Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie ala klinkier .

Recommended Posts

Jest kilka spraw które Przemir ładnie miesza:

1. Produkcja nie tylko imitacji klinkru ale i płytek elewacyjnych, w ogóle tego typu różnych elementów z betonu. Sukcesem betonu jest cement. Beton sam z siebie ma naturalne kolory: zwykle biele z delikatnymi odcieniami żółci czy szarości, oraz właśnie mocno szary. Barwi się takie rzeczy na pełnej grubości, co oznacza, że nawet jak się odłupie czy coś tam odpadnie - nie widać różnicy. Producentów takich rzeczy - znam i naprawdę nie malują swoich elementów... Nadrabiają to techniką produkcji

2. Klinkier czy szerzej cegła jest droższa i to dużo. Poza tym koszt ułożenia jest inny. Są bogatsi i biedniejsi. Jedni uważają, że po co przepłacać inni twierdzą że jeśli już ogrodzenie ma być z cegły to niech będzie to taka na tip top. Oczywiście są różni producenci cegły w tym klinkru. Tacy że z zamkniętymi oczami i tacy, że ich omijaj.

3. I jedne i drugie osadza się na klejach, których głównym składnikiem jest cement, a z tej racji każdy zdolny i nieco rozgarnięty człek może sobie go sam zrobić. Trzeba znać tylko klasę składników. Poza tym zwykle robiony przez uczciwą ekipę klajster na budowie (->zaprawa) jest lepszy od tego kupnego. Z bardzo wielu powodów).

4. Wdziałem i cegłę i klinkier i sztuczny kamień i naturalny którym obłożona była elewacja. Problemem jest tylko przygotowanie sciany (dokładność i staranność) i takie osadzenie tego czym obkładamy czy murujemyb by wszystko wytrzymało. Stąd w przypadku dużych obciążeń część ekip stara się w jakiś sposób zrobić tak, by się to na czymś wspierało, albo na dole daje o wiele mocniejsze kleje (przy mieszanym na budowie - więcej cementu) by wytrzymały one obciążenie...

5. Malowanie z zewnątrz farbami etc sztucznych - betonowych kamieni, cegieł, płytek uważam za głupotę...farba się złuszczy opadnie i zabawa gotowa...

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja u siebie zrobiłem ogrodzenie z takich elementów, na 48 m wyszło mnie razem z zalewaniem tych ław troche ponad 8000 zł, montaż robiłem sobie sam, nie jest zbyt zkomplikowany, w sumie zajeło mi to 4 dni, wcześniej 2 ekipy wyceniały mi to ogrodzenie z murowanego klinkieru, wyszło niemalże 2,5 razy drożej. Efekt jest całkiem przyzwoity, nikt kto je oglądał nie był w stanie zauważyć różnicy od prawdziwego klinkieru, być może dlatego że wiele osób nie wie że coś takiego istnieje:)

Ja polecam.

HAHAHA! Pokaż zdjęcia PRZEMIR. Czemu nicka zmieniłeś? Skasowali Ci konto?

Poprosimy grzecznie o zdjęcia i takie z bliska też, w dobrej jakości. Sami ocenimy.

Co do malowania to potwierdzam swoje zdanie. Pytanie czy firma daje gwarancję na to, że farba wytrzyma te 10 lat, nie złuszczając się i nie płowiejąc?

OCZYWIŚCIE, ŻE DA! Problem w tym, że taka gwarancja jest gów... warta. Zawsze potem się dowiadujemy, że malowano np. w zbyt słoneczny dzień, albo zbyt zimny, albo zbyt pochmurny, albo kwaśne deszcze były, albo ptaszki kupki robiły, podłoże nie ten teges, nie impregnowane regularnie, nie impregnowane zalecanymi środkami producenta, itp.

Tyle mniej więcej warte są gwarancje producentów na polskim rynku!

Chciałem PRZEMIRA zgłosić jako spamera do admina forum, ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że szkoda kasować ten wątek.

Nasz PRZEMIR zrobił sobie tutaj taką antyreklamę, że niech to wisi teraz latami i stanowi laurkę tego producenta :p

• 2 months później...
  • 1 month później...

Przy okazji tematu związanego z klinkierem, mam pytanie o wykończenie tarasu takimi płytkami. Chciałbym zapytać czy ktoś z was stosował może ten z paradyża - http://www.paradyz.com/plytki/klinkier

Pytam pod kątem trwałości. Chcę zainwestować w coś porządnego, żeby cena odpowiadała jakości. Potrzebuję płytek na podłogę, kilka schodków i kawałek ściany domu. Ewentualnie jeszcze jakiego innego producenta możecie polecić?