Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Kocioł z całym zestawem kupiony od producenta.Ustawień już miałem tyle, że nie pamiętam:(Ale zacząłem od początku i:

13:00-kocioł i popielnik wyczyszczone, podawanie/pauza 5/30, dmuchawa 65/5, min.2%, modulacja 20%, pid i adc włączone, przedmuchy wyłączone

15:30-żar zapadnięty do środka palnika, zmiana ustawień na 4.8/32, dmuchawa 75/5

18:30-żar ledwo z boku palnika a cały palnik zasypany groszkiem

W popielniku po tych kilku godzinach kilka dużych spieków i bardzo dużo małych nie dopalonych kawałków węgla.

2014-01-04 18.13.51.jpg2014-01-04 18.17.10.jpg

Jakieś podpowiedzi?

Edytowane przez 1bestia

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1bestia

jaki węgiel?

po pierwsze nie kręć wszystkim bo potem nie wiesz od czego się rypło

jak zaczynasz od 5/30 i nadmuch 65/5 to obniż moc minimalną do 1% potem będziesz korygował nadmuchem ewentualnie

dodatkowo wyłacz ADC- ono działa dobrze tylko przy stałym odbiorze ciepła a przy takich pogodach się wysypuje i przewęgla palnik albo obcina podawanie i schodzi żar w dół.

jak wygląda wykres od godziny 13:00 do 15:30?

ile czasu kociol stał a ile czasu pracowal?

zrób zdjęcie będzie widać po wykresie czy przeciągał i jak bardzo

Ok. W takim razie wracam do ustawień z godz.13:00 z obniżoną mocą do 1% i wyłączam ADC.

Zdjęcie wykresu od rozpalenia kotła o godz. 13 i jeszcze dodatkowo stwora, który powstał po zmianach jakie wprowadzałem wcześniej:jawdrop:

2014-01-04 20.27.14.jpg2014-01-04 20.39.06 (1).jpg

Ekogroszek podobno Silesia od lokalnego dostawcy.

Edytowane przez 1bestia

1bestia

Jestem do 06.01 poza zasięgiem...

Dostęp do netu gwizdany, więc w skrócie.

Primo i najważniejsze, czy palnik został uszczelniony sliconem1200st.C w zaznaczonym miejscu?

tj. po obrysie żeliwnego odlewu paleniska, (górą kwadratowe, dołem jest widac wybranie od przetoczenia- tam musi być pasek sliconu dany)

Dla RV-13AMs dół dmuchawy nie niżej jak 14%

Górę daj min75 a najlepiej jak jest w zakresie 85-92%

Podawanie wyjściowo 5sek/ 30-40sek pauzy - zależy od węgla. Najważniejsze jednak, aby był dany slicon....

Minimalna moc kotła 2,5% do 3%

AAA I NIE KORZYSTAJ Z ADC, ZA BARDZO RZEŹBI, LEPIEJ JECHAĆ NA PID-II

DO ADC TRZEBA MIEĆ STAŁE PRZEPŁYWY I STAŁY ODBIÓR CIEPŁA, TERMOSTATY STRASZNIE ZABURZAJĄ JEGO PRACĘ.

Więcej będę mógł napisac ok.06-07.01

Sprawdź uszczelnienie palnika, na początku dtr od jakiegoś czasu jest fota i opis, gdzie ten slicon być powinien.

Nie wiem co to jest groszek silesia, może Kobra go zna... generalnie jednak ten palnik łyka prawie wszystko.....

Edytowane przez Jarecki79

1bestia

dobrze że Jarek się odezwał

on wie lepiej jakie parametry wyjściowe do zestawu z ardeo- ja bym szedł mniejszymi krokami a tak masz jasno ze nadmuch za niski

z mocą minimalną chyba też jego słuchaj

ja mam doświadczenie z innymi palnikami a ardeo nie widziałem

wolę jednak jak w podtrzymaniu dmucha jak najmniej stąd sugestia o 1%- wtedy rzadkie przedmuchy są.

poczytaj co napisał jarecki i skoryguj przynajmniej nadmuch

W takim razie zmieniam ustawienia na

podawanie 5/35

dmuchawa 85/14

min. moc 2,5%

ADC-wył

Palnik jest uszczelniony czarnym silikonem do 1500stC w zaznaczonym miejscu.

Na razie będę obserwował co się dzieje i za jakiś czas zdam relacje.Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Widzę, że kolega miał nieprzespaną noc aby ciepło zapewnić ;) - tak to już jest z piecem na paliwo stałe, ale nic się nie przejmuj po miesiącu powinieneś już mieć wszystko perfekcyjnie dograne. Apropo tematu - jak masz takie duże spieki to wygląda,że za mocno dmuchawa dmucha - a co za tym idzie pewnie po zmniejszeniu mocy dmuchawy pauzę podawania będziesz musiał wydłużyć bo za dużo paliwa i nie zdąży wypalić. Musisz sam do tego dojść co i jak ustawić niestety bo każdy groszek jest inny. Pomimo, że ustawienia wyjściowe dla miału były 5/50 to ja mam ustawione 3/50 (podawanie /pauza) i wcale się tym nie przejmuję -mam dopalony opał - a jak tu któryś z kolegów stwierdził popiół lepszy jak u niego z groszku - życzę powodzenia i mniej czasu w kotłowni :) Edytowane przez jerzy00
literówka

Moze ktos rzuci okiem i powie o co tu kaman

Mam skorpiona plus kociol EKT 25kw grobelny

Moje nastawy

temp zadana 51

podawnie 170

max dmuchawa 78

min dmuchawa 15

moc min 6

a podaje w takim cylku sam nie wiem czemu

0. 0:00 start

1. 4:47 min

2. 4:47

3. 14:34

4. 9:94

5. 9:16

6. 9:15

7. 8:00

ta sa min w co ile załączało się podawanie. jest to cylk z godz.

czy mozliwe e cos jest ze sterownikiem nie tak ze jest poprostu walniety i glupieje

Nastawa podawanie co 170s oznacza, że dla mocy kotła 100%

podajnik włączy się co 170s.

Ale PID zmienia moc kotła wg. potrzeb, więc jeśli np. moc wynosi 50%,

to podawanie będzie co 170s * 100% / 50% = 340s.

A dla mocy 20% będzie 170s * 100%/20% = 170s * 5 = 850s.

I tak dalej...

Panie Włodku oto wykres z pieca.

głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza.

Niech pan lub ktos rzuci okiem na moj schemat podłaczenia całej instalacji czy to według sztuki zrobine

IMG_20140106_133048.jpg

schemat pieca.jpg

...

głowny problem wedlug mnie to jest taki ze nawet gdy osiagnie temp zadana 51st i przekroczy ja do 52,4 czy wyzej to w tym czasie caly czas dziala dmuchawa. po jakims czasie spada temp., dmuchawa caly czas chodzi, slychac tylko jakby zwalniala przyspieszala, ale niema tego ze po osiagnieciu kakretnej temp wylacza sie i jest cisza....

to jest normalne zachowanie sterownika pracującego w oparciu o PID

jak chcesz żeby pracował w dwustanie to wyłącz PID

tylko będziesz musiał dobierać parametry od nowa ponieważ te które masz są za bogate i będzie przeciągać

ten sterownik ma za zadanie "pilnować" zadanej. jak nie będzie odbioru ciepła to się odstawi na chwilę ale póki jest odbiór to będzie pracował w trybie ciągłym.

TAK MA BYĆ:yes:

W/g tego schematu to na podłogówkę i grzejniki idzie ci ta sama temperatur... chyba coś nie teges

w rozdzielaczu na podlogowke jest glowica termostatyczna i termometr i tam mam ustawione 38 st, czy duzo czy malo niemam pojecia tak na oko sobie ustawilem. na grzejniki leci 48-50st.

Ewentualnie powiedzcie ile tam powinienem miec ustawione