tatrzan 24.12.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Jeśli komuś pomoże... mi się spiekało ... niedopalało ... robił się krater wszytko naraz.Pomogło... zasłonięcie dmuchawy przynajmniej do połowy, moc -25 , podniesienie max dmuchawy do 98 %., podawanie 6s przerwa 44s.Chyba jeszcze wrócę do softu gdzie min dmuchawy to 14 a nie tak jak mam teraz 15.Teraz nie przesypuje , spala się równo i bez większych kraterów. Ja mam skampa 12 z Cobrą i palnikiem APPM1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 27.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Włodku obecnie wgrałem S10u miał i to zaczęło fajnie spalać- nie przesypuje , a temp bardzo szybko osiąga zadaną - o coś takiego mnie chodziło - żeby czasówki nie trzeba było stosować. Palę miałem ze sklady wegla pl - spalanie na poziomie 160 kg / 10 do 12 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 27.12.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Włodku obecnie wgrałem S10u miał i to zaczęło fajnie spalać- nie przesypuje , a temp bardzo szybko osiąga zadaną - o coś takiego mnie chodziło - żeby czasówki nie trzeba było stosować. Palę miałem ze sklady wegla pl - spalanie na poziomie 160 kg / 10 do 12 dni Dziękuję za informację! Jak znajdziesz chwilę czasu, wklej proszę zdjęcia popiołu i wykresy. Masz kocioł Skam-P czy Sztokera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jerzy ma Skam-Pa a wysłałem mu soft 5_50 gdzie na końcu dopisałeś słowo MIAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 27.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 jutro zamieszczę zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 27.12.2013 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Jerzy ma Skam-Pa a wysłałem mu soft 5_50 gdzie na końcu dopisałeś słowo MIAŁ Dzięki! Automatyczne spalanie miału muszę dopisać. Chcę, żeby groszek i miał spalał się na tych samych nastawach. Zobaczymy, czy się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 28.12.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam, Panie Włodku jak skorzystać z funkcji pogoda w sterowniku Cobra nowy soft S10U sztoker 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam, Panie Włodku jak skorzystać z funkcji pogoda w sterowniku Cobra nowy soft S10U sztoker 25kw Przedłuż i wyrzuć za okno kotłowni czujnik powrotu, w sofcie S jest nieaktywny i wykorzystany do pogodówki. Dalej aktywuj pogodówkę, ustaw krzywą i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 28.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Na jaki parametr ustawić tą krzywą oraz stop grzania jest on od 10 do 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ustawić jak Tobie pasuje, dopasować do strat ciepła budynku, jak zmieniasz krzywą, to widzisz jakie wartości są dodawane do nastawy przy danych temp. zewnętrznych. Teraz z pogodówką nie pracowałem, nie sprawdzałem też, czy Włodek cos zmienił. Na głównym ekranie widzisz wartości przyjmowane przez algorytm Po prawej masz korekcje krzywej, ja miałem wówczas 0,4 - to zmieniasz i wyżej 11st.C to była temp. przejścia w STOP pracy C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.12.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 W pogodówce nic nie zmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Panie Włodku napisałem do Pana maila może Pan odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.12.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Odpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dziękuję za informacje tylko ciekawe jakie będzie zużycie opału z tą pogodówką ale to się okaże jak przetestuje narazie testuje nowy Soft S10U od tygodnia i mogę powiedzieć , że całkiem nezle wydaje mi się że lepiej dopala i nie ma tyle sadzy jak w poprzednim A33m Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 29.12.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa Pozdrawiam Ma wpływ latem, gdy kocioł większość czasu jest w podtrzymaniu ognia. Gdy kocioł pracuje, ten parametr nie ma znaczenia. Czy lepiej 2% czy 3%? To zależy od paliwa. Należy ustawić możliwie nisko, ale tak, żeby ogień nie gasł. Musisz to sprawdzić sam na swoim opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dziękuję bardzo za informacje Panie Włodku ,a czy korekcja mocy w sofcie S10U to tylko większa praca dmuchawy czy też zwiększa się podawanie paliwa?Czy można powiększyć otwory w ruszcie napowietrzającym w celu lepszego napowietrzania ponieważ często się zatykaja będzie to miało wpływ na lepsze dopalanie się paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Czy korzystając z pogodówki jest mniejsze spalanie paliwa czy odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 pogodówka ma zadbać o to aby temperatura na kotle była odpowiednia do temperatury na zewnątrz korygując ją o odpowiedią wartość zgodnie z krzywą grzania.będzie to mieć znaczenie jeśli sterujemy temperaturą w pomieszczeniach jedynie za pomocą zmian temperatury wody wychodzącej na układ.jesli sterujemy np głowicami termostatycznymi to sensu nie ma moim zdaniem korzystanie z pogodówki. ustawiamy stała temperaturę na kotle a resztę robią termostaty na spalanie ma wpływ wielkość strat ciepła budynku to wiem ale czy ma wpływ temperatura na kotle?z tego co pisali mądrzejsi to im większa różnica temperatur pomiędzy 2 mediami tym lepsza sprawność wymianyidąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda.jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu)mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 30.12.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 idąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda. jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu) mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę Ja akurat uważam, że im wyższa temp. wody na kotle tym większe spalanie (pomimo, że na instalację idzie ta sama temperatura pilnowana przez zawór 4d i ster pogodowy) - wynika to oczywiście z moich obserwacji w praktyce. Powodem tego jest zapewne większa strata kominowa kotła oraz większa oddawanie ciepła przez kocioł w kotłowni. Gdyby u mnie temperatura na kotle nie wpływała na zużycie opału to bym trzymał z 80 st., żeby go korozja nie zżerała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 30.12.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja mam w tej chwili na kotle 60 st. i przez zawór 4d puszczam w instalacje 40 - 50 st. jeszcze nie próbowałem zwiększyć temperature na kotle np. do 65 st. żeby porównać czy jest większe spalanieJaki masz kocioł i na jakim sofcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts