Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W kwestii softu to Włodka trzeba zapytac, on je pisze...

Jak jest kłopot z wygaszeniem przy schodzeniu na niższe moce, to trzeba zmusic palnik do częstszej pracy (skoro nie ma rozbudowanego trybu przedmuchu, to radzimy sobie inaczej)

Musisz dobrac jakies krótkie czasy pracy 2 góra 3sekundy

i do tego dobrać pauzę.

np. spróbować 2sek praca na ok. 12-14sek pauza (i spokojnie rozciągac po 12h obserwacji pauzę obserwując, czy sie nie zapada kopczyk, przy mocniejszym rozciąganiu pauzy trzeba będzie korygować górę nadmuchu)

albo 3sek praca na ok.18-21sek pauza.

Troszkę ściagnąć nadmuch pod 80-85% na początek? Jakoś do tego węgla trzeba sie dobrać, na wszystko jest metoda.

Edytowane przez Jarecki79

Właśnie wysłałem. :)

drugi sotf tak jak mowiles jest dobry od razu odpalil. tylko jest problem bo bylu ustawione pod slimak. weszlem kodem 3111 i zmienilem na tlok, ale tam jest jeszcze pozycja powrot krancowy i tam jest 15 sek i kolejna to max pobor mocy 1,5 A.

Mam tylko zmienic slimak na tlok czy cos jeszcze.

Piec to EKT 25kw grobelny - tlok

uu szkoda,że nie spisałeś....

Zobacz w DTR czy instrukcji stera, którą dostałeś czy masz wpisany czas obrotu krańcówki (to pozycjonowanie tłoka)

Producenci stosują różne przekładnie, może być większy silnik i przekładnia ślimakowa, mniejszy i walcowo-ślimakowa lub jeszcze mniejszy i dwie przekładnie ślimakowe...

W zależności od tego tłok wykonuje pełen cykl od ok.4-5sekund do jakiś 45-50sekund....

Jak nie masz zapisanego czasu, to go zmierz stoperem.... i musisz wpisać w ten powrót krańcówki...

ten "pobór mocy" jest do wpisania w zależności od mocy silnika.... zobacz na tabliczce znamionowej silnika i wówczas zapytaj Włodka co wpisać albo zadzwoń do producenta kotła

Mój ostatni post tego nie dotyczy, chodzi w nim o soft pid, taki nieco bardziej zaawansowany jak w ogniku pid.

Wcześniejszy mój post n/t pumy także dotyczy oficjalnej wersji, bo w pumie także jeszcze eSki nie ma.

To może piszcie o tym na jakimś innym wątku, bo robicie zamęt.

Ja myślałem, np. że to chodzi o ten najnowszy soft S, dla którego Włodek_PID założył ten wątek.

Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać.

Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry.

Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze.

Włodek wyjaśnił w pierwszym poście o czym chce rozmawiać.

Jego celem są prace nad tym softem S, ale to dotyczy teraz tylko Cobry.

Moim zdaniem jeszcze sporo pracy w tym zakresie, ja wolę soft oficjalny na chwile obecną, w moim układzie, gdzie pracuje siłownik zaworu mieszającego eSka nie pracowała moim zdaniem dobrze.

No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić.

Zawijan' date=' a może wreszcie napiszesz coś mądrego, bo krytykować i szukać dziury w całym to nawet ja potrafię :) Tylko proszę nie wysyłaj mnie na swoje wątki bo czytałem i szału nie ma... Proszę spręż się... Może zmienię zdanie na Twój temat[/quote']

Nie tylko ty ;]

Wasze zdanie to ja ...

No eska z tego co wiem też oficjalna ale mogę się mylić.

eSka jest testowa, została wklejona na strony E-M pod kotły sztoker, bo Włodek dostawał dużo wiadomości i ciężko indywidualnie do każdego cos podsyłać.

Poszło to dość daleko, ale jeszcze troszeczkę pracy włożyć trzeba. Do eSki jeszcze nie ma instrukcji.

U mnie paliwo dopalała, ale jak tylko zakombinowała, to już z drugim sterem od zaworu sie nie dogadał i cały wykres się mocno rozjechał.

Wyciągam wniosek taki,że u mnie z moim drugim sterem od siłownika zaworu nie mogło sie to dogadać.

Mam jednak swoich klientów, którym wysyłałem eSke i w większości sa zadowoleni.

Ja ostatnio ćwiczyłem troszkę soft 33N, jest zgodny z oficjalna instrukcją a zmiana w nim to możliwość wyłączenia alarmu wygaszenia oraz wyskalowanie licznika spalania w kg zamiast w/g czasu pracy.

Czekam co jeszcze Włodek chce wymyślić, aby eska też dawała radę z miałem i sprawdzimy, jak się wyrobimy do końca sezonu

To jest wersja softu normalnego, trochę nowsza wersja 33m. Zgadza się zatem z normalną instrukcją.

Na sztokerze tez by chodziła.

Na chwilę obecną na 3sterach za zgodą pracownika E-M, była prośba, abym jeszcze go nie wysyłał, pracownik E-M chciał coś jeszcze przez weekend w tym sofcie sprawdzić.

1.Jestem szczęśliwym użytkownikiem mini sztokera od kilku dniu stąd moje pytanie czy na stronie E_M znajduje najnowsza wersja oprogramowania czy jest jeszcze inna i czy nalezy ja zainstalować? Narazie na obecnym opragramowaniu jest wszstko ok wieczorem tzn po 23.00 schodzi mi temp. na termostacie pokojowym do 18,5stC a mniej więcej od 15.00 godziny do 21.00 jest ok 20-21stC. Mam odzielne obiegi na wodę cwu i c.o. oraz termostt pokojowy w układ mieszający narazie sie nie bawię bo to wydatek na zawór trójdrogowy i dodatkowe zużycie prądu.

2. Czy przy braku prądu można palić na ruszcie awaryjnym jeśli nie działają pompy a założyłem sobie zawory zwrotne za pompami cwu/co i na powrocie? Pytam bo nie sprawdzałem jeszcze takiej opcji /braku pradu w sieci/?

Prośba o info czy do aligatora mogę podłączyc pompę cyrkulacyjną i w menu Cobry ustawic kiedy ma się włączac a kiedy wyłączac?

Zależy jakiego masz alligatora...

Jak takiego:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/moduly_rozszerzen/modul_zaworu_alligator.html

To owszem podłączyc idzie 4-tą pompę cyrkulacyjną....

Jak masz alligatora tzw małego z wyświetlaczem w obudowie po płomyku, to już nie podłączysz cyrkulacyjnej

Alligator3.jpg

Jak masz alligatora w wersji sztokerowej, bez wyświetlacza też w obudowie po płomyku, to również cyrkulacyjnej nie podłączysz.....