Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

u mnie jest pompa od podłogówki i pompa od CO są połączone razem, czyli pompa CO załączając się jednocześnie załącza pompę od podłogówki. pompa od CO stoi to od podłogówki tez stoi.

ps

przykrecilem termostaty na 2 przy grzejnikach(wczesniej mialem na 3) i podlogowke dalem na 30 st i piec zaczął się wyląnczac czesciej znaczy w stan spoczynku :) moze wczesniej za duzo mialem wszystko porozkrecane.

czy to ze niemam drzwi wew tez moze jakos wplywac na zmiany temp wewnatrz domu?

Edytowane przez Pancerny
ps dopisalem

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwną systuację miałem na sofcie S do wersji Sztokera 15KW. W niedziele ok. 9 ustawiłem moc na -50%, ok 19 stej wyłączył się ślimak i załaczył alarm o braku opału - co nie było prawdą. Pomogło wyłączenie/załaczenie zasilania. Mam nadzeję, że się to nie powtórzy... Wczoraj byłem akurat w domu.

Wróciłem do -45% gdzie nie było takiego cyrku.

tak działa zabezpieczenie że przy braku wzrostu temperatury przez określony czas sterownik rozpoznaje to jako brak opału.

nastąpił wzrost zapotrzebowania na ciepło przekraczający przez dłuższy czas moc z którą kocioł na nastawie -50% był w stanie wytworzyć

podnieś na -45% i nie powinno wystąpić

te -50% to u Ciebie granica dolna i lepiej do niej nie schodzić bo przyjdzie mróz i będzie alarm wracał

możesz też wyłaczyć zabezpieczenie alarmu o braku opału.

moim zdaniem ten alarm za szybko się włącza - algorytm powinien brać pod uwagę również to czy pompy są załączone czy nie -przecież głównie od tego zależy czy temp będzie rosła czy nie - są opały, które potrzebują czasu żeby dać temperatury.

Ten alarm włącza się jeśli kocioł nie ma przyrostu temp. od zadanej w okresie 30 min. W tym czasie

trzykrotnie wyłącza pompę CO na 2 min. W tym sofcie jeśli się nie mylę można wyłączyć tą funkcję,

dostępna jest w meny (+). wtedy będzie pracował cały czas, niezależnie od różnicy i przyrostu temp.

na kotle.

Panie Włodku można na email ten najnowszy soft do Skorpion Plus(neon). email ma pan na prv

Mam od Ciebie wiadomość na priv, ale nie ma w niej Twojego

e-maila..

Jeśli chodzi o Twoje poprzednie pytania i wykresy, to Twój kocioł

- jak na tłoka - pracuje bardzo dobrze. Tak jak Timon napisał,

PID nie wyłącza dmuchawy i podawania po przekroczeniu

nastawy, tylko je zmniejsza.

Pancerny

masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją

jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj

powinno pomóc

uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem

jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika

Pancerny

masz przesłonę na wentylatorze? jeśli tak wykorzystaj ją

jeśli nie wystrugaj i wykorzystaj

powinno pomóc

uważaj ze schodzeniem w dół z wiatrem

jak przekroczysz próg wydajności wentylatora to Ci na niskich mocach zasypie i przewęgli palnik i będziesz wybierał niedopałki z popielnika

nawet niemam pojecia czy tam jest jakas przyslona? nawet niewiem gdzie patrzec kolo tej dmuchawy? mam wpa120 wentylator

ja chyba nigdy od tego pieca nie odejde co troche cos nowego soe dowiaduje.

timon apropo tej przeslony to przy dmuchawie mam taki precik i na nim jest przykrecony taki jakby odwaznik zalaczam foto, czyto jest t przeslona i tam musialbym ewentualnie cos zrobic aby bylo ciezej i aby tak sie ni eotwierala przeslona? czy jak?

IMG_20140108_230912.jpg

Pancerny

to co oznaczyłeś na zdjęciu to klapka regulatora ciągu

powinna być tak wyregulowana by podczas postoju dmuchawy opadała i nie puszczała powietrza do palnika a podczas pracy powinnasię unosić swobodnie by dostęp powietrza był.

przesłona powinna być z boku wentylatora. Ty jej nie masz

http://www.lutech.pl/fotki/g110m.jpg

wygląda np tak.

możesz sam ustrugać z kawałka choćby sztywnego kartonu albo jak masz materiały metalowe to z nich.

teoretycznie przy pracy automatycznej wiatrak powinien mieć pełny dostęp powietrza ale wszystkie montowane sa zbyt duże do mocy kotłów i palników i czasem taka przesłona się przydaje. łatwiej wtedy sterować nadmuchem.

możesz na próbę kawałkiem kartonu zasłonić jakieś 70% otworu i porównać efekty.

jak będzie gorzej to zdejmiesz i po sprawie.

reszta poszła na priv

Niestety piec z wcześniejszymi nastawami gaśnie ciągle co kilka godzin.Jednak większym problemem jest teraz dla mnie pomimo wygaśnięcia palnika i spadania temperatury ,ciągłe podawanie węgla przez podajnik przez kilka godzin co prowadzi do zasypania całego popielnika i późniejszym problemem z wyciągnięciem tego popielnika i oddzieleniu groszku od popiołu.

Pytanie do Wlodek_PID.Co mogę z tym zrobić by uniknąć takich sytuacji na przyszłość?

Mój zestaw to skam-p plus 12Kw i sterownik puma z softem v7 A20m WEGIEL BIO.bin

Edytowane przez 1bestia

Masz najświeższy soft pumy:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

Na których nastawach Ci gaśnie?

Możesz kupić na próbę groszku o nazwie retopal? ok. 4-5woreczków?

Jak nie będzie takiego zjawiska na retopalu, to pomyślec o dokupieniu np. 1tony i wymieszać z tym o nazwie silesia czy co to tam było....

W sterownikach Włodka nie ma typowo nastaw podtrzymania i można tylko zmieniać moc minimalną, niby prościej, ale nie na wszystkie kombinacje instalacji i opałów.

Szedłbym zatem w stronę dokupienia i wymieszania z innym paliwem.