dziubek23 13.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Tak też myśłalem:( szkoda myślałem że działa to trochje inaczej:( puki co wyłączyłem pogodówke:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 13.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 dziubek zrób tak jak Jarek pisze, spróbuj chociaż; dlaczego od razy się zniechęcasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 13.04.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Zrobie w poniedziałek:)) albo dam wyższa temp wyłączenia CO i ustawie korekte. Uciekam na spacer z Małym:) Miłego Weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.04.2013 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Użytkownika ma interesować czy i jak działa. Jak się sprawdza, to mam w nosie czy sterownik ma grubość 2długopisów czy 6długopisów, w nosie mam czy płytka jest długa na 1długopis czy na 2ipół.... Ma działać a na rynku wybór jest po to, aby użytkownik sobie dobrał co mu funkcjonalnie odpowiada. Cobra ma rozmiar sterownika ST-37. Obrys obudowy i otwory pasują jak ulał... Ale jest bardzo płaska, co umożliwia łatwą instalację w płaszczu kotła - wchodzi do środka zaledwie na 10 mm. Więc użytkownika może to nie obchodzi, ale co niektórego producenta - tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.04.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Cobra ma rozmiar sterownika ST-37. Więc użytkownika może to nie obchodzi, ale co niektórego producenta - tak. Jak to nie obchodzi miniaturyzacja zawsze działa na plus dla użytkownika wyjątek to monitor i klawiatura manualna ,ale telewizorki płaskie wieszane na ścianie jak żyletka to przecież przez miniaturyzację podzespołów ,kiedyś samo trafo i lampy mocy zajmowały sporo miejsca a kinol wystawał z szyjką najdalej w pudle ,miniaturyzacja działa na minus dla tych co szykują albo próbują uszykować te cudeńka wylutować jakiś procesor teraz to zegarmistrzowska robota ,człowiek musi uzbroić się przyrządy powiększające itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Witam. Zajrzałem dzisiaj do mojego kotła i bardzo się z dziwiłem jednym faktem. Moja instalacja jest super prosta CWU na grawitacji CO też. Podłączony czujnik pogodowy nastawione wyłączenie CO na 15 stopni. CWU wyłączone wogóle w sterowniku czujnik temperatury leży luźno. Nastawiona temperatura 47 stopni na sterowniku komunikat 35 STOP w piecu ledwo ledwo ale się jeszcze paliło. Po wykresach zauważyłem że wczoraj było to samo ale temperatura na dworze musiała być tylko przez chwile powyżej 15 bo później było ok. Myślełem że STOP CO wyłączy jedynie sterowanie pompą i dalej będzie dążyć do utrzymania zadanej temperatury na kotle z dalszą korekcją pogodową? czy może konieczne jest podpięcie czujnika CWU lub ustawienie temperatury CWU co mija się z celem wyłączania go w jego nastawach? Reasumując w moim przypadku STOP CO wyłączyło jakby cały kociął. Gdy obie nastawy (CO i CWU) są na STOP, nastawa temperatury zmienia się na 39'C. Obie pompy stają. Tak więc sterownik będzie utrzymywał temp. 39'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Wracam do domu a tu taki widok, wczoraj pogodówka zadziałała prawidłowo chyba że jest to coś innego lecz wcześniej tego nie miałem. Od wczoraj zmieniłem tylko pompę na tryb skokowy i moc minimalna z 3 na 1% . Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Jak pisałem wyżej, gdy CO i CWU są na STOP, nastawatemperatury kotła to 39'C. Chyba, że nie miałeś wyłączonego CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No właśnie czytałem ten wpis, CWU miałem włączone i temperatura ustawiona na tą samą co CO - 48 stopni, nie było mnie w domu i nie wiem co piec w tym czasie robił. Dziwnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No właśnie czytałem ten wpis, CWU miałem włączone i temperatura ustawiona na tą samą co CO - 48 stopni, nie było mnie w domu i nie wiem co piec w tym czasie robił. Dziwnie to wygląda. To chyba jest błąd, dziękuję za uwagę! Poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Panie Włodku kiedy soft z serii S dla Sztokera Mini ?Jakiś czas temu był wpis że jest na ukończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Chodzi o Sztoker 15kW? Wgrywaj SkamP_25kW_WBS6a_32_82_7czyli soft dla SkamP 25kW. Pasuje, nic nie trzeba zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Wgrywam wgrywam ale jak widać po wykresie który poprzednio załączyłem wykres nie jest liniowy , potrafi temperatura spaść nawet o 5 stopni od zadanej i to najczęściej po wyjściu z podtrzymania - tu chyba jest najgorzej z praca - algorytm jakby nie do tego pieca ( w końcu skam-p to nie sztoker ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 To dziwne. Wydaje się, że nastawy 8s podawanie, 32s pauza, nadmuch 82%pasują idealnie. 1. Jaki masz opał?2. Czy na sofcie od Sztokera 25 działa lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Opał to Jaret Plus - przepraszam za szybko chyba się rozpisałem , wczoraj zmieniłem minimum kotła z 3 na 1% i w sumie wypowiedz dotyczyła poprzedniego ustawienia - na 1% temperatura spada o około 1,5-2 stopni i to chyba było problemem. Zastanawiam się tylko jak uzyskać wykres o takiej liniowości jak niektórzy pokazują. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez KASSAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Co do wersji do sztokera to szybko go wywaliłem , nie pamiętam dlaczego ale było gorzej - bardzo krótko na nim pracowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Zastanawiam się tylko jak uzyskać wykres o takiej liniowości jak niektórzy pokazują. o tej porze to raczej niemożliwe abyś miał wykres liniowy- nie wiem czy obniżenie mocy do granicznej wartości coś pomoże przy minimalnym odbiorze ciepła:( łatwiej o płaskie wykresy przy dużym odbiorze ciepła i odpowiednio dobranej mocy do potrzeb budynku. wtedy kocioł pracuje w trybie ciągłym bez odstawiania się. poczekaj więc na kreślenie linii prostych do nowego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Dużo robi instalacja. Dodatkowo na płaskie wykresy wpływa fajnie dużo wodyw obiegu grzewczym - np stare żeliwne grzejniki... Woda jest buforem ciepła, stabilizuje temperaturę. Zmiany (niestabilność) temperatury wody i tak się uśredniąna dużej masie, jaką jest dom. W sumie to nie jest krytyczne. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 15.04.2013 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Dużo robi instalacja. Dodatkowo na płaskie wykresy wpływa fajnie dużo wody w obiegu grzewczym - np stare żeliwne grzejniki... Woda jest buforem ciepła, stabilizuje temperaturę. Zmiany (niestabilność) temperatury wody i tak się uśrednią na dużej masie, jaką jest dom. W sumie to nie jest krytyczne. Tak jest właśnie u mnie dużo wody i zeliwne grzejniki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 15.04.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 No nie ,takich luksusów to ja nie mam , zwykła miedź i aluminium i jeszcze kociol pośrodku chałupy i do każdego kaloryferka w sumie blisko.Bardziej nie o płaskość wykresu mi chodziło tylko o trudność w powrocie do zadanej temperatury po wyjściu z podtrzymania (konsekwencją czego jest ten nieliniowy wykres ).Mając min moc 3 % , dmuchał tak często w postoju że widać było że po powrocie do pracy już nie miał czym grzać bo przed chwilą wszystko wydmuchał i niczym zapodał nowe dawki , piec tracił około 5 stopni - po przejściu na 1% jest lepiej i temperatura spada o około 1,5 do 2 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts