tatrzan 04.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Jak podnieść kopczyk w sofcie S ?Trochę się mi sie nie podoba że węgiel rzadko tworzy kopczyk a raczej jest to "równina". Pracuję teraz na nastawie ok -20 do - 15 . Nie chciałbym podnosić mocy ponieważ palę Wesołą i trochę mi się spieka przy większym wietrze. A rozumiem ze zwiększenie nastawy zwiększy mi czas podawania i odpowiednio zwiększa wiaterek. ( tak w uproszczeniu ) Chyba że się mylę to mnie oświeć przy okazji jak bede bardzoej swiadomy to mniej bedę zawracał Wam głowę.Chyba że jedyne wyjście to powrót do softu A ? Tak mnie jeszcze zastanawia jak w sofcie S działa parametr moc minimalna. Mam teraz 2 % czy nią mogę podregulować kopiec na niskich mocach bez zwiększania spalania ( strat na postoju ) ? pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dmuchawa nie wyjdzie wyżej od softowego ograniczenia, dla rv-13ams 90%Podnieś moc a jak widzisz,że za mocno dmuchnie- przysłoń na dmuchawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 04.12.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 I tak przesłaniam dmuchawę, natomiast przy większej mocy czasem mi coś przesypie - to tak jakby podczas pracy kopczyk był OK ale długi postój to równina ... nie krater bo ten zlikwidowałem terminatorem ciągu ( swoją drogą musiałem go podrasować ) . Dlatego się zastanawiam czy podniesienie mocy minimalnej - albo może obniżenie - podwyższy mi kopczyk.Spalam poniżej 10 kg na dobę ( przy przeliczniku 17 kg/h) więc kociołek się raczej nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Przy takim małym spalaniu ciężko o wypukły kopczykjak jest jednak płasko, to na taki rozbiór poprawnie, grunt,że nie ma krateru do slimakaNa maila coś Ci wysłałem, spróbuj to wgrać i zobaczyć..... Przy takim malutkim spalaniu najlepiej unikać wszelkich pieklorzy czy nawet ekoretu, przy długim postoju palniki żeliwne mocniej się grzeją, węgiel suszy się bliżej kosza, wykrapla się wszystko w dolnych częściach kosza zasypowego i mocniej i szybciej zaczyna kosz zjadać..... Słabsze groszki na taki malutki odbiór ciepła. Jak masz tam tuningowany terminator, to już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 04.12.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Jarku tak jak prosiłeś- dziś rano dopiero znalazłem troszkę czasu i wgrałem ten soft do miału S10r, zgodnie z zaleceniem przepiąłem podajnik bez czasówki i zaraz po odpaleniu ustawiłem -10 % moc min 2% tempCO52 CWU 50 i puściłem w ruch trybiki . Na samym początku kilka około 8 razy podał miał i dmuchał, po czym tylko dmuchał i doszedł do zadanej, ale jeszcze kiklka razy podał. Po jakiejś godzinie zajrzałem na palnik i niestety przesypał i to strasznie , a temperatura oscylowała około zadanej, nie maiłem czasu na dalsze testy, więc podpiąłem przekaźnik czasowy z poprzednią nastawą - czyli skraca czas podawania do ok 1,5 -1,7 sek , a nie tak jak w sofcie 5 sek i na razie daje rade, trzyma zadaną, nie przesypuje, nie zapada i tak będę musiał zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 09.12.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A jakie zmiany w sofcie 9 A33 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 10.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Czy sterownik Fuzzy Logic 310LG RTC który mam w piecu Metal Fach Sokół SEG BIO 14kw mogę jakoś tak zaprogramowac,żeby zmienić temperaturę załączania pompy CO, ponieważ przeczytałam na forum,że :(cytat)"Najmniej finalnie spala przy zalaczeniu pomp przy 45st i max tem 75st. Histeryza 20st.Czyli dogrzewa do 75st na 100pr mocy pozniej zmniejsza moc tak zeby utrzymac te 75st, jak zejdzie do 20pr i temperatura nadal wzrasta, wylacza piec. Jak temperatura spadnie do 55st wlacza ponownie piec."(koniec cytatu) jak pisał jeden z forumowiczów i zamarzyło mi się mniejsze spalanie. Na dzień dzisiejszy zżera mi 30 kilo pelletu na ogrzanie 100 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 11.12.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.12.2013 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Soft będzie w tym tygodniu. Skończę go pisać pewniejutro, ale muszę go jeszcze testować, więc do wysyłkibędzie w poniedziałek. Na razie wróć na wersję "h". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 11.12.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ok. Zatem sytuacja jasna i wiem co począć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 11.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu. Spalasz poniżej 10kg na dobę i masz zwiększone zużycie? To ile chcesz osiągnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 11.12.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) miałem ( wydawało mi się ) poniżej 10 ale przelicznik był nie do końca - przestawiłem przelicznik na 18kg/h //.. zatem było to ok 12 kg/dobę. Ale po zmianie softu wskoczyło na poziom ok 16 kg/dobę. Zatem osobiście zauważyłem zwiększenie spalania... zwłaszcza że nie mogłem nie zauważyć niespalonego węgla a popielniku. Wszytko dlatego że uwierzyłem w promocję nowej wersji ( mimo że mam w zwyczaju czekać aż soft będzie już trochę w użyciu ) ... i złamałem swoją zasadę ... lepsze jest wrogiem dobrego. Z wersji "h" byłem zadowolony choć miałem "płaski kopczyk" to spalało się dobrze bez większych spieków i bez przesypywania ... co w wersji "p" zmieniło się znacznie ( są i spieki i jest przesypywanie ) . Ale mam nadzieje że chociaż przyczyniłem się do ewolucji algorytmu Już nawet byłem bliski wsypaniu tej szuflady popioło-koksów w całości z powrotem ... obniżyło by mi to moc wesołej i dopaliło resztę Edytowane 11 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 11.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ja też czekam na jakąć ewolucje w sofcie S, odnosnie ekoretu... >26MJ, może dlatego te spieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 11.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ewolucję bądź rewolucję .. bo nikt (prawie) nie wie co tam się szykuje w tym nowym sofcie S Pozostaje poczekać i sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 15.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję. fajny soft ten automatyczny Teraz zamiast zmieniać ustawienia sterownika zmienia się wersję sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 16.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) gdzie ten nowy soft u ?bo mi nawet wersja p przesypuje....Włodek jeśli jest na stronie elektro to podlinkuj bo ja znaleźć nie mogę. może inaczej ... czy wersja softu u jest już dla wszystkich kotłów i dmuchaw ?bo jak nie to przejdę sobie na soft A . Edytowane 16 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 16.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Soft s masz juz na stronce komiz'u, ludzie na razie zadowoleni. Ja spróbuję za jakieś 2 doby, jak paliwo wypale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 16.12.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 no czyli dla skampów jeszcze nie ma ... ok. poradze se jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.12.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 no czyli dla skampów jeszcze nie ma ... ok. poradze se jakoś Już są.... Wysłałem do Jareckiego79. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts