Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu.

Spalasz poniżej 10kg na dobę i masz zwiększone zużycie? :) To ile chcesz osiągnąc :)

miałem ( wydawało mi się ) poniżej 10 ale przelicznik był nie do końca - przestawiłem przelicznik na 18kg/h //.. zatem było to ok 12 kg/dobę. Ale po zmianie softu wskoczyło na poziom ok 16 kg/dobę. Zatem osobiście zauważyłem zwiększenie spalania... zwłaszcza że nie mogłem nie zauważyć niespalonego węgla a popielniku.

Wszytko dlatego że uwierzyłem w promocję nowej wersji ( mimo że mam w zwyczaju czekać aż soft będzie już trochę w użyciu ) ... i złamałem swoją zasadę ... lepsze jest wrogiem dobrego.

Z wersji "h" byłem zadowolony choć miałem "płaski kopczyk" to spalało się dobrze bez większych spieków i bez przesypywania ... co w wersji "p" zmieniło się znacznie ( są i spieki i jest przesypywanie ) . Ale mam nadzieje że chociaż przyczyniłem się do ewolucji algorytmu :)

Już nawet byłem bliski wsypaniu tej szuflady popioło-koksów w całości z powrotem ... obniżyło by mi to moc wesołej i dopaliło resztę :)

Edytowane przez tatrzan

Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję.

fajny soft ten automatyczny :)

Teraz zamiast zmieniać ustawienia sterownika zmienia się wersję sterownika :)

gdzie ten nowy soft u ?

bo mi nawet wersja p przesypuje....

Włodek jeśli jest na stronie elektro to podlinkuj bo ja znaleźć nie mogę.

może inaczej ... czy wersja softu u jest już dla wszystkich kotłów i dmuchaw ?

bo jak nie to przejdę sobie na soft A .

Edytowane przez tatrzan

Panie Włodku interesuje mnie soft pod tłoka abym mógł podłączyć pogodówkę , mam Kocioł ekt Grobelnego , sterownik Cobra , soft A33m

OK, ale to chwilę potrwa.

Mogę zaproponować soft -S na tłoka ze sterowaniem pogodowym.

Na razie napisz, jakie masz nastawy i jaka jest moc znamionowa

kotła. Podaj swój email.

Włodek ... w nazwie pliku podajesz nastawy czyli nazwijmy to nominalną moc kotła - palnika - dmuchawy.

Rozumiem że zmiana magicznego parametru parametru modyfikuje te nominalne nastawy wg jakiegoś klucza. Mniej paliwa to mniej powietrza to coś tam.

Nie wiem , a chciałbym wiedzieć co oznacza korekta - 5 lub -15 .... to są jakieś zmiany strzelam procentowe ?

Jeżeli soft p u mnie chodzi w miarę dobrze na ustawieniu "-30" to czy nie powinienem wgrać sobie softu określanego jako miałowego ... czyli nastawy nominalne 5 na 35 ?

Czy jednak nadaje sie on tylko do miału z jakiegos powodu ?

z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)

Włodek ... w nazwie pliku podajesz nastawy czyli nazwijmy to nominalną moc kotła - palnika - dmuchawy.

Rozumiem że zmiana magicznego parametru parametru modyfikuje te nominalne nastawy wg jakiegoś klucza. Mniej paliwa to mniej powietrza to coś tam.

Nie, zupełnie nie tak. Nazwa pliku może być dowolna i nie wpływa na

pracę programu. Ale jeśli nazwę plik AntyZawijan, to zaraz zapomnę,

na jaki kocioł go wygenerowałem. A jak napiszę Stoker 25, to już

wiadomo, że na Sztokera.

Ale to nie koniec - np. Jarecki stosuje różne dmuchawy, więc podawanie

opału i nastawy nadmuchu są różne dla tego samego kotła. Dlatego

zawsze piszę jakie są nastawy podawania i nadmuchu.

I trzeci powód - jeśli ktoś ma inny kocioł, a podobne nastawy, może sobie

wgrać np. soft od SkamP czy Sztokera, bo widzi, jakie to nastawy.

Jeśli nie wierzysz, zmień sobie nastawy w nazwie pliku - algorytm

będzie pracował identycznie...

Nie wiem , a chciałbym wiedzieć co oznacza korekta - 5 lub -15 .... to są jakieś zmiany strzelam procentowe ?

Jeżeli soft p u mnie chodzi w miarę dobrze na ustawieniu "-30" to czy nie powinienem wgrać sobie softu określanego jako miałowego ... czyli nastawy nominalne 5 na 35 ?

Czy jednak nadaje sie on tylko do miału z jakiegos powodu ?

z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)

Korekta mocy palnika np. -30 oznacza, że obniżamy podawanie

paliwa i nadmuch o 30%.

Nie przesadzajmy wiem że nazwa pliku nie decyduje o niczym ... chodziło mi o to że w niej podajesz informacyjnie co jest w środku.

Z zawodu jestem programistą MorphX i X++ zatem idea programowania i zagadnienia informatyczne nie są mi do końca obce :) .

Zastanawiałem się tylko czy soft miałowy z nastawami na poziomie 5 na 35 może chodzić u mnie bliżej moich nastawień nominalnych ( a co za tym idzie miałbym większą możliwość korekty na + i na - ) jeżeli przy nastawie 5 na 22 trzymam ustawienie -30 , nie wiem czy jest to zależność liniowa i czy algorytm spalania w obu wersjach jest taki sam.

Nie przedłużając. Chyba wiem już co chciałem wiedzieć. Sorki za nieumiejętnie przekazanie mojego skromnego pytania .

Edytowane przez tatrzan