bu20 16.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Dokładnie mam wersję sztokerową bez wyswietlacza.Nic pozostaje kupic sterownik dobowy do gniazdka i cyrkulacje podłączyc albo kupic aligatora wersję rozszerzoną za 400zł :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Witam. Jestem tutaj nowa, więc z góry przepraszam jeśli coś pomieszam. Chodzi o piec a właściwie o prawidłowe ustawienia sterownika "cobra". Z ważniejszych informacji które wylapalam czytając ten temat to: Dom 120m2, ocieplony, piec "Gregor", sterownik cobra elektro-miz, zawór 4d (kupiłam aligatora ale okazało się, że zawór nie posiada możliwości podłączenia), na dole mam podłogowe ogrzewanie + 2 grzejniki, góra 4 pomieszczenia na grzejnikach plus podłoga w łazience. Od jakiegoś czasu jestem zmuszona do samodzielności w zakresie obsługi tego domu. Problem dotyczy ustawienia odpowiedniej ilości powietrza chyba bo piec ma problem z "spiekami"/"szlaka" (czy jak to się nazywa) i z tym, że strasznie się budzi w środku - do tego stopnia, że codziennie muszę go skrobac z czarnych włosów i nigdy nie dopalil węgla do końca. Pisze z telefonu i dostrzegłam, że pominęłam kilka ważnych rzeczy. Moc pieca 19kw (mówią, że za duży i stąd problemy). Ustawienia sterownika to 30/4, moc dmuchawy 50%, średnio w ciągu doby spala ok 25kg. Zawór jest tak otwarty by mało grzać powrót - specjaliści których wzywam mówią, że mam termostaty na kaloryferach to powinno tak zostać. Problem ten mam już dłuższy czas ale nie pisałam wcześniej bo nie wiedziałam o czym. Trochę się doedukowalam i nabrałam w końcu odwagi. Sporo się nauczyłam bo gdy zostałam z tym wszystkim sama to pierwszy raz kotłownię zobaczyłam:) Teraz już wiem trochę więcej i biceps mi rośnie od walki z ciężkimi workami! Nikola, Pierwsze primo i najważniejsze primo Jaki palnik, dmuchawa... Zacząć od uszczelnienia głowicy palnika sliconem na 1200-1500st.C (czarny,kominkowy np. soudala, den braven itp.) wyłącz i włącz sterownik, przeczytaj na wyświetlaczu jaki masz numer softu Jak masz starszy od 33N, to aktualizuj, nowy soft tutaj: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html ściągnij CO_V11_A33_N Z tyłu sterownika (pod wyświetlaczem) jest gniazdo USB, takie jak przy drukarkach. Jak masz drukarkę, weź od niej kabel usb. 1. Cobrę odłącz od sieci 230V 2. Podłącz kabelek USB, sterownik przez komputer (laptopa)będzie rozpoznany jako dysk wymienny 3. Stary soft wytnij, wklej sobie na kompa do jakiegoś folderu np. "archiwum softy cobra" 4. Nowy soft wklej, samo się zrobi 5. Odłącz USB, podłącz cobrę pod 230V wejdź w menu spalanie i ustaw dane parametry np. 5sek podawanie 30sek pauza nadmuch max. np. 75%, nadmuch min. dla dmuchawy 75-82W 5-7%, dla dmuchawy 36-40W dół 14-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 30.01.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A 33m - czyli zmienić? Nie wiem jaką mam dmuchawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 30.01.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A to palnik. Inny niż u znajomych bo u mnie ze ślimaka z lewej pcha groszek w prawo. U nich z dołu pcha i spalone leci na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Na dmuchawie powinna być naklejka a na niej będzie symbol, np. WPa06 Co do opisu palnika, wnioskuję,że to jakas rynna jest, tzw palnik rynnowy/korytowy Cobra ma niską temp. alarmu kosza- 70st.C a zaczyna ten alarm ingerować w dawki paliwa od przekroczenia temp. podajnika 60st.CW kodzie 1982 możesz sprawdzić, jakie temp. są generowane na rurze podajnika, rynny potrafia się mocno grzac i mozliwe,że warto ten czujnik przesunąć bliżej kosza zasypowego. Ja bym soft zaktualizował na 33N.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 30.01.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 [quote name=Jarecki79:Ja bym soft zaktualizował na 33N.... A czym się różni Co_v11_A33_N od 33M od np. Co_v11_S10p? S10 z tego co widzę chodzi jak dwustanowy, tzn. widać piłę na wykresie temperatury.Nie wiem jak się to ma do zmniejszenia spalania, ale mam wrażenie że bardziej spieka niż np. Co v9_S08g PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A33N to soft oficjalny, nazwijmy go normalnym, gdzie jest wybór ADC, PID-II i obsługa jest zgodna z oficjalną instrukcją ten drugi to pomysł Włodka na soft bez nastaw, jego soft serii S, tam dochodzi dodatkowy bajer w postaci pogodówki..więcej rzeczy łatwo dostępne bez latania po kodach. Podaje paliwo porcjami, taki salwami i je wypala..... U mnie, gdzie mam sterowany zawór mieszający eSka mi się nie sprawdziła, miałem taką sinusoidę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 31.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Zmieniam Soft na "N", wyczyscilam piec, ustawiłam jak sugerowałes i włączyłam PID. Ciężko było ale mam zdjęcie tabliczki z dmuchawy Na tych ustawieniach bez PID na starym oprogramowaniu piec nadal mocno się budził, spalanie duże bo ślimak pracował 6700 sekund. W nowej wersji softu już nie pokazuje sekund tylko w kilogramach:) i mogę ustawić jakieś kilogramy - o co chodzi? Dodam jeszcze, że zauważyłam zmienioną wartość w opcji "głębokość modulacji z 40 na 20- do czego służy ten parametr? Moje obserwacje są takie, że przy tak dużej nastawie dmuchawy robią się w tym moim palenisku twory jakby zlepionego twardego popiołu (szlaka/żużel?). Dodam jeszcze, że próbowałam już kilku źródeł dostawcy opału. Moim zdaniem, najlepiej palił na najtańszym z castoramy ale wtedy mocno z ustawieniami kombinowalam. Niepokoi mnie czarny dym z komina ale wiąże to z brudzeniem pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 31.01.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Powiedzcie mi jeszcze jak przeslone dmuchawy ustawić bo widzę, że taka jest. Intryguje mnie jeszcze przesłona na wyjściu z pieca do komina - jest otwarta na maksimum. Koleżanki w pracy przecieraja oczy ze zdumienia czym ja się zajmuje teraz:) Od tych prac mam tak zniszczone dłonie, o paznokciach nie wspomnę...Jak już dojde do ładu z tym czerwonym diabłem w kotłowni to oszczędności z węgla które mam nadzieję wygeneruje, przeznaczam na doprowadzenie się do ładu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 31.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 A rękawiczki typu "wampirki" nie możesz nałożyć na dłonie? Ja w kotłowni wszelkie prace tylko w rękawiczkach i dłonie bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 31.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ja mam komplet takich grubych co żar mogłam w nich łapać. Tylko gdy piec wyrzucal groszek to brałam go i do podajnika. Na palcach dziury sie zrobiły. Druga sprawa to ja na początku myślałam, że czyszczenie pieca to naprawdę czyszczenie a nie skrobanie osadu ze ścianek. Po moim czyszczeniu wyglądał jak nowy z zewnątrz i wewnątrz...A, że czynność tą raz w tygodniu robiłam to każde rękawiczki po jednym razie budziły tak jak bym ich nie miała. Dzisiaj po czyszczeniu i fajek byłam cała brudna nawet na twarzy... Nie wiem jak można tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Nikola, palniki rynnowe do super czystych nie należą.Nie wiem tez jaki to dokładnie typ rynny, są takie z dyszami powietrza wtórenego, tam jest deko lepiej, ale i tak szału nie ma. Jak do rynny ktoś doda ruszta wodne, to fruwających sadzy nie unikniesz. W sofcie N masz dane w kg, nie znam przesypu godzinowego Twoejgo palnika, spróbuj pod ikonką drzwi wpisać ok. 15,5kg, wówczas te linijki będa pokazywały dobowe spalanie.Zegar kasuje się o 24-ej, musisz sobie wycyrklować, aby wskazanie na sterowniku z grubsza zgadzało się z tym, co schodzi z kosza...... W kodzie 0000 możesz wyłączyć alarm wygaszenia, co pozwoli Ci pracowac "na granicy" bez wygaszenia kotła. Jak zużycie u ciebie większe, to przy rynnie zrób ok. 10sek podawanie i ok.45sek pauza, pauzę rozciągaj, jak Ci nie będzie dopalaćPrzy rynnie głębokośc modulacji zostawiłbym w przedziale 15-20%.RV-13AM jest na silniku 75W, odpowiednik WBS6aAL, RMS-120. Zatem góra nadmuchu ok. 85%, dół ok. 5-7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 31.01.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Mam rynnę z dyszami i Skam-pa z rusztem wodnym i zauważyłem że czystość spalania zależy od opału. Najgorzej było na "czechu" - takie tłustawe, brunatne farfocle na drzwiczkach i ściankach bocznych kotła. Na retopalu już dużo lepiej. Na rusku - praktycznie nie było sadzy. Tylko taki drobniutki pył na półkach i w kanałach wymiennika.Jeżeli chodzi o sterownik, to na PID-zie sadzy jest trochę mniej. W 2-stanie kopci trochę w podtrzymaniu.Teraz - jeszcze na sofcie M mam 6/38 - dmuchawa min.14 - max.78. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Trammel, wgraj sobie ten sofcik N, warto.Obsługa identyczna jak tego M.Muszę Ci powiedzieć,że jesteś 5tą osobą, która trafiła fajny ruski węgiel a drugą z palnikiem rynnowym, która jest z ruska najbardziej zadowolona....a bywało tez tak, że rusek ludziom na potęgę zawleczki rwał, bo tyle było w nim kamulca. Nie pamiętam dokładnie, ale w Twojej rynnie jest dmuchawa chyba z silnikiem 40W, musiałbyś kuknąc na naklejkęjak masz RV-13AMs to jest 40W..... Czym teraz palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 31.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Już to zrobiłem Dałem u siebie "przesyp" godzinowy na 18 kg. Trzeba się będzie odzwyczaić od czasu i przejść na kg Ten współczynnik na danym palniku waha się trochę w zależności od wielkości bryłek. Czech był bardzo gruby i wagowo w czasie mniej go wychodziło. Teraz palę retopalem na zmianę z ruskiem ( u nas go nazywają syberyjski ) i frakcja jest bardzo drobna. Tak że podaje wagowo więcej. Ale idzie to ogarnąć. Co do samej rynny to jestem z niej zadowolony i nawet przy najbardziej syfiastym groszku daleko mi było do tych stalaktytów jak u Nikoli. Pewnie klasyczna retorta jest bardziej "eko", ale i tak sąsiedzi mają zagadkę że dymu z komina nie widać a w chacie bardzo ciepło jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 02.02.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam. Postanowiłam dac mu trochę czasu by się mógł dostosować do nowych ustawień i softu. Zaobserwowalam, że robi się duża szlaka zaraz przy podajniku i węgiel w popielniku. Lepiej zmniejszyć podawanie, czy wydłużyć czas przerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 02.02.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Ja bym zmniejszył odrobinę nadmuch ( szlaka ) i skrócił czas podawania ( niedopały w popielniku ) .Metodą drobnych kroczków z co najmniej kilkugodzinną przerwą na obserwację efektów. Jeżeli nadal będzie szlaka - znowu dmuchawa trochę w dół. Jak się okaże że żar wchodzi zbyt głęboko w rynnę - to skrócić odrobinę przerwę albo wydłuż podawanie. Musisz pamiętać przy tym, że niższy nadmuch - to wolniejsze spalanie i może być więcej sadzy. U mnie w tej chwili na 2 stanie 6/45 i dmuchawa 62 ( RV13 ) Jest mniej spieków i (na retopalu ) sadzy niewiele. No i nie trzeba ostro grzać bo się cieplej zrobiło. Witam. Postanowiłam dac mu trochę czasu by się mógł dostosować do nowych ustawień i softu. Zaobserwowalam, że robi się duża szlaka zaraz przy podajniku i węgiel w popielniku. Lepiej zmniejszyć podawanie, czy wydłużyć czas przerwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 02.02.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Tak zrobię. Jeszcze mam pytanie o temperaturę kotła. Wcześniej na brud radzono mi bym temperaturę podniosła. Dużo to nie dało więc wróciłam do standardu 50 CWU i 57 CO - tak zostawić? Co zrobić z przesłona na dmuchawie? Mam chyba do połowy przymknieta.Jak powinien wyglądać idealny wykres w 1203? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 02.02.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ja się bawiłem przysłoną u siebie i nie widzę sensu szczerze mówiąc. Przymknięcie zwiększa tylko dymienie. Lepiej wg mnie ustawiać na sterowniku "wiatr"U mnie jest CO 55 st, z obniżeniem na strefach dobowych do 52 w ciągu dnia i w nocy.Wykres w PID-zie zależy od odbioru ciepła i instalacji poniekąd. Jak jest zimno i jest stały - to jest prawie płaski. Jak cieplej i termostaty przymykają grzejniki to zaczyna się sinusoida. Na 2 stanie - wiadomo " piłoząbkowy" Edytowane 2 Lutego 2014 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola.D 02.02.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 A o ile stopni spada wam temperatura od zadanej? Chodzi mi o to, że piec jak już dobije do zadanej to wchodzi na podtrzymanie. I po jakimś czasie spada temperatura. Ile prawidłowo powinna ona w dół zejść? I jaką macie temperaturę powrotu wody do pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts