Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ustawić jak Tobie pasuje, dopasować do strat ciepła budynku, jak zmieniasz krzywą,

to widzisz jakie wartości są dodawane do nastawy przy danych temp. zewnętrznych.

krzywa grzewcza.jpg

Teraz z pogodówką nie pracowałem, nie sprawdzałem też, czy Włodek cos zmienił.

Na głównym ekranie widzisz wartości przyjmowane przez algorytm

Po prawej masz korekcje krzywej, ja miałem wówczas 0,4 - to zmieniasz

i wyżej 11st.C to była temp. przejścia w STOP pracy C.O.

Dziękuję za informacje tylko ciekawe jakie będzie zużycie opału z tą pogodówką ale to się okaże jak przetestuje narazie testuje nowy Soft S10U od tygodnia i mogę powiedzieć , że całkiem nezle wydaje mi się że lepiej dopala i nie ma tyle sadzy jak w poprzednim A33m

Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa

Pozdrawiam

Jaką najlepiej ustawić moc w podtrzymaniu 2% czy na 3% i czy zwiększanie ma wpływ na ilość podawanego paliwa

Pozdrawiam

Ma wpływ latem, gdy kocioł większość czasu jest w podtrzymaniu ognia.

Gdy kocioł pracuje, ten parametr nie ma znaczenia.

Czy lepiej 2% czy 3%? To zależy od paliwa. Należy ustawić możliwie nisko,

ale tak, żeby ogień nie gasł. Musisz to sprawdzić sam na swoim opale.

Dziękuję bardzo za informacje Panie Włodku ,a czy korekcja mocy w sofcie S10U to tylko większa praca dmuchawy czy też zwiększa się podawanie paliwa?

Czy można powiększyć otwory w ruszcie napowietrzającym w celu lepszego napowietrzania ponieważ często się zatykaja będzie to miało wpływ na lepsze dopalanie się paliwa?

pogodówka ma zadbać o to aby temperatura na kotle była odpowiednia do temperatury na zewnątrz korygując ją o odpowiedią wartość zgodnie z krzywą grzania.

będzie to mieć znaczenie jeśli sterujemy temperaturą w pomieszczeniach jedynie za pomocą zmian temperatury wody wychodzącej na układ.

jesli sterujemy np głowicami termostatycznymi to sensu nie ma moim zdaniem korzystanie z pogodówki. ustawiamy stała temperaturę na kotle a resztę robią termostaty

na spalanie ma wpływ wielkość strat ciepła budynku to wiem ale czy ma wpływ temperatura na kotle?

z tego co pisali mądrzejsi to im większa różnica temperatur pomiędzy 2 mediami tym lepsza sprawność wymiany

idąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda.

jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu)

mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę

idąc tym torem im wyższa temperatura wody w kotle tym lepiej woda ciepło domowi poprzez instalację odda.

jak instalacja dobrze izolowana i nie ma dużych strat przesyłowych to temperatura nie powinna moim zdaniem mieć wpływu na ilość spalonego opału(znaczącego wpływu)

mogę jednak nie mieć racji więc poprawiać śmiał jak głupoty piszę

Ja akurat uważam, że im wyższa temp. wody na kotle tym większe spalanie (pomimo, że na instalację idzie ta sama temperatura pilnowana przez zawór 4d i ster pogodowy) - wynika to oczywiście z moich obserwacji w praktyce. Powodem tego jest zapewne większa strata kominowa kotła oraz większa oddawanie ciepła przez kocioł w kotłowni.

Gdyby u mnie temperatura na kotle nie wpływała na zużycie opału to bym trzymał z 80 st., żeby go korozja nie zżerała

Moim zdaniem potwierdzony testami, to im wyższa temperatura na kotle tym większe straty przesyłowe i kocioł im bardziej gorący tym więcej ciepła oddaje do kotłowni. Izolacja rur rozprowadzających ciepło także nie jest za bogata (u mnie oryginalne "tutki" z pianki) i także ucieka ciepło na zewnątrz.

Dodatkowo nie da się idealnie ocieplić całej armatury w kotłowni i to także powoduje straty ciepła, a im wyższa temperatura czynnika grzewczego to straty są wyższe. U mnie zawór 4D z siłownikiem + ster pogodowy i temperatura za zaworem na tą chwilę: 40oC , a za oknem: +1,5oC - więc rurki rozprowadzające nie są zbyt gorące co bezpośrednio przekłada się na obniżenie strat ciepła.

Pozdrawiam.

W Nowym 2014 roku życzę wszystkim zdrówka, szczęścia, unikania częstego przebywania w kotłowni :D, dobrego opału i oczywiście ciepełka w domu.

Ja mam sztokera 25kw w grany nowy soft S10U temperatura zadana na kotle 60 st. jak dałem korekcje mocy na 0" to spadały do popielnika nie dopalone kawałki groszku tak jak by trochę za dużo było podawane co zrobić czy jeszcze podnieść korekcje mocy jeżeli podniose to czy zwiększy się podawanie czy tylko mocniejszy nadmuch

Ja mam sztokera 25kw w grany nowy soft S10U temperatura zadana na kotle 60 st. jak dałem korekcje mocy na 0" to spadały do popielnika nie dopalone kawałki groszku tak jak by trochę za dużo było podawane co zrobić czy jeszcze podnieść korekcje mocy jeżeli podniose to czy zwiększy się podawanie czy tylko mocniejszy nadmuch

Zmniejsz moc palnika. Daj korekcję na -20.

Będzie podawał rzadziej i dmuchał słabiej, a węgiel będzie

miał więcej czasu, żeby się dopalić.