tatrzan 11.12.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.12.2013 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Soft będzie w tym tygodniu. Skończę go pisać pewniejutro, ale muszę go jeszcze testować, więc do wysyłkibędzie w poniedziałek. Na razie wróć na wersję "h". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 11.12.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ok. Zatem sytuacja jasna i wiem co począć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 11.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Włodek teraz poważnie - kiedy będzie soft S bez przesypywania węgla. Bo muszę się pozbyć wersji "p" z powodu zwiększenia spalania ... jak nie planujesz wysłać go w najbliżyszym czasie to wrócę do wersji "h" , która raczej z tym nie miała problemu. Spalasz poniżej 10kg na dobę i masz zwiększone zużycie? To ile chcesz osiągnąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 11.12.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) miałem ( wydawało mi się ) poniżej 10 ale przelicznik był nie do końca - przestawiłem przelicznik na 18kg/h //.. zatem było to ok 12 kg/dobę. Ale po zmianie softu wskoczyło na poziom ok 16 kg/dobę. Zatem osobiście zauważyłem zwiększenie spalania... zwłaszcza że nie mogłem nie zauważyć niespalonego węgla a popielniku. Wszytko dlatego że uwierzyłem w promocję nowej wersji ( mimo że mam w zwyczaju czekać aż soft będzie już trochę w użyciu ) ... i złamałem swoją zasadę ... lepsze jest wrogiem dobrego. Z wersji "h" byłem zadowolony choć miałem "płaski kopczyk" to spalało się dobrze bez większych spieków i bez przesypywania ... co w wersji "p" zmieniło się znacznie ( są i spieki i jest przesypywanie ) . Ale mam nadzieje że chociaż przyczyniłem się do ewolucji algorytmu Już nawet byłem bliski wsypaniu tej szuflady popioło-koksów w całości z powrotem ... obniżyło by mi to moc wesołej i dopaliło resztę Edytowane 11 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 11.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ja też czekam na jakąć ewolucje w sofcie S, odnosnie ekoretu... >26MJ, może dlatego te spieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmaciej 11.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ewolucję bądź rewolucję .. bo nikt (prawie) nie wie co tam się szykuje w tym nowym sofcie S Pozostaje poczekać i sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 15.12.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.12.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam. Ja też zauważyłem znaczny wzrost zużycia na wersji "p" w porównaniu do "h". Spalanie z 18 wzrosło na 24 kg w takich samych warunkach atmosferycznych. Korekcja mocą niewiele dawała więc przesiadłem się z powrotem na "h". Teraz czekam na tę nową wersję. fajny soft ten automatyczny Teraz zamiast zmieniać ustawienia sterownika zmienia się wersję sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 16.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) gdzie ten nowy soft u ?bo mi nawet wersja p przesypuje....Włodek jeśli jest na stronie elektro to podlinkuj bo ja znaleźć nie mogę. może inaczej ... czy wersja softu u jest już dla wszystkich kotłów i dmuchaw ?bo jak nie to przejdę sobie na soft A . Edytowane 16 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 16.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Soft s masz juz na stronce komiz'u, ludzie na razie zadowoleni. Ja spróbuję za jakieś 2 doby, jak paliwo wypale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 16.12.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 no czyli dla skampów jeszcze nie ma ... ok. poradze se jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.12.2013 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 no czyli dla skampów jeszcze nie ma ... ok. poradze se jakoś Już są.... Wysłałem do Jareckiego79. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 16.12.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, do jakich pieców używacie tego softu ? Czy może tu chodzi o sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, do jakich pieców używacie tego softu ? Czy może tu chodzi o sterownik ? do sztokerów z dmuchawami WPa06/WPa120 oraz Skam-P z dmuchawami albo 40W albo 75W na konkretnych palnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 16.12.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Panie Włodku interesuje mnie soft pod tłoka abym mógł podłączyć pogodówkę , mam Kocioł ekt Grobelnego , sterownik Cobra , soft A33m Edytowane 16 Grudnia 2013 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Panie Włodku interesuje mnie soft pod tłoka abym mógł podłączyć pogodówkę , mam Kocioł ekt Grobelnego , sterownik Cobra , soft A33m OK, ale to chwilę potrwa. Mogę zaproponować soft -S na tłoka ze sterowaniem pogodowym. Na razie napisz, jakie masz nastawy i jaka jest moc znamionowa kotła. Podaj swój email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 17.12.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Włodek ... w nazwie pliku podajesz nastawy czyli nazwijmy to nominalną moc kotła - palnika - dmuchawy. Rozumiem że zmiana magicznego parametru parametru modyfikuje te nominalne nastawy wg jakiegoś klucza. Mniej paliwa to mniej powietrza to coś tam. Nie wiem , a chciałbym wiedzieć co oznacza korekta - 5 lub -15 .... to są jakieś zmiany strzelam procentowe ? Jeżeli soft p u mnie chodzi w miarę dobrze na ustawieniu "-30" to czy nie powinienem wgrać sobie softu określanego jako miałowego ... czyli nastawy nominalne 5 na 35 ? Czy jednak nadaje sie on tylko do miału z jakiegos powodu ? z góry dziękuję za udzieloną pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Włodek ... w nazwie pliku podajesz nastawy czyli nazwijmy to nominalną moc kotła - palnika - dmuchawy. Rozumiem że zmiana magicznego parametru parametru modyfikuje te nominalne nastawy wg jakiegoś klucza. Mniej paliwa to mniej powietrza to coś tam. Nie, zupełnie nie tak. Nazwa pliku może być dowolna i nie wpływa na pracę programu. Ale jeśli nazwę plik AntyZawijan, to zaraz zapomnę, na jaki kocioł go wygenerowałem. A jak napiszę Stoker 25, to już wiadomo, że na Sztokera. Ale to nie koniec - np. Jarecki stosuje różne dmuchawy, więc podawanie opału i nastawy nadmuchu są różne dla tego samego kotła. Dlatego zawsze piszę jakie są nastawy podawania i nadmuchu. I trzeci powód - jeśli ktoś ma inny kocioł, a podobne nastawy, może sobie wgrać np. soft od SkamP czy Sztokera, bo widzi, jakie to nastawy. Jeśli nie wierzysz, zmień sobie nastawy w nazwie pliku - algorytm będzie pracował identycznie... Nie wiem , a chciałbym wiedzieć co oznacza korekta - 5 lub -15 .... to są jakieś zmiany strzelam procentowe ? Jeżeli soft p u mnie chodzi w miarę dobrze na ustawieniu "-30" to czy nie powinienem wgrać sobie softu określanego jako miałowego ... czyli nastawy nominalne 5 na 35 ? Czy jednak nadaje sie on tylko do miału z jakiegos powodu ? z góry dziękuję za udzieloną pomoc Korekta mocy palnika np. -30 oznacza, że obniżamy podawanie paliwa i nadmuch o 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 17.12.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Nie przesadzajmy wiem że nazwa pliku nie decyduje o niczym ... chodziło mi o to że w niej podajesz informacyjnie co jest w środku. Z zawodu jestem programistą MorphX i X++ zatem idea programowania i zagadnienia informatyczne nie są mi do końca obce . Zastanawiałem się tylko czy soft miałowy z nastawami na poziomie 5 na 35 może chodzić u mnie bliżej moich nastawień nominalnych ( a co za tym idzie miałbym większą możliwość korekty na + i na - ) jeżeli przy nastawie 5 na 22 trzymam ustawienie -30 , nie wiem czy jest to zależność liniowa i czy algorytm spalania w obu wersjach jest taki sam. Nie przedłużając. Chyba wiem już co chciałem wiedzieć. Sorki za nieumiejętnie przekazanie mojego skromnego pytania . Edytowane 17 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts