Jarecki79 28.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam, Panie Włodku jak skorzystać z funkcji pogoda w sterowniku Cobra nowy soft S10U sztoker 25kw Przedłuż i wyrzuć za okno kotłowni czujnik powrotu, w sofcie S jest nieaktywny i wykorzystany do pogodówki. Dalej aktywuj pogodówkę, ustaw krzywą i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 28.12.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Na jaki parametr ustawić tą krzywą oraz stop grzania jest on od 10 do 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Ustawić jak Tobie pasuje, dopasować do strat ciepła budynku, jak zmieniasz krzywą, to widzisz jakie wartości są dodawane do nastawy przy danych temp. zewnętrznych. Teraz z pogodówką nie pracowałem, nie sprawdzałem też, czy Włodek cos zmienił. Na głównym ekranie widzisz wartości przyjmowane przez algorytm Po prawej masz korekcje krzywej, ja miałem wówczas 0,4 - to zmieniasz i wyżej 11st.C to była temp. przejścia w STOP pracy C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.12.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 W pogodówce nic nie zmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Panie Włodku napisałem do Pana maila może Pan odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.12.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Odpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dziękuję za informacje tylko ciekawe jakie będzie zużycie opału z tą pogodówką ale to się okaże jak przetestuje narazie testuje nowy Soft S10U od tygodnia i mogę powiedzieć , że całkiem nezle wydaje mi się że lepiej dopala i nie ma tyle sadzy jak w poprzednim A33m Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 29.12.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa Pozdrawiam Ma wpływ latem, gdy kocioł większość czasu jest w podtrzymaniu ognia. Gdy kocioł pracuje, ten parametr nie ma znaczenia. Czy lepiej 2% czy 3%? To zależy od paliwa. Należy ustawić możliwie nisko, ale tak, żeby ogień nie gasł. Musisz to sprawdzić sam na swoim opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Dziękuję bardzo za informacje Panie Włodku ,a czy korekcja mocy w sofcie S10U to tylko większa praca dmuchawy czy też zwiększa się podawanie paliwa?Czy można powiększyć otwory w ruszcie napowietrzającym w celu lepszego napowietrzania ponieważ często się zatykaja będzie to miało wpływ na lepsze dopalanie się paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 29.12.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Czy korzystając z pogodówki jest mniejsze spalanie paliwa czy odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.12.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 pogodówka ma zadbać o to aby temperatura na kotle była odpowiednia do temperatury na zewnątrz korygując ją o odpowiedią wartość zgodnie z krzywą grzania.będzie to mieć znaczenie jeśli sterujemy temperaturą w pomieszczeniach jedynie za pomocą zmian temperatury wody wychodzącej na układ.jesli sterujemy np głowicami termostatycznymi to sensu nie ma moim zdaniem korzystanie z pogodówki. ustawiamy stała temperaturę na kotle a resztę robią termostaty na spalanie ma wpływ wielkość strat ciepła budynku to wiem ale czy ma wpływ temperatura na kotle?z tego co pisali mądrzejsi to im większa różnica temperatur pomiędzy 2 mediami tym lepsza sprawność wymianyidąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda.jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu)mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 30.12.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 idąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda. jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu) mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę Ja akurat uważam, że im wyższa temp. wody na kotle tym większe spalanie (pomimo, że na instalację idzie ta sama temperatura pilnowana przez zawór 4d i ster pogodowy) - wynika to oczywiście z moich obserwacji w praktyce. Powodem tego jest zapewne większa strata kominowa kotła oraz większa oddawanie ciepła przez kocioł w kotłowni. Gdyby u mnie temperatura na kotle nie wpływała na zużycie opału to bym trzymał z 80 st., żeby go korozja nie zżerała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 30.12.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja mam w tej chwili na kotle 60 st. i przez zawór 4d puszczam w instalacje 40 - 50 st. jeszcze nie próbowałem zwiększyć temperature na kotle np. do 65 st. żeby porównać czy jest większe spalanieJaki masz kocioł i na jakim sofcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 30.12.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Moim zdaniem potwierdzony testami, to im wyższa temperatura na kotle tym większe straty przesyłowe i kocioł im bardziej gorący tym więcej ciepła oddaje do kotłowni. Izolacja rur rozprowadzających ciepło także nie jest za bogata (u mnie oryginalne "tutki" z pianki) i także ucieka ciepło na zewnątrz. Dodatkowo nie da się idealnie ocieplić całej armatury w kotłowni i to także powoduje straty ciepła, a im wyższa temperatura czynnika grzewczego to straty są wyższe. U mnie zawór 4D z siłownikiem + ster pogodowy i temperatura za zaworem na tą chwilę: 40oC , a za oknem: +1,5oC - więc rurki rozprowadzające nie są zbyt gorące co bezpośrednio przekłada się na obniżenie strat ciepła. Pozdrawiam. W Nowym 2014 roku życzę wszystkim zdrówka, szczęścia, unikania częstego przebywania w kotłowni , dobrego opału i oczywiście ciepełka w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 30.12.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jaki masz kocioł i na jakim sofcie? Jeśli to do mnie pytanie to mam skampa 12kW z Cobrą i softem S w tej chwili. Aha.. u mnie obecnie na instalację sterownik pogodowy puszcza tak 24 do 26st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 30.12.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja mam sztokera 25kw w grany nowy soft S10U temperatura zadana na kotle 60 st. jak dałem korekcje mocy na 0" to spadały do popielnika nie dopalone kawałki groszku tak jak by trochę za dużo było podawane co zrobić czy jeszcze podnieść korekcje mocy jeżeli podniose to czy zwiększy się podawanie czy tylko mocniejszy nadmuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 30.12.2013 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja mam sztokera 25kw w grany nowy soft S10U temperatura zadana na kotle 60 st. jak dałem korekcje mocy na 0" to spadały do popielnika nie dopalone kawałki groszku tak jak by trochę za dużo było podawane co zrobić czy jeszcze podnieść korekcje mocy jeżeli podniose to czy zwiększy się podawanie czy tylko mocniejszy nadmuch Zmniejsz moc palnika. Daj korekcję na -20. Będzie podawał rzadziej i dmuchał słabiej, a węgiel będzie miał więcej czasu, żeby się dopalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 30.12.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jeśli to do mnie pytanie to mam skampa 12kW z Cobrą i softem S w tej chwili. Aha.. u mnie obecnie na instalację sterownik pogodowy puszcza tak 24 do 26st. Pewnie na podłogę, bo u mnie na grzejniki. A to dwie bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 30.12.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Przepraszam, że to jutro przeciągnęło się aż tyle dni, ale zwyczajnie nie mam kiedy zasiąść do lapka- też tak macie? Załączam obiecane zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 30.12.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Te wcześniejsze zdjęcia były z soboty gdzie ustawienia CO52, CWU 50, moc -30%, min moc 2%, załączony sterownik pokojowy i pauza na 60 min - stąd te wahnięcia temp co godzinę. Przestawiłem podawanie zamiast 5.0 s na 3.5 sek i teraz takie są efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts