Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

U mnie soft S10u-5-22-90-14 nie sprawdził się. Ustawiłem "-30" ustawiania niżej już wg mnie nie ma sensu bo powietrza już jak na lekarstwo. I mi mimo to przesypał przy grzaniu CWU czyli przy mocy 100 %.

Wgrałem S10u-5-35-90-15 ustawiłem na "-30" i nie przesypał przy 100 % ( jeszcze sprawdzę dziś ) po nocy wykres płaski stół.. jeśli chodzi o spalanie to nie mam pojęcia .. ale popiół "papierosowy" głównie. Musiałem przesłonić dmuchawę do połowy bo przy niskich mocach schodzi kopczyk ... mam nadzieje że w związku z tym zdąży dopalić przy max mocy.

Kusi mnie sprawdzić miałowca 5-50-15-95

Też mam wrażenie że przy niskich mocach jest za dużo powietrza a na dużych jest go za mało. Ale nie o moje wrażenia w końcu tu chodzi :)

Nie wiem czy tak płaski wykres nie przełoży się na większy apetyt na wegiel .. słyszałem opinie że delikatna piła jest oszczędniejsza od stołu.

Edytowane przez tatrzan

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kusi mnie sprawdzić miałowca 5-50-15-95 .

Ja na tym sofcie jade na sypkim miale i jest raczej dobrze więc obawiam się, że dla ekogroszku będą za "chude" tzn. za mało będzie dawał paliwa. Ale jest rozwiązanie. Pod kodem 3111 możesz sam skorygować ustawienia. Może to dobrze, bo każdy będzie mógł dostroić podawanie i nadmuch.

Poza tym taka uwaga do softu S. Moim zdanie za dużo jest tych serii podających a później za długa przerwa przynajmniej na max. mocy. Efekt jest taki, że w fazie tych częstych podawań palnik pod koniec już zaczyna kopcić, natomiast po tej dłuższej przerwie w czasie pracy zaczyna brakować paliwa na palniku

Mam Skorpiona Plus i potrzebuje jakichs sprawdzonych danych wyjsciowych dla dmuchawy wpa06 dla palnika retortowego 15kW. Czy mozna zmniejszyc prog temperatury minimalnej 40 stopni? Czy mozna zwiekszyc dynamike reakcji sterownika na zmiany temperatury? Czy mozna zmienic histereze w dwustanie? Edytowane przez btc

Z tego co pamiętam dla miału modulacja to chyba 20 a dla węgla 40. Osobiście stosowałem 20 ..

Jarecki polecał coś pomiedzy 15-20 ...

Modulacja z tego co pamiętam ma za zadanie zwiększac o zadany procent obroty dmcuhawy góra-dół od ustalonych.

Czyli przy "20" obroty zadane przez sterownik będą sobie "biegały" góra-dół o 20% , czy coś takiego ...

Po cholerę to jest nie mam pojęcia ...

Sądze że zamiast takich bzdetów przydały by się ważniejsze funkcje , jak np. ustawienie histerezy pracy PID ...

Jak dla mnie bezsensowna funkcja ...

funkcja nie jest bezsensowna. działa na zasadzie "pilnowania"(trochę duże słowo bo nie ma czujnika kontrolującego) stałego nadmiaru tlenu -tak ja to rozumiem

dmuchając przez cały cykl ze stałą mocą pod jego koniec kiedy porcja paliwa jest wypalona mamy duży nadmiar tlenu. stosując modulację sprawiamy iż w czasie trwania cyklu moc nadmuchu spada i tym samym wraz z wypalaniem opału i jego mniejszą iloscia trafia do palnika mniej tlenu - nie rośnie jego nadmiar w spalinach - pewnie analizator by to pokazał dokładnie. ja to tak pojmuję

im damy mocniejszą modulację tym niżej zejdzie nadmuch w trakcie cyklu i przed kolejnym podaniem opału.

w zależności od granulacji różna powinna być ta korekta, z tego co pamiętam im grubszy opał tym większa ale mogęsię mylić

w nowych softach dla Cobry tego już nie ma. algorytm sam moduluje moca nadmuchu pomiędzy podaniami opału

Kaszpir - histereza pracy PID to wewnętrzna sprzeczność,

taka jak na przykład zimny ukrop...

Taaa ...

Miałem 2 sterowniki które programowałeś (Ognika i Skorpion Plus) . Żaden nie potrafił u mnie poprawnie pracować. Algorytmy się wykładały. Nie było żadnych możliwości korekcji algorytmu , dopasowania go.

Algorytmy żyły swoim własnym życiem. Było tak że Skorpion potrafił ładnie działać pół dnia , bez żadnego przestoju i odkładania a wieczorem nagle odechciewało mu się i i przebijał o kilka stopni temepraturę a potem potrafił godzinę być w podtrzymaniu i później koniec dobre pracy ...

Ognik to juz wogóle porazka , bo skończyło się tym że miałem do remomtu NOWY komin , który "załatwił" sterownik który działał na zasadzie 350stopni w komin i potem kilka godzin w podtrzymaniu. Taki był super algorytm ...

Twój sterownik naraził mnie na naprawdę duuuże koszty ...

Żaden twój sterownik który miałem w przeciągu 2 lat mimo wielu zmian oiprogramowania nie potrafił poprawnie obsłużyć mojego kotła i mojej instalcji. Kończyło się to tym że działał jak pseudosterownik dwustanowo-pidowy ?

Obecnie od poczatku grudnia testuje inny sterownik , który inaczej działa i ?

No i działa nonstop , bez podtrzymania a jak już to krótkie i co najwyżej potrafi przebić temepraturę o 1 stopień.

A są mozliwości korekcji PID i moge go zmusić kosztem większych wychyłów temepratury do 100% pracy ciągłej ...

Niestety twój sterownik nie potrafi u mnie zapanować nad nadwyżką mocy i zbyt małym zapotrzebowaniem ...

Obecnie nowy sterownik idzie na ustawieniach podawnanie 4s , przerwa 48s ...

To że u wielu dobrze działa nie znacza że wszedzie będzie działało prawidłowo i warto aby była możliwość dopasowania do instalacji ...

Edytowane przez kaszpir007

Taaa ...

To że u wielu dobrze działa nie znacza że wszedzie będzie działało prawidłowo i warto aby była możliwość dopasowania do instalacji ...

To zdanie dotyczy każdego sterownika, nie tylo Włodkowego, ale także miśków, elsterów itd.. Uważam,że nie ma takiej instalacji, na której dany ster się nie wyłoży.

Też cenię sobie opcje mądrej korekcji. Zdaję sobie jednak także sprawe z tego,że nie każdy potrafi mnogość kombinacji danego stera obsłużyć.

To będzie cały czas droga jakiegoś kompromisu.

Co to jest glebokosc modulacji? Instrukcja jest fatalna. Moge ja napisac od nowa majac wszystkie dane.

To jest w menu kodowym, normlanie klient do tego dostępu nie ma.

Z doświadczenia zostawić zakres ok.10-15 dla miału i ok. 15-20 dla normalnego groszku.

Jakby ktoś miał mały odbiór ciepła i ledwo pracujący ster, to wówczas jest sens to zwiększyć pod 30-40%.

Taaa ...

....

Obecnie od poczatku grudnia testuje inny sterownik , który inaczej działa i ?

No i działa nonstop , bez podtrzymania a jak już to krótkie i co najwyżej potrafi przebić temepraturę o 1 stopień.

A są mozliwości korekcji PID i moge go zmusić kosztem większych wychyłów temepratury do 100% pracy ciągłej ...

Niestety twój sterownik nie potrafi u mnie zapanować nad nadwyżką mocy i zbyt małym zapotrzebowaniem ...

Obecnie nowy sterownik idzie na ustawieniach podawnanie 4s , przerwa 48s ...

poczytałem sobie jak to dobrze działa od wczoraj i to na razie jedna doba

wcześniej było równie źle a nawet gorzej więc jak chcesz coś pisać to uwzględniaj całość

Jarek i Bolek potwierdził - nie każdy ster się do każdej instalacji nadaje. to co dobrze działa u Ciebie u mnie może się wysypać i odwrotnie

nie da się napisać tak żeby było dla wszystkich

tak to masz tylko w dwustanie, cała reszta na jakimś odsetku instalacji polegnie

Ty masz wyjątkowego pecha chyba

To zdanie dotyczy każdego sterownika, nie tylo Włodkowego, ale także miśków, elsterów itd.. Uważam,że nie ma takiej instalacji, na której dany ster się nie wyłoży.

Też cenię sobie opcje mądrej korekcji. Zdaję sobie jednak także sprawe z tego,że nie każdy potrafi mnogość kombinacji danego stera obsłużyć.

To będzie cały czas droga jakiegoś kompromisu.

Zgadzam się w 100% , ale to też zadanie programisty i projektanta aby sterownik miał możliwości adaptacji do istniejącej instalacji. Jak nie ma to jego skuteczność i zgodność mocno spada ...

Jesli programista uważa że jego algorytm i sterownik jest tak świetny że będzie wszędzie działał a jak nie działa to winna jest instalacja a nie jego soft to przykro ale tak rynku nie zdobędzie ...

Jakoś konkurencja (Bruli,SPP,Iryd) widzą to że potrzeba jest aby sterownik miał możliwości dopasowania algorytmu i działania pod daną instalację , a Włodek tego nie zauważa i nie widzi ...

Klient płaci 800-1000zł za sterownik i chce aby działał dobrze , a jeśli w niektórych instalacjach sterownik za 1000zł działa jak sterownik za 200zł to chyba coś nie tak ...

poczytałem sobie jak to dobrze działa od wczoraj i to na razie jedna doba

wcześniej było równie źle a nawet gorzej więc jak chcesz coś pisać to uwzględniaj całość

Jarek i Bolek potwierdził - nie każdy ster się do każdej instalacji nadaje. to co dobrze działa u Ciebie u mnie może się wysypać i odwrotnie

nie da się napisać tak żeby było dla wszystkich

tak to masz tylko w dwustanie, cała reszta na jakimś odsetku instalacji polegnie

Ty masz wyjątkowego pecha chyba

Szczerze mówiąc nie rozumiem ...

U mnie od 2 lat (tak 2 lat !!!) mam problem że poprzednio Ognik a później Skorpion nie potrafił działać u mnie w sposób ciągły. Ognik to była u mnie porazka , bo potrafił przebić nawet o 15 stopni zadaną temepraturę i być nawet kilka godzin w podtrzymaniu.

Skorpion dużo lepiej , bo przebijał mniej i był krócej w podtrzymaniu (do godziny) i miał momenty że potrafił kilka godzin pracować w sposób ciągły.

Okazało się że po wypożyczeniu innego sterownika udało mi się go od razu zmusić do pracy ciągłej a dodatkowo jak już to przebijał temp o 1-2 stopnie i był co najwyżej kilka minut w podtrzymaniu , a dodatkowo mogłem zmienić "precyzję" PID i zrobić aby trochę bardziej "wachlował" temp. ale działał w sposób ciągły ...

Jak widać inni producenci dali "furtkę" do dopasowania ...

I coś co 2 lata nie chciało za nic u mnie działać w trybie PID i w sposób ciągły nagle zaczęło ...

Nie uważam że Ognik/Skorpion/Cobra/Puma to złe sterowniki , mi się bardzo podobały , ale uważam że brak możliwości adaptacji skróca mocno ich funkcjonalność i uniwersalność ...

Dziekuje Timon, madrego to i milo posluchac. Chodzi mi o wszelkie mozliwe wiadomosci na temat Skorpiona bo w instrukcji wielu po prostu nie ma, a wiem z forum, ze istnieja jakies nastawy dodatkowe. Bezsensu pytac sie caly czas: eee nie dziala to, jak to zrobic? Po co generowac defektyzm? :] Chcialbym napisac, ze sterownik dziala swietnie i ekonomicznie.

kaszpir

masz niewielkie zapotrzebowanie i instalację niskotemperaturową

to w połączeniu ze sterowaniem które w założeniu ma chodzić od zera do mocy nominalnej sprawia że stery głupieją

w SPP ustawiłeś 4/48 czyli moc najniższą jaką do tej pory ustawiałeś

wcześniej pisałeś że nie zejdziesz ze stosunkiem mocy poniżej 1:10 bo masz problem z dogrzaniem CWU

jak widać mozesz zejść i daje radę

oznacza to że wcześniejsze nastawy miałeś zawsze za bogate i kazdy sterownik się wysypywał również SPP o czym pisałeś na forum producenta

ustaw ponownie jak w skorpionie i wtedy napisz czy działa non stop czy również się wysypuje- z tego co pisałeś to nie dość że się odstawia to jeszcze koksuje-

wnioski wyciągam z tego co czytam

złe nastawy startowe a nie zły sterownik

takie jest moje zdanie

a że dom ma małe potrzeby i musisz dać małą moc to nie ma się co dziwić że są problemy przy nagłym zwiększonym odbiorze ciepła.

dodatkowo grzejąc stale CWU nie potrzebujesz tyle mocy co w przypadku dogrzewania o histerezę a w pracy dwustanowej tej mocy może czasem brakować.

nie ma złotego rozwiązania i nikt tu nie jest winien czy chce dać użytkownikowi prawo ingerencji czy też nie

efekty bywają różne o czym sam się już przekonałeś

3 tygodnie walki aby dojść do tego że trzeba było zejść z mocą jeszcze niżej niż myślałeś

spalasz 14kg/dobę czyli kociołek chodzi z mocą pniżej 2KW zatem jest to mniej niż grzałki w bojlerach

nie ma cudów zatem aby przy nagłym dużym zużyciu CWU lub zwiększonej potrzebie ze strony domu mocy nie zabrakło

coś kosztem czegoś

a u Ciebie jest to balansowanie na granicy funkcjonowania palnika i do tego jeszcze kocioł się potrafi odstawić

kaszpir

masz niewielkie zapotrzebowanie i instalację niskotemperaturową

to w połączeniu ze sterowaniem które w założeniu ma chodzić od zera do mocy nominalnej sprawia że stery głupieją

w SPP ustawiłeś 4/48 czyli moc najniższą jaką do tej pory ustawiałeś

Tyle że ja w Skorpionie już tego próbowałem ...

Powyżej 1:10 zaczynały się cyrki w Skorpionie u mnie. Zbyt długo sterownik "myślał" i próbował z delikatną mocą dochodzić do żądanej temp przy małych obrotach dmuchawy i konczyło się to spadkiem nawet o 5 stopni a potem szybko zaczął skrócać przerwę i walić z dużej mocy ..

Próbowałem nawet 5:85 , próbowałem różnych ustawień ...

U mnie zauważyłem że najlepiej Skorpion działał przy 5:25 ale na ekogroszku. Wchodził w podtrzymanie , ale jak było bardoz zimno to nawet potrafił trochę stałe popracowac. Przy dużych mrozach wnetrze kotła zbytnio nie zarastalo ...

No cóż u mnie Skorpion się nie sprawdził a szkoda bo ten sterownik polubiłem ...

Ale obecny jest szybszy i reaguje dużo szybciej. Nawet jak podłącze CWU bezpośrednio i zaleje mocno zimną wodą bojler to szybko reaguje i nie spada temp. na kotle więcej niż 3-4 stopnie i sprawnie dochodzi i później nie przebija zbyttnio ustalonej temp CO ...

Nie ukrywam że liczyłem że w Skorpionie też pojawi sie ten nowy soft automatyczny , ale Skorpion jest traktowany po macoszemu i mimo czekania sezonu się nie doczekałem ...

Ciesze się BTC że Ci Skorpion dobrze służy ...