animuss 14.10.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Uważam,że to lekko mija się z prawdą.... , był to produkt Metrixu... do kotłów pierwsze wentyle były adaptowane z wyciągów kuchennych... pierwsze nie były na łożyskach, tylko ślizgach. Tak, te dmuchawy się sypały.... Nie wiem czy chodzi o ten Metrix http://www.metrixab.pl/foto_dane/wysiwyg/Rysunki/RTCO-6k-ofertowy%20A4_11.2011.pdf jeżeli o ten to taka dmuchawa chodziła u mnie 10 lat z ich sterem mam ją jeszcze ,jest nie do zajeżdżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.10.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) No i mamy teraz jasność... Fazowe sterowanie niedobre do dmuchaw. Pali kondensatory, przegrzewa silniki. Ale dmuchawy nie wiedzą i się kręcą. Od tego padają im łoźyska i rykoszetem obrywają kondensatory silników podajników zasilanych pełnym napięciem sieci... Edytowane 15 Października 2013 przez QIM błąd gramatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Nie wiem czy chodzi o ten Metrix http://www.metrixab.pl/foto_dane/wysiwyg/Rysunki/RTCO-6k-ofertowy%20A4_11.2011.pdf jeżeli o ten to taka dmuchawa chodziła u mnie 10 lat z ich sterem mam ją jeszcze ,jest nie do zajeżdżenia. Nie, to sporo "nowsza" dmuchawa.. Ostatnim następca tej pierwszej była seria DM231, takie z blachy z plastikowa osłonką oraz silnikiem z boku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 30.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jarecki wczoraj odpaliłem Skama na Cobrze S.I jedna rzecz mi sie nie zgadza... nie zagłębiając się w szczegóły wydaje mi się że przy ustawieniu pompy na sterowanie skokowe i przerwy na 0 sek. pompa powinna chodzic bez przerwy - mimo trybów priorytet ciepłej wody i temp wody wyższej niż CO - a u mnie nie chciała wogóle się włączyc pompa CO dopóki nie ustawiłem temp CWU niżej od CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.10.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Tutaj trzeba poczekac na Włodka, bo mi do głowy nie przyszło ustawiac pauzy na 0.....Nie wiem co Włodek w tym zakresie wymyślił, czy ma chodzić ciągle czy ma nie pracować wcale..... masz soft v9_S10h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 30.10.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Tak mam. Przy zaworze 4drogowym z siłownikiem i sterownikiem ( sterowanie zaworem pogodowo + pokojowo ) nie potrzebuję zatrzymywać pompy CO. Jest to w tym przypadku nawet niewskazane. Oczywiście przy odpowiednim dobraniu temperatur to sie i tak nie zdarzy .... ale zawsze lepiej jak jest możliwość wyłączenia przerwy dla pompy CO - dla osób które tego chcą lub potrzebują. Nie wiem czy to nie miało znaczenia że było to w czasie odpalenia kotła i dochodzenia do temp. Przy okazji sprawdzę to przy ustabilizowanej pracy. Edytowane 30 Października 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 30.10.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie. Jak się podłącz pogodówkę na Cobrze ? i jaki to musi być czujnik ? - raczej nie jest to u mnie niezbędne... ale co gadzet to gadzet Mam jeden czujnik podłączony do sterownika zaworu Techa. Edytowane 30 Października 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.10.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 pogodówka chodzi na czujniku powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 30.10.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 i to ten sam czujnik służy do pomiaru temp. za zewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.10.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 tak ten sam tylko zapewne może wymagać przedłużenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 02.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 pytanie do WłodkaCzy dało by radę w Cobrze zrobić funkcjonalność CWU +mieszająca? Konkretnie chciałbym, żeby pompa CWU chodziła dokładnie wtedy co pompa CO. Podniosło by mi to temp. powrotu, bo po mimo zmiany zaworu z 3d na 4d powrót mam dość chłodny (podłogówka po całości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 03.11.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Panie Włodku, temat zarzucam bezpośrednio do Pana. Wsadziłem do mojej instalacji zawór 4D + siłownik + Alligator. To czego mi brakuje przy Alligatorze to: 1. Stref, gdy mamy podłączonego Alligatora całkowicie zbędne stają się strefy dla CO, natomiast nie mamy wpływu na nastawę na zaworze. Cóż z tego że strefa obniży mi temp na kotle o -5' jeśli Alligator mocniej mi otworzy zawór ? Efekt ten sam. Teraz, gdy mamy okresy przejściowe i gdy jest ciepło w ciągu dnia brakuje tego typu nastawy jak obniżenie nastawy na zaworze. 2. Jak wspomniał mój któryś przedmówca, modulacje pompy CO przy ładowaniu CWU. Ten fjuczer przy alligatorze przecież jest całkowicie zbędny ponieważ gdy rośnie temp CO z automatu zawór powinien się przymknąć. Bez modulacji i pracy skokowej uzyskujemy "cichszą" instalację bo pompa nie startuje co chwilę oraz nie dopuszczamy do "przegrzania" domu Innymi słowy mówiąc, cobra powinna być bardziej inteligentna w połączeniu z alligatorem a obecnie tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 04.11.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Miała być pogodówka do Alligatora to by chyba lepiej rozwiazało sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 05.11.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) To czego mi brakuje przy Alligatorze to: 1. Stref, gdy mamy podłączonego Alligatora całkowicie zbędne stają się strefy dla CO, natomiast nie mamy wpływu na nastawę na zaworze. Cóż z tego że strefa obniży mi temp na kotle o -5' jeśli Alligator mocniej mi otworzy zawór ? Efekt ten sam. Teraz, gdy mamy okresy przejściowe i gdy jest ciepło w ciągu dnia brakuje tego typu nastawy jak obniżenie nastawy na zaworze. Innymi słowy mówiąc, cobra powinna być bardziej inteligentna w połączeniu z alligatorem a obecnie tak nie jest. I dlatego zamiast Alligatora zastosowałem sterownik TECH-a. Wyszło taniej i lepiej bo w sterowniku mam możliwość obniżenia temperatury. Edytowane 5 Listopada 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 05.11.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 I dlatego zamiast Alligatora zastosowałem sterownik TECH-a. Wyszło taniej i lepiej bo w sterowniku mam możliwość obniżenia temperatury. .No ale jak będzie moduł do neta to Alligator będzie skomunikowany ze sterownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 05.11.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Miała być pogodówka do Alligatora to by chyba lepiej rozwiazało sprawę Ale pogodówka w aligatorze jest. Pracuje już drugi sezon z aligatorem i stref w nim brakuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 05.11.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Ale pogodówka w aligatorze jest. Pracuje już drugi sezon z aligatorem i stref w nim brakuje bardzo. Mam Pume, chyba że Cobra już ma? I ta pogodówka w Alligatorze steruje mieszaczem? czy kotłem? Edytowane 5 Listopada 2013 przez hubi27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 05.11.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie wiem jak w Pumie, ale Cobra ma pogodówkę do aligatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.11.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie wiem jak w Pumie, ale Cobra ma pogodówkę do aligatora Wskaż mi kolego w którym miejscu jest oficjalny soft z pogodówką? Ja na Twoim miejscu nie byłbym taki pewny że ta pogodówka zobaczy oficjalne światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 05.11.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie widzę powodu dla którego pogodówka nie miałaby stać się oficjalna, myślałem że już jest. Z mojego punktu widzenia zwykłego użytkownika działa i to świetnie. I ta pogodówka w Alligatorze steruje mieszaczem? czy kotłem? Cobra ma swoją pogodówkę do kotła a Aligator swoją dla mieszacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts