Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posiadam kocioł metal fach sd duo bio 19kw jakie użyć nastawy bo już tak się zakręciłem że nie wiem co i jak Problem polega na tym że włączyłem dzisiaj kocioł i cały dzień skacze temp od 60st do 58st i tak od rana, co może być nie tak.

Zadana 60st

tylko pozazdrościć tak ładnego pilnowania zadanej

jak pisze bolek- tyłek w fotel

chyba że przy tym masz jakieś mega wielkie spalanie a właściwie przerzucanie węgla przez kocioł

ale o popiele, niedopałach i tego typu problemach nic nie napisałeś wiec uznaję ze zwyczajnie nie masz problemu

Daro

a cóż Ci po jego nastawach skoro u Ciebie inne paliwo zapewne, być może inny kocioł z inną dmuchawą i palnikiem

to że sterownik ten sam jeszcze nic nie oznacza

mozesz jednak jego nastawy wykorzystać jako bazę i od nich nanosić korekty- pozostaje niewiadoma na ile to będzie skuteczny zestaw startowy

najlepiej ważąc zasypać kosz do pełna i poczekać aż się opróżni potem czysta matematyka. dodajesz spalania dobowe i dopasowujesz aby się zgodziło z tym co zasypałeś

ja palę ekoretem na palniku Brucer i wychodzi mi około 300g/minutę czyli w okolicy 18kg/h

możesz zacząć od tego i korygować

im grubszy sort tym mniej wyjdzie a jak drobnica lub miał to będzie więcej

18kg/h - nieżle to brzmi , rozumiem, że to wartośc na dobe? Bo tyle chyba wychodzi mi mniej więcej, też ekoret

Przed uruchomienim kotła w tym sezonie włączyłem na 10 minut podajnik.Przesypał mi równe 2kg Retapolu,wynika z tego iż w ciągu godzinnej pracy przesypie 12kg.i tak wpisałem w licznik spalania.Pokrywa się to z faktycznym zużyciem.

zrobiłeś to według najlepszej metody

niestety to czarne ustrojstwo jest niestałe w parametrach i mogą być rozbieżności

jak partia jednorodna to niezauważalne lub ignorowalne

jak partia niejednorodna to będą spore różnice

u mnie z workowanego ekoreta mam rozbieżność około 20g/minutę to wychodzi pomiędzy 18 a 19,6kg

zrobiłeś to według najlepszej metody

niestety to czarne ustrojstwo jest niestałe w parametrach i mogą być rozbieżności

jak partia jednorodna to niezauważalne lub ignorowalne

jak partia niejednorodna to będą spore różnice

u mnie z workowanego ekoreta mam rozbieżność około 20g/minutę to wychodzi pomiędzy 18 a 19,6kg

Tak,zgadza się.Z poprzedniego sezonu miałem trochę retapolu o wiele drobniejszej frakcji i wychodziło 11kg/h.

Można jakoś poprawić mój soft PID z SASa 23kW ST-450 ze sterowaniem pokojowym ST-280 ?

Sporo połyka węgla, musiałem póki co przejść na ręczne ustawienia.

podawanie 10sek. przerwa 49sek. 28% nadmuch, CO 57*C, hiber. kotła 2 stopnie

tryb podtrzymania: podawanie18 sek., przerwa 8 minut., nadmuch co 2 minuty, 50sek.

podłoga 32*c, Kaloryfery 40*.

Podłogówki 110m2,