Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa i nadbudowa domu jednorodzinnego

wujeq

Recommended Posts

Witam

od razu pisze iż chodzi o rozbudowę i nadbudowę a że jest to traktowane jako budowa to znajduje się ten temat tu a nie w remontach i przebudowach.

Mam kilka pytań co do całego procesu:

1. Istnieje projekt domu (lata 70-80) czy inwentaryzacja mimo to konieczna?

2. Czy potrzebne są oświadczenia z organizacjami zajmującymi się energią ciepłem wodą kanalizacją itd...?

3. Badania geologiczne są potrzebne?

4. Do urzędu wystarczy złożyc proj arch bud - natomiast proj wyk można wykonać później (chodzi o czas żeby już złożyć go do urzędu)?

dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Rozbudowa domu, związana ze zmianą konstrukcji dachowej, nadbudową poddasza i nową formą architektoniczną, wymaga pozwolenia na budowę, na takich samych zasadach, co stawianie nowego domu.

Konieczne więc będzie uzyskanie w urzędzie gminnym warunków przebudowy, sporządzenie projektu architektoniczno-budowlanego, a także ewentualnie dołączenie innych wymaganych przez urząd zezwoleń i uzgodnień.

Czyli bez wizyty u ciebie w urzędzie się nie obejdzie.

witam

to wszysko wiem natomiast prosilbym o konkretna odpowiedz na konkretne pytania postawione wyzej

dzieki

Właśnie ją dostałeś.

Ile urzędów tyle odpowiedzi. Na tym polega urok budowania w Polsce. Każdy, który stawiał te pytania (czyli rozbudowywał swój dom) ze swojego urzędu otrzymywał inne odpowiedzi :D

Czyli bez wizyty w urzędzie się nie obejdzie i tylko tam otrzymasz te, które dla Ciebie będą obowiązujce.