czechu77 17.12.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Włodek. wczoraj wgrałem, ten soft przeznaczony dla miału podesłany przez Jareckiego no i znowu kicha. Znów za dużo mi paliwa daje i w efekcie ostro kopci. Korekta mocy w dół nie pomaga, bo moc na o 30% to jak pisałeś soft zmniejsza liniowo podawanie paliwa i obniża moc dmuchawy. Uważam, że żeby dobrze doregulować soft s to ta zależność nie powinna być liniowa, tzn. Jeśli zrobimy korekte mocy np -50% to nadmuch powinien zmniejszyć się o połowę ale podawanie paliwa czterokrotnie na przykład. Przecież korygując moc w górę zwiększamy ilość podawanego paliwa, ale dmuchawę zwiększamy tylko do max. jej wydajności więc ta korekta w górę moim zdaniem działa poprawnie, ale w dół już nie. Dlatego też jeśli generujesz soft powiedzmy dla nastaw 5/22 dmuch. 90, to lepszym rozwiązanie byłoby wygenerować soft np. 5/26 dmuch. 90, bo jeśli się okaże że za mało paliwa idzie na palnik, to łatwo to podciągniemy korektą mocy w górę ale jesli plaiwa będzie za dużo, to ta korekta w dół już nie działa ok. Trochę chaotycznie to opisałem ale mam nadzieje zrozumialePrzy okazji wydaje mi się, że u mnie dla miału optymalne ustawienia do wygenerowania softu byłyby 5/50 max. dmuchawa 92%. Ewentualnie mógłbyś dodać w programie dodatkową ikonkę na cobrze, oznaczoną np. miał, której włączenie powodowało by dwukrotne zmniejszenie podawania opału - wtedy jeden soft byłby do miału i ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Cześć, A na jakich nastawach pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Włodek. . Ewentualnie mógłbyś dodać w programie dodatkową ikonkę na cobrze, oznaczoną np. miał, której włączenie powodowało by dwukrotne zmniejszenie podawania opału - wtedy jeden soft byłby do miału i ekogroszku. Takie cos proponowałem wcześniej, Włodek jednak twierdzi,że ostatecznie będzie to działac dobrze zarówno na groszek jak tez na miał. Zobaczymy, między świętami a nowym rokiem Włodek chce jeszcze coś tam mocniej zmodyfikować.... Tymczasem poprosze Włodka, aby przygotował dla Was tj Ciebie i Jerzego soft 5/50 i 92/15 nadmuch a poczekamy co tam na koniec roku sie rozwinie. Jak sie Włodkowi nie uda, co zakłada... to się taką ikonkę miał pewnie dorobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 17.12.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dzisiaj odpaliłem ten soft na Skampie 17kW, palnik APPS-R i dmuchawa RV13 . Soft pracuje jakby 2 - stanowo. To znaczy podaje przez 5 sekund, robi przerwę przez 10 sekund i tak dopóki nie osiągnie temperatury zadanej.Dmuchawa chodzi jakby też 2 stanowo - max. obroty i zmniejsza. Tak pół na pół. Co ciekawe jest to soft na 5 podawanie/22 przerwa podawania i 90% dmuchawa max. Nie wiem czy tak ma być.W "podtrzymaniu" irytuje mnie praca dmuchawy na dość wysokich obrotach.Też cykliczna - tzn. mocniej i zaraz słabiej. Skutkuje to u mnie tym że żar szybko przesuwa się w głąb palnika ( APPS-R) Podniosłem min.moc kotła do 4 % i zwiększyłem moc max. o 15.Palę "czechem", ale spróbuję też na retopalu i ruskim jak to będzie palić.Mam pytanie - po co pisać specjalny soft pod dany palnik i opał jak w menu 3111 można zmienić czas podawania, przerwę i max. dmuchawy? Czy to są takie jakby nastawy wyjściowe podobnie jak w sofcie v9 A33, gdzie PID na ich podstawie pracował w automacie?Na razie tych nastaw u siebie nie ruszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 17.12.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ja wrzuciłem S10u ( RV13 - 5-22-90-14) włączyłem grzanie wody... kocioł na 100 % - chciałem przetestować od razu dużą moc.Ustawiłem - 30 .... podał chyba 25 razy paliwo ... ledwo to się jakoś zmieściło ... może jakiś kawałek spadł... i grzał ... ale zanim to dopalił zaczął od nowa i przesypał jak ta lala ... trochę się zawiodłem .... . ( nie wiem dlaczego tak szybko zaczął nową serię ? - czy przypadkiem wyłączyłem i wyączyłem pracę ?!?!? )Wydaje mi się także że za dużo podaje podczas zwiększania mocy - to jest ster bada jaka jest potrzeba moc... powiedzmy 60 % i podaje salwę paliwa... następnie po chwili okazuje się że potrzeba 70 % i znowu ładuje węgiel .. ale mogę się mylić.Jakiś pomysł co mam zrobić żeby nie przesypywał na dużej mocy ? Na razie wyłączę strefy dla CWU ( żeby nie wskakiwał na 100 % ) i nastawiłem -40 ale to nie jest to rawiązanie o jakie mi chodzi. Jarecki jeszcze pytanie ... u mnie niedopał spada tylko w jednym rogu ... z przodu przy dmuchawie - błąd w poziomowaniu głowicy po uszczelnieniu ? Nie żebym był w gorącej wodzie kąpany ale wyjeżdżam na kilka dni na święta i chciałbym mieć ustabilizowaną sytuację Edytowane 17 Grudnia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Proszę daj znać jutro, jaka jest sytuacja. To, czy przesypuje,czy dobrze spala, można ocenić po dłuższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Włodek. wczoraj wgrałem, ten soft przeznaczony dla miału podesłany przez Jareckiego no i znowu kicha. Znów za dużo mi paliwa daje i w efekcie ostro kopci. Korekta mocy w dół nie pomaga, bo moc na o 30% to jak pisałeś soft zmniejsza liniowo podawanie paliwa i obniża moc dmuchawy. Uważam, że żeby dobrze doregulować soft s to ta zależność nie powinna być liniowa, tzn. Jeśli zrobimy korekte mocy np -50% to nadmuch powinien zmniejszyć się o połowę ale podawanie paliwa czterokrotnie na przykład. Przecież korygując moc w górę zwiększamy ilość podawanego paliwa, ale dmuchawę zwiększamy tylko do max. jej wydajności więc ta korekta w górę moim zdaniem działa poprawnie, ale w dół już nie. Dlatego też jeśli generujesz soft powiedzmy dla nastaw 5/22 dmuch. 90, to lepszym rozwiązanie byłoby wygenerować soft np. 5/26 dmuch. 90, bo jeśli się okaże że za mało paliwa idzie na palnik, to łatwo to podciągniemy korektą mocy w górę ale jesli plaiwa będzie za dużo, to ta korekta w dół już nie działa ok. Trochę chaotycznie to opisałem ale mam nadzieje zrozumiale Przy okazji wydaje mi się, że u mnie dla miału optymalne ustawienia do wygenerowania softu byłyby 5/50 max. dmuchawa 92%. Ewentualnie mógłbyś dodać w programie dodatkową ikonkę na cobrze, oznaczoną np. miał, której włączenie powodowało by dwukrotne zmniejszenie podawania opału - wtedy jeden soft byłby do miału i ekogroszku. Cześć, Twoje uwagi są słuszne. Spróbuję napisać soft na miał jeszcze w tym roku. Zobaczymy, jak się u Ciebie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.12.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Takie cos proponowałem wcześniej, Włodek jednak twierdzi,że ostatecznie będzie to działac dobrze zarówno na groszek jak tez na miał. Zobaczymy, między świętami a nowym rokiem Włodek chce jeszcze coś tam mocniej zmodyfikować.... Tymczasem poprosze Włodka, aby przygotował dla Was tj Ciebie i Jerzego soft 5/50 i 92/15 nadmuch a poczekamy co tam na koniec roku sie rozwinie. Jak sie Włodkowi nie uda, co zakłada... to się taką ikonkę miał pewnie dorobi... Dorobi. Ale na razie wierzy, że nie będzie trzeba... Poza tym - jaki to będzie bajer bez ikonki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dorobi. Ale na razie wierzy, że nie będzie trzeba... Poza tym - jaki to będzie bajer bez ikonki! 3mam kciuki, aby Ci sie udało, mam nadzieję,że chłopaki pomoga w weryfikacji na swoich kotłach..... Dzięki za soft, posłałem juz do Czecha i Jerzego. Mam też nadzieję,że popchniesz coś w tej przerwie świątecznej przy pumie, bo tam chłopaki też czekają.... Co z tym poprawionym oficjalnym serii A? tj. z opcja wyłączenia alarmu wygaszenia i licznikiem spalania w kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 17.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam wszystkichMam prośbę podpowiedzcie mi ile czasu powinien grzać piec z tem. 50`C do 60`C Piec 25KWPompy wyłączonePozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.12.2013 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Co z tym poprawionym oficjalnym serii A? tj. z opcja wyłączenia alarmu wygaszenia i licznikiem spalania w kg? Nie mam pojęcia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btc 18.12.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Podstawa algorytmu jest oszczednosc czy stabilizacja temperatury? Najlepsze rozwiazanie to polaczenie tych dwoch rzeczy. Moze ulepszony dwustan? Nie histereza i start sztywnych parametrow dmuchania i podawania tylko przy tendencji spadkowej temperatury juz start dmuchawy delikatny aby rozzarzyc palnik a nie wydmuchac cieplo kominem. Oczywiscie przy przekroczeniu histerezy dmuchawa juz normalnie. Ten start delikatny musi byc uwzgledniony w korekcie sztywnego czasu przerwa podawanie aby stosunek powietrze-paliwo byl ten sam. Dmuchawa powinna sie wylaczyc gdy nowa dawka paliwa sie odgazuje i bedzie rozzarzona. Jak ze stabilizacja? Niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Nie mam pojęcia.... Tak zagadałem, bo 10.12.... pisałes,że może w ciągu 1dnia się uda.... o zdaje sie tutaj pisałeś.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=6260907&viewfull=1#post6260907 Jakbyś dał radę do tego softu A w weekendzik to spalanie w kg zrobić oraz dodac to wyłączenie alarmu braku opału (jak w skorpionie) - byłoby milutko. Dalej spokojnie bym sobie już czekał na poprawki w eSce pod koniec roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 18.12.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Podstawa algorytmu jest oszczednosc czy stabilizacja temperatury? Najlepsze rozwiazanie to polaczenie tych dwoch rzeczy. Moze ulepszony dwustan? Nie histereza i start sztywnych parametrow dmuchania i podawania tylko przy tendencji spadkowej temperatury juz start dmuchawy delikatny aby rozzarzyc palnik a nie wydmuchac cieplo kominem. Oczywiscie przy przekroczeniu histerezy dmuchawa juz normalnie. Ten start delikatny musi byc uwzgledniony w korekcie sztywnego czasu przerwa podawanie aby stosunek powietrze-paliwo byl ten sam. Dmuchawa powinna sie wylaczyc gdy nowa dawka paliwa sie odgazuje i bedzie rozzarzona. Jak ze stabilizacja? Niewiem. U mnie wykres temp. CO jest bardziej płaski niż na PID-zie w sofcie A33m. Mniej "podbija" przy załączeniu pompy CWU ale i też wolniej nagrzewa bojler. Zasypałem retopalem i mniej w "podtrzymaniu" wypala zarzewie ale wg mnie za mocno dmucha. Ustawiłem na próbę w menu serwisowym 8/36 i w cyklu "pracy" podawało 8 s na 18 s przerwy. Czyli podaje ile jest ustawione a przerwę dzieli na pół. Przy standardowych 5/22 jest 5/11 .Stosunek podobny więc różnicy nie zauważyłem. Dmuchawa na 80%, spalanie na razie trochę mniejsze niż na czechu ale za wcześnie by oceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 18.12.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Cześć, może mi ktoś podesłać najnowszy soft do Cobry? Mój kociołek to Witkowski KMB-RP z palnikiem ekoenergia 10-25 kw, dmuchawa WBS6a Obecnie mam Co v9_S10 SkamP_25kW_WBS6a_32_82_7.bin sprzed prawie roku od Jareckiego,ale na pewno się już sporo pozmieniało Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.12.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Tak zagadałem, bo 10.12.... pisałes,że może w ciągu 1dnia się uda.... o zdaje sie tutaj pisałeś.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=6260907&viewfull=1#post6260907 Jakbyś dał radę do tego softu A w weekendzik to spalanie w kg zrobić oraz dodac to wyłączenie alarmu braku opału (jak w skorpionie) - byłoby milutko. Dalej spokojnie bym sobie już czekał na poprawki w eSce pod koniec roku... Żartowałem. W weekend paliłem na 2 kotłach, a doba ma 24 godziny... Spróbuję to zrobić w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Cześć, może mi ktoś podesłać najnowszy soft do Cobry? Mój kociołek to Witkowski KMB-RP z palnikiem ekoenergia 10-25 kw, dmuchawa WBS6a Obecnie mam Co v9_S10 SkamP_25kW_WBS6a_32_82_7.bin sprzed prawie roku od Jareckiego,ale na pewno się już sporo pozmieniało Z góry dziękuję. Napisz na priva maila, to Ci wyślę do oblukania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Żartowałem. W weekend paliłem na 2 kotłach, a doba ma 24 godziny... Spróbuję to zrobić w tym tygodniu. Wszystko rozumiem, sam zawalony robotą niemiłosiernie jestem... Tylko się przypominam, jak się uda w weekendzik popchnąć temat, będzie miło. Teraz pifko i do spania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 18.12.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Napisz na priva maila, to Ci wyślę do oblukania.... Dzięki, juz mi kolega trammel podesłał. Wgrałem, zobaczymy jak poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 19.12.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Panie wlodku mam pewna zagadke dla Pana. Problem dostrzeglem juz duzo wczesniej ale nie udalo mi sie go dokladnie namierzyc. Wczoraj popoludniu dalem stop na Cobrze , przeczyscilem kociolek i ponownie dalem start. Wrocilem po godzinie i kociol przywital mnie alarmem - brak opalu ( otwieram drzwiczki - wegiel jest , zar jest ) Postanowilem wylaczyc alarm i wylaczylem a nastepnie wlaczylem Cobre. Kociolek zaczol normalnie pracowac tylko inaczej. A najciekawsze w tym wszystkim jest to ze po tym uruchomieniu mam jakby inny kociol, wykres zrobil sie inny , spalanie spadlo , temperatura powrotu spadla - ustawiona temperatura 50 stopni i kociol teraz bardzo rzadko te temperature przekracza. Pytanie jest takie ktore dzialanie jest poprawne - przed czy po wylaczeniu. Minelo juz okolo 9-10 h i nic sie nie zmienia po prostu pracuje inaczej nie tak jak wczesniej. Wczesniej juz zauwazylem iz albo moja Cobra sama sie resetowala ( raz to zauwazylem) lub tez przez chwilowy brak pradu lub celowe wylaczenie jakby program zaczynal zupelnie inaczej pracowac. przed wylaczeniem i po wylaczeniu Edytowane 19 Grudnia 2013 przez KASSAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts