canoe22137 29.01.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Witam i pozdrawiam wszystkich.Mam ssz domu z partnerem i poddaszem, na razie nie będzie zamieszkane ale za kilka lat zamierzam je użytkować. Strop między kondygnacjamindrewniany, na razie same belki stropowe.Chcieliśmy robić sufit podwieszany, ale w grę wchodzi jeszcze jedno rozwiązanie. Mianowicie zostawimy belki stropowe widoczne, ocieplimy dach, na belki nabijemy osb albo deski, a na nie położymy wełnę mineralną. Na razie. Czy tak można zrobić? Czy wełna nie zawilgotnieje? Czy można na tą wełnę położyć później np płyty fermacell? Tak, żeby nie robić sufitu podwieszanego?Jak w takim układzie położyć kable po oświetlenie parteru? Na płytach osb na poddaszu? I potem zejść nimi w miejscu np żyrandola? Pozdrawiam, canoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 30.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A może taka propozycja- na belki położyć boazerię "ładnym" do dołu- na boazerię dać OSB celem wzmocnienia stropu- na OSB dać wełnę Nie ma sensu teraz ocieplać dachu - wełna, która na to pójdzie niech leży na stropie. Jak zabierzecie się za poddasze, położycie ją na skosy.Na OSB potem będziecie musieli dobrać odpowiedni system na strop, aby nie był za głośny. Jak dobrze przeliczone belki, to może i kawałek betonu z podłogówką da radę tam dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canoe22137 30.01.2013 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ok, dzięki. A czy w takim układzie jaki podałeś Trociu, trzeba jeszcze dać gdzieś folię paroizolacyjną? Jak tutaj puścić kable pod oświetlenie parteru? W suficie podwieszanym to wiem jak, mam wujka elektryka, ale on rzadko robi w drewnie, więc prosimy o pomoc:-). Czy płyty fermacell są rzeczywiście takie super pod kątem wygłuszenia. Jeden majster bardzo polecał, ale nie potkałem jeszcze żadnego ich użytkownika, a majster trochę mógł naciagać w kierunku swojej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts