Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Włodku, temat zarzucam bezpośrednio do Pana.

Wsadziłem do mojej instalacji zawór 4D + siłownik + Alligator.

To czego mi brakuje przy Alligatorze to:

1. Stref, gdy mamy podłączonego Alligatora całkowicie zbędne stają się strefy dla CO, natomiast nie mamy wpływu na nastawę na zaworze. Cóż z tego że strefa obniży mi temp na kotle o -5' jeśli Alligator mocniej mi otworzy zawór ? Efekt ten sam.

Teraz, gdy mamy okresy przejściowe i gdy jest ciepło w ciągu dnia brakuje tego typu nastawy jak obniżenie nastawy na zaworze.

2. Jak wspomniał mój któryś przedmówca, modulacje pompy CO przy ładowaniu CWU. Ten fjuczer przy alligatorze przecież jest całkowicie zbędny ponieważ gdy rośnie temp CO z automatu zawór powinien się przymknąć. Bez modulacji i pracy skokowej uzyskujemy "cichszą" instalację bo pompa nie startuje co chwilę oraz nie dopuszczamy do "przegrzania" domu :cool:

Innymi słowy mówiąc, cobra powinna być bardziej inteligentna w połączeniu z alligatorem a obecnie tak nie jest.

To czego mi brakuje przy Alligatorze to:

1. Stref, gdy mamy podłączonego Alligatora całkowicie zbędne stają się strefy dla CO, natomiast nie mamy wpływu na nastawę na zaworze. Cóż z tego że strefa obniży mi temp na kotle o -5' jeśli Alligator mocniej mi otworzy zawór ? Efekt ten sam.

Teraz, gdy mamy okresy przejściowe i gdy jest ciepło w ciągu dnia brakuje tego typu nastawy jak obniżenie nastawy na zaworze.

Innymi słowy mówiąc, cobra powinna być bardziej inteligentna w połączeniu z alligatorem a obecnie tak nie jest.

I dlatego zamiast Alligatora zastosowałem sterownik TECH-a. Wyszło taniej i lepiej bo w sterowniku mam możliwość obniżenia temperatury.

Edytowane przez DarM

Nie widzę powodu dla którego pogodówka nie miałaby stać się oficjalna, myślałem że już jest. Z mojego punktu widzenia zwykłego użytkownika działa i to świetnie.

I ta pogodówka w Alligatorze steruje mieszaczem? czy kotłem?

Cobra ma swoją pogodówkę do kotła a Aligator swoją dla mieszacza.

Nie widzę powodu dla którego pogodówka nie miałaby stać się oficjalna, myślałem że już jest. Z mojego punktu widzenia zwykłego użytkownika działa i to świetnie..

No to się mylisz jeśli chodzi o publiczną publikacje pogodówki.

Cobra ma swoją pogodówkę do kotła a Aligator swoją dla mieszacza.

Kolego, podaj mi proszę sposób jak tego doskonaleś, jak podłączyłeś alligatora pod sterowanie pogodowe? Jestem tego niezmiernie ciekaw ponieważ jak montowałem trzy tygodnie temu alligatora nie znalazłem na nim żadnej czujki odpowiedzialnej za nastawę temp zewnętrznej i ciekawe gdzie i jak definiujesz krzywą dla nigo. Ciekawe...

pytanie do Włodka

Czy dało by radę w Cobrze zrobić funkcjonalność CWU +mieszająca? Konkretnie chciałbym, żeby pompa CWU chodziła dokładnie wtedy co pompa CO. Podniosło by mi to temp. powrotu, bo po mimo zmiany zaworu z 3d na 4d powrót mam dość chłodny (podłogówka po całości).

Czy nie można po prostu podłączyć pompy CWU do wyjścia CO?