Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie ala klinkier .

Recommended Posts

Witam,u nas były robione takie słupki,kupione w stanie surowym (szare) i malowane przeze mnie farbą do betonu 3x razy-wcześniej podkładem.Ze zrobieniem fugi było ciężko i drugi raz bym tego na pewno nie robiła,wolałabym kupić już pomalowane.Jak widać stopa fundamentowa jest szersza i zbrojona tak jak i murki,które potem zostały zalane betonem.Obecnie jest już ogrodzenie dwustronny płotek,mąż sam robił.Gdybym miała ponownie wybierać zrobiłabym z klinkieru,bo po podliczeniu kosztów wyszło na to samo,farba jest dosyć droga,do tego sztachety malowane 3 x razy,wszystko razem ok 2 tys a to tylko 2 przęsła i furtka.

Oto wyniki mojej pracy:

Edytowane przez kinka

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

słupki i murki zbrojone stalą a nie siatką elewacyjną, które mają grube masywne ścianki, wytrzymają nie krócej niż z cegły klinkierowej, farba AKSILBET którą są odpowiednio pokryte te elementy wytrzymuje min 7-8 lat, a renowacja jest dziecinnie prosta, należy wyczyścić, zagruntować i pomalować najpierw fugi, a potem cegiełki twardym wałkiem- mamy nowy słupek czy murek, z klinkierem niewiele da się zrobić (wykwity i inne rzeczy, kiepska sprawa)

sprawa kosztów to już zupełnie inna bajka

jeśli ktoś sobie policzył tylko cegła i robocizna, to niech się nie rozczaruje jak ich majster podliczy i wszystko sobie podsumuje, sam daszek klinkier to koszt ok 80-100 zł, drugie tyle obsadzenie, nie mówię już o kosztownym wylewaniu całego fundamentu (pod ala klinkier, tylko ławy), poza tym montaż gotowych elementów też nie jest skomplikowany, jeśli ktoś ma chęci i możliwości z pewnością sam go wykona.

PODSUMOWUJĄC

jeśli ktoś nie liczy się bardzo z pieniędzmi, może wybrać klinkier

jeśli ktoś chce mieć, ładne i solidne ogrodzenie za co najmniej 2 razy mniejsze pieniądze (efekt ten sam) powinien wybrać ala klinkier

słupki i murki zbrojone stalą a nie siatką elewacyjną, które mają grube masywne ścianki, wytrzymają nie krócej niż z cegły klinkierowej, farba AKSILBET którą są odpowiednio pokryte te elementy wytrzymuje min 7-8 lat, a renowacja jest dziecinnie prosta, należy wyczyścić, zagruntować i pomalować najpierw fugi, a potem cegiełki twardym wałkiem- mamy nowy słupek czy murek, z klinkierem niewiele da się zrobić (wykwity i inne rzeczy, kiepska sprawa)

sprawa kosztów to już zupełnie inna bajka

jeśli ktoś sobie policzył tylko cegła i robocizna, to niech się nie rozczaruje jak ich majster podliczy i wszystko sobie podsumuje, sam daszek klinkier to koszt ok 80-100 zł, drugie tyle obsadzenie, nie mówię już o kosztownym wylewaniu całego fundamentu (pod ala klinkier, tylko ławy), poza tym montaż gotowych elementów też nie jest skomplikowany, jeśli ktoś ma chęci i możliwości z pewnością sam go wykona.

PODSUMOWUJĄC

jeśli ktoś nie liczy się bardzo z pieniędzmi, może wybrać klinkier

jeśli ktoś chce mieć, ładne i solidne ogrodzenie za co najmniej 2 razy mniejsze pieniądze (efekt ten sam) powinien wybrać ala klinkier

Ej, bo na betonie to wykwitów nie ma?

Ja mam ogrodzenie klinkierowe już 4 lata i wykwitów jeszcze nie widziałem.

Osadzenie czapki to 80 zł? Ja bym takiego naciągacza wywalił na zbity pysk. Osadzenie czapki to kilka minut roboty, za co tu 80 zł?

Daszek fakt tyle kosztuje, ale przynajmniej farba z niego nie złazi.

Farba do betonu ma jeszcze jedną bardzo brzydką wadę: ludzi się złuszczać, a wtedy taka renowacja do "dziecinnie prostych" nie należy, generalnie cała renowacja również. Jak ja bym miał fugi bazgrolić pędzelkiem co 5 lat (w 8 lat nie wierzę) to by mnie szlak trafił.

Z resztą powyżej już pisała osoba, która to na własnej skórze przeżyła i twierdzi, że niewiele zaoszczędziła. Ja jej wierzę.

To czy są wykwity zależy od tego jaki cement był użyty, jaki był skład mieszanki użytej do murowania / osadzenia tych klinkieropodobnych elementów.Tzw daszek można zrobić z fragmentów cegły lub kamienia, albo kupić klinkierowy czy klinkieropodobny gotowy i wówczas koszt jego osadzenia nie jest duży. Morał najpierw wybierz co chcesz: klinkier czy coś co go udaje, wielkość tego; potem znajdziesz fachowca w końcu ruszysz z robotą. To wcześniejszy uwarunkuje to jak będzie wyglądał fundament.

Ej, bo na betonie to wykwitów nie ma?

Ja mam ogrodzenie klinkierowe już 4 lata i wykwitów jeszcze nie widziałem.

Osadzenie czapki to 80 zł? Ja bym takiego naciągacza wywalił na zbity pysk. Osadzenie czapki to kilka minut roboty, za co tu 80 zł?

Daszek fakt tyle kosztuje, ale przynajmniej farba z niego nie złazi.

Farba do betonu ma jeszcze jedną bardzo brzydką wadę: ludzi się złuszczać, a wtedy taka renowacja do "dziecinnie prostych" nie należy, generalnie cała renowacja również. Jak ja bym miał fugi bazgrolić pędzelkiem co 5 lat (w 8 lat nie wierzę) to by mnie szlak trafił.

Z resztą powyżej już pisała osoba, która to na własnej skórze przeżyła i twierdzi, że niewiele zaoszczędziła. Ja jej wierzę.

to zobaczysz co będziesz miał po 10, jeśli ktoś nie wierzy że koszty zrobienia ogrodzenia z klinkieru są względnie małe, to niech poprosi majstra o całościową wycenę, razem z towarem, wtedy się przekona, a pełno jest teraz na rynku ,,fachmanów którzy papłają po 2,2 zł/szt, jakość wykonania wiadoma, dobry fachowiec się ceni.

Mówisz że z czapki malowanej, zchodzi farba, chyba jak ją pomalujesz plakatówką, renowacja jak już wspomniałem jest bardzo prosta, i szybka jeden element można odnowić w niecałą godzinę, fugi można malować np sprężarką i pistoletem z wąskim strumieniem, i nic nie szkodzi że farba wyjdzie na cegiełkę, ona bardzo dobrze kryje po 3-4 warstwach jest idealnie pokryty, a mówiąc że koszty takiego ogrodzenia są takie same jak z klinkieru, to jawna ściema, każdy chyba umie liczyć.

to zobaczysz co będziesz miał po 10, jeśli ktoś nie wierzy że koszty zrobienia ogrodzenia z klinkieru są względnie małe, to niech poprosi majstra o całościową wycenę, razem z towarem, wtedy się przekona, a pełno jest teraz na rynku ,,fachmanów którzy papłają po 2,2 zł/szt, jakość wykonania wiadoma, dobry fachowiec się ceni.

Mówisz że z czapki malowanej, zchodzi farba, chyba jak ją pomalujesz plakatówką, renowacja jak już wspomniałem jest bardzo prosta, i szybka jeden element można odnowić w niecałą godzinę, fugi można malować np sprężarką i pistoletem z wąskim strumieniem, i nic nie szkodzi że farba wyjdzie na cegiełkę, ona bardzo dobrze kryje po 3-4 warstwach jest idealnie pokryty, a mówiąc że koszty takiego ogrodzenia są takie same jak z klinkieru, to jawna ściema, każdy chyba umie liczyć.

Ty swoje chwalisz bo to sprzedajesz i z tego żyjesz, więc co masz pisać?

Za 2.20 zł sztuka to jest cena raczej z wysokiej półki i jak mi koleś za 2,20 "popapła" to jakaś patologia.

Z resztą murowanie z klinkieru to żadna filozofia i każdy względnie rozgarnięty murarz to potrafi.

Generalnie uważam, że klinkier to klinkier a beton udający klinkier wygląda po prostu pokracznie, tak jak beton udający kamień naturalny. Jedno i drugie wygląda fajnie, ale na zdjęciach i jak jest nowe.

Nie widziałem jeszcze farby do betonu, która nie złazi z tegoż betonu po kilku latach. Każdy umie liczyć i policzy sobie ile go będzie kosztowała renowacja ogrodzenia co 5 lat.

Generalnie nie ma się co kłócić, bo jak widzę każdy wie swoje :)

Edytowane przez grzegorz_si

Ty swoje chwalisz bo to sprzedajesz i z tego żyjesz, więc co masz pisać?

Za 2.20 zł sztuka to jest cena raczej z wysokiej półki i jak mi koleś za 2,20 "popapła" to jakaś patologia.

Z resztą murowanie z klinkieru to żadna filozofia i każdy względnie rozgarnięty murarz to potrafi.

Generalnie uważam, że klinkier to klinkier a beton udający klinkier wygląda po prostu pokracznie, tak jak beton udający kamień naturalny. Jedno i drugie wygląda fajnie, ale na zdjęciach i jak jest nowe.

Nie widziałem jeszcze farby do betonu, która nie złazi z tegoż betonu po kilku latach. Każdy umie liczyć i policzy sobie ile go będzie kosztowała renowacja ogrodzenia co 5 lat.

Generalnie nie ma się co kłócić, bo jak widzę każdy wie swoje :)

Wiadomo że nie ma co się kłócić, bo tak jak powiedziałem jeśli ktoś się nie liczy z kasą powinien wybrać murowany klinkier, ale wiadomo jak jest obecnie w Polsce, jeśli ktoś chce mieć ładne ogrodzenie za o połowe mniejsze pieniądze powinien wybrać ala klinkier, bo porównując jakość =cena jest bezkonkurencyjne, a jeśli chodzi o wygląd na żywo wygląda jeszcze ładniej, mogę powiedzieć o kilku przypadkach kiedy nawet doświadczony murarz nie był w stanie stwierdzić z bliska czy jest to imitacja, dopiero po dotknięciu, jeśli ktoś nie wierzy powinien obejrzeć na żywo. Oczywiście jest wielu producentów którzy nie patrzą na jakość, i nie wygląda to za specjalnie, my zachowaliśmy oryginalne rozmiary, oraz po wyjęciu z form są odpowiednio sezonowane 21 dni (wiązanie betonu), ponadto stosujemy stalowe zbrojenie, więc są bardzo mocne, farba chroni beton przed erozją, więc nie ma mowy o tak zwanym wypłukiwaniu, a widziałem już wiele ogrodzeń murowanych klinkierem, gdzie po iluś latach fugi praktycznie nie było z powodu wypłukania, więc woda ma się gdzie dostawać, a po mrozach wiadomo co się może stać.

Odnośnie renowacji, to koszt odnowienia ok 20 m ogrodzenia to ok 150 zł, ponieważ farba jest bardzo wydajna i 5 L wystarcza nawet na 15 elementów, na fugi wystarczy 1 L, AKSILBET jest ogólnodostępna.

oj, bzdety wypisujesz, jeszcze weźmie ktoś i Ci uwierzy... choć musiałby nie mieć oczu, rozumku,kalkulatora...

i jak sądzisz, uwierzą Tobie, ze to takie cudo, czy też użytkwniczce/posiadaczce, że zakup był pomyłką?

pewnie zajmujesz się murarką klinkieru, i roboty nie masz ,kalkulatora to chyba ty nie masz, albo nie umiesz się nim poslugiwać, jeszcze nikt kto kupił ode mnie te elementy nie był rozczarowany, poprawkę należy wziąć również na to że są na rynku elementy zbrojone siatką elewacyjną, jeśli ktoś takie zakupił może być rozczarowany, słaba jakość i dziurki w cegłach, nasze są dobrze dogładzone i masywne, wytrzymują nawet upadek z wysokości (były testowane)

WSZYSTKICH NIEDOWIARKÓW ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA NA ŻYWO

Przemir: ech... nie wiem, czy śmiać się czy popłakać z wrażenia. To jaki jest beton i jaka fuga nie zależy od tego czy pomalujesz i co dołożysz, ale od tego ile i jakiego cementu użyłeś. Zasadniczo zbrojenie w takowych słupkach czy murze (przy założeniu, że klinkier tylko na zewnątrz a nie na całej grubości) to po to by ogrodzenie było mocniejsze. Nie trzeba go dużo ale jednak. Dalej - to czy i dlaczego trzeba sezonować sztuczną cegłę elewacyjną (betonową) wynika z tego jaki cement się stosuje. Przy okazji pełny czas wiązania cementu wedle normy to 28 dni, dla cementów typu I R jakieś 70% proc mocy jest uzyskiwane przy bodajże 3 czy 4 dniu, najdalej po 7, a nie po 21....

Koszt zrobienia ogrodzenie z klinkieru i podróbki jest porównywalny. Oszczędność można zrobić sobie np. na przęsłach zakupując w markecie jakąś wybraną serię ocynkowanych, pomalowanych przęseł z gwarancją na kilka lat za 1/4 ceny kutego, z pełnego pręta. To ma jakiś sens, ale robienie imitacji, a później odświeżanie tego co kilka lat, modlenie sie, aby nic nie popękało, farba nie wyblakła i przede wszystkim aby było taniej itd.? Poza tym po podejściu do takiego ogrodzenie do razu widać, że to podróbka, efekt wizualny jest mizerny. No i konieczność odświeżania. Po cholerę sobie dokładać roboty do malowania tarasu, odświażenia budynku, prac w ogrodzie itd itp. Na początku sie chce, ale po kilku latach szał posiadania domu mija i tak naprawdę wszelkie konserwacje są tylko i wyłącznie uciążliwe pod względem czasu, kosztów, załatwiania.

Jeśli ktoś nie ma kasy na klinkier, a właściwie na jego robociznę (bo sam klinkier drogi nie jest) na rynku jest wiele innych rodzajów ogrodzeń, nie trzeba od razu iść w iluzję z nadzieją, że wyjdzie 3 razy taniej i będzie tak samo, bo nie będzie.

Ogrodzenie frontowe to i tak jeden z najśmieszniejszych elementów posiadłości, bo przecież stawiamy od kilkunastu do kilkudziesięciu metrów czegoś innego od siatki, która stanowi 80% ogrodzenia (ale jest pomiędzy sąsiadami, więc nie ma co się wykosztowywać...) . Robimy iluzję ładnego ogrodzenia (z jednej strony) i dodatkowo jeszcze mamy stawiać iluzję iluzji? W mojej opinii nie warto na frontowym ogrodzeniu przesadnie oszczędzać, gdyż lepiej zrobić raz a dobrze, albo wstrzymać się, postawić siatkę leśną na 2 lata i z czasem postawić właściwe. Sądziłem, że kto jak kto, ale budujący domu cechę cierpliwości nabyli z przymusu podczas kolejnych, wydawałoby się nie kończących się, etapów budowy domu i jego wykańczania.

Edytowane przez KK2012

Widzę że w tym temacie wypowiada się wielu producentów innego rodzaju ogrodzeń, próbując zrobić antyreklamę dla imitacji klinkieru, jednak w większości nie mają pojęcia o czym piszą, ja zajmuje się ich produkcją i mogę zagwarantować ich estetykę, większość moich klientów to osoby którym przedstawiono całościową wycenę ogrodzenia z klinkieru (po którym spuchła im głowa) i dali sobie spokój, prefabrykaty to przyszłość branży ogrodzeniowej.

Nie mam pojęcia o co chodzi z tą iluzją,każdy robi ogrodzenie według własnego gustu oczywiście zważając na koszty.My mamy dom w centrum miasta tylko 3m od ulicy,więc nie było mowy o siatce czy nawet ogrodzeniu kutym,bo chciałam się odgrodzić,dlatego stanęło na dwustronnym płotku i takich a nie innych słupkach.Szczerze mówiąc i kute ( z marketu) by taniej wyszło,a co do farby to wcale nie jest tania.Jednym słowem za dużo z tym roboty,jak już kupować to w kolorze albo zdecydować się na klinkier i samemu stawiać-wtedy można zaoszczędzić czas i pieniądze.

Przemir: nie jestem producentem cegły ani klinkru! Za to doskonale wiem co musi być spełnione by sztuczny klinkier nie blakł, by trzymał kolory, by nie kruszało, by fuga trzymała i tak dalej. Tak ogrodzenie musi być raz na ileś impregnowane, by nie brudziło się albo by bród można było zmyć. Podobnie jak i n.p. drewniane.

Stąd doskonale wiem, że kolory w betonie i to tego typu tak drogiego jak imitacje betonowe klinkru, kamieni naturalnych czy różnych daszków etc są i muszą być trwałe. Malowanie jest bez sensu, bo jak coś odpadnie wówczas będzie jajo... a przecież zawsze ktoś coś może uderzyć, odłamać etc.

Widzę że w tym temacie wypowiada się wielu producentów innego rodzaju ogrodzeń, próbując zrobić antyreklamę dla imitacji klinkieru,.....

toś chyba ślepy przynajmniej na jedna gałkę, bo ja tu widzę samych forumowiczów poza tobą nie związnych z produkcją żadnych ogrodzeń, antyreklamy robić nie trzeba, popatrzyć wystarczy po ulicach na kilkuletni klinkier i kilkuletni beton

..... jednak w większości nie mają pojęcia o czym piszą,.....

oj pewnie mają większe pojęcie od ciebie, i mózgi nie zaślepione lakierowanym betonem

... ja zajmuje się ich produkcją i mogę zagwarantować ich estetykę,...

ta, pisz śmiało, klawiatura wszystko zniesie, a z ciekawości na ile lat ta gwarancja? 10? 15? 20? i oczywiście bez corocznych konserwacji drogimi farbami? i na piśmie?

......., większość moich klientów to osoby którym przedstawiono całościową wycenę ogrodzenia z klinkieru (po którym spuchła im głowa) i dali sobie spokój, ...

oj, całkiem mozliwe ze spuchnie im ona wielokrotnie jeszcze od betonowej imitacji klinkieru... ;)

...prefabrykaty to przyszłość branży ogrodzeniowej.

:) chciałbyś ;) i owszem prefabrykaty w ogrodzeniach były, są i będą ale raczej podróby klinkieru rynku nie zwojowały i chyba im to nie grozi, dla ciebie: niestety ;)

i wogóle to czy nie zauważasz ze swoimi maniakalnymi wypowiedziami więcej klientów i rynku tracisz niż zyskujesz?

Nie mam pojęcia o co chodzi z tą iluzją,każdy robi ogrodzenie według własnego gustu oczywiście zważając na koszty.My mamy dom w centrum miasta tylko 3m od ulicy,więc nie było mowy o siatce czy nawet ogrodzeniu kutym,bo chciałam się odgrodzić,dlatego stanęło na dwustronnym płotku i takich a nie innych słupkach.Szczerze mówiąc i kute ( z marketu) by taniej wyszło,a co do farby to wcale nie jest tania.Jednym słowem za dużo z tym roboty,jak już kupować to w kolorze albo zdecydować się na klinkier i samemu stawiać-wtedy można zaoszczędzić czas i pieniądze.

Chodzi o chłodzenie gorącej głowy. Niektórzy mają tak duże parcie na postawienie ogrodzenia frontowego, że idą w pół środki licząc, że oszukają rzeczywistości wmawiając sobie, że jeśli można mieć to samo za 1/3 ceny to po co przepłacać? Jeśli chcesz koniecznie klinkier, a nie masz na niego pieniędzy to się wstrzymaj ten rok czy dwa albo postaw coś innego (jak już koniecznie to ogrodzenie musi być na wczoraj), jest przecież dużo rodzajów ogrodzenia. Imitacja ma to do siebie, że nigdy nie będzie miała jakości i wyglądu oryginału. Jeszcze gorszą sprawą jest fakt, że często ta imitacja kosztuje podobnie jak oryginał po podliczeniu wszystkich kosztów (jest wypowiedź użytkownika tego typu rozwiązania w temacie), a wtedy taka decyzja zakupowa jest już kuriozalna.

Osobiście śmieszą mnie takie rzeczy kiedy ktoś próbuje sobie i innym coś wmówić. Oczywiście takiego czy innego wyboru nie osądzam, gdyż o gustach się nie dyskutuje chodzi mi jednak o pomysł i efekt jaki chce się uzyskać. Przypomina mi się kolega ze szkoły podstawowej, który chodził w butach Nike (lata 90, czasy gdzie buty były symbolem statusu i powodzenia rodziców ucznia) z tą różnicą, że butki były podróbką z łyżwą z garbem po środku, ale właściciel wmawiał sobie i innym, że przecież to prawie to samo. Z takich rzeczy można już drwić, bo tutaj nie chodzi o gusta, ale idiotyzm, hipokryzję.

forumowiczu edde, czy jak ci tam, ja przedstawiam przynajmniej, fakty, bo coś mogę w tym temacie się wypowiedzięć , a patrząc na twoje impertynenckie wypowiedzi w innych tematach, wygląda na to że stroisz wszechwiedzącego, a powiedzenie mówi że krowa która dużo muczy mało mleka daje.

A moich klientów się nie martw bo byś się zdziwił.

Witam

Ja u siebie zrobiłem ogrodzenie z takich elementów, na 48 m wyszło mnie razem z zalewaniem tych ław troche ponad 8000 zł, montaż robiłem sobie sam, nie jest zbyt zkomplikowany, w sumie zajeło mi to 4 dni, wcześniej 2 ekipy wyceniały mi to ogrodzenie z murowanego klinkieru, wyszło niemalże 2,5 razy drożej. Efekt jest całkiem przyzwoity, nikt kto je oglądał nie był w stanie zauważyć różnicy od prawdziwego klinkieru, być może dlatego że wiele osób nie wie że coś takiego istnieje:)

Ja polecam.

PRZEMIR mógłbyś się bardziej wysilić jeśli już tworzysz nowe konto użytkownika, aby potwierdzić swoje wyimaginowane tezy na przykładzie jakiegoś "zadowolonego użytkownika".

Nie rób z siebie idioty, nawet błędy ortograficzne i interpunkcyjne robisz w tych samych miejscach, następnym razem daj napisać tekst komuś innemu jeśli nie potrafisz dobrze zagrać.

Zawsze znajdą się ludzie, którzy wybiorą inne rozwiązanie od zaproponowanego przez ciebie. Próbując przekonać "internet", czyli wszystkich dorobisz się co najwyżej wrzodów na żołądku z wysiłku. Ludzie mają swój rozum i wiedzą, że z gówna bata się nie ukręci i imitacja zawsze będzie imitacją niezależnie od "klasy" firmy wykonawczej..

Edytowane przez KK2012