czechu77 30.12.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 jerzy00A jakim ty miałem palisz? Ja Piastem i mam gorszy popiół niż ty, tzn. sporo szlaki mam w popiele ale mniej niedopału niż u ciebie. U mnie obecnie wykres temperatury CO to niemal płaska linia ale ja nie mam żadnych termostatów i mam równy odbiór ciepła. Włodek Po ostatnich testach stwierdzam, że przy poprawnie ustawionych parametrach na sofcie S pali mi trochę mniej opału niż na sofcie A z włączonym ADC. Różnica ok 20%, chociaż dokładnie ciężko stwierdzić bo pogoda nie sprzyja testom (za małe zapotrzebowanie na energię cieplną). Na dwustanie też nie udało mi się mniej spalić niż S-ka. Będę nadal testował, chociaż chyba koronę palnika będe musiał zdjąć, wyczyścić i wkleić na nowo, bo po ostatnim czyszczeniu kotła i zatankowaniu do pełna miału zaczęło mi jakoś dziwnie dmuchać i pali się tylko z jednej strony palnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 30.12.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Dziękuję za info! ŻYCZĘ WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.12.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 jerzy00 przy niskim odbiorze ciepła i odłączonej pompie CO przez termostat będziesz miał takie przeciąganie spróbuj zejść z mocą nawet do "-40%" powinno się wypłaszczyć chciałbym miec taki popiół:yes: na wypadek gdyby to był mój ostatni post w tym roku: Wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU bez problemów z kotłami i opałem i z niższym spalaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 30.12.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 czechu77 miał jak już wcześniej pisałem ze sklady wegla pl . chciałbym włączyć CO na stałe, ale z racji, że jestem elektrykiem przeliczam wszystko na zużycie energii i wychodzi mi, że musiałbym dołożyć 20 zł/mies aby ona non stop chodziła, może po nowym roku na kilka dni załączę- regulację CO mam na zaworze trójdrożnym termostatycznym. timon120777 ja taki popiół bez niedopaleń miałem poprzedniego sezonu na Kazimirz-Juliusz eko i teraz do tego dążę lecz przy sporo niższej cenie ten miał był za 550/t a eko 900- więc ekonomia bierze górę. Wszystkim życzę szczęśliwego nowego roku i nie za wysokich rachunków za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 30.12.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Dziś po raz drugi wrzuciłem soft PS12e jeżeli dobrze pamiętam symbol , na początku dopalało się super , jednak miałem problem z dopasowaniem , brakowało paliwa dla podtrzymania , lub było go za dużo na palniku przy przejściu w potrzymanie ale wystarczało do następnego cyklu pracy . Wróciłem do nastaw gdy paliwa minimalnie brakowało dla podtrzymania . Zmniejszyłem moc kotła -10% . Wcześniejszy nadmuch 45% na ucho pracował jak 40 % . Czas musiałem wydłużyć z 204 do 310 i to wciąż mało , od razu po zauważeniu problemu wróciłem do normalnej mocy kotła - brak reakcji , dalej pracuje z mniejszą mocą . Zwiększyłem do 320 i zobaczę co będzie . wykres temperatury wykazuje mniejsze i rzadsze skoki temperatury Edytowane 30 Grudnia 2013 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.12.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 jerzy00miałem w zeszłym roku pół tony Juliusza i popiół taki jak twój w ilosciach dla mnie śladowychteraz wyciągam węglarkę (około 8kg) popiołu z jednego zasypu 110kgwtedy wyciągałem węglarkę po 3 zasypach po 100kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 31.12.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Życzę wszystkiego najlepszego w roku 2014 wszystkim przesiadującym w kotłowni z musu lub przyjemności.Panu Włodkowi życzę w przyszłym roku stworzenia softu S10pm (perpetuum mobile) i nagrody Nobla,a nam zdrowia i świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 31.12.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Panie Włodku na moim tłoku PS12e rozjeżdża się , obniżenie mocy kotła o -10 powoduje zmniejszenie mocy dmuchawy , którą czasami można skorygować podnosząc jej obroty , czasami nie reaguje na to . Można ustawić dmuchawę 100 % dmucha i tak koło 40 . Obniżenie mocy kotła nie powoduje wydłużenia czasu na spalenie paliwa wskutek czego na palniku robi się za dużo opału wskutek czego cały żar spadnie do popielnika . Cykl pracy kończy się 1,5 st. przed wyznaczoną temperaturą kotła , w potrzymaniu przebija ok 1,5 st . Przez cały czas jaki udało mi się utrzymać kocioł na chodzie skoki temperatury były bardzo małe . Gdyby udało się jeszcze dopasować pauzę dla pracy byłoby super .Czy jeżeli nie zmniejszę mocy kotła praca dmuchawy będzie taką jaką wyznaczyłem , czy mimo wszystko będzie obniżona ?Chyba za szybko pojechałem z obsługą programu , jutro wrzucę go po raz trzeci . Wklepię nastawy na których powinno działać bez obniżania mocy . Edytowane 1 Stycznia 2014 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 02.01.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Panie Włodku na moim tłoku PS12e rozjeżdża się , obniżenie mocy kotła o -10 powoduje zmniejszenie mocy dmuchawy , którą czasami można skorygować podnosząc jej obroty , czasami nie reaguje na to . Można ustawić dmuchawę 100 % dmucha i tak koło 40 . Obniżenie mocy kotła nie powoduje wydłużenia czasu na spalenie paliwa wskutek czego na palniku robi się za dużo opału wskutek czego cały żar spadnie do popielnika . Cykl pracy kończy się 1,5 st. przed wyznaczoną temperaturą kotła , w potrzymaniu przebija ok 1,5 st . Przez cały czas jaki udało mi się utrzymać kocioł na chodzie skoki temperatury były bardzo małe . Gdyby udało się jeszcze dopasować pauzę dla pracy byłoby super . Czy jeżeli nie zmniejszę mocy kotła praca dmuchawy będzie taką jaką wyznaczyłem , czy mimo wszystko będzie obniżona ? Chyba za szybko pojechałem z obsługą programu , jutro wrzucę go po raz trzeci . Wklepię nastawy na których powinno działać bez obniżania mocy . Widze mietek ze tez sie troszke meczysz ze sterownikiem, ty tez masz tego Neon czyli skorpion plus? Jesli mozesz powiedz jakie teraz masz ustawione kazde parapetry. ja ogolnie mam problem aby czasmi dojsc do zadanej temp i aby pozniej zostalo na podtrzymaniu, jak juz dojdzie do temp zadanej to dmuchawa i tak chodzi nawet gdy przekroczy 2st. a gdy wylacze pid to dochodzi przy 2 moze czasmi 3 podaniach do temp dadanej i wszytsko sie wylancza, powoli urosnie jeszcze moze z 2 st i pozniej powoli spada. dzwonilem do serwisu Grobelny i powiedzieli mi ze podawanie ustawic na 200 sek dmuchawe gore na 70-75 % dmuchawe dol na 0 min moc kotla na 6 temp zadana mam na 53 pozniej kazal mi pan patrzec na groszek czy dopala nie nie dopala i wtedy ewentualnie zmniejszczac lub zwiekszac podawania o 10 nie o wiecej o obserwowac znajomy ma ten sam piec tylko na sterowniku ognik plus i jest zadowolony Wiec nie wiem gdzie lezy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 02.01.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Na temat obsługi grobelnego nie wypowiem się bo musiałbym mięsem porzucać . Mam cobrę za którą dopłaciłem 400 zł aby obsłużyć siłownik zaworu 4D . W standardzie jest neon . Trochę żałuję , za 600 zł można kupić Iryd pid , na lato chyba zdecydowanie lepszy , obsługuje sterowanie siłownikiem zaworu , nie musiałbym kupować aligatora . Wyszłoby taniej i chyba lepiej . Moje nastawy pauza pracy 204 max moc dmuchawy 43 %min moc dmuchawy 0 moc minimalna 7Są małe ilości niedopałków i trochę najdrobniejszej frakcji miału w popielniku , to efekt silnego przedmuchu softu A33m cobry . Tak jak wszyscy piszą nastawy musisz dopasować sam do swojego opału , sterownika . Ja nie mam problemu z osiągnięciem temperatury , może masz coś nie tak z instalacja . Z tym ci nie pomogę .. Mam termometr w czopuchu i teraz widzę jakie mogą być straty kominowe . Przy moich nastawach max temperatura spalin 210 st , Z grobelnego polecali mi kiedyś praca 180 , dmuchawa 65-70% , moc min 8 . Nastawy na odczepnego aby nie wygasło . Duża strata kominowa , temperatura spalin 300 st , długo stoi w podtrzymaniu . Co do twoich nastaw postaraj się ustawić jak najdłuższy tryb praca , obroty dmuchawy w podtrzymaniu 0 , będziesz mógł ustawić mniejszą moc min. Ja w podtrzymaniu miałem min obroty 8 . Aby nie Zabrakło opału w podtrzymaniu moc min musiałem ustawić 14 , teraz mam 7 i nie wygasa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.01.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 mietekwidzę ze chyba po rozmowie z Włodkiem jesteś i dodatkowych korektach?mam nadzieję że jest coraz lepiej a nawet całkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 02.01.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 nie timon nie jestem , stwierzdziłem że chyba za szybko pojechałem z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btc 03.01.2014 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Popracowal Skorpion plus u mnie i w tej chwili pracuje na dwustanie. Na zalaczonym wykresie jest to ustabilizowane stalym odbiorem temperatury, ale przy zmianie odbioru badz temperatury na piecu reakcja strasznie wolna. O kilka stopni wystepuja wahania. Gdy dochodzi do zadanej temperatury dalej zwieksza moc nawet jak ja przekroczy. Spalanie wieksze niz na dwustanie. Przydalo by sie aby glebokosc modulacji dzialala tez w dwustanie bo to ciekawa opcja, oraz szybsza i bardziej dynamiczna reakcja sterownika w trybie pid. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 03.01.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 jaka jest najnowsza wersja oprogramowania do skorpion plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 04.01.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Moze ktos rzuci okiem i powie o co tu kamanMam skorpiona plus kociol EKT 25kw grobelnyMoje nastawytemp zadana 51podawnie 170max dmuchawa 78min dmuchawa 15moc min 6 a podaje w takim cylku sam nie wiem czemu0. 0:00 start1. 4:47 min2. 4:473. 14:344. 9:945. 9:166. 9:157. 8:00ta sa min w co ile załączało się podawanie. jest to cylk z godz.czy mozliwe e cos jest ze sterownikiem nie tak ze jest poprostu walniety i glupieje Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Pancerny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1bestia 04.01.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 WitamOd niedawna jestem użytkownikiem skampa-p plus 12Kw z palnikiem ardeo azp mr,dmuchawą RV-13As i sterownikiem puma z softem v7 A20m.Niestety cały czas walczę z niedopalonym groszkiem albo wielkimi spiekami(ekogroszek Silesia).Moja instalacja to piec w obiegu otwartym,grzejniki bez termostatów w obiegu zamkniętym to wszystko z wymiennikiem płytowym i zasobnik cwu 120l.W czasie prób z różnymi ustawieniami kilka razy kocioł zgas, ale sterownik nie zawsze przerywał pracę i podajnik cały czas podawał eko.Wyłączać musiałem go ręcznie. Czasami groszek wypełniał już cały popielnik w takim stopniu ,że nie mogłem go wysunąć.Pytania jakie mam to- Czy to jest jakiś błąd w sofcie?Czy jest jakiś inny soft?Czy mógłbym prosić o jakieś ustawienia początkowe do mojego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Pancernyte parametry które podajesz na początku są dla mocy maksymalnejto co podajesz poniżej to wynik pracy kotła z niższymi mocami. algorytm kontroluje zadany parametr i obserwując jego zmiany dobiera zmienne tak aby doprowadzić go do żądanego poziomu. robi to podnosząc lub obniżając moc.z mocą maksymalną pracuje raczej rzadko więc to co opisujesz jest jak najbardziej poprawnym działaniem.zmieni się odbiór ciepła to i zmieni się poziom mocy z jaką aktualnie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 1bestiawrzuć zdjęcia tych spiekówpodaj nastawy jakie masz- może warto przywrócić fabryczne?jeśli kocioł od Jareckiego to powinien być ustawiony prawidłowo pod zestawmoże wystarczy niewielka korekta nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 04.01.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 timon a powiedz mi jakie termometry polecilbys do mierzenia temp spalin, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 miałem termometr bimetaliczny z kapilara ale po jakimś czasie przestawał wskazywać prawidłowo i musiałem wyciągać czyścić wszystko i kalibrowaćobecnie mam termometr tablicowy do 300stC http://allegro.pl/termometr-tablicowy-z-sonda-50-do-300st-alarm-i3854709247.html ma trochę krótką sondę i nie sięga do środka czopucha ale jeśli przy ściance mam ponad 100stC to jest dobrze a moc ustawiam tak by nie przekraczały spaliny 150stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts