Pancerny 08.01.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 jest jakis blad z tym softem bo po wgraniu wyskakuje blad i nie odpala sterownik. pokazuje blad wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.01.2014 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Pancernyto co oznaczyłeś na zdjęciu to klapka regulatora ciągupowinna być tak wyregulowana by podczas postoju dmuchawy opadała i nie puszczała powietrza do palnika a podczas pracy powinnasię unosić swobodnie by dostęp powietrza był.przesłona powinna być z boku wentylatora. Ty jej nie masz http://www.lutech.pl/fotki/g110m.jpgwygląda np tak. możesz sam ustrugać z kawałka choćby sztywnego kartonu albo jak masz materiały metalowe to z nich.teoretycznie przy pracy automatycznej wiatrak powinien mieć pełny dostęp powietrza ale wszystkie montowane sa zbyt duże do mocy kotłów i palników i czasem taka przesłona się przydaje. łatwiej wtedy sterować nadmuchem.możesz na próbę kawałkiem kartonu zasłonić jakieś 70% otworu i porównać efekty.jak będzie gorzej to zdejmiesz i po sprawie.reszta poszła na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1bestia 09.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety piec z wcześniejszymi nastawami gaśnie ciągle co kilka godzin.Jednak większym problemem jest teraz dla mnie pomimo wygaśnięcia palnika i spadania temperatury ,ciągłe podawanie węgla przez podajnik przez kilka godzin co prowadzi do zasypania całego popielnika i późniejszym problemem z wyciągnięciem tego popielnika i oddzieleniu groszku od popiołu.Pytanie do Wlodek_PID.Co mogę z tym zrobić by uniknąć takich sytuacji na przyszłość?Mój zestaw to skam-p plus 12Kw i sterownik puma z softem v7 A20m WEGIEL BIO.bin Edytowane 9 Stycznia 2014 przez 1bestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Masz najświeższy soft pumy:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html Na których nastawach Ci gaśnie? Możesz kupić na próbę groszku o nazwie retopal? ok. 4-5woreczków?Jak nie będzie takiego zjawiska na retopalu, to pomyślec o dokupieniu np. 1tony i wymieszać z tym o nazwie silesia czy co to tam było....W sterownikach Włodka nie ma typowo nastaw podtrzymania i można tylko zmieniać moc minimalną, niby prościej, ale nie na wszystkie kombinacje instalacji i opałów.Szedłbym zatem w stronę dokupienia i wymieszania z innym paliwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 jest jakis blad z tym softem bo po wgraniu wyskakuje blad i nie odpala sterownik. pokazuje blad wersji. To może być kwestia różnicy płytki v2, v4 czy v5... są 2softy jeden pod v2 a drugi pod te wersje v4,v5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 09.01.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Czy to, o czym tu piszecie, to są te słynne najnowsze sterowniki W_PID, czy jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mój ostatni post tego nie dotyczy, chodzi w nim o soft pid, taki nieco bardziej zaawansowany jak w ogniku pid.Wcześniejszy mój post n/t pumy także dotyczy oficjalnej wersji, bo w pumie także jeszcze eSki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1bestia 09.01.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Też wydaje mi się, że winę za gasnący kocioł ponosi raczej kiepski opał, ale co jest nie tak ze sterownikiem, że nie zawsze po wygaśnięciu groszku zatrzymuje podajnik i nie sygnalizuje brak opału?Chyba tak nie powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W kwestii softu to Włodka trzeba zapytac, on je pisze... Jak jest kłopot z wygaszeniem przy schodzeniu na niższe moce, to trzeba zmusic palnik do częstszej pracy (skoro nie ma rozbudowanego trybu przedmuchu, to radzimy sobie inaczej) Musisz dobrac jakies krótkie czasy pracy 2 góra 3sekundyi do tego dobrać pauzę.np. spróbować 2sek praca na ok. 12-14sek pauza (i spokojnie rozciągac po 12h obserwacji pauzę obserwując, czy sie nie zapada kopczyk, przy mocniejszym rozciąganiu pauzy trzeba będzie korygować górę nadmuchu) albo 3sek praca na ok.18-21sek pauza. Troszkę ściagnąć nadmuch pod 80-85% na początek? Jakoś do tego węgla trzeba sie dobrać, na wszystko jest metoda. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 09.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 To może być kwestia różnicy płytki v2, v4 czy v5... są 2softy jeden pod v2 a drugi pod te wersje v4,v5 wlasnie czekam na nowy drugi soft od Wlodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.01.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Właśnie wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 09.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Właśnie wysłałem. drugi sotf tak jak mowiles jest dobry od razu odpalil. tylko jest problem bo bylu ustawione pod slimak. weszlem kodem 3111 i zmienilem na tlok, ale tam jest jeszcze pozycja powrot krancowy i tam jest 15 sek i kolejna to max pobor mocy 1,5 A. Mam tylko zmienic slimak na tlok czy cos jeszcze. Piec to EKT 25kw grobelny - tlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 uu szkoda,że nie spisałeś.... Zobacz w DTR czy instrukcji stera, którą dostałeś czy masz wpisany czas obrotu krańcówki (to pozycjonowanie tłoka)Producenci stosują różne przekładnie, może być większy silnik i przekładnia ślimakowa, mniejszy i walcowo-ślimakowa lub jeszcze mniejszy i dwie przekładnie ślimakowe...W zależności od tego tłok wykonuje pełen cykl od ok.4-5sekund do jakiś 45-50sekund.... Jak nie masz zapisanego czasu, to go zmierz stoperem.... i musisz wpisać w ten powrót krańcówki... ten "pobór mocy" jest do wpisania w zależności od mocy silnika.... zobacz na tabliczce znamionowej silnika i wówczas zapytaj Włodka co wpisać albo zadzwoń do producenta kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.01.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Mój ostatni post tego nie dotyczy, chodzi w nim o soft pid, taki nieco bardziej zaawansowany jak w ogniku pid. Wcześniejszy mój post n/t pumy także dotyczy oficjalnej wersji, bo w pumie także jeszcze eSki nie ma. To może piszcie o tym na jakimś innym wątku, bo robicie zamęt. Ja myślałem, np. że to chodzi o ten najnowszy soft S, dla którego Włodek_PID założył ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać. Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry.Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 12.01.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać. Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry. Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze. No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 12.01.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawijan' date=' a może wreszcie napiszesz coś mądrego, bo krytykować i szukać dziury w całym to nawet ja potrafię Tylko proszę nie wysyłaj mnie na swoje wątki bo czytałem i szału nie ma... Proszę spręż się... Może zmienię zdanie na Twój temat[/quote'] Nie tylko ty ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawijan' date=' a może wreszcie napiszesz coś mądrego, bo krytykować i szukać dziury w całym to nawet ja potrafię Tylko proszę nie wysyłaj mnie na swoje wątki bo czytałem i szału nie ma... Proszę spręż się... Może zmienię zdanie na Twój temat[/quote'] Nie tylko ty ;] Wasze zdanie to ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić. eSka jest testowa, została wklejona na strony E-M pod kotły sztoker, bo Włodek dostawał dużo wiadomości i ciężko indywidualnie do każdego cos podsyłać. Poszło to dość daleko, ale jeszcze troszeczkę pracy włożyć trzeba. Do eSki jeszcze nie ma instrukcji. U mnie paliwo dopalała, ale jak tylko zakombinowała, to już z drugim sterem od zaworu sie nie dogadał i cały wykres się mocno rozjechał. Wyciągam wniosek taki,że u mnie z moim drugim sterem od siłownika zaworu nie mogło sie to dogadać. Mam jednak swoich klientów, którym wysyłałem eSke i w większości sa zadowoleni. Ja ostatnio ćwiczyłem troszkę soft 33N, jest zgodny z oficjalna instrukcją a zmiana w nim to możliwość wyłączenia alarmu wygaszenia oraz wyskalowanie licznika spalania w kg zamiast w/g czasu pracy. Czekam co jeszcze Włodek chce wymyślić, aby eska też dawała radę z miałem i sprawdzimy, jak się wyrobimy do końca sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 13.01.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jarecki79 skąd pobrałeś softa 33N i jak sie sprawuje to jest do Sztokera 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts