Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zmiany są i zależą od palników, wentylatorów i mocy kotłów

u mnie S-ka chodzi na kotle stąporkowa :wave: i daje radę

korekta mocy powoduje zmianę charakterystyki nadmuchu oraz zmienia czas przerwy dla mocy maksymalnej choć w niewielkim stopniu

można powiedzieć im nizej tym delikatniej się zachowuje

jak dasz ostro na + to będzie ostrzej startować i mocniej dmuchać

jak spieka (mój ekoret tak ma) moc w dół i powinno pomóc

obecnie jadę na -20% jak się nie zmieni aura to jeszcze zjadę w dół

zobaczę czy się spalanie zmieni

Posiadam kocioł metal fach sd duo bio 19kw jakie użyć nastawy bo już tak się zakręciłem że nie wiem co i jak Problem polega na tym że włączyłem dzisiaj kocioł i cały dzień skacze temp od 60st do 58st i tak od rana, co może być nie tak.

Zadana 60st

tylko pozazdrościć tak ładnego pilnowania zadanej

jak pisze bolek- tyłek w fotel

chyba że przy tym masz jakieś mega wielkie spalanie a właściwie przerzucanie węgla przez kocioł

ale o popiele, niedopałach i tego typu problemach nic nie napisałeś wiec uznaję ze zwyczajnie nie masz problemu

Daro

a cóż Ci po jego nastawach skoro u Ciebie inne paliwo zapewne, być może inny kocioł z inną dmuchawą i palnikiem

to że sterownik ten sam jeszcze nic nie oznacza

mozesz jednak jego nastawy wykorzystać jako bazę i od nich nanosić korekty- pozostaje niewiadoma na ile to będzie skuteczny zestaw startowy

najlepiej ważąc zasypać kosz do pełna i poczekać aż się opróżni potem czysta matematyka. dodajesz spalania dobowe i dopasowujesz aby się zgodziło z tym co zasypałeś

ja palę ekoretem na palniku Brucer i wychodzi mi około 300g/minutę czyli w okolicy 18kg/h

możesz zacząć od tego i korygować

im grubszy sort tym mniej wyjdzie a jak drobnica lub miał to będzie więcej