1bestia 09.01.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Też wydaje mi się, że winę za gasnący kocioł ponosi raczej kiepski opał, ale co jest nie tak ze sterownikiem, że nie zawsze po wygaśnięciu groszku zatrzymuje podajnik i nie sygnalizuje brak opału?Chyba tak nie powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) W kwestii softu to Włodka trzeba zapytac, on je pisze... Jak jest kłopot z wygaszeniem przy schodzeniu na niższe moce, to trzeba zmusic palnik do częstszej pracy (skoro nie ma rozbudowanego trybu przedmuchu, to radzimy sobie inaczej) Musisz dobrac jakies krótkie czasy pracy 2 góra 3sekundyi do tego dobrać pauzę.np. spróbować 2sek praca na ok. 12-14sek pauza (i spokojnie rozciągac po 12h obserwacji pauzę obserwując, czy sie nie zapada kopczyk, przy mocniejszym rozciąganiu pauzy trzeba będzie korygować górę nadmuchu) albo 3sek praca na ok.18-21sek pauza. Troszkę ściagnąć nadmuch pod 80-85% na początek? Jakoś do tego węgla trzeba sie dobrać, na wszystko jest metoda. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 09.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 To może być kwestia różnicy płytki v2, v4 czy v5... są 2softy jeden pod v2 a drugi pod te wersje v4,v5 wlasnie czekam na nowy drugi soft od Wlodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.01.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Właśnie wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerny 09.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Właśnie wysłałem. drugi sotf tak jak mowiles jest dobry od razu odpalil. tylko jest problem bo bylu ustawione pod slimak. weszlem kodem 3111 i zmienilem na tlok, ale tam jest jeszcze pozycja powrot krancowy i tam jest 15 sek i kolejna to max pobor mocy 1,5 A. Mam tylko zmienic slimak na tlok czy cos jeszcze. Piec to EKT 25kw grobelny - tlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 uu szkoda,że nie spisałeś.... Zobacz w DTR czy instrukcji stera, którą dostałeś czy masz wpisany czas obrotu krańcówki (to pozycjonowanie tłoka)Producenci stosują różne przekładnie, może być większy silnik i przekładnia ślimakowa, mniejszy i walcowo-ślimakowa lub jeszcze mniejszy i dwie przekładnie ślimakowe...W zależności od tego tłok wykonuje pełen cykl od ok.4-5sekund do jakiś 45-50sekund.... Jak nie masz zapisanego czasu, to go zmierz stoperem.... i musisz wpisać w ten powrót krańcówki... ten "pobór mocy" jest do wpisania w zależności od mocy silnika.... zobacz na tabliczce znamionowej silnika i wówczas zapytaj Włodka co wpisać albo zadzwoń do producenta kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 10.01.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Mój ostatni post tego nie dotyczy, chodzi w nim o soft pid, taki nieco bardziej zaawansowany jak w ogniku pid. Wcześniejszy mój post n/t pumy także dotyczy oficjalnej wersji, bo w pumie także jeszcze eSki nie ma. To może piszcie o tym na jakimś innym wątku, bo robicie zamęt. Ja myślałem, np. że to chodzi o ten najnowszy soft S, dla którego Włodek_PID założył ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać. Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry.Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 12.01.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać. Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry. Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze. No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willy 12.01.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawijan' date=' a może wreszcie napiszesz coś mądrego, bo krytykować i szukać dziury w całym to nawet ja potrafię Tylko proszę nie wysyłaj mnie na swoje wątki bo czytałem i szału nie ma... Proszę spręż się... Może zmienię zdanie na Twój temat[/quote'] Nie tylko ty ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Zawijan' date=' a może wreszcie napiszesz coś mądrego, bo krytykować i szukać dziury w całym to nawet ja potrafię Tylko proszę nie wysyłaj mnie na swoje wątki bo czytałem i szału nie ma... Proszę spręż się... Może zmienię zdanie na Twój temat[/quote'] Nie tylko ty ;] Wasze zdanie to ja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić. eSka jest testowa, została wklejona na strony E-M pod kotły sztoker, bo Włodek dostawał dużo wiadomości i ciężko indywidualnie do każdego cos podsyłać. Poszło to dość daleko, ale jeszcze troszeczkę pracy włożyć trzeba. Do eSki jeszcze nie ma instrukcji. U mnie paliwo dopalała, ale jak tylko zakombinowała, to już z drugim sterem od zaworu sie nie dogadał i cały wykres się mocno rozjechał. Wyciągam wniosek taki,że u mnie z moim drugim sterem od siłownika zaworu nie mogło sie to dogadać. Mam jednak swoich klientów, którym wysyłałem eSke i w większości sa zadowoleni. Ja ostatnio ćwiczyłem troszkę soft 33N, jest zgodny z oficjalna instrukcją a zmiana w nim to możliwość wyłączenia alarmu wygaszenia oraz wyskalowanie licznika spalania w kg zamiast w/g czasu pracy. Czekam co jeszcze Włodek chce wymyślić, aby eska też dawała radę z miałem i sprawdzimy, jak się wyrobimy do końca sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 13.01.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Jarecki79 skąd pobrałeś softa 33N i jak sie sprawuje to jest do Sztokera 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 To jest wersja softu normalnego, trochę nowsza wersja 33m. Zgadza się zatem z normalną instrukcją.Na sztokerze tez by chodziła. Na chwilę obecną na 3sterach za zgodą pracownika E-M, była prośba, abym jeszcze go nie wysyłał, pracownik E-M chciał coś jeszcze przez weekend w tym sofcie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 13.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 1.Jestem szczęśliwym użytkownikiem mini sztokera od kilku dniu stąd moje pytanie czy na stronie E_M znajduje najnowsza wersja oprogramowania czy jest jeszcze inna i czy nalezy ja zainstalować? Narazie na obecnym opragramowaniu jest wszstko ok wieczorem tzn po 23.00 schodzi mi temp. na termostacie pokojowym do 18,5stC a mniej więcej od 15.00 godziny do 21.00 jest ok 20-21stC. Mam odzielne obiegi na wodę cwu i c.o. oraz termostt pokojowy w układ mieszający narazie sie nie bawię bo to wydatek na zawór trójdrogowy i dodatkowe zużycie prądu.2. Czy przy braku prądu można palić na ruszcie awaryjnym jeśli nie działają pompy a założyłem sobie zawory zwrotne za pompami cwu/co i na powrocie? Pytam bo nie sprawdzałem jeszcze takiej opcji /braku pradu w sieci/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 14.01.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Zainstalowałem oprogramowanie dla sztokera mini ze strony internetowej E-M ale w programie nie ma opcji czasu dawkowania czy przerw miedzy podawaniem paliwa. regulacja mocy paliwa wyborze funkcji PID czy ADC czy to jest pełna wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 W sofcie testowym serii S nie ma tych rzeczy. Jak przesypuje - korekta mocy na (-) Jak problem z uzyskaniem temp, wypala prawie wszystko przed nową dawką - korekta na (+) Fotka jest starsza, doszła jeszcze ikona obok... opis funkcji na dolnej belce wyświetlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 15.01.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 a co to jest za wersj softu notabene ja nie nie mam takich ładnych ikonek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 16.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac? Zależy jakiego masz alligatora... Jak takiego: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_zaworu_alligator.html To owszem podłączyc idzie 4-tą pompę cyrkulacyjną.... Jak masz alligatora tzw małego z wyświetlaczem w obudowie po płomyku, to już nie podłączysz cyrkulacyjnej Jak masz alligatora w wersji sztokerowej, bez wyświetlacza też w obudowie po płomyku, to również cyrkulacyjnej nie podłączysz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts