) niesłychanie komplikują zagadnienie. Reasumując - platforma sprzętowa, taka czy inna, to sprawa drugorzędna. Najpierw trzeba wymyślić algorytm. Przypomnę założenia:mamy nieznany kocioł z nieznanym palnikiem z nieznanym węglem w nieznanej instalacji z nieznanym bojlerem ... który to bojler ma nieznaną objętość ... i który ma nieznaną wydajność nagrzewnicy mamy nieznaną ilość wody w obiegu grzewczym nieznaną moc kotła ... i nieznany, ale za to zmienny, odbiór ciepła do dyspozycji mamy pomiary temperatury kotła i CWU ... i na podstawie tych danych mamy zrobić sterownik, który działa dobrze bez nastaw na tym, co zastanie u klienta . Bardzo proste... Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.04.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam z tym czujnikiem, to sprawdziłeś, czy powielasz zasłyszane?znam przypadek, gdzie zwykłą sonda boscha siedzi w kotle już drugi rok i nadal działa, a jej wskazania nie odbiegają od normy. po za tym, już udowodniono, że ta sonda wcale potrzebna nie jest i wystarczy zwykły termometr do 350Cpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 ,,,, Jeśli miałbyś informację zwrotną o procesie spalania, sprawa jest dużo łatwiejsza. Niestety, ,,,, Włodek, Ty niestety ostatnio pozbyłeś się kolejnego sprzężenia zwrotnego w postaci pomiaru temperatury powrotu CO na rzecz sterowania pogodowego. Ten pomiar temperatury powrotnej (bardzo niestabilny i zależny od instalacji CO) podpowiada nam o ilości energii jaka została zużyta w ogrzewanym obiekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 12.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 witamto właśnie algorytm ma być modyfikowalny w tym sensie, że dostajemy do dyspozycji nazwijmy je : grupy funkcyjne danych wyjść (potencjalnie urządzeń wykonawczych) które układamy w algorytm pracy całości np biorę grupę funkcyjną dmuchawy i przeciągam ją przed gr. funkcyjną podajnika dodatkowo załamuję ją po np 10 s ostrego dmuchania do minimalnej mocy itp wszystko graficznie a analizę można zrobić również wystarczy możliwość rejestracji pracy sądy lub oczy i nos na początek pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam z tym czujnikiem, to sprawdziłeś, czy powielasz zasłyszane? znam przypadek, gdzie zwykłą sonda boscha siedzi w kotle już drugi rok i nadal działa, a jej wskazania nie odbiegają od normy. Powielam zasłyszane. Rynek to wypadkowa wielu instalacji, muszę na to patrzeć z punktu widzenia producenta. Nawet 10% awarii w okresie gwarancyjnym to katastrofa... Jedna instalacja nic nie znaczy. po za tym, już udowodniono, że ta sonda wcale potrzebna nie jest i wystarczy zwykły termometr do 350C pozdr Nic o tym nie wiem, jakieś materiały lub link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Włodek, Ty niestety ostatnio pozbyłeś się kolejnego sprzężenia zwrotnego w postaci pomiaru temperatury powrotu CO na rzecz sterowania pogodowego. Ten pomiar temperatury powrotnej (bardzo niestabilny i zależny od instalacji CO) podpowiada nam o ilości energii jaka została zużyta w ogrzewanym obiekcie. Wiem o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.04.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Nic o tym nie wiem, jakieś materiały lub link? zawsze do usług https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 zawsze do usług https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe Tu mamy problem :nie chcę korzystać z cudzego pomysłu ze względów moralnych (mam takie coś...) nie rozumiem, jak to działa (a więc nie ogarniam tematu) nie chcę być ciągany po sądach, jeśli pomysł został zgłoszony do Urzędu Patentowego To chyba dość powodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jak nie chcesz sondyto zrób czujnik podczerwieni jakiegoś tamAndrzej może dokończyć albo, jak to gdzieś przeczytałem na forum, chyba nawet tym "nie potrafisz, złaź z drabiny.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 12.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 chyba nie jasno tłumaczę: ja proponuję zbudować sterownik w którym będę mógł ustalić własnoręcznie co ma robić po przekroczeniu zadanej i po spadku od zadanej wszystko ma być możliwe do zmiany nie cyferki na wyświetlaczu tylko pola określające daną funkcję algorytmu ładnie opisaną ,nie zrobicie automatu wszystkie przykłady z motoryzacji obala jedno miałem samochód z silnikiem 1,6td 80KM elektronika tylko w radiu palił przy mojej nodze ok 7l bezawaryjny no i można było tu na cięgle podkręcić i tam dawkę jak wiedziałeś co robisz , teraz 1,6cdti 90KM 6,2l tylko nie dotykać za mocno gazu bo i tak nie jedzie a żre pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jak nie chcesz sondy to zrób czujnik podczerwieni jakiegoś tam Andrzej może dokończyć albo, jak to gdzieś przeczytałem na forum, chyba nawet tym "nie potrafisz, złaź z drabiny.." Czy ja wiem, czy nie potrafię... Może inaczej : jeśli ktoś u mnie zamówipomiar spalin w oparciu o sondę lambda bezdotykowy pomiar temperatury dotykowy pomiar tempratury ultradźwiękowy pomiar odległości WiFi tor radiowy laserowy pomiar odległości .... wehikuł czasu... To mu zrobimy ofertę. A na drabinę staram się nie wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 ale słabo ci to staranie wychodzi, bo raczej większość czytających ma wrażenie, ze z Zawijanem depczecie sobie na wzajem palce na tej drabinie, o to czyj sterownik jest bardziej automatycznydobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 No cóż, nie wszystko w życiu wychodzi. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.04.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 jak nie chcesz sondy to zrób czujnik podczerwieni jakiegoś tam Andrzej może dokończyć ,,,, Czujnik Gardona. Jest to czujnik mierzący strumień ciepła, niekoniecznie w zakresie podczerwieni. Zasada działania jego (bardzo ogólnie) to termopara + radiator. Termopara służy do pomiaru energii cieplnej jaką pochłonął radiator, zasada taka sama jak w kolektorach słonecznych płaskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 12.04.2013 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 No nie wiem... Strumień ciepła - jak sądzę - zależy od różnicy temperatur,powierzchni i rezystancji cieplnej. Ten czujnik na wyjściu da napięcie proporcjonalne do nagrzania termopary.Nie lepiej użyć czujnika półprzewodnikowego? Jak masz chłodzenie wodą,nic mu się nie stanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.04.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 ,,,, Ten czujnik na wyjściu da napięcie proporcjonalne do nagrzania termopary. ,,,, Tak. Te radiatory o których wspomniałem, nie służą do pochłaniania energii cieplnej przesyłanej na drodze promieniowania a wręcz odwrotnie do szybkiego chłodzenia układu. Napisałem tak aby przybliżyć zasadę działania czujnika Gardona. Termopara jako czujnik ma bardzo mała powierzchnię. To jest jej zaleta, ale także i wada. Przekazywanie energii za pośrednictwem promieniowania cieplnego jest zdecydowanie wydajniejsze, gdy powierzchnia pochłaniająca energię cieplną jest większa. W czujnikach Gardona wykorzystuje się do tego bardzo cienką blaszkę pochłaniającą promieniowanie do której jest przytwierdzona termopara. Niekiedy blaszka może stanowić jedną z elektrod termopary. Blaszka a praktycznie to folia jest na swych obrzeżach przymocowana do obudowy , czyli naszego radiatora. Radiator służy do chłodzenia tej cienkiej folii wraz z termoparą. Chłodzi się dlatego układ pomiarowy, aby wykryć szybkie zmiany w natężeniu strumienia ciepła padającego na powierzchnię pomiarową czujnika. ,,,, Nie lepiej użyć czujnika półprzewodnikowego? Jak masz chłodzenie wodą, nic mu się nie stanie... Niekiedy takie czujki wykorzystywane są w pomiarach w środowisku o dosyć wysokiej temperaturze. ps. Kolega Włodek zmusił mnie dziś do małego wysiłku. Myślę, że jak mnie zmusi do większego, to także przy nim się czegoś pożytecznego nauczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts