Marek Mikołajczyk 30.01.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam.Jestem na etapie wyboru ogrodzenia ,znalazłem ogrodzenie ala klinkier http://allegro.pl/slupki-murki-ala-klinkier-terminy-2013-10-taniej-i2985919945.html .Czy może już ktoś z Was to ma u siebie . Chodzi mi jak to wygląda po paru latach , czy jest trwałe .Czy można to zobaczyć w realu w okolicach Warszawy rembertów .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 30.01.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 WitamElementy do złudzenia przypominąj klinkier ale pokusił bym się o stwierdzenie że zdj 7 licząc od góry (przedstawiające żółte ogrodzenie, to nad tym żółtym pojedyńczym slupkiem) to zdj normalnego ogrodzenia z klinkieru, fuga jakaś głębsza niż na tych pojedyńczych slupkach. Szkoda że nie pokazali jak wyglada pojedyńczy element. Te elementy są robione z betonu, ktory jest ubijany recznie w formie lub wibrowany, wiec wszystko zalezy od tego jakie dają proporcje mieszając mase i myślę że jak sie nie uszkodzi mechanicznie to postoi dlugo, pytanie tylko jak długo wytrzymuje farba. PozdrawiamPolakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 30.01.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ...pytanie tylko jak długo wytrzymuje farba. Pewnie tak długo jak na kostce betonowej: kilka lat. Potem wypłowieje i zrobi się paskudne. Farbowany beton, to farbowany beton a klinkier to klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 30.01.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 WitamKostka jest barwiona pigmentem a na aukcji jest napisane ze 4 razy jest malowane tzn 4 warstwy farby nalozone, miałem styczność z farbą do betonu o podobnych wlaściwościach ktore oni podaja ale juz po pierwszym razie wszystko fajnie wygladalo i fajnie trzymalo oraz kolor po paru latach nie płowial, taki jakby chrolokauczuk sie tworzyl na powierzchni PozdrawiamPolakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 30.01.2013 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 twister: jak jest barwiona pigmentem - to po diaska inne "zabezpieczenie". Albo - albo. Puigment musi być barwiony w pełnej masie dodatkowo musin wykorzystywać biały cement - w części kolorystyki, droższy niż "zwykły" cement. Po co malować. Się lepiej dopytaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 31.01.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam Balto niezbyt rozumiem Twoj post, prosze napisz mi to jaśniej bym zrozumiał Nie produkuje kostki brukowej i nie wiem dokładnie co jest dodawane przy produkcji, wiem że jest barwiona pigmenrem, wiem ze aby uzyskac jasniejsze kolory jest dodawany bialy cement i wiem ze po jakimś czasie lub niekiedy od razu jest impregnowana, impregnator "wyciaga" kolor by był bardziej wyrazisty i pewnie tez zabespiecza powierzchnie Czytając swojego poprzedniego posta może źle brzmiała pierwsza część zdania bo szybko czytając można bylo odnieść wrazenie że pisze o kostce czyli o cegiełce na murku ala klinkier PozdrawiamPolakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 31.01.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 twister: albo - albo. Przepraszam, pisałem po wyjeździe na Budmę w Poznaniu... nvmd...Jeżeli masz takie formy, w ogóle coś robione na bazie cementu to : albo malujesz taką czy inną farbą - albo barwisz w masie lub powierzchniowo (patrz takie różne dziwne kolory jesieni w bruku). Malowanie betonu barwionego w masie mija się z celem. Nie daje nic. Przy okazji część producentów może impregnować by n.p. nie nabierało w takim tempie brudu, nie było nalotów. Ale impregnat nie jest farbą i nie ma takiej roli do spełnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 01.02.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Jeżeli masz takie formy, w ogóle coś robione na bazie cementu to : albo malujesz taką czy inną farbą - albo barwisz w masie lub powierzchniowo (patrz takie różne dziwne kolory jesieni w bruku). ... ... . Przy okazji część producentów może impregnować by n.p. nie nabierało w takim tempie brudu, nie było nalotów. Ale impregnat nie jest farbą i nie ma takiej roli do spełnienia... Z tymi dwoma stwierdzeniami sie w zupełności zgodze. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.02.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Małe pytanie: a jak sprawdzisz czy są cztery czy dwie czy jedna warstwa farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 02.02.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Tego nie sprawdze, trzeba by wierzyć producentowi, chociaż tak na chłopski rozum to po co aż cztery razy to malować? Ze niby solidniejsze po czwartym malowaniu? Trzeba by zapytać producenta. PozdrawiamPolakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.02.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Malowane cztery razy? Malowane dwa razy? W takie cuda nie wierze - jak już to malują raz. Poza tym - jeśli miałbym wybierać - to wolę barwione w masie. Przynajmniej nie będzie różnicy kolorów jak coś wyjdzie. Chyba, że część elementu robiona jest na szarym cemencie a część na białym, ale wątpię. W takich sprawach raczej wszystko na jednym rodzaju cementu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 03.02.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ciekawe jaka jest różnica cenowa pomiędzy klinkierem a podróbką klinkieru? Jeżeli różnica nie wynosi minimum 50%, to bym tego nie kupował, bo beton dużo bardziej zmienia się wraz z upływem czasu niż klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 blechert: nie wiem jaka ale sztuczny kamień elewacyjny (betonowy) w zależności od koloru można dostać od 40 kilku złotych za metr, ładne kolory - nawet 80....Pytanie kolejne: ile kosztuje dobry klinkier a ile "najtańszy". Sam wiesz jaka to różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 04.02.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 blechert: nie wiem jaka ale sztuczny kamień elewacyjny (betonowy) w zależności od koloru można dostać od 40 kilku złotych za metr, ładne kolory - nawet 80.... Pytanie kolejne: ile kosztuje dobry klinkier a ile "najtańszy". Sam wiesz jaka to różnica... Ja widziałem po kilku latach taki betonowy elewacyjny kamień - wyglądał okropnie. Zrobił się szarawy, wybladł, w wielu miejscach stracił kolor. Nawet najtańszy klinkier nie będzie tracił koloru. Może mieć nieco większą nasiąkliwość i gorzej wymiary trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 grzegorz: ja opisuję ceny producentów, o których wiem że maniany nie odwalają. Z drugiej strony to decyzja kupującego. Odbarwienia czy blaknięcie koloru jest niemal na pewno spowodowane jakością użytych materiałów, oraz tym czy był malowany czy barwiony w masie, jakich pigmentów użyto i tak dalej.W kwestii cegły czy klinkieru najważniejszy jest wykonawca:) Kilka robót typu majstersztyk widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 04.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 grzegorz: ja opisuję ceny producentów, o których wiem że maniany nie odwalają. Z drugiej strony to decyzja kupującego. Odbarwienia czy blaknięcie koloru jest niemal na pewno spowodowane jakością użytych materiałów, oraz tym czy był malowany czy barwiony w masie, jakich pigmentów użyto i tak dalej. W kwestii cegły czy klinkieru najważniejszy jest wykonawca:) Kilka robót typu majstersztyk widziałem. Ja 'majstersztyków' też już w życiu wiele zobaczyłem. Jednym z nich jest np. mój dach. Przynajmniej nie cieknie, ale jest tak krzywo położony, że za każdym razem jak na niego patrzę to mam ochotę powiesić majstrów. Wracając do tematu: nie widziałem nigdy kilkuletniego (tak minimum 7 lat) farbowanego betonu, który wyglądałby w porządku. NIGDY! Ani barwionego w masie ani malowanego. Może nie wszystko widziałem, ale nie uwierzę, zanim ktoś mi takowego nie pokaże Minimum 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja pisałem o prawdziwych majstersztykach a nie o "tym co się wydaje że jest...". Tak naprawdę w takim wypadku wszystko jest kwestią użycia składników, na które w przypadku betonu składa się cement, piasek, żwir (tu i jakość i frakcje) oraz chemia, a także sam sposób w jaki dany element jest produkowany...Przy okazji sam znam kilka robót, gdzie klient nie zabezpieczył po raz wtóry po jakimś czasie kamienia, albo "nie uporządkował" okolicy - efekt jest z serii szczęka opada i nie wiadomo gdzie się podziać - bo jakaś ziemia, jakieś zacieki z traw jakieś strumyczki wody. W kwestii zaś klinkieru - kluczową sprawą jest jakość zaprawy na jakiej jest on murowany... czyli znów kłania się cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 05.02.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Witam.Odnośnie tematu. Trochę siedzę w temacie ogrodzeń, i sugerowałbym zastanowić się nad tymi produktami klinkiero-podobnymi. Nie miałem jak na razie do czynienia z tymi produktami, ale klinkier to klinkier. Jeśli jest porządnie wymurowany, to gwarancja że nie będzie z nim niespodzianek w przyszłości. Mam w rodzinie osobę, która ma słupki a-la klinkier i szczerze po 6 czy 7 latach nie wygląda to najlepiej, kwalifikuje się do wymiany, bo po prostu po zimie popękał.Pozdrawiam Ps. Jeśli o mnie chodzi, to jestem zdania, że skoro ma to być inwestycja na długie lata, a najważniejsze, dla siebie, lepiej dołożyć, i wybrać klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stk90 11.03.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Cześć! Mam kilka pytań dotyczących montażu takich słupków ala klinkier. Jak należy wykonać stopę fundamentową? Czy ma być szersza niż słupek, czy identycznych wymiarów? Ma być zbrojona? Na głębokość przemarzania? Można wypuścić z niej kable do napędu, podświetlanego numeru domu, wideodomofonu? Czy zawiasy montowane na kołki rozporowe wystarczą do utrzymania bramy skrzydłowej o szerokości około 3,5m? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 11.03.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Cześć! Mam kilka pytań dotyczących montażu takich słupków ala klinkier. Jak należy wykonać stopę fundamentową? Czy ma być szersza niż słupek, czy identycznych wymiarów? Ma być zbrojona? Na głębokość przemarzania? Można wypuścić z niej kable do napędu, podświetlanego numeru domu, wideodomofonu? Czy zawiasy montowane na kołki rozporowe wystarczą do utrzymania bramy skrzydłowej o szerokości około 3,5m? Z góry dziękuję za odpowiedzi Witam Może być identycznych wymiarów stopa fundamentowa ale musi być zazbrojona od samego spodu i fundamencik wykopany na głebokość przemarzania, w środek proponuje włożyć "peszel" a w nim kable i wypuścić ze słupka na odpowiedniej wysokości. Co do zawiasów na kołki nie wytrzyma, popękają bloczki, tam gdzie ma być zawias wypuść płaskownik metalowy ze słupka i ta część która jest wewnatrz słupka przyspawaj do zbrojenia a do tej części co wystaje ze słupka przyspawaj zawias przy montowaniu bramy Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts