Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarecki jestem tam jeszcze u Ciebie na liście wysyłkowej softu ?

Mam mały żeliwny palnik APPM-1, małą dmuchawę RV-13AMs

a mój ostatni soft to S10h.

Jak jest coś nowszego to poproszę :)

[email protected]

No to jest ? Bo ja ciągle nie mam :)

Edytowane przez tatrzan

Witam, mam pytanie: Mam sterownik Plum Ecomax 800 p-l

Mam problem z poziomem paliwa, nie chce ustawić się na 100%, kalibracja nie udaje się, a raczej w ogóle nie rozpoczyna, ciągle pokazuje, że mam 0% paliwa a w zakładce informacje przy punkcie poziom paliwa ciągle widnieje OFF

Jak to naprawić???

kocioł SKAM-P PREMIUM 25kw sterownik COBRA wiatrak WBS 6a przy paleniu ręcznym wiatrak wyraźnie daje z mało wiatru nawet żeby utrzymać zadaną temperaturę nie mówiąc już o rozpalaniu od powiedzmy 18 st. Obecny soft to : Co v9_S10h SkamP_25kW_WBS6a_8_32_82_7.bin

Rzeczywiście, tu jest błąd, poprawię go dzisiaj.

Dziękuję za info!

Pozdrawiam,

Włodek

Panie Włodku.

Mam sterownik Skorpion , bojler 80L. Kocioł grzany do 45 stopni , woda do 42 stopni , histereza CWU - 2 stopnie.

Problem zaczyna się jak jest większe zapotrzebowanie na CWU i sterownik głupieje i zamiast próbować dochodzić do żądanej temepratury z małą moca próbuje z chyba niemalże dużą mocą. Kończy się to przebiciem temperatury nawet o 20 stopni !!!

Jak CWU nie jest wykorzystywany (wyłączona - strefy czasowe) to kocioł daje sobie radę i dochodzi do żądnej temp na dość niskiej mocy (max 20-25%)

Da się coś z tym zrobić , bo jak widzę grzanie CWU to chyba największy bubel Twojego algorytmu. Może jak ktoś ma bojler 200l to tak na nim temperatura szybko nie spada , ale u mnie nieztety widać że szybkośc algorytmu jest za wolna i nie daje rady w przypadku dogrzewania CWU ...

Panie Włodku.

Mam sterownik Skorpion , bojler 80L. Kocioł grzany do 45 stopni , woda do 42 stopni , histereza CWU - 2 stopnie.

Problem zaczyna się jak jest większe zapotrzebowanie na CWU i sterownik głupieje i zamiast próbować dochodzić do żądanej temepratury z małą moca próbuje z chyba niemalże dużą mocą. Kończy się to przebiciem temperatury nawet o 20 stopni !!!

Jak CWU nie jest wykorzystywany (wyłączona - strefy czasowe) to kocioł daje sobie radę i dochodzi do żądnej temp na dość niskiej mocy (max 20-25%)

Da się coś z tym zrobić , bo jak widzę grzanie CWU to chyba największy bubel Twojego algorytmu. Może jak ktoś ma bojler 200l to tak na nim temperatura szybko nie spada , ale u mnie nieztety widać że szybkośc algorytmu jest za wolna i nie daje rady w przypadku dogrzewania CWU ...

Bubel.... to takie brzydkie słowo. Zanim zaczniesz na mnie wieszać

psy, to zastanów się, czy masz dobrze zrobioną instalację.

Jakie masz nastawy CO i CWU?

Zrób zdjęcie wykresów po grzaniu CWU.

Bubel.... to takie brzydkie słowo. Zanim zaczniesz na mnie wieszać

psy, to zastanów się, czy masz dobrze zrobioną instalację.

Jakie masz nastawy CO i CWU?

Zrób zdjęcie wykresów po grzaniu CWU.

Przecież napisałem:

CWU:42 , CO:45

Problem jest taki:

Jak włączę pompę CWU na stałe to bojler 80L robi za bufor. Wtedy CO=CWU. Sterownik ma wtedy wyłączone grzanie CWU , bo tak jak pisałem bojler jest wpięty na stałe do kotła więc robi za bufor.

Wtedy jak ustawię CO na 45 stopni to tyle samo ma woda CWU , ale wtedy działa nonstop pompa i "cyrkulacja" krótkiego obiegu wody i pompa CWU robi tez za pompę kotłową.

Wtedy sterownik działa poprawnie.

Niestety jak podłączę pompę CWU do sterownika i sterownik steruje pompą CWU to niestety jak zaczyna być zapotrzbowanie na CWU to sterownik nie potrafi poradzić sobie ze zbyt szybkiej spadkiem temepratury i reaguje bardzo nerowowo i dochodzi do żądnej temp na dużej mocy pomimo że nie ma takiego zapotrzbowania na ciepło i wtedy idzie zbyt wysoka temperatra spalin i kocioł na zbyt dlugi czas się odstawia ...

Jak sterownik nie musi grzać wody CWU to działa poprawnie.

Kaszpir, Włodek wymyślił algorytm taki, jak widać, nie sprawdzi się na każdej instalacji.

Jak wcześniej pisał, nadwyżkę może dobierać nawet do 20st.C dla wygrzania CWU.

Można jednak spróbować mimo wszystko skorzystać ze stref czasowych, ale z obejściem sterownika

Pompę CWU, którą wpiąłes na stałe włóż w taki programator do kontaktu, to jakies grosze w każdym markecie....

Na tym programatorze zadaj godziny, gdy ma być załączana pompa CWU i godziny, gdy ma stać..... a na skorpionie cały czas stała nastawa na C.O.

timon, ja u siebie rozwiązałem to za pomocą ochrony temp. powrotu na zaworze 4d. choć nie jest to idealne rozwiązanie.

Swoją drogą taka opcja polegająca na jakimś ograniczeniu mocy podczas włączenia CWU ( bo w perspetywie jest nagły spadek zapotrzebowania na ciepło ) brzmi kusząco - lecz z drugiej strony to nie w każdej instalacji miało by sens. Ale to bardziej skomplikowane niż się wydaje - bo takie ograniczenie mogło by powodować zbyt słabą wydajność.

Potestowałem dziś nowy soft serii s na Cobrze i kolejny raz lipa. Już wcześniej pisałem, że przy miale się nie sprawdza. Daje za mało wiatru i/lub za dużo podaje opału, skutkiem czego przewęgla palnik i ostro kopci. Obniżenie mocy w dół czy w góre nie pomaga. W związku z powyższym prosiłbym o wygenerowanie softu dla skama 12kw z małą dmuchawą na parametry podawanie:5, przerwa:35, dmuchawa:90

Jarecki

a nie można w irydzie mocy maksymalnej ograniczyć?

pozwoliłoby to zmniejszyć przeciąganie po grzaniu CWU

W irydzie dużo rzeczy można..

można zrobic równoległą pracę pomp, można wybrac nadwyżke grzania cwu od wyłączona po taką, jak odpowiada na dana instalację....

ale Kaszpir ma Skorpiona i tam jest to, co wymyślił Włodek bez żadnego wpływu czy pola manewru i basta.

Ja bym zrobił ikonkę przy menu pomp z wyborem:

- pompa c.o. priorytet (i wówczas pozwalamy na dogrzewanie bojlera max. do zadanej nastawy c.o.)

- pompa cwu priorytet (i wówczas niech sobie działa algorytm Włodkowy i dobiera nadwyżki, moce itd.)

.......... Już wcześniej pisałem, że przy miale się nie sprawdza. Daje za mało wiatru i/lub za dużo podaje opału, skutkiem czego przewęgla palnik i ostro kopci. Obniżenie mocy w dół czy w góre nie pomaga. ......

Ja też już kiedyś dawałem o tym znać, że za dużo podaje miału i za mało wieje- ale ja sobie z tym poradziłem przekaźnikiem czasowym i skracam nim czas podawania do ok 1,5 sekundy zamiast 5 i teraz jest jak w bajce :) bo nie przesypuje niedopału do popielnika.

przy grzaniu CWU wyżej niż CO przynajmniej Cobra zwalnia prędkość pompy CO nawet do całkowitego wyłączenia aby dogrzać CWU szybko i całą mocą

aby grzać ciepłą wodę nie trzeba dużo energii kwestia ile tej wody grzać i jaki jest odbiór z reszty układu

u kaszpira odbiór jest znikomy bo ma ciepłą chałupę i każdy ster się wyłoży i przeciągnie podejrzewam

jeśli dorze pamiętam to próbował zejść z mocą bardzo nisko i chałupa była dogrzana a na CWU brakło mocy

to świadczy o tym ile jego dom ciepła potrzebuje

na wątku o bieżącym zużyciu pisał coś o 11kg/dobę a to jest u niego jakieś 1,5KW mocy

to nie wiem czemu myślałem że iryda?

Ma w podpisie co posiada.

Reszta wpisu jest dziwna, bo zwróć uwagę,że jak ma sam tryb C.O. i na sztywno włączona pompę cwu to wszystko działa jak trzeba.

Zatem wystarczyłoby, aby użytkownik mógł wybrać priorytet c.o. / priorytet cwu i na takich instalacjach jak u Kaszpira byłoby OK

On nie jest odizolowany w tym co pisze, bo podobny telefon odbierałem w piątek i też klient włączył pompę cwu w kontakt, także na skorpionie.

To chyba nie jest metoda....

Przecież napisałem:

CWU:42 , CO:45

Problem jest taki:

Jak włączę pompę CWU na stałe to bojler 80L robi za bufor. Wtedy CO=CWU. Sterownik ma wtedy wyłączone grzanie CWU , bo tak jak pisałem bojler jest wpięty na stałe do kotła więc robi za bufor.

Wtedy jak ustawię CO na 45 stopni to tyle samo ma woda CWU , ale wtedy działa nonstop pompa i "cyrkulacja" krótkiego obiegu wody i pompa CWU robi tez za pompę kotłową.

Wtedy sterownik działa poprawnie.

Niestety jak podłączę pompę CWU do sterownika i sterownik steruje pompą CWU to niestety jak zaczyna być zapotrzbowanie na CWU to sterownik nie potrafi poradzić sobie ze zbyt szybkiej spadkiem temepratury i reaguje bardzo nerowowo i dochodzi do żądnej temp na dużej mocy pomimo że nie ma takiego zapotrzbowania na ciepło i wtedy idzie zbyt wysoka temperatra spalin i kocioł na zbyt dlugi czas się odstawia ...

Zrób proszę zdjęcie wykresów, jak grzeje CWU. Po to są

te wykresy. Jak będę widział wykres, będę w stanie coś

doradzić.