Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Jak podnieść kopczyk w sofcie S ?

Trochę się mi sie nie podoba że węgiel rzadko tworzy kopczyk a raczej jest to "równina". Pracuję teraz na nastawie ok -20 do - 15 . Nie chciałbym podnosić mocy ponieważ palę Wesołą i trochę mi się spieka przy większym wietrze. A rozumiem ze zwiększenie nastawy zwiększy mi czas podawania i odpowiednio zwiększa wiaterek. ( tak w uproszczeniu ) Chyba że się mylę to mnie oświeć przy okazji jak bede bardzoej swiadomy to mniej bedę zawracał Wam głowę.

Chyba że jedyne wyjście to powrót do softu A ?

Tak mnie jeszcze zastanawia jak w sofcie S działa parametr moc minimalna. Mam teraz 2 % czy nią mogę podregulować kopiec na niskich mocach bez zwiększania spalania ( strat na postoju ) ?

pozdrawiam

Edytowane przez tatrzan

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tak przesłaniam dmuchawę, natomiast przy większej mocy czasem mi coś przesypie - to tak jakby podczas pracy kopczyk był OK ale długi postój to równina ... nie krater bo ten zlikwidowałem terminatorem ciągu ( swoją drogą musiałem go podrasować ) . Dlatego się zastanawiam czy podniesienie mocy minimalnej - albo może obniżenie - podwyższy mi kopczyk.

Spalam poniżej 10 kg na dobę ( przy przeliczniku 17 kg/h) więc kociołek się raczej nudzi.

Przy takim małym spalaniu ciężko o wypukły kopczyk

jak jest jednak płasko, to na taki rozbiór poprawnie, grunt,że nie ma krateru do slimaka

Na maila coś Ci wysłałem, spróbuj to wgrać i zobaczyć.....

Przy takim malutkim spalaniu najlepiej unikać wszelkich pieklorzy czy nawet ekoretu, przy długim postoju palniki żeliwne mocniej się grzeją, węgiel suszy się bliżej kosza, wykrapla się wszystko w dolnych częściach kosza zasypowego i mocniej i szybciej zaczyna kosz zjadać.....

Słabsze groszki na taki malutki odbiór ciepła.

Jak masz tam tuningowany terminator, to już coś.

Jarku tak jak prosiłeś- dziś rano dopiero znalazłem troszkę czasu i wgrałem ten soft do miału S10r, zgodnie z zaleceniem przepiąłem podajnik bez czasówki i zaraz po odpaleniu ustawiłem -10 % moc min 2% tempCO52 CWU 50 i puściłem w ruch trybiki :). Na samym początku kilka około 8 razy podał miał i dmuchał, po czym tylko dmuchał i doszedł do zadanej, ale jeszcze kiklka razy podał. Po jakiejś godzinie zajrzałem na palnik i niestety przesypał i to strasznie , a temperatura oscylowała około zadanej, nie maiłem czasu na dalsze testy, więc podpiąłem przekaźnik czasowy z poprzednią nastawą - czyli skraca czas podawania do ok 1,5 -1,7 sek , a nie tak jak w sofcie 5 sek i na razie daje rade, trzyma zadaną, nie przesypuje, nie zapada i tak będę musiał zostawić.

Czy sterownik Fuzzy Logic 310LG RTC który mam w piecu Metal Fach Sokół SEG BIO 14kw mogę jakoś tak zaprogramowac,żeby zmienić temperaturę załączania pompy CO, ponieważ przeczytałam na forum,że :

(cytat)"Najmniej finalnie spala przy zalaczeniu pomp przy 45st i max tem 75st. Histeryza 20st.Czyli dogrzewa do 75st na 100pr mocy pozniej zmniejsza moc tak zeby utrzymac te 75st, jak zejdzie do 20pr i temperatura nadal wzrasta, wylacza piec. Jak temperatura spadnie do 55st wlacza ponownie piec."(koniec cytatu) jak pisał jeden z forumowiczów i zamarzyło mi się mniejsze spalanie. Na dzień dzisiejszy zżera mi 30 kilo pelletu na ogrzanie 100 metrów.

Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu.

Spalasz poniżej 10kg na dobę i masz zwiększone zużycie? :) To ile chcesz osiągnąc :)

miałem ( wydawało mi się ) poniżej 10 ale przelicznik był nie do końca - przestawiłem przelicznik na 18kg/h //.. zatem było to ok 12 kg/dobę. Ale po zmianie softu wskoczyło na poziom ok 16 kg/dobę. Zatem osobiście zauważyłem zwiększenie spalania... zwłaszcza że nie mogłem nie zauważyć niespalonego węgla a popielniku.

Wszytko dlatego że uwierzyłem w promocję nowej wersji ( mimo że mam w zwyczaju czekać aż soft będzie już trochę w użyciu ) ... i złamałem swoją zasadę ... lepsze jest wrogiem dobrego.

Z wersji "h" byłem zadowolony choć miałem "płaski kopczyk" to spalało się dobrze bez większych spieków i bez przesypywania ... co w wersji "p" zmieniło się znacznie ( są i spieki i jest przesypywanie ) . Ale mam nadzieje że chociaż przyczyniłem się do ewolucji algorytmu :)

Już nawet byłem bliski wsypaniu tej szuflady popioło-koksów w całości z powrotem ... obniżyło by mi to moc wesołej i dopaliło resztę :)

Edytowane przez tatrzan

Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję.

fajny soft ten automatyczny :)

Teraz zamiast zmieniać ustawienia sterownika zmienia się wersję sterownika :)

gdzie ten nowy soft u ?

bo mi nawet wersja p przesypuje....

Włodek jeśli jest na stronie elektro to podlinkuj bo ja znaleźć nie mogę.

może inaczej ... czy wersja softu u jest już dla wszystkich kotłów i dmuchaw ?

bo jak nie to przejdę sobie na soft A .

Edytowane przez tatrzan