Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokojowy regulator temperatury

Kind

Recommended Posts

Mam pytanie dot regulatorow pokojowych do piecow gazowych. Obecnie mam euroster 2000 jednak nie ukrywam ze ma on histereze 1st C co wydaje sie duzo, po wylaczeniu pieca sa duze roznice temperatur do czasu ponownego wlaczenia.

Rozgladalem sie i chcialbym go wymienic , ale nie znalazlem niczego mechanicznego - nie elektronicznego o hosterezie okolo 0,5 stopnia,

Mam rowniez pytanie czy histerezy elektronicznych regulatorow okolo 0,2 st C nie sa zbyt male i kazdy podmuch powietrza bedzie powodowal zalaczenie pieca ?

Zastanawiam sie jaki wybrac czy 0,2 czy raczej 0,5 , nie ukrywam ze najlepszy bylby mechaniczny, bimetal , a nie elektroniczny

Mechaniczny będzie zawsze mało dokładny. Elektroniczne są inteligentne i się uczą.

pozdr adam

co to znaczy ze sie ucza? oj chyba kolege ponioslo, to zwykly uklad gdzie temp oscyluje wokolo ustawionej,

dziwne jest tylko ze mierza z dokladnoscia 0,5 stopnia a ustawia sie 0,25 stopnia, nie wiem na czym to polega

Gość Konto usunięte_12*

Mój pokojowy regulator poszedł w kąt, gdy się okazało, że niemożliwe jest znalezienie takiego miejsca w domu, gdzie nie ma żadnych zakłóceń, powiewów, obecności ludzi i t.p.

Dodatkowo (czego nikt mi zawczasu nie uzmysłowił) wyłączał WSZYSTKO

(w tym i "podłogówkę" :().

Gdy się dowiedziałem ile kosztuje dodatkowe wyposażenie, przy którym kocioł oddzielnie steruje grzejnikami i "podłogówką", to machnąłem ręką i pogodziłem się z jego "taktowaniem".

Edytowane przez Konto usunięte_12*