Pancerny 06.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) u mnie jest pompa od podłogówki i pompa od CO są połączone razem, czyli pompa CO załączając się jednocześnie załącza pompę od podłogówki. pompa od CO stoi to od podłogówki tez stoi. ps przykrecilem termostaty na 2 przy grzejnikach(wczesniej mialem na 3) i podlogowke dalem na 30 st i piec zaczął się wyląnczac czesciej znaczy w stan spoczynku moze wczesniej za duzo mialem wszystko porozkrecane. czy to ze niemam drzwi wew tez moze jakos wplywac na zmiany temp wewnatrz domu? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Pancerny ps dopisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 07.01.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dziwną systuację miałem na sofcie S do wersji Sztokera 15KW. W niedziele ok. 9 ustawiłem moc na -50%, ok 19 stej wyłączył się ślimak i załaczył alarm o braku opału - co nie było prawdą. Pomogło wyłączenie/załaczenie zasilania. Mam nadzeję, że się to nie powtórzy... Wczoraj byłem akurat w domu. Wróciłem do -45% gdzie nie było takiego cyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 tak działa zabezpieczenie że przy braku wzrostu temperatury przez określony czas sterownik rozpoznaje to jako brak opału.nastąpił wzrost zapotrzebowania na ciepło przekraczający przez dłuższy czas moc z którą kocioł na nastawie -50% był w stanie wytworzyć podnieś na -45% i nie powinno wystąpićte -50% to u Ciebie granica dolna i lepiej do niej nie schodzić bo przyjdzie mróz i będzie alarm wracałmożesz też wyłaczyć zabezpieczenie alarmu o braku opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 07.01.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 07.01.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury. Ten alarm włącza się jeśli kocioł nie ma przyrostu temp. od zadanej w okresie 30 min. W tym czasie trzykrotnie wyłącza pompę CO na 2 min. W tym sofcie jeśli się nie mylę można wyłączyć tą funkcję, dostępna jest w meny (+). wtedy będzie pracował cały czas, niezależnie od różnicy i przyrostu temp. na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 07.01.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 No to teraz rozumiem Dzieki za wyjasnienie! Zostaje przy -45% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2014 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego e-maila.. Jeśli chodzi o Twoje poprzednie pytania i wykresy, to Twój kocioł - jak na tłoka - pracuje bardzo dobrze. Tak jak Timon napisał, PID nie wyłącza dmuchawy i podawania po przekroczeniu nastawy, tylko je zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego e-maila.. poszedl na prv email ps teraz probuje zejsc z temp spalin w dol bo mialem ponad 280st, zeszlem do 220st ale dmuchawe juz mam teraz na 55% a podawanie co 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pancernymasz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj jąjeśli nie wystrugaj i wykorzystajpowinno pomóc uważaj ze schodzeniem w dół z wiatremjak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Pancerny masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj powinno pomóc uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika nawet niemam pojecia czy tam jest jakas przyslona? nawet niewiem gdzie patrzec kolo tej dmuchawy? mam wpa120 wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ja chyba nigdy od tego pieca nie odejde co troche cos nowego soe dowiaduje. timon apropo tej przeslony to przy dmuchawie mam taki precik i na nim jest przykrecony taki jakby odwaznik zalaczam foto, czyto jest t przeslona i tam musialbym ewentualnie cos zrobic aby bylo ciezej i aby tak sie ni eotwierala przeslona? czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2014 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 poszedl na prv email ps teraz probuje zejsc z temp spalin w dol bo mialem ponad 280st, zeszlem do 220st ale dmuchawe juz mam teraz na 55% a podawanie co 250 Wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 08.01.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 jest jakis blad z tym softem bo po wgraniu wyskakuje blad i nie odpala sterownik. pokazuje blad wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.01.2014 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Pancernyto co oznaczyłeś na zdjęciu to klapka regulatora ciągupowinna być tak wyregulowana by podczas postoju dmuchawy opadała i nie puszczała powietrza do palnika a podczas pracy powinnasię unosić swobodnie by dostęp powietrza był.przesłona powinna być z boku wentylatora. Ty jej nie masz http://www.lutech.pl/fotki/g110m.jpgwygląda np tak. możesz sam ustrugać z kawałka choćby sztywnego kartonu albo jak masz materiały metalowe to z nich.teoretycznie przy pracy automatycznej wiatrak powinien mieć pełny dostęp powietrza ale wszystkie montowane sa zbyt duże do mocy kotłów i palników i czasem taka przesłona się przydaje. łatwiej wtedy sterować nadmuchem.możesz na próbę kawałkiem kartonu zasłonić jakieś 70% otworu i porównać efekty.jak będzie gorzej to zdejmiesz i po sprawie.reszta poszła na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1bestia 09.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety piec z wcześniejszymi nastawami gaśnie ciągle co kilka godzin.Jednak większym problemem jest teraz dla mnie pomimo wygaśnięcia palnika i spadania temperatury ,ciągłe podawanie węgla przez podajnik przez kilka godzin co prowadzi do zasypania całego popielnika i późniejszym problemem z wyciągnięciem tego popielnika i oddzieleniu groszku od popiołu.Pytanie do Wlodek_PID.Co mogę z tym zrobić by uniknąć takich sytuacji na przyszłość?Mój zestaw to skam-p plus 12Kw i sterownik puma z softem v7 A20m WEGIEL BIO.bin Edytowane 9 Stycznia 2014 przez 1bestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Masz najświeższy soft pumy:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html Na których nastawach Ci gaśnie? Możesz kupić na próbę groszku o nazwie retopal? ok. 4-5woreczków?Jak nie będzie takiego zjawiska na retopalu, to pomyślec o dokupieniu np. 1tony i wymieszać z tym o nazwie silesia czy co to tam było....W sterownikach Włodka nie ma typowo nastaw podtrzymania i można tylko zmieniać moc minimalną, niby prościej, ale nie na wszystkie kombinacje instalacji i opałów.Szedłbym zatem w stronę dokupienia i wymieszania z innym paliwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 jest jakis blad z tym softem bo po wgraniu wyskakuje blad i nie odpala sterownik. pokazuje blad wersji. To może być kwestia różnicy płytki v2, v4 czy v5... są 2softy jeden pod v2 a drugi pod te wersje v4,v5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 09.01.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Czy to, o czym tu piszecie, to są te słynne najnowsze sterowniki W_PID, czy jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mój ostatni post tego nie dotyczy, chodzi w nim o soft pid, taki nieco bardziej zaawansowany jak w ogniku pid.Wcześniejszy mój post n/t pumy także dotyczy oficjalnej wersji, bo w pumie także jeszcze eSki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts