Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Mała sonda - zabawa

Zgaduj-zgadula, na jakim sterowniku tak kocioł hula? ......

ps. na forum są 2osoby, które wiedzą, - proszę, aby nie komentowały :)

ps2. nie mam z tym testem absolutnie nic wspólnego, aby była jasność.

Uchyl rąbka tajemnicy... To może być każdy sterownik...

Ano skasowałem wpis aby nie psuć zabawy :)

Jak ktoś śledzi forum to sądze że też zgadnie ...

A tak serio sam myślałem o tym "tajemniczym sterowniku" , miałem go nawet otrzymać do testów , ale że jakoś Skorpion zaczął działać w miarę prawidłowo dałem sobie spokój i czekam na nowy soft do Skorpiona , bo do ideału mu jeszcze daleko , ale i tak jest duuuuuuuuuuuuuuużo lepiej niż w Ogniku ...

Mam nadzieję że Włodek też się zlituje i da szansę Skorpionowcom i też wypuści jakiś dobry soft automatyczny ...

• 1 month później...
Witam. Mam takie pytanie może ktoś mi pomoże. Mam klimosza ling duo 25 i piecyk grzeje mi c.w.u. do 55 stopni pomimo ustawienia na sterowniku na 40, dlaczego i jak to zmienić żeby grzał do zadanej temp a? . Dopiero co kupiłem ten piec więc nie znam się na nim i dlatego piszę.

Witam. Mam takie pytanie może ktoś mi pomoże. Mam klimosza ling duo 25 i piecyk grzeje mi c.w.u. do 55 stopni pomimo ustawienia na sterowniku na 40, dlaczego i jak to zmienić żeby grzał do zadanej temp a? . Dopiero co kupiłem ten piec więc nie znam się na nim i dlatego piszę.

A masz w ogóle osobną pompkę na cwu ?

Jaki masz tam sterownik ?

• 3 weeks później...

Sterowanie silnikiem prądu zmiennego.

Na rynku pojawił się nowy sterownik, który ma ciekawe rozwiązanie

sterowania dmuchawą : parametr "podbicie startu".

Po co to?

Są 2 typy sterowania silnikiem AC

• sterowanie fazowe
  • sterowanie grupowe

Zainteresowanych odsyłam do Wikipedii.

Przy sterowaniu fazowym silnik ma 2 stabilne punkty pracy.

To znaczy, że jak damy wypełnienie sterowania np. 40%, to silnik

może mieć np. obroty 600 / min, ale może też mieć np. 1 000 / min.

Niekiedy, w sposób przypadkowy, przeskakuje z jednego punktu do

drugiego. Często taki przeskok można zaobserwować, gdy zatkamy

wlot dmuchawy ręką.

Jak sobie z tym poradzić?

1. udać, że nie ma problemu
  2. stosować kontrolę obrotów dmuchawy. Są na rynku dmuchawy, wyposażone w czujnik obrotów.
  3. stosować podbicie obrotów dmuchawy przy rozruchu. Wtedy od razu "wskoczymy" na drugi stabilny punkt pracy, tez z większymi obrotami. Ale nie ma 100% gwarancji, że silnik nie zechce wrócić do punktu z niższymi obrotami
  4. ograniczać niskie obroty i dorobić do tego ideologię. Na przykład piszemy, że nie ma sensu kręcić silnikiem poniżej 30%, bo spalanie jest nieefektywne. W przypadku pewnego typu palnika jest to nawet prawda :):)

Lub stosować sterowanie grupowe, jak to robimy w naszych sterownikach, które zapewnia stabilną pracę na każdej prędkości bez efektu nagrzewania silnika.

PS:

Sterowanie fazowe niszczy kondensator rozruchowy.

Edytowane przez Wlodek_PID