Wlodek_PID 01.12.2013 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Potestowałem dziś nowy soft serii s na Cobrze i kolejny raz lipa. Już wcześniej pisałem, że przy miale się nie sprawdza. Daje za mało wiatru i/lub za dużo podaje opału, skutkiem czego przewęgla palnik i ostro kopci. Obniżenie mocy w dół czy w góre nie pomaga. W związku z powyższym prosiłbym o wygenerowanie softu dla skama 12kw z małą dmuchawą na parametry podawanie:5, przerwa:35, dmuchawa:90 Cześć, Jeszcze dzisiaj wygeneruję Ci soft. Podaj mi swój e-mail. Mam prośbę - pokaż mi zdjęcia opału na palniku. Palnik masz ekoenergia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 01.12.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Cześć, Jeszcze dzisiaj wygeneruję Ci soft. Podaj mi swój e-mail. Mam prośbę - pokaż mi zdjęcia opału na palniku. Palnik masz ekoenergia? email poszedł na priva. Palnik mam mały brucer APPM-1, DMUCHAWA 40W CHYBA RV-13AMs. Obecnie jadę na oficjalnym ostatnim sofcie z włączonym ADC. Z ustawieniami podawanie:5, przerwa:85, dmuchawa max :82 ADC praktycznie nie robi korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 01.12.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Jak Pan poprawi ten soft znaczy żeby dmuchawa przy paleniu ręcznym mogła iść na maxa to proszę o ten soft na priva podam emalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.12.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Można jednak spróbować mimo wszystko skorzystać ze stref czasowych, ale z obejściem sterownika Pompę CWU, którą wpiąłes na stałe włóż w taki programator do kontaktu, to jakies grosze w każdym markecie.... Na tym programatorze zadaj godziny, gdy ma być załączana pompa CWU i godziny, gdy ma stać..... a na skorpionie cały czas stała nastawa na C.O. Tez nie głupie rozwiązanie Takie coś stosuję poza sezonem jak grzeję wodę bojlerem , tylko wtedy grzeję wodę dośc wysoko aby uzyskać możliwie dużo wody ciepłej ... Chodzi też że grzeję tylko w II taryfie wodę poza sezonem ... Tyle że w takim przypadku lepiej i ładwiej by mi było grzać prądem ... Tyle że Twój pomysł ma pewien problem. jak grzeję pradem to do wyższej temp aby jednak mieć więcej cieplej wody (po zmieszaniu z zimną). Jak grzeję kotłem to grzeję do niższej temepratury więc ciepłej wody jest mniej i mogło by się okazać że po prostu ciepła woda się skończy ... Rozmawiam z konkurencją w sprawie wypożyczenia innego sterownika (zapewne domyślasz się z kim , ciekawy jestem czy sobie poradzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Taki programator możesz ustawić np.:1godzina pompa pracuje2godziny pompa stoi....czy godzina praca/godzina postója w nocy np. od 1:00 do 5:00 kompletnie wyłączone.... Włodek, zacznij słuchać głosu ludu, bo konkurencja nie śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.12.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Wykresy: Widać wpływ CWU na zachowanie CO , pierwszy wykres to jest obecna sytuacja po włączeniu pompy bojlera na stałe (temp CO = CWU = 45 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.12.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Taki programator możesz ustawić np.: czy godzina praca/godzina postój a w nocy np. od 1:00 do 5:00 kompletnie wyłączone.... Dzięki za podrzucenie pomysłu ... Już podpiąłem sterownik czasowy i ustawiłem na nim że 2 przedziały czasowe na których działa pompa bojlera. Sam jestem ciekawy jak to się zachowa i jak zachowa się sterownik jak rano włączy mu się bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.12.2013 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Panie Włodku jak palić ręcznie? (cobra) jak schodzę do -70 żeby ślimak zatrzymać to dmuchawa nie może uciągnąć w rezultacie bardzo słabo się pali. Może w którymś starszym sofcie tylko w którym? Poprawiłem i wysłałem Ci nowy soft. Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.12.2013 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 email poszedł na priva. Palnik mam mały brucer APPM-1, DMUCHAWA 40W CHYBA RV-13AMs. Obecnie jadę na oficjalnym ostatnim sofcie z włączonym ADC. Z ustawieniami podawanie:5, przerwa:85, dmuchawa max :82 ADC praktycznie nie robi korekty Już wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Rano zajrzałem do kotła a ten przywitał mnie takim ładnym okazem na palniku Szczerze mówiąc poprzednio paliłem jakimś ruskim opałem o nieznanej ilości kalorycznej ani pochodzeniu i na ustawieniach 5/25 i dmuchawa 7/79 miałem piękny popiół w podajniku , a od wsypania miału niby Piasta 23MJ ciągle mam problemu ... Na 5/25 miałem takie wielkie bryły a nawet dużo większe , pięknego niespalonego zbrylonego węgla (koksu ?) Dopiero po zejściu do 3,6 brył już nie było i nie było niespalnych bryłek w podajniku ale później zaczeło się ochładzać i znów pojawiły się bryły. Ostatnio jade na 2.5s podawanie i 14s przerwa i było dużo lepiej , ale dziś rano znów pojawiła się "bryła" ... Ale to chyba 'dzięki" temu że na noc wyłączyłem bojler i działał tylko sam kocioł bez "bufora" z bojlera 80l ... Jak dla mnie sterownik za mało dmucha na małej mocy. Jak mi się pali w małej mocy to ogien mam jak lekko palącą się świeczkę , dopiero jak zaczyna zwiększac się moc to też zwiększa się moc świeczki aż pojawia się ogien jak z palnika I sądzę że tutaj jest problem , bo za słabo dmucha i nie spala wtedy opału ... mam włączony tryb miał. Zdjęcia wyżej jest na większej mocy , ale wtedy tez do kitu bo wtedy w komin idzie 200 stopni prawie a nawet więcej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 03.12.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Panie Włodku a jest szansa na strefy do Aligatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 03.12.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam Sztokera Mini który ma 15kw soft S natomiast występuje dla Skampa 12 kw lub Sztokera 25 kw.To ile po wgraniu softu S ma teraz mocy mój kociołek?Panie Włodku, jakie zmiany w nowym sofcie - warto wgrywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.12.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Mam Sztokera Mini który ma 15kw soft S natomiast występuje dla Skampa 12 kw lub Sztokera 25 kw. To ile po wgraniu softu S ma teraz mocy mój kociołek? Panie Włodku, jakie zmiany w nowym sofcie - warto wgrywać? Warto spróbować. Napisz jakiego masz maila, to Ci wyślę soft do 15-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 04.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Jak podnieść kopczyk w sofcie S ?Trochę się mi sie nie podoba że węgiel rzadko tworzy kopczyk a raczej jest to "równina". Pracuję teraz na nastawie ok -20 do - 15 . Nie chciałbym podnosić mocy ponieważ palę Wesołą i trochę mi się spieka przy większym wietrze. A rozumiem ze zwiększenie nastawy zwiększy mi czas podawania i odpowiednio zwiększa wiaterek. ( tak w uproszczeniu ) Chyba że się mylę to mnie oświeć przy okazji jak bede bardzoej swiadomy to mniej bedę zawracał Wam głowę.Chyba że jedyne wyjście to powrót do softu A ? Tak mnie jeszcze zastanawia jak w sofcie S działa parametr moc minimalna. Mam teraz 2 % czy nią mogę podregulować kopiec na niskich mocach bez zwiększania spalania ( strat na postoju ) ? pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Dmuchawa nie wyjdzie wyżej od softowego ograniczenia, dla rv-13ams 90%Podnieś moc a jak widzisz,że za mocno dmuchnie- przysłoń na dmuchawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 04.12.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 I tak przesłaniam dmuchawę, natomiast przy większej mocy czasem mi coś przesypie - to tak jakby podczas pracy kopczyk był OK ale długi postój to równina ... nie krater bo ten zlikwidowałem terminatorem ciągu ( swoją drogą musiałem go podrasować ) . Dlatego się zastanawiam czy podniesienie mocy minimalnej - albo może obniżenie - podwyższy mi kopczyk.Spalam poniżej 10 kg na dobę ( przy przeliczniku 17 kg/h) więc kociołek się raczej nudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Przy takim małym spalaniu ciężko o wypukły kopczykjak jest jednak płasko, to na taki rozbiór poprawnie, grunt,że nie ma krateru do slimakaNa maila coś Ci wysłałem, spróbuj to wgrać i zobaczyć..... Przy takim malutkim spalaniu najlepiej unikać wszelkich pieklorzy czy nawet ekoretu, przy długim postoju palniki żeliwne mocniej się grzeją, węgiel suszy się bliżej kosza, wykrapla się wszystko w dolnych częściach kosza zasypowego i mocniej i szybciej zaczyna kosz zjadać..... Słabsze groszki na taki malutki odbiór ciepła. Jak masz tam tuningowany terminator, to już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 04.12.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Jarku tak jak prosiłeś- dziś rano dopiero znalazłem troszkę czasu i wgrałem ten soft do miału S10r, zgodnie z zaleceniem przepiąłem podajnik bez czasówki i zaraz po odpaleniu ustawiłem -10 % moc min 2% tempCO52 CWU 50 i puściłem w ruch trybiki . Na samym początku kilka około 8 razy podał miał i dmuchał, po czym tylko dmuchał i doszedł do zadanej, ale jeszcze kiklka razy podał. Po jakiejś godzinie zajrzałem na palnik i niestety przesypał i to strasznie , a temperatura oscylowała około zadanej, nie maiłem czasu na dalsze testy, więc podpiąłem przekaźnik czasowy z poprzednią nastawą - czyli skraca czas podawania do ok 1,5 -1,7 sek , a nie tak jak w sofcie 5 sek i na razie daje rade, trzyma zadaną, nie przesypuje, nie zapada i tak będę musiał zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 09.12.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A jakie zmiany w sofcie 9 A33 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurybka 10.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Czy sterownik Fuzzy Logic 310LG RTC który mam w piecu Metal Fach Sokół SEG BIO 14kw mogę jakoś tak zaprogramowac,żeby zmienić temperaturę załączania pompy CO, ponieważ przeczytałam na forum,że :(cytat)"Najmniej finalnie spala przy zalaczeniu pomp przy 45st i max tem 75st. Histeryza 20st.Czyli dogrzewa do 75st na 100pr mocy pozniej zmniejsza moc tak zeby utrzymac te 75st, jak zejdzie do 20pr i temperatura nadal wzrasta, wylacza piec. Jak temperatura spadnie do 55st wlacza ponownie piec."(koniec cytatu) jak pisał jeden z forumowiczów i zamarzyło mi się mniejsze spalanie. Na dzień dzisiejszy zżera mi 30 kilo pelletu na ogrzanie 100 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts