Wlodek_PID 01.02.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A czemu sugerujesz mi jeszcze zwiększyć podawanie ? Fabrycznie miałem PP-5 czyli podawanie 10s. Wczoraj testowałem PP-8 czyli podawanie 7s a Ty proponujesz mi abym dał podawanie 15s ? Co do nadmuchu. Mam małą dmuchawę WBS6s i przy 60% słabo dmucha jak testowałem w dustanie i sądze że granica na 60% może być za słaba. OK, masz rację, zostaw PP na minusie (ile uważasz) i stopniowo obniżaj albo PP, albo zwiększaj pauzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.02.2013 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Chyba każdy sterownik ma jakiś wybieg CWU i żaden nie wyłączy pompy CWU zaraz po nagrzaniu bojlera. Kwestia czy to programujemy czy robi to sam w jakiś sposób sterownik kotła. Pamiętam,że Włodek w jakimś okresie także zrzucał nadmiar, jak temp. na kotle po nagrzaniu bojlera była powyżej 7st.C od zadanej na bojler (pompa CWU znowu startowała i było to właśnie kosztem przegrania bojlera) To się zmieniło. Nie zrzucamy ciepła do CWU, gdy kocioł jest < 75'C. Nasze sterowniki wyłączają pompę CWU natychmist po osiągnięciu nastawy. Bo czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.02.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Zyzolek, jak zajrzysz napisz proszę maila do mnie, bo wysłałem Twoją wypowiedź do producenta Iryda Dostałem zwrotnie dość długi esej i nie chciałbym takiej długiej wypowiedzi tutaj wklejać. Dzięki Jarecki za zainteresowanie się tematem:) Z Iryda jestem bardzo zadowolony, bo jak wcześniej pisałeś ma rozbudowany kombajn, z którego korzystam w 100%, i chwała za to:) Mam go już kilka miesięcy, w sumie cały sezon zimowy i jak dotąd żadnej głupiej awarii ani alarmu sterownik nie wybił. Rewelacja. Jedyna rzecz, którą dla własnych egoistycznych potrzeb bym poprawił, to ten parametr nadwyżka CWU od 0 do 10st. Moim zdaniem ten parametr powinien być brany nie od temperatury CWU, a od temperatury kotła z zakresem regulacji 0-20. Dla przykładu podam, teraz bo jest + na zewnątrz temp. kotła mam na 45. Jeżeli korzystam ze stref czasowych i od godz. 10 do 17 mam ustawione CWU na 40st, i więcej nie potrzeba, nadwyżkę CWU +10 cały czas, bo bez tego to już w ogóle by nie działało, i dodatkowo priorytet dla cwu, to sterownik podbija temperaturę kotła w tej strefie tylko do 50 stopni. To za mało, żeby szybko nagrzać duży bojler. Kocioł z 45 do 50st przy priorytecie osiąga temperaturę w 2-4 minut, ale dogrzewanie 300 litrów CWU do 40st trwa jakieś 40-60 minut. To jest za długo. Przy temperaturze zasilania 60 stopni, trwa to mniej więcej 15-30 minut, zależy jak bardzo wychłodzony bojler. Niektórzy mają jeszcze większe zasobniki 400-600 litrów i tam może być już bardzo duży problem z szybkim dogrzaniem. Więc jeśli da się coś poruszyć w tym temacie, aby była opcja nadwyżki dla cwu pobierana z temperatury kotła, to jak dla mnie rewelacja i idealny sterownik za rozsądną cenę. Jeśli chodzi o pracę siłowników, to niech tam nic nie majstrują, bo działa to idealnie, przynajmniej w mojej instalacji i ogrzewanej powierzchni 350m2 Edytowane 1 Lutego 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) To się zmieniło. Nie zrzucamy ciepła do CWU, gdy kocioł jest < 75'C. Nasze sterowniki wyłączają pompę CWU natychmist po osiągnięciu nastawy. Bo czemu nie? Właśnie zauważyłem... chodził chwilę na 100%mocy dobijając CWU, na kotle 45,1 i na CWU zadane 42, po osiągnięciu zaraz usiadł na 2%mocy i rozłączył bojler, ponieważ woda był akurat zużywana, to dość szybko w ok.1minutę t.CWU spadła i zaczął od nowa grzać, startował z 18%mocy.... Do tej godziny, co teraz (między 12:00 a 15:00) mam większe zużycie CWU i widzę,że mam wyprodukowany większy spiek. Ja bym wolał mieć decyzję, czy odciąć zaraz, czy jeszcze przez zadany czas stabilizować. No ale to Włodku Twój sterownik. Mi by się przydał taki czas wybiegu. Nie zrozum tego źle, tylko ja próbując kilka sterowników mam już swoje zdanie co do pewnych funkcjonalności i znając się na tym- lubię mieć narzędzie, które jest mi pomocne w osiągnięciu danego celu. Nie pytałem o temp. <75st.C tylko o to, czy pompa CWU startuje, jak nastawa jest przeciągnięta o 7st.C, bo tak wcześniej było. Edytowane 1 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.02.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A ja mam pytanie na jakiej zasadzie sterownik dokladnie Scorpion oblicza moc z jaka pracuje? czasami patrze ledwo się pali a na sterowniku 62%. w tej chwili mam 60/8 pauza/ podawanie i dmuchawa 10/75 dół/ góra A teraz coś z pracy pierwsze 2 foty praca na wlaczonej pompie obiegowej Edytowane 1 Lutego 2013 przez dziubek23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) a tu poczatki pracy na grawitacji pozniej bylo juz tylko lepiej:) USTAWIENIA: 50/8 i dmuchawa 10/85 pompa 45/8 i dmuchawa 10/85 grawitacja Edytowane 1 Lutego 2013 przez dziubek23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Na jakiej zasadzie, to pewnie Włodka tajemnica, u mnie tragedii nie ma, jest dobrze, ale wiem,że może być lepiej przy takim skoku ze zużyciem CWU.Raptem dobiera o ok.3st.C więcej niż zadana temp. na bojler, wykresy poszarpane nie są, chodzi mi o lepszy wygląd popiołu.Rozmawiałem z Włodkiem, podeśle w następnym tygodniu lekko zmodyfikowany soft i zobaczymy na ile się sprawa poprawi. Ja mam jednak 2pompy i zawór mieszający oraz wyższą nastawę CWU niż C.O.Teraz jeszcze zrobię próbę i wyłączę napęd zaworu, zobaczę jak to wyjdzie. Dziubek, widzę,że masz w podpisie Pleszew, z ciekawości jakim węglem palisz, z jakiej składnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.02.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dziubek, widzę,że masz w podpisie Pleszew, z ciekawości jakim węglem palisz, z jakiej składnicy? Tak z Pleszewa. Pale ekogroszkiem z Czermina od Półtoraka nie mogę narzekać chociaż ostatnia dostawa tydzień temu strasznie wilgotna i więcej miału w towarze przesypuje i suszę w kotłowni z tego co mi wiadomo Elektromiz tez się tam zaopatruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dziubek, widzę,że masz w podpisie Pleszew, z ciekawości jakim węglem palisz, z jakiej składnicy? Tak z Pleszewa. Pale ekogroszkiem z Czermina od Półtoraka nie mogę narzekać chociaż ostatnia dostawa tydzień temu strasznie wilgotna i więcej miału w towarze przesypuje i suszę w kotłowni z tego co mi wiadomo Elektromiz tez się tam zaopatruje. Wiesz co, kolega od 2lat pali miałem węglowym do podajników (workowany), kupuje właśnie od Póltoraka z Czermina i jak twierdzi innego opału nie chce widzieć, walczył z różnymi groszkami i do tego miału się przekonał. Widziałem ten miał u niego, to fajna granulacja, deko tylko drobniejszy od ekogroszku, na pierwszy rzut oka przy otwartym worku nie powiedziałbym,że to jest miał....) W tym roku jest po 650zł workowany, ale już kilka dobrych opinii słyszałem. Mam ochotę spróbować, ale cholera miejsca brak na przesuszenie a o tej porze roku suchutki to graniczy z cudem. Z ekoenergii wilgotny miał może mi z kosza nie zejść. Więc tak cykam po 15worków.... Ostatnio kupowałem w GS-ach , jak to określają ten tańszy po 765zł i popiół był wypalony. Kłopot miałem z niby pieklorzem z ar.. Od jutra będę jednak działał na miksie od Leśniewskiego (on miesza jakieś dwa rodzaje opału, palnik mam teraz większy, to myślę, że w mrozy da radę, jeżeli wrócą.... i się wypali zamiast spiekać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 01.02.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ostatnio kupowałem w GS-ach , jak to określają ten tańszy po 765zł i popiół był wypalony. Kłopot miałem z niby pieklorzem z ar..Od jutra będę jednak działał na miksie od Leśniewskiego (on miesza jakieś dwa rodzaje opału, palnik mam teraz większy, to myślę, że w mrozy da radę, jeżeli wrócą.... i się wypali zamiast spiekać) Z tego co wiem firma AR... każdy narzeka. Po lecie zostały mi 2 worki miału od Leśniechy po 560 zł taki trochę gruby ale przeszedł u mnie bez problemu tylko ze paliłem jedynie na CWU to powiem ci że popiół jak z papierosa. Musze spróbować tego miału po 650 z Czermina może akurat będzie ok chociaż podobno po wsypaniu do Sztokera w Elektromizie piec zgasł na tym miale. Jutro jak czas pozwoli to rozbieram i czyszczę palnik i może pobawię się w jego zmniejszenie cegłą szamotową już tak kiedyś robiłem ale sterownik dwunastawowy Menuet (dużo mniej sadzy) albo zasłonięcie pierwszych otworów żeby przesunąć żar od kosza bo tam robią się niewielkie spieki bo nadmuch jest zbyt duży i zmienię nastawy jak u ciebie 50/8 i 8/85 i zobaczymy co w poniedziałek będzie nie mam czasu na większe przeróbki jak u Timona może wiosną bo teraz mam małe dziecko i ciężko na kilka godzin zatrzymać ogrzewanie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A ja mam pytanie na jakiej zasadzie sterownik dokladnie Scorpion oblicza moc z jaka pracuje? czasami patrze ledwo się pali a na sterowniku 62%. w tej chwili mam 60/8 pauza/ podawanie i dmuchawa 10/75 dół/ góra A teraz coś z pracy pierwsze 2 foty praca na wlaczonej pompie obiegowej jak masz ustawione podawanie 8 sek i przerwa 60 sek to jest to moc maksymalna =100% i od tego algorytm sobie oblicza moc potrzebną w danej chwili. nie wiem jak steruje skorpion dmuchawą ale u mnie w cobrze przy maksymalnym nadmuchu 75% wiatrak szału w komorze spalania nie robi jeśli zatem twój ster pokazuje moc 62% to jest to odnośnie nadmuchu 62% z przedziału 10-75 gdzie 10=1% a 75=100% czyli efektywnie dmucha zapewne w okolicy 50% nominalnej mocy wentylatora do tego dzieli sobie proporcjonalnie (wg założeń algorytmu przerwę podawania i odpowiednio ją wydłuża- im niższa moc tym dłuższa przerwa. podejrzewam że dla 62% to będzie coś w okolicy 95-100sek. przekładając to na stosunek mocy to pracuje z niewielką mocą bo wychodzi stosunek 1:12,5 tak pi razy drzwi oczywiście mogę się mylić jest to zatem dość mała moc i to co widzisz czyli leniwe wydarzenia w komorze spalania odzwierciedlają dokładnie ten stan jak skrocisz przerwę do 32sek i podniesiesz nadmuch do jakichś 90% to wtedy będzie to również inaczej wyglądało. wszystko zależy od tego jakie podasz sterownikowi ustwienia wyjściowe Włodka proszę o poprawienie mnie jeśli bredzę ale takie są moje przemyślenia po długich obserwacjach pracy cobry bez zagłębiania się w oprogramowanie. co do zmian o których pisze Jarek to uważam że jedyne co można by zmienić to wybieg pompy CWU i obniżenie przeciągania po osiągnięciu zadanej moim zdaniem granica to+2st jak to będzie to dla mnie sterownik optymalny- oczywiście pod kątem mojej instalacji i moich oczekiwań jakie mam odnośnie sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jak jest np. 8/50 i pokazuje 65%mocy, to pauza dawki wynosi wówczas 77sekund.....Co do powietrza, to już kiedyś wzór podawałem na wątku o Skam-P, trochę mi się nie chce szukać..... Tajemnicą Włodka jest natomiast kiedy na danej mocy ma pracować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.02.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Brawo, Timon! Dokładnie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.02.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) A co sądzicie o sterownikach automatycznych?(sztuczna inteligencja, algorytmy samouczącelub po prostu sterowniki bez nastaw). 1. Czy takie są?2. Jeśli nie, to czy takie powstaną?3. Czy w ogóle są potrzebne? Edytowane 1 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.02.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Ad.1 Zależy co kto ma na myśli, ale na chwilę obecną każdy potrzebuje korekt, więc moim zdaniem pełnego automatu nie ma. Możemy natomiast mówic o sterownikach z modulacją mocy i to uważam za bardziej trafne określenie Ad.2 Nie wiem, czas pokaże. Na chwile obecną to raczej wychodzi,że należy udostępnić jakieś możliwości korekty Ad.3 Potrzebne sa urządzenia proste w obsłudze ze zrozumiałą dla laika instrukcja obsługi a wielce przydatne jest także wsparcie użytkowników o nieco wiekszym stażu Jako punkt 4 dodam oczekiwaną funkcjonalność przez użytkowników w postaci modułu internetowego KTO JEST ZA? Ja z kolei chciałbym rozwinąc pytanie, dlaczego Włodku uważasz,że czujnik temp. spalin jest kompletnie zbędny i niepotrzebny? Edytowane 1 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.02.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Czujnik spalin stosujemy do detekcji płomienia w kotłach na biopaliwa. I znowu - detekcja odbywa się bez żadnych nastaw. Taki sztuczny rozumek Czujnik spalin, aby był skuteczny, musi być montowany fabrycznie w kotle, czyli u producenta. To pierwszy problem. Po drugie, temperatura spalin jest funkcją temperatury wody, sprawności wymiennika i chwilowej mocy palnika - a więc obie temperatury - wody i spalin są ze sobą powiązane. Namawiałem pewnego forumowicza, żeby w ramach pracy magisterskiej (habilitacji?) ktoś to policzył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.02.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Ad.2 Nie wiem, czas pokaże. Na chwile obecną to raczej wychodzi,że należy udostępnić jakieś możliwości korekty Przypomina mi się takie zdanie pewnego producenta dmuchaw: "Stworzenie algorytmu, który stabilizuje pracę palnika, zapewnia dobre spalanie w całym zakresie mocy kotła i reguluje temperaturę tylko na podstawie czujnika temperatury wody wyjściowej, wydaje się niemożliwe. Ale - działa :)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 w temacie czujnika spalin wrócę do przykładu Andrzeja czujnik moim zdaniem jest tylko do kontroli poziomu ewentualnie do ograniczenia maksimum na zdjęciu widać że zadana sobie i temperatura spalin sobie nie znam kotła który podczas obniżania temp spalin dogrzewa i na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A co sądzicie o sterownikach automatycznych? (sztuczna inteligencja, algorytmy samouczące lub po prostu sterowniki bez nastaw). 1. Czy takie są? 2. Jeśli nie, to czy takie powstaną? 3. Czy w ogóle są potrzebne? AD 1 Nie ma- jeśli trzeba coś poza temperaturami korygować to nie jest automat AD 2 nie wydaje mi się. zbyt wysoki koszt podzespołów które miałyby kontrolować przebieg procesu spalania, jego sprawność, nadmiar wiatru, tlenków i paru jeszcze innych istotnych parametrów. że o kontrolowaniu potrzeb użytkownika nie wspomnę AD 3 z moich obserwacji ofiarowanie użytkownikowi sterownika "automatycznego" skończyło się lawiną zapytań i próśb o korekty i nowe funkcjonalności co sprawiło że przestał być "automatyczny" zatem wygląda na to że nie są potrzebne albo inaczej znalazło się grono osób które wymusiły zmiany i stracili nieliczni którym by brak tych zmian nie przeszkadzał. nagle wszyscy chcą grzebać a nieliczni chcą automatu- jest zapotrzebowanie ale niezbyt wielkie aby tworzenie takowego było opłacalne ekonomicznie. można by się jak z Bugatti Veyron pokusić o stworzenie dla zasady że się da tylko po co??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 timon Ja myślę że są potrzebne takie automatyczne sterowniki .to że na forum są tacy co zawsze będą grzebać przy ustawieniach nie znaczy że znakomita większość użytkowników nie chciała by takiego automatu a część z nich zapłaciła by pewnie sporo więcej by go mieć.Forum to tylko część użytkowników kotłów, jakiś promil pewnie.jedni zawodowo związani, drudzy trochę maniacy/pasjonaci tematu, i tacy co ich sytuacja zmusza bo jest zimno w chałupie albo za dużo pali piec. Ale większość chciała by mieć taki automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts