Olaf_Przemysl 30.01.2013 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za błędy. Mam dość nietypową sprawę, przejrzałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Jestem w trakcie remontu lokalu użytkowego, problem polega na tym, że przeciętna wysokość pomieszczeń to 4,5 metra. Z doświadczenia wiem, że ogrzewanie takich pomieszczeń pochłonie dużo pieniążków i wymyśliłem zastosowanie izolacji cieplnej. Sprawa nietypowa ponieważ zazwyczaj nikt wyżej nie mieszka i poddasze jest nieogrzewane, a w moim przypadku mam jeszcze dwa piętra sąsiadów. W większości pomieszczeń planuje obniżyć sufit do wysokości 3,5 metra, w nielicznych (bez okien do 2,5). Stwierdziłem (może się mylę), że najsensowniej i ekonomiczniej byłoby położenie izolacji zaraz nad płytami GK, a nie mocowanie do sufitu już istniejącego bo mija się to z celem, że i tak będę grzał niepotrzebnie przestrzeń nad sufitem. I tu mam kilka pytań 1. Czy wełnę kłaść bezpośrednio na stelaż od sufitu? 2. Czy mam zastosować jakąś folię? 3. Jakiej grubości zastosować wełnę? I ostatnie najtrudniejsze dla mnie 4. Chciałbym użyć oświetlenia z oprawami do sufitów podwieszanych (LED). Jak się izoluję oprawę od wełny w celu zmniejszenia ryzyka pożaru? Czy w tych miejscach nie daje się wełny? Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Olaf_Przemysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts