Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu z piętrem ogrzewanym

Olaf_Przemysl

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za błędy.

Mam dość nietypową sprawę, przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Jestem w trakcie remontu lokalu użytkowego, problem polega na tym, że przeciętna wysokość pomieszczeń to 4,5 metra. Z doświadczenia wiem, że ogrzewanie takich pomieszczeń pochłonie dużo pieniążków i wymyśliłem zastosowanie izolacji cieplnej.

Sprawa nietypowa ponieważ zazwyczaj nikt wyżej nie mieszka i poddasze jest nieogrzewane, a w moim przypadku mam jeszcze dwa piętra sąsiadów. W większości pomieszczeń planuje obniżyć sufit do wysokości 3,5 metra, w nielicznych (bez okien do 2,5). Stwierdziłem (może się mylę), że najsensowniej i ekonomiczniej byłoby położenie izolacji zaraz nad płytami GK, a nie mocowanie do sufitu już istniejącego bo mija się to z celem, że i tak będę grzał niepotrzebnie przestrzeń nad sufitem.

I tu mam kilka pytań

1. Czy wełnę kłaść bezpośrednio na stelaż od sufitu?

2. Czy mam zastosować jakąś folię?

3. Jakiej grubości zastosować wełnę?

I ostatnie najtrudniejsze dla mnie

4. Chciałbym użyć oświetlenia z oprawami do sufitów podwieszanych (LED). Jak się izoluję oprawę od wełny w celu zmniejszenia ryzyka pożaru? Czy w tych miejscach nie daje się wełny?

Edytowane przez Olaf_Przemysl