KASSAR 14.04.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Panie Włodku kiedy soft z serii S dla Sztokera Mini ?Jakiś czas temu był wpis że jest na ukończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Chodzi o Sztoker 15kW? Wgrywaj SkamP_25kW_WBS6a_32_82_7czyli soft dla SkamP 25kW. Pasuje, nic nie trzeba zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Wgrywam wgrywam ale jak widać po wykresie który poprzednio załączyłem wykres nie jest liniowy , potrafi temperatura spaść nawet o 5 stopni od zadanej i to najczęściej po wyjściu z podtrzymania - tu chyba jest najgorzej z praca - algorytm jakby nie do tego pieca ( w końcu skam-p to nie sztoker ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 To dziwne. Wydaje się, że nastawy 8s podawanie, 32s pauza, nadmuch 82%pasują idealnie. 1. Jaki masz opał?2. Czy na sofcie od Sztokera 25 działa lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Opał to Jaret Plus - przepraszam za szybko chyba się rozpisałem , wczoraj zmieniłem minimum kotła z 3 na 1% i w sumie wypowiedz dotyczyła poprzedniego ustawienia - na 1% temperatura spada o około 1,5-2 stopni i to chyba było problemem. Zastanawiam się tylko jak uzyskać wykres o takiej liniowości jak niektórzy pokazują. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez KASSAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 14.04.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Co do wersji do sztokera to szybko go wywaliłem , nie pamiętam dlaczego ale było gorzej - bardzo krótko na nim pracowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Zastanawiam się tylko jak uzyskać wykres o takiej liniowości jak niektórzy pokazują. o tej porze to raczej niemożliwe abyś miał wykres liniowy- nie wiem czy obniżenie mocy do granicznej wartości coś pomoże przy minimalnym odbiorze ciepła:( łatwiej o płaskie wykresy przy dużym odbiorze ciepła i odpowiednio dobranej mocy do potrzeb budynku. wtedy kocioł pracuje w trybie ciągłym bez odstawiania się. poczekaj więc na kreślenie linii prostych do nowego sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.04.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Dużo robi instalacja. Dodatkowo na płaskie wykresy wpływa fajnie dużo wodyw obiegu grzewczym - np stare żeliwne grzejniki... Woda jest buforem ciepła, stabilizuje temperaturę. Zmiany (niestabilność) temperatury wody i tak się uśredniąna dużej masie, jaką jest dom. W sumie to nie jest krytyczne. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 15.04.2013 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Dużo robi instalacja. Dodatkowo na płaskie wykresy wpływa fajnie dużo wody w obiegu grzewczym - np stare żeliwne grzejniki... Woda jest buforem ciepła, stabilizuje temperaturę. Zmiany (niestabilność) temperatury wody i tak się uśrednią na dużej masie, jaką jest dom. W sumie to nie jest krytyczne. Tak jest właśnie u mnie dużo wody i zeliwne grzejniki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 15.04.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 No nie ,takich luksusów to ja nie mam , zwykła miedź i aluminium i jeszcze kociol pośrodku chałupy i do każdego kaloryferka w sumie blisko.Bardziej nie o płaskość wykresu mi chodziło tylko o trudność w powrocie do zadanej temperatury po wyjściu z podtrzymania (konsekwencją czego jest ten nieliniowy wykres ).Mając min moc 3 % , dmuchał tak często w postoju że widać było że po powrocie do pracy już nie miał czym grzać bo przed chwilą wszystko wydmuchał i niczym zapodał nowe dawki , piec tracił około 5 stopni - po przejściu na 1% jest lepiej i temperatura spada o około 1,5 do 2 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 15.04.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Cobra ma rozmiar sterownika ST-37. Obrys obudowy i otwory pasują jak ulał... Ale jest bardzo płaska, co umożliwia łatwą instalację w płaszczu kotła - wchodzi do środka zaledwie na 10 mm. Więc użytkownika może to nie obchodzi, ale co niektórego producenta - tak. Jezeli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości po co został stworzony ten wątek ) Ale wracając do tematu... 1. Jaki masz opał? A co ma do tego opał jak to ma być automat??? Dużo robi instalacja.. j.w. będziesz wgrywać inne softy do różnych instalacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.04.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Koniec sezonu! Dziękuję jeszcze raz za pomoc wszystkim, którzy pomagali. Teraz będziemy testować tryb lato u użytkowników grzejącychkotłem CWU. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.04.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Wysłałem najnowszy soft do Jareckiego i Elektromizu. Dziękuję za pomoc przy testowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.04.2013 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 W maju spróbuję przenieść sterowanie pulsacyjne do Pumy. Znowu będzie potrzebna Wasza pomoc przy testowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 22.04.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 a kiedy komunikacja modbus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.04.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Komunikacja modbus :Cobra - na razie tylko do modułów, dorobię wersję do komputera i do Sharka (internet)Puma - do modułów i do komputera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 W maju spróbuję przenieść sterowanie pulsacyjne do Pumy. Znowu będzie potrzebna Wasza pomoc przy testowaniu... Służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.04.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 OK, dziękuję! To za 2-3 tygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 06.05.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Wczoraj wgrałem nową wersje softu do Cobry , włączyłem kociołek , ustawiłem pogodówkę , kocioł przeszedł w stan podtrzymania ale pomimo tego 3 razy włączył podawanie w krótkich odstępach czasu mimo wyłączonego wentylatora ( min moc ustawiona na 1%) . Czy to normalne zachowanie?Może robi to częściej ale też nie przebywam w kotłowni tak często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 06.05.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 moim skromnym zdaniem, też to wygląda na zbyt duże podawanie, i jak już kiedyś pisałem inaczej steruje czasem podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts