bobasxx 21.09.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 To może grawitacyjnie Ci przebija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.09.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam. Mam takie pytanie może ktoś mi pomoże. Mam klimosza ling duo 25 i piecyk grzeje mi c.w.u. do 55 stopni pomimo ustawienia na sterowniku na 40, dlaczego i jak to zmienić żeby grzał do zadanej temp a? . Dopiero co kupiłem ten piec więc nie znam się na nim i dlatego piszę. Jaki masz tam sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda 21.09.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 premium pid ng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.09.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 premium pid ng Zainteresuj się na początek czujnikiem spalin ,czy jest wewnątrz czopucha i czy go nie spaliłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samda 21.09.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 czujnik jest i wygląda ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.09.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 czujnik jest i wygląda okWyłącz pid przejdź na sterowanie ręczne zmniejsz moc na taką jaką potrzebujesz do grzania wody. Patrzysz w instrukcję w tabele nastaw i wybierz najsłabszą jaka tam jest albo sam jeszcze zmniejsz jak dasz radę ,tak żeby kocioł nie wygasł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 czujnik jest i wygląda ok Wyglądać to on może normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.10.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Sterowanie silnikiem prądu zmiennego. Na rynku pojawił się nowy sterownik, który ma ciekawe rozwiązanie sterowania dmuchawą : parametr "podbicie startu". Po co to? Są 2 typy sterowania silnikiem AC sterowanie fazowe sterowanie grupowe Zainteresowanych odsyłam do Wikipedii. Przy sterowaniu fazowym silnik ma 2 stabilne punkty pracy. To znaczy, że jak damy wypełnienie sterowania np. 40%, to silnik może mieć np. obroty 600 / min, ale może też mieć np. 1 000 / min. Niekiedy, w sposób przypadkowy, przeskakuje z jednego punktu do drugiego. Często taki przeskok można zaobserwować, gdy zatkamy wlot dmuchawy ręką. Jak sobie z tym poradzić? udać, że nie ma problemu stosować kontrolę obrotów dmuchawy. Są na rynku dmuchawy, wyposażone w czujnik obrotów. stosować podbicie obrotów dmuchawy przy rozruchu. Wtedy od razu "wskoczymy" na drugi stabilny punkt pracy, tez z większymi obrotami. Ale nie ma 100% gwarancji, że silnik nie zechce wrócić do punktu z niższymi obrotami ograniczać niskie obroty i dorobić do tego ideologię. Na przykład piszemy, że nie ma sensu kręcić silnikiem poniżej 30%, bo spalanie jest nieefektywne. W przypadku pewnego typu palnika jest to nawet prawda :) Lub stosować sterowanie grupowe, jak to robimy w naszych sterownikach, które zapewnia stabilną pracę na każdej prędkości bez efektu nagrzewania silnika. PS: Sterowanie fazowe niszczy kondensator rozruchowy. Edytowane 13 Października 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 A o przekształtnikach częstotliwości słyszała wikipedia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.10.2013 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 A o przekształtnikach częstotliwości słyszała wikipedia? Słyszała, ale to za drogie rozwiązanie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Sterowanie silnikiem prądu zmiennego. ----- ciach ----- Sterowanie fazowe niszczy kondensator rozruchowy ----- ciach ----- . A skąd to wiadomo? Zobacz U2008B - ten to dopiero niszczy kondensatory Nie wiem, jak Atmel mógł wypuścić takiego bubla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.10.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 A skąd to wiadomo? Zobacz U2008B - ten to dopiero niszczy kondensatory Nie wiem, jak Atmel mógł wypuścić takiego bubla [ATTACH=CONFIG]218187[/ATTACH] Ale co chcesz mi udowodnić? Wiem, że stosuje się sterowanie fazowe - przecież o tym pisałem. I pisałem, dlaczego jest złe. Weź jakiś sterownik, albo zrób sobie sterowanie na tym układzie Atmela, i puść silnik na 20%.... Pewien kotlarz robił takie testy, i wentylator psuł się po kilku dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ale co chcesz mi udowodnić? Wiem, że stosuje się sterowanie fazowe - przecież o tym pisałem. I pisałem, dlaczego jest złe. Weź jakiś sterownik, albo zrób sobie sterowanie na tym układzie Atmela, i puść silnik na 20%.... Pewien kotlarz robił takie testy, i wentylator psuł się po kilku dniach. Chcesz mi powiedzieć, że większość dostępnych na rynku odkurzaczy z regulacją mocy (regulacją obrotów) nie ma prawa działać dłużej niż kilka dni? Samobójcy ci producenci, którzy dają na to jeszcze gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.10.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Noooo... Nie znam rynku odkurzaczy, ale wiele z nich ma przemiennikiczęstotliwości, o które pytałeś. Ale tak naprawdę chodzi o kondensator rozruchowy. Kiedyś wszystkiesterowniki (również moje) miały sterowanie fazowe, i nic się nie psuło.Jak słyszałem, kondensator rozruchowy miał potrójną folię i kosztowałok. 10 zł. Gdy w branży zaczął się kryzys, producenci dmuchaw, naciskani naobniżenie ceny, musieli obciąć koszty i zaczęli stosować tanie kondensatory.Efekt - psują się i serwis ma co robić... Aha, jeszcze jedno - puść sobie wentylator na małe obroty na sterowaniu fazowym i dotknij go po kilku minutach. Będzie gorący... To chyba bardzo niedobrze? Edytowane 13 Października 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 No i widzimy, że sterowanie fazowe niszczy wątpliwej jakości kondensatory. Wentylator gorący... Wiesz może, dlaczego? Zablokuj wirnik i włącz go na pełne napięcie sieciówe. Po paru minutach sprawdź temperaturę wentylatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 13.10.2013 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) Bardzo trafne porównanie - tak właśnie działa sterowanie fazowe na niskich obrotach. Robi z silnika grzałkę. Edytowane 13 Października 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Myślę, że znakomita większość sterowników do kotłów zasypowych i z automatycznie podawanym paliwem taką fazową regulację stosuje od dobrych kilkunastu lat. Jakoś nie słychać o padających wentylatorach. Myślę, że próżno szukasz klęski tego typu sterowania. A tak na marginesie: jeśli (jak twierdzisz) producent odkurzacza ładuje do niego falownik i mu się opłaca, to czemu nie zrobi tego producent sterownika kotła? Czyżby twarde prawo maksymalizacji zysku przy minimalnych kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 13.10.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Myślę, że znakomita większość sterowników do kotłów zasypowych i z automatycznie podawanym paliwem taką fazową regulację stosuje od dobrych kilkunastu lat. Jakoś nie słychać o padających wentylatorach. Myślę, że próżno szukasz klęski tego typu sterowania. A tak na marginesie: jeśli (jak twierdzisz) producent odkurzacza ładuje do niego falownik i mu się opłaca, to czemu nie zrobi tego producent sterownika kotła? Czyżby twarde prawo maksymalizacji zysku przy minimalnych kosztach? Układ U2008B służy do sterowania silników SZEREGOWYCH prądu przemiennego. W dmuchawach stosowanych w kotłach stosowane są innego typu silniki prądu przemiennego - do nich układ U2008B nie jest przewidziany. owszem od biedy będzie zmieniał prędkość takiego silnika ale daleko gorzej niż w sterowaniu grupowym bądź fazowym.. To dlatego odkurzacze działają tyle lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 13.10.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Dokładniej, są to silniki komutatorowe szeregowe prądu przemiennego, a te drugie to pewno silniki jednofazowe z kondensatorem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 "The U2008B is designed as a phase control circuit in bipolar technology"To jak to jest naprawdę? Do czego to fazowe sterowanie? Większość steruje wentylatorami źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts