Wlodek_PID 06.11.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A teraz będę cyniczny. A czemu tylko o 10 a nie na maksa, czyli na 80 ? Ba, nawet wszystkie grzejniki odkręce. A kto u diabła odda mi kase za puszczony w komin opał? Włodek, to nie jest odpowiedź na mój problem. Ja jako user mam kaprys aby taką temp trzymać i kropka. Nie słuchasz głosu ludu, nie słuchasz głosu programisty ... Okej, odpaliłem swój zestaw, sam se zrobie i strefy i pogodówkę a o przy okazji alligatorem pokręce tak jak mi będzie pasowało (czyli z algorytmu) A ja nie będę cyniczny. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Teraz ja będę cyniczny, nastaw >70st.C bym nie stosował, bo Ci może alarm zadziałać....Dla sprawdzenia czy Ci nie zadziała można nawet machnąć próbę C.O. na 65st.C.....1dzień tyłka i kieszeni przy próbie nie urwie, można zlukać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 06.11.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A ja nie będę cyniczny. Powodzenia! Co prawda nie powinno się dziękować ale cóż ... Dzięki BTW, widzę że wszystkie dolegliwości modbusa które były w którejś z wersji "S" nareperowane powróciły w 33M Ahh to życie ... Idę chorować dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 06.11.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Teraz ja będę cyniczny, nastaw >70st.C bym nie stosował, bo Ci może alarm zadziałać.... Dla sprawdzenia czy Ci nie zadziała można nawet machnąć próbę C.O. na 65st.C..... 1dzień tyłka i kieszeni przy próbie nie urwie, można zlukać.... Jarek, w mojej "dostawce" do sterownika mam własne powiadamianie sms o alarmach (i to bez karty sim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.11.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 damianlisudlatego Włodek zaproponował podwyższenie o 10st ponieważ mniej więcej o tyle przeciąga przy CWU wyższej niż COjak dasz CO powyżej CWU problem znika niezależnie od instalacji i sterowania zaworami termostatami czy pokojówkąnie możesz liczyć również że jeśli ty potrzebujesz to ster idący do wszystkich będzie robił ja chcesz Tymusi robić "średnio"inaczej trzeba by dopasowywać algorytm do każdej instalacji oddzielnienie można mieć wszystkiego u mnie też CO niżej niż CWU i też przeciąga i nie narzekamprzyjdzie mróz to cały zapas się rozejdzie w moment po domu i wykres się znów wypłaszczy moze skoro nie odpowiada CI taki sposób to spróbuj zmienić parametry dla zaworu i zamiast 35-40 daj niżej lub wyżej (nie wiem czy otwiera czy zamyka w tym przedziale) i zmuś układ do prac ciągłej - wtedy nie będzie szokowych strzałów zimnej wody do kotła i szaleństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 06.11.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Timon no widzisz Ty podajesz jakieś argumenty, rozwiązania, okej możemy dyskutować ... Mój problem polega na tym że również jak Włodek piszę softy. Co prawda pod różne procki je tworzymy ale ostatnie miesiące nauczyły mnie "słuchać" klienta i tego co mówią. Timon nie powiesz mi że walenie po instalacji spowodowane pracą pompy CO przy grzaniu baniaka jest OK i takie komfortowe. Wiem że można to zmienić i wcale wbrew pozorom nie jest to trudne ani ciężkie, trzeba po prostu chcieć. Argumenty typu nastaw na +10' są po prostu ... , to tak jakbym pojechał do mechanika samochodowego i powiedział mu że stuka w aucie przy 50km/h a on do mnie to jeździj pan o 10km szybciej to nie będziesz pan tego słyszał. To jest rozwiązanie ? Nie, to jest obejście problemu szerokim łukiem. Logiczne, zresztą już o tym pisałem, jest to aby zrezygnować z modulacji pompą przy alligatorze, podałem dlaczego. Włodek po prostu nie słucha i wnioskuję że chyba nie chce słuchać. Nie wnikam dlaczego. Wytłumaczenie że strefy wykorzystywane są przez garstkę .... Hmmmm, to tutaj chyba drobny odsetek zagląda na to forum a i nie spotkałem się z kimś kto by rzekł na tym wątku że nie korzysta ze stref. Timon, wspominasz o wykresie. Nie należę do pedantów, rozumiem tego czego nie rozumiem i to na co nie mam wpływu Mówię tu o wykresach i innych fjuczerach. Fajny bajer ale biorąc pod uwagę tysiąc i jeden detali wpływających na ten wykres a niewiele czasami zmieniających w ilości spalanego opału dałem sobie spokój, jedynie chciałbym osiągnąć ładne spalanie, bez spieków bądź niedopałków. Zdawało mi się że Włodek założył ten wątek aby Postanowiłem założyć wątek, który byłby forum dyskusyjnym dla sterowników i algorytmów sterowania. Starałem się wyrazić nową ideę ale jak widać Włodek tego nie widzi i nie docenia. Spokojnie, więcej nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.11.2013 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Powiem tak.. Jakiś czas temu rozmawiałem z Włodkiem i mówiłem,że przecież z jednego czujnika pogodowo można sterować zarówno kotłem jak też zaworem (tak mam u siebie na innym sterowniku i wiem,że działa) To prawda, dziękuję! Fajnie,że jest to w cobrze, szkoda,że tylko w sofcie serii S, który trafia do wąskiego grona... Uważam,że eSka na miale radzi sobie średnio a nie radzi sobie także z węglem typu pieklorz czy nawet ekoret a po przeskoczeniu na normalny soft idzie dobrac tak, aby to się spalało.... Tu trochę nie rozumiem. Jeśli S-ka działa źle na miale i na Pieklorzu i Ekorecie, to po co ją stosować w szerokim gronie? Dalej wykorzystałbym ten czujnik do pogodówki Przecież tak zrobiłem. , dopisał spalanie dobowe w kg a nie w/g czasu dobowego pracy podajnika... Jak się trochę ogarnę. Technicznie idzie zrobić tak, aby cobra obsługiwała 3pompy i do tego bym dążył, ale nie mój cyrk i nie moje małpki. Swoje uwagi zgłaszałem i dalej niech się dzieje wola nieba. Gadanie mi się znudziło, ja wolę działanie. Ja w ogóle nie będę nic gadać... Coś sobie dłubię. Jak mi wyjdzie, to pokażę; jak nie, to do piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.11.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 damianlisunie znam aligatora i nie wiem jak sterujedomyslam się jednak z Twoich postów iż wprowadza zamęt w pracy kotła- zalewa zimną woda z instalacji lub co chwilę zamyka lub otwiera przepływy pompę itd.skoro jest problem z przepływami to należałoby ogarnąć przepływy a nie sterowanie.zmienić system pracy instalacji aby była tylko regulacja temperaturą a nie przepływem wody lub jej brakiem skoro pompa za zaworem staje to zmuś ją do pracy ciągłej a zawór niech reguluje tylko temperaturę wody idącej na układ bez odcinania pracy pompy COdzięki temu nie będzie takich szaleństw jak opisałeś stronę wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 06.11.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 skoro pompa za zaworem staje to zmuś ją do pracy ciągłej a zawór niech reguluje tylko temperaturę wody idącej na układ bez odcinania pracy pompy CO dzięki temu nie będzie takich szaleństw jak opisałeś stronę wcześniej No może za dużo marudzę. W zasadzie mógłbym tak zrobić tylko zawsze jest ten dyskomfort że pompa siedzi bezpośrednio w gniazdku. Przecież napisałem (i nie mam do nikogo pretensji) że dodanie prościutkiego if'a w kodzie jest banalnie proste oraz załatwiające tę sprawę. Gdybym użytkował sterownik który obecnie robi jako termometr na dwustanie to niewykluczone że tak bym zrobił. Bardziej chodzi(ło) mi o ideę (mam chyba deja vu, pisałem o tym), pomysł, problem. OK, trafiłem na mur, głową przebijać go nie będę. Włodek wspominał o piachu, tak więc zabieram zabawki i idę do swojej piaskownicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.11.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 To prawda, dziękuję! Tu trochę nie rozumiem. Jeśli S-ka działa źle na miale i na Pieklorzu i Ekorecie, to po co ją stosować w szerokim gronie? ehh napisalem co dostalem w wiadomosciach zwrotnych od klientow. Byly klopoty ze spalaniem mialu, pieklorza i u jednego pana ekoretu. Akurat z panem, co posiada ekoret jestem w kontakcie, zmiana na soft 33m i korekta nastaw i ten opal idzie spalic w miare rozsadnie. ... W szerokim gronie to ja bym chcial wykorzystac kilka spraw z softu S, chcialbym, abys przeniosl licznik w kg, zlikwidowac adc, przeniesc czujnik pogodowy/pokojowy Ze wzgledu na sygnaly zwrotne pytalem o kilka spraw przy tym sofcie S.... i czekam na odpowiedz. Przecież tak zrobiłem. No tak, w sofcie S... tym ograniczonym dla wezszego grona osob.... a ja bym chcial to miec w tym oficjalnym dostepnym dla kazdego... i chyba nie tylko ja, ale przede wszystkim uzytkownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.11.2013 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jarekja ekoretem przeleciałem na automacie Włodka całą zimęspalanie normalne jak dla ekoretu bez jakichś cudów z nadmiernymi spiekami i bez niedopałów mimo iż ekoret już był gorszy niż 2 sezony temupotem miałem przejście na juliusza(podobno) gdzie wypalenie było na pyłek i popiołu 1/3 objętościowo z zasypu w porównaniu z ekoretemna końcówce sezonu dostawca nie informując mnie że robi mi niespodziankę znów mi dostarczył ekoreta nie chciało mi się tego wyciągać z kotłowni więc sezon kończyłem ekoretem z identycznym efektemdelikatne spieki i nic poza tymteraz kończę tą partię i czeka mieszanka którą nabyłem w lipcu z nowego źródła liczę że spali się równie dobrzeczyli przez sezon mój kocioł przerzucił 2 dostawy ekoreta od dwóch różnych dostawców i nie było kłopotów podejrzewam zatem ze coś nie tak z regulacją lub podane złe parametry startowe skoro nie można spalic ekoretu było mój kociołek idzie z korektą mocy -20% i wszystko działa jak należya parametr korekty mocy w zeszłą zimę w moim kotle w ramach testów zwiedził cały zakres i wiem jak może zmienic się proces spalania w zależności od tej niewielkiej korekty Damiannie marudzisz uwierz mija też przerabiałem walenie kulki od zaworu różnicowego i szumy w rurachzmieniłem nie sterownik a jedynie sposób prowadzenia instalacji i problemy poszły w niebytnie znaczy to jednak iz u Ciebie te same zabiegi dadzą podobny efekti zgodzę się że jesłi mozna coś dodac ay ster był jeszcze bardziej uniwersalny i przyjazny dla szerszego grona użytkowników to warto temat przemyśleć niestety priorytety są w głowach piszącego i zlecającego i nie zawsze sa zgodne z naszymi oczekiwaniami.ty masz tą przewagę że możesz sam zmienić ja mogę tylko sugerować i liczyc na wysłuchanie może zatem zmień przetestuj wyślij wyniki Włodkowi może to go przekona bardziej niż samo "chcę" pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Pytanie czy ten klient naprawdę ma ekoret, mam od niego troche fotek i dopiero na 33m doszedł do w miare poprawnej pracy, ale i tak pali sie bliżej kosza a na tyle drobny miał.... eSka do 12ki mam 2wersje na mała dmuchawę 8/32 i 82/7nadmuch oraz 5/22 i 92/14nadmuch Do Jaret, Jaret Plus, Retopal, także u niektórych klientów ekoret idzie ok. Kłopot jednak przy miale węglowym był oraz przy pieklorzu i u tego 1klietna z niby ekoetem. Teraz ten klient dokłada jeszcze alligatora. Wątek jest do dyskusji, podaję zatem co nie grało, można też z drugiej strony co się dobrze spala, więc teraz tak podaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 07.11.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Pytanie techniczne;Jaka jest różnica softu S do Sztoker i Skam-p , czy różnica polega na parametrach podanych w nazwie odnośnie czasów podawania/postoju i wentylatora czy też zmiany są głębsze.A drugie pytanie dotyczy korekty mocy - jakie parametry to zmienia?Czyli np. mam Sztokera Mini i trafi mi się węgiel spiekający i co wtedy ? może zmiana kompilacji softu na ten z mniejszym nadmuchem może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Tak, chodzi o inne dane startowe.Jak węgiel spiekający, to korekcja mocy w dół..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.11.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zmiany są i zależą od palników, wentylatorów i mocy kotłów u mnie S-ka chodzi na kotle stąporkowa i daje radę korekta mocy powoduje zmianę charakterystyki nadmuchu oraz zmienia czas przerwy dla mocy maksymalnej choć w niewielkim stopniu można powiedzieć im nizej tym delikatniej się zachowuje jak dasz ostro na + to będzie ostrzej startować i mocniej dmuchać jak spieka (mój ekoret tak ma) moc w dół i powinno pomóc obecnie jadę na -20% jak się nie zmieni aura to jeszcze zjadę w dół zobaczę czy się spalanie zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 09.11.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Mam piec sokół SEG BIO 14KW ze sterownikiem FL310 RTC .Czy ktoś mógłby mi pomóc, w sprawie ustawień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.11.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Mam piec sokół SEG BIO 14KW ze sterownikiem FL310 RTC .Czy ktoś mógłby mi pomóc, w sprawie ustawień? Ustaw tryb pracy na -Pogodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 10.11.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Tak mam zaraz po działaniu kotła,paleniu palnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 10.11.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Tryb mam pogodowy i podobno podłączony mam czujnik pokojowy z nastawieniem na 21 stopni. Zamieszczę parę zdjęć z kotłowni, mnie martwi parametr nad szarym baniakiem, jest ciągle na "zero",po pracy kotła wzrasta tak jak na zdjęciu: Edytowane 10 Listopada 2013 przez mazurybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 15.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Posiadam kocioł metal fach sd duo bio 19kw jakie użyć nastawy bo już tak się zakręciłem że nie wiem co i jak Problem polega na tym że włączyłem dzisiaj kocioł i cały dzień skacze temp od 60st do 58st i tak od rana, co może być nie tak.Zadana 60st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts