Adam34 30.01.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam Chciałem zabudować kominek z PW w pawilonie Słyszałem różne warianty, odległość od ścian 60 cm, komin ocieplony, 60 cm powyżej budynku, rura z powietrzem nawiewna i kratka wentylacyjna, wyczystka itdJednak w domach kominki z pw montujemy znacznie bliżej ściany, żadnej kratki wywiewnej nie mamy, komin- jego część we wnętrzu(stal nierdzewna) również można ocieplićPewnie są takie systemy gotwe, z wyczystką itd, może ktoś podpowie sprawdzone rozwiązanie, dostawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 30.01.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 nie wiem czy kominek z pw jest traktowany tak samo jak np piec na węgiel, w domu kominek nie może być jedynym źródłem ciepłaReszta na temat odległości i inne niuanse niech się wypowiedzą fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 30.01.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To możesz na własne życzenie samowolę budowlaną zrobić, albo jak masz szerokie plecy, to odstępstwo od przepisów u właściwego ministra pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 30.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 To możesz na własne życzenie samowolę budowlaną zrobić, albo jak masz szerokie plecy, to odstępstwo od przepisów u właściwego ministra pozostaje. Nierozumiem Uważasz, że kominek (wkład kominkowy) z rozbudowanym DGP, nie może stanowić samodzielnego i podstawowego ogrzewania. Czym różni się od nadmuchowego kotła CO, a takie rozwiązania są w budynkach. Lub kominek (wkład z płaszczem wodnym) zasilający kaloryfery, podłogówkę i CWU, nie może stanowić samodzielnego i jedynego źródła ogrzewania? Czym rózni się od zasypowego kotła CO, zasilającego ten sam układ. No różnica dla mnie jest jedna podstawowa, zwykły kocioł stoi w pomieszczeniach gospodarczych, lub w piwnicy, a kominek stoi w częsci mieszkalnej dziennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam34 31.01.2013 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Panowie, wiem o co Wam chodzi a mnie chodzi o to jak to mam zabudować i ew jakie można zastosować sztuczki żeby mi to odebrano Jaka musi być odległość kominka od ścian z karton gipsu i czy ew obłożenie ściany takimi płytami z szamotu coś zmienia w interpretacji przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 31.01.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Panowie, wiem o co Wam chodzi a mnie chodzi o to jak to mam zabudować i ew jakie można zastosować sztuczki żeby mi to odebrano Jaka musi być odległość kominka od ścian z karton gipsu i czy ew obłożenie ściany takimi płytami z szamotu coś zmienia w interpretacji przepisów? Kominki można instalować w domach jednorodzinnych, letniskowych, zagrodowych, oraz niskich budynkach wielorodzinnych w lokalach mieszkalnych. Nie w budynkach i lokalach niemieszkalnych. Piszesz o pawilonie, więc może być problem. W necie jest wiele informacji na ten temat np.: http://czytaj.tooba.pl/Budowa-kominka-a-prawo-budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.01.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Kominki można instalować w domach jednorodzinnych, letniskowych, zagrodowych, oraz niskich budynkach wielorodzinnych w lokalach mieszkalnych. Nie w budynkach i lokalach niemieszkalnych. Piszesz o pawilonie, więc może być problem. W necie jest wiele informacji na ten temat np.: http://czytaj.tooba.pl/Budowa-kominka-a-prawo-budowlane No nie czytałem informacji w necie. Kto określa i co nazywamy kominkiem... Co to jest kominek, oczywiście w aktualnej rzeczywistości na dziś. Czy słowo kominek do się zinterpretować jednoznacznie, czy wymaga bardziej szczegółowej interpretacji z podziałem na kategorie. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Powinien się tym zająć rzeczoznawca lub Powiatowy Inspektorat Budowlany. Można też wziąść kogoś, kto posiada uprawnienia budowlane, aby się wypowiedział. A kominiarz nie może nic panu nakazać. Jedyne, to może sprawdzić drożność kanałów za zgodą właściciela lub zarządcy budynku.musi być to wykonane zgodnie z projektem, pozwoleniem na budowę i sztuką budowlaną. Najlepiej zadzwonić do Inspektoratu Budowlanego.Powiedzieć gdzie jest lokal a on już powie co zrobić.Osoba z uprawnieniami budowlanymi także ma dużo do powiedzenia.Niestety a nawet stety ludziska takowe urządzenia montują.Musi to być także zgłoszone do projektu czyli zgodnie z nim i pozwoleniem na budowę.A najlepiej to pójść do knajpy z kominkiem i zapytać na jakich zasadach uzyskał Pan właściciel pozwolenie na wybudowanie takiego kominka. Edytowane 1 Lutego 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts