Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

A teraz będę cyniczny.

A czemu tylko o 10 a nie na maksa, czyli na 80 ? Ba, nawet wszystkie grzejniki odkręce.

A kto u diabła odda mi kase za puszczony w komin opał?

Włodek, to nie jest odpowiedź na mój problem.

Ja jako user mam kaprys aby taką temp trzymać i kropka.

Nie słuchasz głosu ludu, nie słuchasz głosu programisty ...

Okej, odpaliłem swój zestaw, sam se zrobie i strefy i pogodówkę a o przy okazji alligatorem pokręce ;) tak jak mi będzie pasowało (czyli z algorytmu)

A ja nie będę cyniczny. :) Powodzenia!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz ja będę cyniczny, nastaw >70st.C bym nie stosował, bo Ci może alarm zadziałać....

Dla sprawdzenia czy Ci nie zadziała można nawet machnąć próbę C.O. na 65st.C.....

1dzień tyłka i kieszeni przy próbie nie urwie, można zlukać....

Jarek, w mojej "dostawce" do sterownika mam własne powiadamianie sms o alarmach ;) (i to bez karty sim)

damianlisu

dlatego Włodek zaproponował podwyższenie o 10st ponieważ mniej więcej o tyle przeciąga przy CWU wyższej niż CO

jak dasz CO powyżej CWU problem znika niezależnie od instalacji i sterowania zaworami termostatami czy pokojówką

nie możesz liczyć również że jeśli ty potrzebujesz to ster idący do wszystkich będzie robił ja chcesz Ty

musi robić "średnio"

inaczej trzeba by dopasowywać algorytm do każdej instalacji oddzielnie

nie można mieć wszystkiego

u mnie też CO niżej niż CWU i też przeciąga i nie narzekam

przyjdzie mróz to cały zapas się rozejdzie w moment po domu i wykres się znów wypłaszczy

moze skoro nie odpowiada CI taki sposób to spróbuj zmienić parametry dla zaworu i zamiast 35-40 daj niżej lub wyżej (nie wiem czy otwiera czy zamyka w tym przedziale) i zmuś układ do prac ciągłej - wtedy nie będzie szokowych strzałów zimnej wody do kotła i szaleństwa

Timon no widzisz Ty podajesz jakieś argumenty, rozwiązania, okej możemy dyskutować ... :cool:

Mój problem polega na tym że również jak Włodek piszę softy. Co prawda pod różne procki je tworzymy ale ostatnie miesiące nauczyły mnie "słuchać" klienta i tego co mówią.

Timon nie powiesz mi że walenie po instalacji spowodowane pracą pompy CO przy grzaniu baniaka jest OK i takie komfortowe.

Wiem że można to zmienić i wcale wbrew pozorom nie jest to trudne ani ciężkie, trzeba po prostu chcieć.

Argumenty typu nastaw na +10' są po prostu ... , to tak jakbym pojechał do mechanika samochodowego i powiedział mu że stuka w aucie przy 50km/h a on do mnie to jeździj pan o 10km szybciej to nie będziesz pan tego słyszał. To jest rozwiązanie ?

Nie, to jest obejście problemu szerokim łukiem.

Logiczne, zresztą już o tym pisałem, jest to aby zrezygnować z modulacji pompą przy alligatorze, podałem dlaczego. Włodek po prostu nie słucha i wnioskuję że chyba nie chce słuchać. Nie wnikam dlaczego.

Wytłumaczenie że strefy wykorzystywane są przez garstkę .... Hmmmm, to tutaj chyba drobny odsetek zagląda na to forum a i nie spotkałem się z kimś kto by rzekł na tym wątku że nie korzysta ze stref.

Timon, wspominasz o wykresie. Nie należę do pedantów, rozumiem tego czego nie rozumiem i to na co nie mam wpływu :cool:

Mówię tu o wykresach i innych fjuczerach. Fajny bajer ale biorąc pod uwagę tysiąc i jeden detali wpływających na ten wykres a niewiele czasami zmieniających w ilości spalanego opału dałem sobie spokój, jedynie chciałbym osiągnąć ładne spalanie, bez spieków bądź niedopałków.

Zdawało mi się że Włodek założył ten wątek aby

Postanowiłem założyć wątek, który byłby forum dyskusyjnym dla

sterowników i algorytmów sterowania.

Starałem się wyrazić nową ideę ale jak widać Włodek tego nie widzi i nie docenia. Spokojnie, więcej nie będę :D

Powiem tak..

Jakiś czas temu rozmawiałem z Włodkiem i mówiłem,że przecież z jednego czujnika pogodowo można sterować zarówno kotłem jak też zaworem

(tak mam u siebie na innym sterowniku i wiem,że działa)

To prawda, dziękuję! :)

Fajnie,że jest to w cobrze, szkoda,że tylko w sofcie serii S, który trafia do wąskiego grona...

Uważam,że eSka na miale radzi sobie średnio a nie radzi sobie także z węglem typu pieklorz czy nawet ekoret a po przeskoczeniu na normalny soft idzie dobrac tak, aby to się spalało....

Tu trochę nie rozumiem. Jeśli S-ka działa źle na miale i na

Pieklorzu i Ekorecie, to po co ją stosować w szerokim gronie?

Dalej wykorzystałbym ten czujnik do pogodówki

Przecież tak zrobiłem.

, dopisał spalanie dobowe w kg a nie w/g czasu dobowego pracy podajnika...

Jak się trochę ogarnę.

Technicznie idzie zrobić tak, aby cobra obsługiwała 3pompy i do tego bym dążył, ale nie mój cyrk i nie moje małpki.

Swoje uwagi zgłaszałem i dalej niech się dzieje wola nieba. Gadanie mi się znudziło, ja wolę działanie.

Ja w ogóle nie będę nic gadać... Coś sobie dłubię. Jak mi wyjdzie,

to pokażę; jak nie, to do piachu. :)

damianlisu

nie znam aligatora i nie wiem jak steruje

domyslam się jednak z Twoich postów iż wprowadza zamęt w pracy kotła- zalewa zimną woda z instalacji lub co chwilę zamyka lub otwiera przepływy pompę itd.

skoro jest problem z przepływami to należałoby ogarnąć przepływy a nie sterowanie.

zmienić system pracy instalacji aby była tylko regulacja temperaturą a nie przepływem wody lub jej brakiem

skoro pompa za zaworem staje to zmuś ją do pracy ciągłej a zawór niech reguluje tylko temperaturę wody idącej na układ bez odcinania pracy pompy CO

dzięki temu nie będzie takich szaleństw jak opisałeś stronę wcześniej

skoro pompa za zaworem staje to zmuś ją do pracy ciągłej a zawór niech reguluje tylko temperaturę wody idącej na układ bez odcinania pracy pompy CO

dzięki temu nie będzie takich szaleństw jak opisałeś stronę wcześniej

No może za dużo marudzę.

W zasadzie mógłbym tak zrobić tylko zawsze jest ten dyskomfort że pompa siedzi bezpośrednio w gniazdku.

Przecież napisałem (i nie mam do nikogo pretensji) że dodanie prościutkiego if'a w kodzie jest banalnie proste oraz załatwiające tę sprawę. Gdybym użytkował sterownik który obecnie robi jako termometr na dwustanie to niewykluczone że tak bym zrobił.

Bardziej chodzi(ło) mi o ideę (mam chyba deja vu, pisałem o tym), pomysł, problem.

OK, trafiłem na mur, głową przebijać go nie będę.

Włodek wspominał o piachu, tak więc zabieram zabawki i idę do swojej piaskownicy ... :goodnight:

To prawda, dziękuję! :)

Tu trochę nie rozumiem. Jeśli S-ka działa źle na miale i na

Pieklorzu i Ekorecie, to po co ją stosować w szerokim gronie?

ehh napisalem co dostalem w wiadomosciach zwrotnych od klientow.

Byly klopoty ze spalaniem mialu, pieklorza i u jednego pana ekoretu.

Akurat z panem, co posiada ekoret jestem w kontakcie, zmiana na soft 33m i korekta nastaw i ten opal idzie spalic w miare rozsadnie.

...

W szerokim gronie to ja bym chcial wykorzystac kilka spraw z softu S, chcialbym, abys przeniosl licznik w kg, zlikwidowac adc, przeniesc czujnik pogodowy/pokojowy

Ze wzgledu na sygnaly zwrotne pytalem o kilka spraw przy tym sofcie S.... i czekam na odpowiedz.

Przecież tak zrobiłem.

No tak, w sofcie S... tym ograniczonym dla wezszego grona osob.... a ja bym chcial to miec w tym oficjalnym dostepnym dla kazdego...

i chyba nie tylko ja, ale przede wszystkim uzytkownicy

Jarek

ja ekoretem przeleciałem na automacie Włodka całą zimę

spalanie normalne jak dla ekoretu bez jakichś cudów z nadmiernymi spiekami i bez niedopałów mimo iż ekoret już był gorszy niż 2 sezony temu

potem miałem przejście na juliusza(podobno) gdzie wypalenie było na pyłek i popiołu 1/3 objętościowo z zasypu w porównaniu z ekoretem

na końcówce sezonu dostawca nie informując mnie że robi mi niespodziankę znów mi dostarczył ekoreta

nie chciało mi się tego wyciągać z kotłowni więc sezon kończyłem ekoretem z identycznym efektem

delikatne spieki i nic poza tym

teraz kończę tą partię i czeka mieszanka którą nabyłem w lipcu z nowego źródła

liczę że spali się równie dobrze

czyli przez sezon mój kocioł przerzucił 2 dostawy ekoreta od dwóch różnych dostawców i nie było kłopotów

podejrzewam zatem ze coś nie tak z regulacją lub podane złe parametry startowe skoro nie można spalic ekoretu było

mój kociołek idzie z korektą mocy -20% i wszystko działa jak należy

a parametr korekty mocy w zeszłą zimę w moim kotle w ramach testów zwiedził cały zakres i wiem jak może zmienic się proces spalania w zależności od tej niewielkiej korekty

Damian

nie marudzisz uwierz mi

ja też przerabiałem walenie kulki od zaworu różnicowego i szumy w rurach

zmieniłem nie sterownik a jedynie sposób prowadzenia instalacji i problemy poszły w niebyt

nie znaczy to jednak iz u Ciebie te same zabiegi dadzą podobny efekt

i zgodzę się że jesłi mozna coś dodac ay ster był jeszcze bardziej uniwersalny i przyjazny dla szerszego grona użytkowników to warto temat przemyśleć

niestety priorytety są w głowach piszącego i zlecającego i nie zawsze sa zgodne z naszymi oczekiwaniami.

ty masz tą przewagę że możesz sam zmienić

ja mogę tylko sugerować i liczyc na wysłuchanie

może zatem zmień

przetestuj

wyślij wyniki Włodkowi

może to go przekona bardziej niż samo "chcę"

pozdrawiam:)

Pytanie czy ten klient naprawdę ma ekoret, mam od niego troche fotek i dopiero na 33m doszedł do w miare poprawnej pracy, ale i tak pali sie bliżej kosza a na tyle drobny miał....

eSka do 12ki mam 2wersje na mała dmuchawę 8/32 i 82/7nadmuch oraz 5/22 i 92/14nadmuch

Do Jaret, Jaret Plus, Retopal, także u niektórych klientów ekoret idzie ok.

Kłopot jednak przy miale węglowym był oraz przy pieklorzu i u tego 1klietna z niby ekoetem. Teraz ten klient dokłada jeszcze alligatora.

Wątek jest do dyskusji, podaję zatem co nie grało, można też z drugiej strony co się dobrze spala, więc teraz tak podaję :)

Pytanie techniczne;

Jaka jest różnica softu S do Sztoker i Skam-p , czy różnica polega na parametrach podanych w nazwie odnośnie czasów podawania/postoju i wentylatora czy też zmiany są głębsze.

A drugie pytanie dotyczy korekty mocy - jakie parametry to zmienia?

Czyli np. mam Sztokera Mini i trafi mi się węgiel spiekający i co wtedy ? może zmiana kompilacji softu na ten z mniejszym nadmuchem może pomóc?

zmiany są i zależą od palników, wentylatorów i mocy kotłów

u mnie S-ka chodzi na kotle stąporkowa :wave: i daje radę

korekta mocy powoduje zmianę charakterystyki nadmuchu oraz zmienia czas przerwy dla mocy maksymalnej choć w niewielkim stopniu

można powiedzieć im nizej tym delikatniej się zachowuje

jak dasz ostro na + to będzie ostrzej startować i mocniej dmuchać

jak spieka (mój ekoret tak ma) moc w dół i powinno pomóc

obecnie jadę na -20% jak się nie zmieni aura to jeszcze zjadę w dół

zobaczę czy się spalanie zmieni