wujeq 30.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witamod razu pisze iż chodzi o rozbudowę i nadbudowę a że jest to traktowane jako budowa to znajduje się ten temat tu a nie w remontach i przebudowach. Mam kilka pytań co do całego procesu: 1. Istnieje projekt domu (lata 70-80) czy inwentaryzacja mimo to konieczna? 2. Czy potrzebne są oświadczenia z organizacjami zajmującymi się energią ciepłem wodą kanalizacją itd...? 3. Badania geologiczne są potrzebne? 4. Do urzędu wystarczy złożyc proj arch bud - natomiast proj wyk można wykonać później (chodzi o czas żeby już złożyć go do urzędu)? dziękuje za pomocpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.01.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Rozbudowa domu, związana ze zmianą konstrukcji dachowej, nadbudową poddasza i nową formą architektoniczną, wymaga pozwolenia na budowę, na takich samych zasadach, co stawianie nowego domu. Konieczne więc będzie uzyskanie w urzędzie gminnym warunków przebudowy, sporządzenie projektu architektoniczno-budowlanego, a także ewentualnie dołączenie innych wymaganych przez urząd zezwoleń i uzgodnień. Czyli bez wizyty u ciebie w urzędzie się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujeq 30.01.2013 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 witam to wszysko wiem natomiast prosilbym o konkretna odpowiedz na konkretne pytania postawione wyzejdzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 31.01.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 witam to wszysko wiem natomiast prosilbym o konkretna odpowiedz na konkretne pytania postawione wyzej dzieki Właśnie ją dostałeś. Ile urzędów tyle odpowiedzi. Na tym polega urok budowania w Polsce. Każdy, który stawiał te pytania (czyli rozbudowywał swój dom) ze swojego urzędu otrzymywał inne odpowiedzi Czyli bez wizyty w urzędzie się nie obejdzie i tylko tam otrzymasz te, które dla Ciebie będą obowiązujce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts