zyzolek 01.02.2013 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A nie lepiej zrobić automat z opcją ingerencji w jego działanie i ręczne ustawienia, jeżeli jest taka potrzeba?W samochodach producenci automatycznych skrzyń biegów już od dawna oferują opcję tip-tronik, ręczną możliwość zmiany biegów, albo lewarkiem lub łopatkami, czy przyciskami na kierownicy. Automat z możliwością jego wyłączenia, takie moim zdaniem powinny być sterowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) 280m ale kto go stworzy???bo go nie ma na razieWłodek się zdenerwuje że kolejny raz odwołuję się do konkurencji ale wystarczy wejść na ich forum aby się przekonać o skali problemu pytań są setki o to co robić aby poprawić tą podobno automatycznę pracę. w automacie problemy w grupowym problemy w dwustanie problemy.gdzie tu zamysł pracy automatycznej???sterownik powinien te kwestie rozwiązać sam jeśli jest automatem. ale nie jest. może był na początku przez krótką chwilę ale tylko krótką.nawet pierwsze wersje wymagały korekt bo albo spaliny pod 300st albo kalafiory okrutne nawet tamten sterownik nie ustrzegł się błędów dzieciństwa i nanoszono korektytyle że nie robiono tego w samym oprogramowaniu a poprzez dodawanie funkcjonalności i to sprawiło że zamiast automatu zrobiło się "takie cuś" co go niejednokrotnie ogarnąć nijak nie można bez pomocy osób 3-ich. teraz należy sobie postawić pytanie czy chcemy stworzyć automat taki naprawdę. jak w auciewrzucamy D i jedziemyile trzeba czasu i energii oraz jaki program aby udźwignął wszystkie aspekty procesu spalania i pogodził to jeszcze z oczekiwaniami użytkownika. zgadzam się że poza forum jest grono osób którym to będzie potrzebne.pytanie które sobie zadaję w tej materii jest następujące ile kosztów więcej mogę ponieść aby nie martwić się tym jak pracuje mój kocioł??? nie martwić kompletnie. to znaczy nie zastanawiać dlaczego są spieki lub niedopałki, dlaczego spaliny 300st, dlaczego wysokie zużycie opału.??? jeśli mnie to nie będzie interesować to dowolny sterownik podłączam do kotła, nawet dwustanowy, ustawiam temperaturę CO i CWU i tylko sypię opał i wyciągam popiól oraz wykonuję czynności konserwacyjne(czyszczenie wymiennika np)reszta mnie nie interesuje- czyli co wyciągam z popielnika i ile.to też będzie automata że spali 2 razy tyle co powinien.a skąd mam wiedzieć ile powinien spalić??tego osoby spoza forum często nie wiedzą i dla nich jak nie gaśnie i jest ciepło w domu to byle ster może być automatem. ale czy jest nim naprawdę??? Edytowane 1 Lutego 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 A nie lepiej zrobić automat z opcją ingerencji w jego działanie i ręczne ustawienia, jeżeli jest taka potrzeba? W samochodach producenci automatycznych skrzyń biegów już od dawna oferują opcję tip-tronik, ręczną możliwość zmiany biegów, albo lewarkiem lub łopatkami, czy przyciskami na kierownicy. Automat z możliwością jego wyłączenia, takie moim zdaniem powinny być sterowniki. to zrobiono z eCoalem zobacz na ich forum co się dzieje.poczytaj wątki o eCoal Bruli nikt chyba w automacie nie pracuje każdy coś dłubie to już nie jest automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.02.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 w temacie czujnika spalin wrócę do przykładu Andrzeja czujnik moim zdaniem jest tylko do kontroli poziomu ewentualnie do ograniczenia maksimum Timon nie zgodzę się z Tobą. Czujnik umieszczony w strudze spalin może pokazać nam "sporo". Analiza tych danych "sporo", oczywiście jeżeli umiemy je prawidłowo zinterpretować może dać nam "dużo" cennych wiadomości. Dla potwierdzenia mych słów prześledź fragment dyskusji: Od http://esterownik.pl/forum/posty,817/ekoplus-25kw?m=20393#20393 do http://esterownik.pl/forum/posty,817/ekoplus-25kw?m=20570#20570 ,,,, na zdjęciu widać że zadana sobie i temperatura spalin sobie nie znam kotła który podczas obniżania temp spalin dogrzewa i na odwrót [ATTACH=CONFIG]166892[/ATTACH] To poznaj. http://www.ber.com.pl/ Zapewne sterownik Bruli nie steruje tym kotłem. Może służy tylko do wizualizacji pracy kotła. Być może Bruli staje się "standardem" i dlatego go użyli go w celach pokazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Zyzolek to jest czy w sterownikach Włodka czy też konkurencji. Wyłączasz Pid i możesz grzebać do woli, więcej, masz możliwość w pewnym stopniu poprawienia nawet automatu pod swoje potrzeby Chyba że źle cię zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) testuję dalej Ognika. Tym razem dałem CO:45 , CWU:40 Ustawienia były P.60 , PP-8 , d.85 ni.3. Przez chwilę było ładnie ale i tak skończyło się przesterowaniem. Myślałem że już jest ok , choć do jego pracy mam duże zastrzeżenia. Albo dmuchawa wbs6a jest za słaba albo Ognik za słabo dmucha. Wygląda tak że coś tam dmuchwa dmucha ale tego dmuchanie nie można nazwać a raczej chuchaniem ... Kończy się to tak że chucha ale zamist temp. rosnąć albo chociaż hamowac zaczyna spadać. Dopiero po spadku 3-4 stopnie zaczyna się dmuchwa rozkręcać i dopiero zaczyna rosnąć temp ...Niestety po jakiś 2 godzinach algorytm szlak trafił. temperatura spadła chyba o 5-6 stopni , sterownik włączył dmuchwę na max i podwał co chwile opał. Skończyło się to dojściem do żądnej temp. z temp. 240 stopni (dobrze że na siłę obniżyłem moc bo zapewne znów było by to 300-350stopni).I szybko doszedł do żądanej i przwymiarował wtedy piec już o 7 stopni i zaczął się robić krater. Zwiększyłem lekko czas podawania do 8s i zobcze jakie bede tego rezultaty ... Ale patrząc na zachowanie sterownika to ma inteligencję chyba najgłupszej blondynki i precyzje pijanego operatora ...Takiego badziewnego sterownika to chyba ze świecą szukać ... Jeszcze zobaczę jak po nocy będzie , ale w cuda nie wierzę. Zapewne skończy się na pracy dwustanowej lub wywalenie w cholerę tego badziewia i kupno Bruliego ... Bo mam już dość tego szmelcu ... Edytowane 1 Lutego 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 01.02.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 ,,,, jeśli mnie to nie będzie interesować to dowolny sterownik podłączam do kotła, nawet dwustanowy, ustawiam temperaturę CO i CWU i tylko sypię opał i wyciągam popiól oraz wykonuję czynności konserwacyjne(czyszczenie wymiennika np) reszta mnie nie interesuje- czyli co wyciągam z popielnika i ile. to też będzie automat a że spali 2 razy tyle co powinien. a skąd mam wiedzieć ile powinien spalić?? tego osoby spoza forum często nie wiedzą i dla nich jak nie gaśnie i jest ciepło w domu to byle ster może być automatem. ale czy jest nim naprawdę??? W tym wywodzie zgadzam się z Tobą całkowicie. Tylko, czy jeżeli nie będziemy dążyć do doskonałości to będziemy szczęśliwi i usatysfakcjonowani?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Timon pierwszy raz muszę stwierdzić że piszesz stronniczo.Ja sprzedaję i sterowniki Włodka jak i Elektro-System ty nie używałeś ich sterownika także wiesz...Ja używałem i tych i tych.Tu i tu są problemy, jak w jednych tak i w drugich, przyznaj sam że jak ktoś gdzieś napisał nawet instrukcji nikt nie otworzy a już na forum bazgra i prowadź go za rączkę bo mu się kilku stron przeczytać nie chce.Przeważnie na pierwszej stronie pisze: Zanim podłaczysz urządzenie do sieci, zapoznaj się z instrukcją jego obsługi.Nawet do tego pewnie 95% nie dochodzi, najpierw podłącza, grzebie nie wie w czym a później RATUNKU woła.No i też nie rozumię dlaczego akurat do tej firmy je przyrównujesz, jest ich tyle: Prond, Tatarek, Tech, Plum, Komster, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Andrzejte informacje przedstawiają tylko tyle że świadomość poziomu temperatury spalin może pomóc wykluczyć lub zapobiec pewnym problemomnie wynika z tego że sterownik o ich poziom się opiera.przykład Wraz ze spadkiem temperatury powrotu z grzejników (przymknięcie termostatów, spowodowane chyba lekkim ociepleniem ?), spadła temperatura spalin a kocioł się uspokoił. dla mnie to oznacza że sterownik odebrał informację o zmianie temperatury wody i wyhamował czego efektem był spadek temperatury spalinefektem - nie powodem tak przynajmniej ja tą dyskusję rozumiem to ten sam sterownik z którego ja zrzut zrobiłemwybacz ale mój ograniczony umysł nie ogarniawytłumaczysz mi łopatologicznie jak to działa że temp spalin spada a wody rośnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Kaszpir WBS6aAl bo chyba taka masz ? to już dmuchawa o dość dużej wydajności, coś około 260m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Timon pierwszy raz muszę stwierdzić że piszesz stronniczo. Ja sprzedaję i sterowniki Włodka jak i Elektro-System ty nie używałeś ich sterownika także wiesz... Ja używałem i tych i tych. Tu i tu są problemy, jak w jednych tak i w drugich, przyznaj sam że jak ktoś gdzieś napisał nawet instrukcji nikt nie otworzy a już na forum bazgra i prowadź go za rączkę bo mu się kilku stron przeczytać nie chce. Przeważnie na pierwszej stronie pisze: Zanim podłaczysz urządzenie do sieci, zapoznaj się z instrukcją jego obsługi. Nawet do tego pewnie 95% nie dochodzi, najpierw podłącza, grzebie nie wie w czym a później RATUNKU woła. No i też nie rozumię dlaczego akurat do tej firmy je przyrównujesz, jest ich tyle: Prond, Tatarek, Tech, Plum, Komster, itd nigdzie nie napisałem że ze sterowaniem Włodka nie ma problemów porównuję do tej ponieważ ta firma twierdzi a właściwie profesor że stworzyli automat a ja uważam że tak nie jest. gdyby tak było to nie byłoby słowa na forach o problemach z tym sterem tylko sami zadowoleni użytkownicy piszący peany na temat cudowności procesu spalania i ekonomiki tegoż nie jest to próba umniejszania wartości tego sterownika żeby była jasność jest to próba pokazania jak daleko jest jeszcze do automatu nie musiałem używać aby zaobserwować jakie zmiany nastąpiły na skutek z nim problemów. ile musiało się pojawić możliwości korekt aby użytkownicy mogli go ogarnąć. a gdyby to był automat to by problemy ogarnął sam bez udziału użytkownika czy osób pomagających- co akurat uważam za niewątpliwą zaletę i masz rację że inne firmy które wymieniłeś mają identyczne problemy tylko nikt tam nikomu na siłę jak prawdy oświeconej nie próbuje wmówić że dostaje człowiek automat piszą w instrukcjach że należy dokonać np korekty nadmuchu jak są niedopałki lub spieki a w instrukcji eCoala tego nie zauważyłem. właśnie kolejny raz ją przejrzalem od strony 14 do 21 jest o ustawieniach- słowa tam o wprowadzaniu korekt nie ma- chyba że mam nieaktualną jej wersję. więc na czym ma swoją wiedzę użytkownik oprzeć??? nie twierdzę że w jednych sterach są problemy a w innych nie ma są w każdym ja pisałem o tym że ludzie nie czytają instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 W tym wywodzie zgadzam się z Tobą całkowicie. Tylko, czy jeżeli nie będziemy dążyć do doskonałości to będziemy szczęśliwi i usatysfakcjonowani?. jest to ważne pytanie tylko skąd laik ma wiedzieć kiedy jest doskonałość??? dla niego będzie wtedy jak będzie mu siepło. Ty masz wiedzę, ja jakieś szczątkowe informacje też posiadam dzięki temu widzimy że coś w naszych kotłach jest nie tak jak powinno a użytkownik którego ta wiedza nie interesuje albo zakłada że "tak ma być" do jakiej doskonałości ma dążyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 kaszpirjedno pytanie odnośnie wentylatoraczy pracujesz z przysłoniętą przesłoną i jak mocno???bo podejrzewam że dostaje zbyt mało powietrza i stąd te cuda.poczekam na odpowiedź wtedy będę wiedział czy dobrze rozumuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 A nie lepiej zrobić automat z opcją ingerencji w jego działanie i ręczne ustawienia, jeżeli jest taka potrzeba? W samochodach producenci automatycznych skrzyń biegów już od dawna oferują opcję tip-tronik, ręczną możliwość zmiany biegów, albo lewarkiem lub łopatkami, czy przyciskami na kierownicy. Automat z możliwością jego wyłączenia, takie moim zdaniem powinny być sterowniki. Jak pisałem wole określenie sterownik z modulacją mocy, bo po czasie sam uważam, że wszystkim do automatu brakuje. Ty przecież masz taki sterownik, możesz w 100% jego automatyke wyłączyć i mieć dokładnie sterownik ręczny z pełnymi jego funkcjami dla trybu pracy i podtrzymania. W dodatku jego maszyneria jest rozbudowana... bo ma obsłużyć bardziej złożone układy. Możesz mu zadać granice od góry i od dołu. Ty już lepiej znałeś sterownik dwustanowy i nie miałes kłopotu z rozgryzieniem dodatków Iryda. Zreszta producent daje do niego taki podstawiwy bryk, gdzie są proste rzeczy jak rozpalanie w pigułce podane. Nie musisz też włączać jego stref tygodniowych, nie musisz ich dzielic na pon-pt czy sob-niedz.. nie musisz dokładać pilotów i nie musisz dokładać czujnika pogodowego ALE MOŻESZ Podobnie mówiąc o Cobrze, nie trzeba załączać stref czasowych, nie trzeba przełączać stref na tygodniowe, można korzystać tylko ze spraw podstawowych. Wojtek Mazury, na innym sofcie ognik prowadził tę dmuchawe inaczej, jak podłączysz inny sterownik, to też będzie to inne działanie. Zwyczajnie nie daje sobie rady na instalacji u tego konkretnego użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 To poznaj. http://www.ber.com.pl/ Zapewne sterownik Bruli nie steruje tym kotłem. Może służy tylko do wizualizacji pracy kotła. Być może Bruli staje się "standardem" i dlatego go użyli go w celach pokazowych. Na stronie głównej widac sterownik menuet/signum, zwykły dwustanowy produkcji foster, bardzo dobry, ale zwykły. W przykładach kotłownia Bartoszkowo jak klikniesz na fotkę kotła, to również jest menuet/signum. Może masz rację,że chodzi o monitoring, albo firma planuje się przerzucić na Bruli, bo przy tak dużych obiektach kontrola on-line jest wskazana. Wiem,że na większe kotły do Cobry wybierany jest moduł GSM (tak przynajmniej mówili w E-M), bo ludzie chcą miec powiadomienia i kontrolę przy wiekszych inwestycjach. Dlatego też uważam,że moduł internetowy dla osób chętnych powinien być a dla dużych inwestycji powinien być standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.02.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Po drugie, temperatura spalin jest funkcją temperatury wody, sprawności wymiennika i chwilowej mocy palnika - a więc obie temperatury - wody i spalin są ze sobą powiązane. Nie twierdzę,że jest inaczej, ale skoro algorytm doskonały nie jest i nie na każdej instalacji działa odpowiednio, to czujnik spalin może pomóc W tym wypadku uważam,że drogi sa dwie: ta dłuższa i praca nad doskonaleniem programu troche po omacku i ciągłe wgrywanie nowszych wersji softu lub krótsza, dokładamy czujnik spalin, wbijamy ograniczenie temp. progowej np. 250st.C i do tego ma prawo sterownik działać, jak się zbliży, to ma zacząć hamowac i ściągac moc.... skoro ja sam widzę na moim budynku po zabawie ręcznej, że nie potrzebuje więcej jak np. 200st.C, to takie ograniczenie sobie zadam i sterownik do takich granic ma działać. W fermie drobiu nie mieszkam Mi nie przeszkadza, że jest to trochę manualna ingerencja, to tylko jedna wartość dodatkowej temp. do ustawienia. Uważam,że brakiem monitoringu on-line (oprócz tych kilku kotłów pracujących na starym buranie) i choćby opcja wyboru takiego czujnika tracisz Włodku sporo z możliwości analizy i podglądu dużej ilości sterowników. Tak, wiem,że możesz mieć dostęp do plików archiwum z pracujących sterowań Puma, jak Ci użytkownik dośle, ale to nie jest to samo narzędzie do analiz. Jakbyś zmienił kolejność priorytetów i wypuścił ten moduł shark, to byłoby Ci łatwiej z analizą i poprawkami, to wszystko by przyspieszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 kaszpir jedno pytanie odnośnie wentylatora czy pracujesz z przysłoniętą przesłoną i jak mocno??? bo podejrzewam że dostaje zbyt mało powietrza i stąd te cuda. poczekam na odpowiedź wtedy będę wiedział czy dobrze rozumuję Pracowałem od początku z całkowicie otwartą dmuchawą od 2011r. Dopiero od pewnego czasu próbowałem przymykać bo robił mi się krater w podtrzymaniu ale przymkniecie nic nie dawało. Poszło na zbyt duży ciąg w kominie ... Dopiero po przejściu na dwustan okazało się że ... nie robi się krater i mogłem nawet zejśc z mocą podtrzymania do minimum. Przy działającym PID powodowało to dziurę w kraterze gigant. Dopiero moc 3% w podtrzymaniu lekko ratowała sytuację ale i tak był krater. Przt testach w dwustanie zacząłem kombinować z klapką. U mnie NIGDY przy małych obrotach dmuchawy piec sobie nie radził i dopiero przy pewnych obrotach coś zaczynało się dziać. A że sterownik bardzo powoli podnosił obroty to była tu duża strata temperatury , czasu i zapewne opału bo potem tą dużą stratę piec musiał nadrobić. Przełączyłem piec w dwustan. Nie wracam do tego gównianego PIDu , bo u mnie to nie działa i nie wiem co trzeba by zrobić aby zadziałało. Próbowałem już wszystkiego . Różne temperatury , różne czasy podawania , rózne przerwy i nic. nawet jak wyłączyłem "winowajcę" czyli sterownik siłownika to tez nic nie dało ... Być może u niektórych działa poprawnie albo osoby które go mają nawet nie wiedzą że nie działa jak powinien. To że piec działa i utrzymuje temp i się nie wygasza nie oznacza że piec działa optymalnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.02.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 nie znam twojego sterownika ale to o czym piszesz podsuwa mi jedno rozwiązaniejeśli mozesz ustawić również dolną granicę mocy nadmuchu to ją podnieś a następnie jak już sie ustabilizuje obniż górę.to co się dzieje jest efektem w pierwszej części cyklu przewęglenia palnika i braku powietrza a potem dostaje na dużej mocy za dużo wiatru i jedynie podtrzymanie pozwala ci uzupełnić kopieczacząłbym od podnoszenia minimalnych obrotów dmuchawy potem ograniczył nieco górną granicę.jak pomoże a powinno, to potem wyłącz jeszcze siłownik i ustaw go ręcznie i sprawdź jaka będzie różnica -wiem że próbowałeś ale wtedy ster nie pracował stabilnie - spróbuj jak będzie poprawa. jeśli manualne ustawienie nie wpłynie znacząco na pracę układu wróć do sterowania siłownikiem przez sterownik a jak będzie duża różnica to będziesz wiedział co zrobić. walcztrzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) nie znam twojego sterownika ale to o czym piszesz podsuwa mi jedno rozwiązanie jeśli mozesz ustawić również dolną granicę mocy nadmuchu to ją podnieś a następnie jak już sie ustabilizuje obniż górę. to co się dzieje jest efektem w pierwszej części cyklu przewęglenia palnika i braku powietrza a potem dostaje na dużej mocy za dużo wiatru i jedynie podtrzymanie pozwala ci uzupełnić kopiec zacząłbym od podnoszenia minimalnych obrotów dmuchawy potem ograniczył nieco górną granicę. jak pomoże a powinno, to potem wyłącz jeszcze siłownik i ustaw go ręcznie i sprawdź jaka będzie różnica -wiem że próbowałeś ale wtedy ster nie pracował stabilnie - spróbuj jak będzie poprawa. jeśli manualne ustawienie nie wpłynie znacząco na pracę układu wróć do sterowania siłownikiem przez sterownik a jak będzie duża różnica to będziesz wiedział co zrobić. walcz trzymam kciuki Mój sterownik nic takiego nie ma ... Nie ma możliości ustawienia zakresu działania dmuchawy i poczatku nadmuchu , zapewne jakby było to można by jakoś ustawić. Moge ustawić jedynie granicę nadmuchu powyżej której sterownik nie bedzie dmuchał , czyli max. obroty dmuchawy U mnie Ognik startuje z obrotami dmuchawy chyba 3% i bardzo powoli je zwiększa , tak naprawdę dopiero chyba przy 30% a czasami nawet więcej coś zaczyna się dziać. Sterownik jest na max wykastrowany bo te ustawienia według producenta nie były potrzebne. Te ustawienia pojawiły się dopiero w Cobrze/Pumie/Skorpionie. Widać nie działało to jak powinno w Ogniku i producent dodał ... na pewno są osoby gdzie Ognik działa prawidłowo i w to nie wątpie ale u mnie nie działa i możliwości korekcji algorytmu są u mnie bardzo małe .. Testuje dalej dwustanowo i widzę że to chyba najpewniejszy i najbardziej przewidywalny sposób palenia. Musze chyba znaleźć jakiś złoty środek i znalaźć gdzie idzie najmniej opału i piec najdlużej działa i tak ustawić. Musze jakoś to ustawić aby komina sobie nie zniszczyć do konca. na producenta Elektormiz producenta Ognika nie ma co liczyć. Dla nich wazny jest klient jak kupi sterownik a potem to on ma problem. producent szuka tylko jeleni którzy kupią jego "super sterowniki" Uważam że problemem jest sterownik. Ma zbyt małe możliwości ustawień, Sądzę że gdyby była możliwość np. ustawienia dołu dmuchawy to problem można by usunać , ale ta funkcję producent wprowadził dopiero w CObrze/Pumie i chyba Skorpionie. Wygląda że jednak była potrzebna i sam producent to stwierdził , bo jeśli nie było by takiej potrzeby to po co wprowadził w nowszych sterownikach aż tyle możliwości ingerencji w algorytm ? Jakby producent chciał aby klient by był zadowolony to nawet przesłał by serwisanta aby np. zamontował testowo np. Cobrę czy coś innego aby sprawdzić czy pomogło i jeśli tak to wymienić za jakąś dopłatą. Ale nuestety takie standardy widać nie obowiązuje. Klient jest ważny tylko do momentu jak zapłaci a potem niech spada na drzewo albo kupi sobie inny "lepszy" sterownik. Takie są moje spostrzeżenia i odczucia jako klienta. Ja bym nie potrafił zostawić klienta na lodzie ... Edytowane 2 Lutego 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 02.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 ,,,, temperatura spalin jest funkcją temperatury wody, sprawności wymiennika i chwilowej mocy palnika - a więc obie temperatury - wody i spalin są ze sobą powiązane. ,,,, Włodek będę udawał głupa, który nic nie rozumie. Skoro zapewniasz nas, że temperatura wody w kotle i temperatura strugi spalin są ze sobą powiązane, to czy można by zrezygnować z pomiaru temperatury wody w kotle na rzecz pomiaru temperatury wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń. Przecież temperatura wody w kotle jest ściśle powiązana z temperaturą pomieszczeń. Głupie pytanie, ale logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts